Bıçak Sanatı - Forum

dövme bıçak-kılıç

Abdulkadir celik

• 72
    • veux
  • Meslek: Barista
  • Yer: Konya
dövme bıçak-kılıç
« : 17 Ocak 2017, 20:41:08 »
konu için en doğru yer olarak burayı gördüm umarım yanlış yere açmıyorumdur :)

neden dövme yapılır bir bıçak/kılıç?

Her insan ölecek yaştadır.

Cz75B

• *
  • 22
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: Bolu
Ynt: dövme bıçak-kılıç
« Yanıtla #1 : 19 Ocak 2017, 18:03:06 »
Dovmek icin bulunan en kolay celikler makas ve egelerdir.

trgtylcnky

• 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 19 Ocak 2017, 22:04:25 »
Sanırım soru dövmenin sebebiyle alakalı. Dövme yapılır çünkü hızlı bir şekillendirme metodudur. Ayrıca malzeme israfı da az olur.

Abdulkadir celik

• 72
    • veux
« Yanıtla #3 : 20 Ocak 2017, 00:21:28 »
Dovmek icin bulunan en kolay celikler makas ve egelerdir.

Yinede cok tesekkur ederim. Bu bilgide cok isime yarar 😊
Sanırım soru dövmenin sebebiyle alakalı. Dövme yapılır çünkü hızlı bir şekillendirme metodudur. Ayrıca malzeme israfı da az olur.

Anladim tesekkur ederim. Gercekten cok merak ediyordum

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #4 : 20 Ocak 2017, 20:08:24 »
Ben şekillendirmeden ziyade çeliğin moleküler olaraktan sıkıştırılması icin olduğu kanısındayım. bu sayede çeliğin, daha iyi bir darbe  dayanımı aldığını zannediyorum. Tekrar ediyorum zannediyorum ve yorum yapıyorum zira kesinlikle işin teknik detaylarını ve dövmeden öncesi ve sonrasına ait, çeliğin fiziksel ve kimyasal tepkimesini hiç bir şekilde bilimsel olarak bilmiyorum. Dediğim gibi benimkisi sadece bir tahmin  :) 😉
Beni bu guzel havalar mahvetti

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #5 : 20 Ocak 2017, 20:52:32 »
Dövmek insanda da işe yarıyormuş tarih boyunca eğitim de öğretimde, sorguda vs. Demekki çeliğide hem kolay şekillendirmek hemde iyi bir kıvama getirmek için kullanılmış. Büyük ustalar daha iyisini bilirler.

Abdulkadir celik

• 72
    • veux
« Yanıtla #6 : 20 Ocak 2017, 21:04:03 »
Ben şekillendirmeden ziyade çeliğin moleküler olaraktan sıkıştırılması icin olduğu kanısındayım. bu sayede çeliğin, daha iyi bir darbe  dayanımı aldığını zannediyorum. Tekrar ediyorum zannediyorum ve yorum yapıyorum zira kesinlikle işin teknik detaylarını ve dövmeden öncesi ve sonrasına ait, çeliğin fiziksel ve kimyasal tepkimesini hiç bir şekilde bilimsel olarak bilmiyorum. Dediğim gibi benimkisi sadece bir tahmin  :) 😉

bende bu gibi bir değişim var mı acaba demiştim. sadece şekillendirme olabileceğini düşünmüyordum..

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #7 : 20 Ocak 2017, 22:17:39 »
Moleküler sıkışmanın eldeki 2kglık çekiçle olmayacağı forumda bolca anlatıldı bilimsel makalelerde yayınlandı biraz araştırırsanız forumda hemen karşınıza çıkacaktır.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #8 : 20 Ocak 2017, 22:37:53 »

Elinize aldığınız bıçak yapacağınız bir lama  veya silme uzunlamasına lifli bir şekildedir.

Bu parçayı keserek, delerek yani talaş kaldırıp işlenirse bu lifler kopar malzemenin oradaki dayanımı düşer.

Sıcak döverek kesitte değişiklikler yaparsak bu liflerde kopma olmaz.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #9 : 20 Ocak 2017, 23:27:47 »
Moleküllerim sıkıştı.

