Bıçak Sanatı - Forum

dövme bıçak-kılıç

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: dövme bıçak-kılıç
« Yanıtla #20 : 24 Ocak 2017, 12:07:06 »
Cümlemi yeniden kurayım:

Normalizasyondan sonra hadde yönü mü kalır?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #21 : 24 Ocak 2017, 12:52:46 »
Ben hadde yönünün tersine dövülmediği sürece normalizasyon ile hadde yönünün değişeceğini düşünmüyorum. Normalizasyon çeliğin yapısındaki iri taneleri daha ufak hale getirmek olduğunu okumuştum ??? Ama yanlış ise öğrenmek isterim.
Cümlemi yeniden kurayım:

Normalizasyondan sonra hadde yönü mü kalır?
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

Keskin25

• **
  • 76
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #22 : 24 Ocak 2017, 16:16:02 »
arkadaşlar bir kimya öğrencisi olarak söylüyorum molekül sıkışması falan öyle birşey yok ayrıca metaller molekül halinde bulunmaz ametaller molekül halde bulunur çeliğe eskiden tek şimdide en kolay çekil verme yöntemi olduğu için olabilir ama molekül sıkıştırma falan değil atomda işler klasik fizik mantığıyla yürümüyor mesela o elinize aldığınız çok dayanıklı olan çeliğin bir atomunun çekirdekle elektronlar arası mesafe çok fazla arada büyük bir boşluk var bırak çekiçle o sistemi sıkıştırmayı trilyonluk sistemlerle zor oluyor yani o kısacası çekirdek o kadar yoğun o kadar güçlü ki eğer o çekirdeği 1 metreküp haline getirebilseydik ağırlığı 244 trilyon ton olurdu

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #23 : 24 Ocak 2017, 16:42:14 »
Sayın Eylem Cengiz:

Haddeden çekilmiş ürünlerde lif vardır.

Çelik sert olduğundan kırılınca lif yokmuş gibi görünüyor.

Lifli olarak kopmuş bir foto bulabilirsem yüklerim.

Liflerin göz önüne alınmadan yapılmış bir derin sıvama işi vardı başaramamışlardı lifler göz önüne alınıp yapılınca başarılı oldular isterseniz olayı anlatabilirim.

« Yanıtla #24 : 24 Ocak 2017, 17:20:52 »
Aslında bizim hadde yönü dediğimiz, (Frenkçesi "direction of grain flow") olay, mekanik deformasyonun bir sonucudur. Tane yapısı ve atomsal yapı birbirinden farklı şeyler. Isıl işlemler yoluyla çelikte bir çok iyileştirme yapılabildiğini zaten biliyoruz ve normalizasyon da bunlardan biri ancak normalizasyon daha önce fiziksel etkilerle oluşturulmuş olan dizilimi etkilemez, sadece bu dizilimde üretimde uygulanan fiziksek etkiler sonucu oluşan aksilikleri giderir, yani bu etkilerin oluşturduğu ve malzeme üzerinde oluşan stresi almamızı sağlar. Veya sıcak şekillendirmede tav-soğuma döngüsü sırasında kabalaşan taneleri küçültmeye ya da tane dizilimlerinde bir aksilik olan( dislokasyon )dizilim düzensizliklerini elimine eder.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #25 : 24 Ocak 2017, 17:43:38 »
Çelik soğuk haddelendiğinde uzamış olarak görülebilecek olan şey lif değil de tane olarak adlandırılır. Lif kavramı ise asbest gibi uzun kristaller için kullanılıyor.

Ama adı ister lif olsun, ister tane olsun fark etmez. Bıçağı soğuk haddelenmiş plakadan yapıp kullanmıyoruz. Bıçağı hem sıcak dövüyoruz hem de döverek biçimlendirdikten sonra normalizasyon görüyor, yine ısıtıyoruz ve su veriyoruz. Bitmiş bıçağın içinde adı ister lif olsun ister tane olsun öyle uzun bir yapıtaşı kalmıyor.

-- o --

Eğer çeliğimizin içinde su vermekten medet umamayacağımız kadar az miktarda karbon olsaydı o zaman önce kolay çalışmak için sıcak döverek biçimlendirirdik sonra da çeliği soğuk döverek dislokasyonlar oluşturarak çeliği sertleştirirdik. Böylece tunç çağının mantığıyla bıçağımızı sertleştirmiş olurduk.

-- o --

Haddeleyip de uzun taneler de elde etsek normalizasyonda o taneler sıfırdan oluşunca o uzun taneler tarihe karışır:
Görselle destekleyeyim:
https://youtu.be/FubE6VokkCI?t=3m15s

Bkz.: 3:15
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #26 : 24 Ocak 2017, 18:22:22 »
Bir video daha paylaşayım:

https://youtu.be/xXOtdTa2ypU?t=7m41s
Normalizasyon 7:41'de.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #27 : 24 Ocak 2017, 18:34:55 »
Ben tamamen yazdıklarımı geri alıyorum. Benim konudaki haddeden anladığım slap ları saca çeviren silindir hadde idi.
Aslında bizim hadde yönü dediğimiz, (Frenkçesi "direction of grain flow") olay, mekanik deformasyonun bir sonucudur. Tane yapısı ve atomsal yapı birbirinden farklı şeyler. Isıl işlemler yoluyla çelikte bir çok iyileştirme yapılabildiğini zaten biliyoruz ve normalizasyon da bunlardan biri ancak normalizasyon daha önce fiziksel etkilerle oluşturulmuş olan dizilimi etkilemez, sadece bu dizilimde üretimde uygulanan fiziksek etkiler sonucu oluşan aksilikleri giderir, yani bu etkilerin oluşturduğu ve malzeme üzerinde oluşan stresi almamızı sağlar. Veya sıcak şekillendirmede tav-soğuma döngüsü sırasında kabalaşan taneleri küçültmeye ya da tane dizilimlerinde bir aksilik olan( dislokasyon )dizilim düzensizliklerini elimine eder.
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana