Bıçak Sanatı - Forum

İlk Denemem Bıçak Sapı, Yorumlarınızı bekliyorum.

SErkişi

• 109
  • Meslek: Sağlık Sektörü
  • Yer: Ataşehir-İstanbul
Merhabalar,
İlk bıçak sapı maceramı paylaşmak istiyorum.
Bu siteyi bulamama vesile olan evdeki kırık saplı bıçak

Sitedeki değerli bilgiler ve tartışmalardan anladığım kadarıyla işe koyuldum; sapın kırık malzemesini ayırıp matkaba takılı taşla yüzeyini temizleyip, perçinleri kestim. Ahşabı deldim.

Perçin şişirmek için sonradan koni oluşturacağım için (epoksi perçini sabitlemesin diye) aynı çapta çivileri klavuz olarak kullandım.
( Sakarlık yaparak sapın uç kısmındaki perçin yatağında ahşabı çivi ile de zedeledim.)

Deneysel çalışma :) Perçin yatağına 3 farklı çap ve açı ile koni oluşturup perçin başını şişirdim. Perçin çapları birbirinden biraz farklı oldu tabii. Perçinleri kısa kesmişim gibi geldi. Ve Balçak tarafındaki konileştirme en uygunuymuş gibi geldi. Yorumlarınızı bekliyorum.

Eğe ile kabaca şekil verdim
.

Sorası eğe,zımpara, tung yağı

Ustalarıma sorularım var;
Tung yağını 2-3 defa günaşırı uyguladım. Sürdüm, 15dk bekleyip kabasını aldım.
İlk sürdüğümde ahşabın dokusu pürüzsüz ve yumuşaktı. Ama bu gün elime aldığımda pütürlü ve kuru geldi.(Nerede hata yaptım?)
Ve pis kokuyor, ele siniyor! (Zamanla geçer mi?)
Mutfak bıçağında tung yağı yerine ne kullanabilirdim?
Yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.

Her şeyin ötesinde bununla uğraşırken çok keyif aldım, heyecanla çalıştım ve bu biter bitmez yeni sap planlarına başladım.
Bu sitede bulduğum bilgiler ve paylaşımlar olmasaydı uzak dururdum bu işten. Yeni bir hobim oldu sayenizde. Çok teşekkürler hepinize.

Ynt: İlk Denemem Bıçak Sapı, Yorumlarınızı bekliyorum.
« Yanıtla #1 : 09 Şubat 2017, 21:06:29 »
Gayet güzel olmuş, iyi bir başlangıç yapmışsınız. Tung yağı kuruduktan sonra pütürleşme yapabilir, zımparalarsanız gidecektir. Tung yağı gerçekten çok ağır kokuyor, bulaşık makinesine sokmayacaksanız başka şeyler de deneyebilirsiniz. Elinize sağlık.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #2 : 10 Şubat 2017, 00:38:19 »
Ellerine sağlık çok iyi olmuş. Ben zeytinyağı kullanıyorum ama kendime ait olan bütün bıçaklarda kabzayi inceden bir kaç kez Japon yapıştırıcısı sürüp polisaj ile parlatıyorum. Böylece suya karşı bir nebze direnç kazanmış oluyor
Beni bu guzel havalar mahvetti

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #3 : 10 Şubat 2017, 12:06:34 »
Elinize sağlık güzel olmuş.

İsmail ULUSOY

• 320
  • İsmail H. ULUSOY
  • Meslek: Memur
  • Yer: Samsun
« Yanıtla #4 : 10 Şubat 2017, 13:10:42 »
Ellerinize sağlık güzel olmuş.

SErkişi

• 109
  • Meslek: Sağlık Sektörü
  • Yer: Ataşehir-İstanbul
« Yanıtla #5 : 10 Şubat 2017, 17:05:26 »
Yorumlarınız için teşekkürler.

Gayet güzel olmuş, iyi bir başlangıç yapmışsınız. Tung yağı kuruduktan sonra pütürleşme yapabilir, zımparalarsanız gidecektir. Tung yağı gerçekten çok ağır kokuyor, bulaşık makinesine sokmayacaksanız başka şeyler de deneyebilirsiniz. Elinize sağlık.
Sefa Ustam mutfakta günlük kullanılabilen ve bulaşık makinasına girebilen bıçak sapı için ne önerirsiniz.

« Yanıtla #6 : 10 Şubat 2017, 18:59:47 »
Şu noktadan sonra, söylediğiniz kullanım koşullarına göre en iyisi Yunus arkadaşımızın söylediği gibi siyanoakrilat ( japon yapıştırıcı) kaplama. Ancak üzerini yağlamışsınız, japon uygulaması yapacaksanız yüzeyden yağı temizleyebildiğiniz kadar temizleyin yoksa sağlam bir tutunma olmuyor. Temizlik için selülozik tiner veya aseton iş görür.

ismail_1903

• *
  • 26
  • Meslek: makina teknikeri
  • Yer: kahramanmaraş
« Yanıtla #7 : 10 Şubat 2017, 22:21:13 »
Üreticiler bıçaklarının bulaşık makinasında yıkanmamaları gerektiğini belirtir hep ambalajlarında. Ahşap ve boynuz gibi doğal malzemeler uygun değil bildiğim kadarıyla. Belki bambu bir nebze. Polimer esaslı malzemeler mutfak bıçakları için en uygunu hem bakteriyel açıdan hemde elden yağlıyken kaymaması açısından.  Yanlışım eksiğim varsa ustalarımız düzeltsin

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #8 : 11 Şubat 2017, 00:48:31 »
Elinize sağlık güzel iş çıkarmışsınız

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #9 : 11 Şubat 2017, 19:08:11 »
Ellerinize saglik üstadim sanat disi bir is cikarmissiniz hakikaten güzel beceri
en azindan bicagi kurtardin ve zaman gecirdin mesgale oldu cok güzel