Metal atomları fazla elektronlarını paylaştıkları için bağları bu kadar kuvvetlidir. İki atomun çekirdeği elektron paylaştıkları mesafeden daha yakına 30kg örs üzerinde 5kg çekiçle dövmekle gelmez. İçe patlama gibi bir yöntemle ani ve çok çok yüksek basınçla yapılabilir. Örneğin 180kg plastik patlayıcıyı 10-15kg'lık  mükemmel bir plutonyum kürenin üzerine yine mükemmel bir küre olarak kaplarsın ve dışından çok noktadan aynı anda ateşleyerek içeri doğru patlatırsın, ancak o zaman plutonyum atomlarını sıkıştırırsın. Ama yapmamak lazım, Hiroşima ve Nagazaki'ye bakınca. Metali atomik ölçekte sıkıştırmak iyi birşey değil. Allah'tan örs ve çekiçle mümkün de değil.

Eskinin çeliklerinde, malzeme dövülerek, katlanarak ve bu defalarca yapılarak içindeki yabancı maddelerin ve boşlukların yok edilmesi amaçlanıyordu. Üstüne, zaten az miktarda üretilebilen çeliği düz lama haline getirip talaşlı çalışmak ekonomik olarak saçmaydı. Az malzemeyle çok iş yapmak için bol malzemeyle başlayıp kesip atmak değil, az malzemeyle başlayıp şekillendirmek gerekliydi.

Döven malzeme heba etmez, gerisi uydurmadır.

Dövme ortamı modern üretim tesislerinin kontrollü ortamından çok uzak olduğundan, çelik de üretim sürecinde ufak farklara büyük tepki veren bir malzeme olduğundan, dövme ürünlerin bırakın daha iyi kalite olmasını, fabrikasyon ürünlerle aynı kalitede olması bile istisnai bir durumdur. Benim gözümde tek artısı, ürünlerin her birinin biricik olmasıdır.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #10 : 20 Ocak 2017, 23:32:14 »
Yok ustam yanlış anladınız beni. O söylediklerinizi biliyorum ancak benim sormak istediğim iç yapıyla alakalı.Şöyle söyleyeyim 2 bıçak düşünelim birinin ağzını dövdük diğerinin ağzını talaşlı üretimde ki gibi yaptık. İkisininde kalitesi aynı değil midir?
Değildir genelde. Pratikte dövme bitirdiğinizin iç yapısı düzgün normalize edilmemişse diğerinden çok daha fazla allakbullaktır, karbon oranı karbon kaybından dolayı daha azdır, bu yüzden aşınma direnci daha azdır. Ancak ideal koşullarda, iyi bir usta elinde iç yapı düzgündür, karbon kaybı minimaldir (olmama ihtimali pek yok ama). Daha kaliteli midir? Çok fazla tartışılan bir konudur, çok kişi dövmenin iç yapıyı daha küçülttüğünü filan düşünür, tamamen uydurma bilgilerdir. Kristal katmanların kesintisiz uzaması hikayesi bir miktar gerçektir, ancak sonuçta dövülen malzeme de talaştı üretimden geçip zımparalanır ve parlatılır, her halukarda çeliğin "yollarında" kesilmeler olacaktır. Kişisel fikrim usta ellerde iki bıçak da eşit bir şekilde kalitelidir, aşınma direnci, ağız dayanımı vs. her türlü özelliği birbirine hemen hemen eştir. Talaşlı üretimde dövmede kullanılamayacak türden kompleks çelikler de kullanılır. Bu tarz çeliklerin büyük kısmının dövülmesi sakıncalıdır ve çeliğe zarar verir, bu tür bir çelik sözkonusu ise kesinlikle talaşlı üretim tercih edilir. Ancak daha basit yapıdaki çeliklerde dövme talaşlı üretime göre daha ekonomik bir seçenek olabilir, özellikle boyut arttıkça. Aynı zamanda fazla kalın, fazla dar, hedeflenen bıçaktan kısa çelikler kullandığımızda her halukarda çekiçle girişmek şart olmakta. Ben dövme işinden kişisel olarak hoşlanmasam da bazen elimdeki malzemeyi kullanabilmek için (mesela eğeden yapılma bıçaklarda veya sonuç bıçakta hedeflediğimden çok daha kalın çeliklerim için) mecburen dövmek durumunda oluyorum. Bu durumda çıkan bıçak daha kaliteli olmuyor kendi deneyimime göre  :)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #11 : 21 Ocak 2017, 00:57:36 »

Elinize aldığınız bıçak yapacağınız bir lama  veya silme uzunlamasına lifli bir şekildedir.

Bu parçayı keserek, delerek yani talaş kaldırıp işlenirse bu lifler kopar malzemenin oradaki dayanımı düşer.

Olay bu kadar kısa ve net işte  ;) Emeğine sağlık Murat hocam, kendi adıma çok teşekkür ediyorum çok kısa ve yerinde bir cevap oldu  :2up

Benim dövme çalışmamda ki nedenlerimden bir kaçını sıralayayım;

Özgür hissediyorum kendimi, çeliği istediğim gibi şekle sokmanın tadı anlatılmaz yaşanır  :2up

Belli bir oranda güç harcıyorum,terliyorum yoruluyorum bir nevi spor yapıyorum  ;)

Çekici her vurduğumda örsümden çıkan o çınlama sesi bana Dünyanın en güzel seslerinden biri gibi geliyor , çınladıkça gaza geliyorum ve daha da çok çekiç sallamak istiyorum :)

Yıllarca kum torbası dövdüm, bana Dünya'da başka hiç bir uğraş beni bu işten daha fazla rahatlatamaz diye düşünürken çeliği dövmenin de kum torbası kadar rahatlatıcı olduğunu gördüm  8)

Yaptığın işlerde kendine has bir karakter oluyor, talaşlı imalattaki sıradanlık yok yani  ;D

Kendini özel hissettiriyor, özel beceri gerektiriyor ( yani çoğu b.k atanların yapamayacağı bir iş ;)   ^-^

Yukarıdakiler bana has durumlar, benim dövme yapma gerekçelerim  C:-)

« Son Düzenleme: 21 Ocak 2017, 01:02:57 Gönderen: Soytürk Dönmez »

Abdulkadir celik

• 72
    • veux
« Yanıtla #12 : 21 Ocak 2017, 13:35:37 »
Moleküler sıkışmanın eldeki 2kglık çekiçle olmayacağı forumda bolca anlatıldı bilimsel makalelerde yayınlandı biraz araştırırsanız forumda hemen karşınıza çıkacaktır.

molekuler sıkışmadan ziyade demek istediğim aslında daha sağlam olabilir mi acaba sorusuydu. yapısının değişmesinin oralara gelebileceğini düşünmemiştim..

Abdulkadir celik

• 72
    • veux
« Yanıtla #13 : 21 Ocak 2017, 13:37:03 »

Olay bu kadar kısa ve net işte  ;) Emeğine sağlık Murat hocam, kendi adıma çok teşekkür ediyorum çok kısa ve yerinde bir cevap oldu  :2up

Özgür hissediyorum kendimi, çeliği istediğim gibi şekle sokmanın tadı anlatılmaz yaşanır  :2up

Belli bir oranda güç harcıyorum,terliyorum yoruluyorum bir nevi spor yapıyorum  ;)

Çekici her vurduğumda örsümden çıkan o çınlama sesi bana Dünyanın en güzel seslerinden biri gibi geliyor , çınladıkça gaza geliyorum ve daha da çok çekiç sallamak istiyorum :)

Yıllarca kum torbası dövdüm, bana Dünya'da başka hiç bir uğraş beni bu işten daha fazla rahatlatamaz diye düşünürken çeliği dövmenin de kum torbası kadar rahatlatıcı olduğunu gördüm  8)

Yaptığın işlerde kendine has bir karakter oluyor, talaşlı imalattaki sıradanlık yok yani  ;D

Kendini özel hissettiriyor, özel beceri gerektiriyor ( yani çoğu b.k atanların yapamayacağı bir iş ;)   ^-^

gerçekten çok net bir anlatım oldu. sizede çok teşekkür ederim yaptığınız işten aldığınız keyifi karşı tarafa çok güzel aktarabiliyosunuz okurken motive oldum adeta :)

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #14 : 23 Ocak 2017, 21:17:04 »
.

Demiri döverek şekillendirmek insanın vücudunun gerginlğini atar, elektiriğini boşaltır.

Demir soğuk olarak ele alınca serttir ama tavlanınca yumuşar istediğin şekle sokulur

İnsan demiri döverken kendinin daha etkili ve güçlü olduğunu düşünür, demirin şekil değiştirmesiyle psikolojik olarak rahatlar.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #15 : 23 Ocak 2017, 22:25:35 »
.

Demiri döverek şekillendirmek insanın vücudunun gerginlğini atar, elektiriğini boşaltır.

Demir soğuk olarak ele alınca serttir ama tavlanınca yumuşar istediğin şekle sokulur

İnsan demiri döverken kendinin daha etkili ve güçlü olduğunu düşünür, demirin şekil değiştirmesiyle psikolojik olarak rahatlar.

Bunları canlı olarak yaşayan biri olarak aynen katılıyorum, tekrar çok teşekkür ediyorum Murat hocam  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #16 : 24 Ocak 2017, 10:19:51 »

* Çelikte moleküllerin sıkışması diye bir şey söz konusu değil. Şaka gibi ama fiziksel olarak molekülleri ve atomları yaklaştırmanın yolu soğutmak. Öyle çekiç vurunca atom fiziği anlamında bir etkiniz olmaz. Fiziksel etkiyle atomların yaklaştığı koşul bir kara deliktir.

* Güncel çeliklerde lif diye bir şey yok. Sadece taneler vardır. Hepimiz ya çelik kırdık yada kırılmışını gördük. Bu kırıkta lif gören mi var?

Eski çeliklerde çeliğin içinde kalan istenmeyen malzemeler vardı. Bunlar, çelik ısıtılınca erirdi. Dövüldüğünde ise nasıl ocak kaynağında boraks çekici yeyince fışkırırsa bunlardan da böyle döverek, katlayıp bir daha döverek atılırdı. Yine "çelik" sıkışmazdı, sadece ne kadar çok döverseniz içindeki istenmeyen içerik o kadar azalırdı. Çelik hangi yönde uzarsa bu yabancı maddeler de o yönde uzayan bölgeler oluşurdu ve çelik kırıldığında da bı zayıf bölgeler ayrılırdı ve lifi görürdünüz. Bu da yine çeliğe değil de içindeki yabancı malzemeye aittir. Katı eriyiğe, alaşıma falan ait değildir.

Bu eski çelik, çeliği izabe yöntemiyle üreterek elde edilirdi. Forum olarak Antalya'da yaptığımız tatara çeliği böyle bir çeliktir. Bu izabe ocağından sünger biçiminde çıkar. aralarındaki erimiş cam, kül vs. maddeler aralarda hapis kalmasın çıksın diye çalışılırdı. Döverek çeliğin kalitesini düşüren öğeler atılırdı.

Güncel çelikler bir güzel potada eritiliyor, istenen oranda katkısı yapılıyor. Sonra hadde vs. yöntemlerle uygun biçime getiriliyor.

Aynı şekilde dımışki çeliği de pota çeliği olduğundan dolayı bunu da saflaştırmak amacıyla dövmezsiniz. Dımışki çeliği pota içinde eridiğinde, yabancı maddeler erimiş cam tarafından tutulur.

Normalize edip sonra bir de su verdiğiniz çelik, performansı ile o hale dövülerek mi geldiğini yoksa talaşlı çalışmayla mı geldiğini size asla anlatamaz. Ha üstünlüğüyle anlatamaz. Çekiç izi, eğe taşlama izi, temizlenmemiş yüzeyle falan anlatabilir. Ha isterseniz aynı kompozisyondaki çelikte hassas dökümle aynı şekildeki bıçağı üretin normalizasyon ve su vermeden sonra farkı bilemezsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #17 : 24 Ocak 2017, 10:28:08 »
Aslında bu konu ilk tartışılmaya başlandığında soru yanlış ortaya atılmıştı, yanlış hatırlamıyorsam "taneleri sıkıştırma" yerine "molekülleri sıkıştırma" denilmişti ve tartışma da o zamandan bu zaman bu şekilde devam etmişti. Oysa ikisi ayrı şey, taneler sıkıştırılabilirken moleküller için aynı şey söz konusu değil. Yani zamanında "ilk düğme yanlış iliklenmişti" demek istedim. Hadde yönü diye bir durum var, liflerden söz ederken bunu da göz önünde bulundurmakta yarar var.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #18 : 24 Ocak 2017, 10:40:18 »
Normalizasyondan sonra peki hadde yönü kalır mı?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #19 : 24 Ocak 2017, 11:29:11 »
Potadan kütük değilde küre olarak maden dökülüp dövülürse hadde yönü olmaz diye düşünüyorum yada lama dik şekilde dövülürse hadde yönü kalmaz tabi sadece düşünce  ???
Normalizasyondan sonra peki hadde yönü kalır mı?
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana