Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçağımı Yapıyorum.

Pokerman

• *
  • 2
  • Meslek: Game Artist/Game Developer
  • Yer: İstanbul
İlk Bıçağımı Yapıyorum.
« : 05 Ocak 2017, 14:54:51 »
Herkese Selam Arkadaşlar.

Foruma yeni katılmış bulunuyorum. Her gün doğa, tabiat, camping ve bıçak yapımıyla ilgili video, belgesel izliyorum. Serdar Kılıç, Bear Grylls, Ed Stafford. Tabiat özlemiyle doluyum lakin izlemekten başka bir şey yapmıyorum. İlk adım olarak da kendi bıçağımı yapmaya karar verdim. Ve netten 1090 Lama Karbon Çeliği aldım (4/25/ 5 mm).

İzlemeyi düşündüğüm ve izlediğim bıçak videolarına binaen şöyle;
1- Şablon çıkarma.
2- Şablonu çeliğe yapıştırıp, çeliğe şekil verme.
3- Çeliği oksijen kaynağı tarzı bir şeyle ısıtacağım.
4- Su vereceğim. Sonra cilalayıp, bileyeceğim.
5- Tekrar (yemek fırını) fırına vereceğim. (bu aşamadan emin değilim.)

Bu yol doğru mudur? Çelikten çeliğe işlemlerinin sırasının ve mantığının değiştiğini gördüm. Kafam karıştı haliyle. Birde su verme kısmındaki sıvı tam olarak nedir?
Yağ,su vs? Bu konuda yardım ve tecrübelerinizi almak istiyorum. Teşekkürler şimdiden.
Hepinize iyi forumlar.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: İlk Bıçağımı Yapıyorum.
« Yanıtla #1 : 05 Ocak 2017, 15:21:04 »
Suyu verdikten hemen sonra mutfak fırınında menevişini yapıyorsunuz sonra cilalama bileme kısımları. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 05 Ocak 2017, 15:22:36 »
1- Şablon çıkarma.

(Eldeki malzemenin boyutlarına uygun tasarım lazım. Hazır olur yada siz çizersiniz. Amaca uygun olmalı, kullanacak olanın eline uygun olmalı...)

2- Şablonu çeliğe yapıştırıp, çeliğe şekil verme.

Bunu detaylandırmak gerek:

* Taslak çıkarmak. Profil çıkarmak da diyoruz. Hazır levha yada lama ile talaşlı çalışmadaki ilk adımdır. (Testere ve/veya matkap ile başlanır eğe ile son hale getirilir.)
* perçin deliklerini delmek (Matkap)
* Yanakları taşlamak. (Eğe ve varsa yardımcı düzenek)

3- Çeliği oksijen kaynağı tarzı bir şeyle ısıtacağım.

Su verme tavında kontrollü ve dengeli ısıtmak önemli. Aşırı hızlı bir aletle ısıtmanın sakıncaları var.

4- Su vereceğim. Sonra cilalayıp, bileyeceğim.

* Yağda su verin.

* Bu aşamada bilemeyin

* Yüzeyi hızlıca temizleyin ki sonraki temperleme=menevişleme aşamasında ne yaptığınızı anlayabilin.

5- Tekrar (yemek fırını) fırına vereceğim. (bu aşamadan emin değilim.)

İşte bu temperleme=menevişleme aşaması ve bu gerekli.

* Bu aşamadan sonra namlu yüzeyinin en ince zımparalamasını yapabilir ve tercihinize göre sonrasını getirebilirsiniz.

* Bundan da sonra sapı takarsınız.

* Bıçağı, tüm işlerin sonrasında bilersiniz. Erken bilemeniz en azından iş kazası olasılığını arttırarak başa bela olacaktır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Pokerman

• *
  • 2
  • Meslek: Game Artist/Game Developer
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 08 Ocak 2017, 20:00:13 »
 Hepinize Tekrardan selamlar. Bugün şeklini verdim bıçağımın. Bir kaç sorum daha olacak.
1) Bıçağı su verip sertleştirme işleminden sonramı bilemeliyim? Yoksa su verilmeden mi bilenmelidir? (Sertleştirmeden sonra bilenmesi güçleşiyormuş sanırım)
2) Çelik de çok az bir eğiklik var. Masa düz koyunda ön taraf 1 mm havaya kalkıyor. Bunu nasıl düzelte bilirim.
3) Ev şartlarında nasıl çeliği ısıtabilirim. (Ocak, mangal vs.)
4) Sıcak çeliği batırıldığı sıvı tam olarak nedir? (Su, saf su, yağ vs.)

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #4 : 08 Ocak 2017, 20:39:38 »
Kesinlikle bıçağın herşeyi gittikten sonra, yanı kullanıma hazır hale gelince bileyle. Bence 1 mm öyle abartılı birşey değil ama eger örsün varsa çeliği isittiktan sonra örs gibi yanıcı olmayan düz bir zemin üzerinde bir kaç küçük çekiç darbesi ile düzeltilebilecektir. Isıl işlem icin ısıl işlem sıvıları var, ha bende var mi Yok. Bu ısıl işlem yağları konusunda illaki üstadların bilgisi vardır ben kanola bazen de ayçiçek yağı kullanıyorum karbonlarda. Su olayına gelince bildiğim kadarı ile normal su ve tuzlu su olarak ikiye ayrılıyor bir de tuz banyoları var ama şu an bence o konuya girmesek daha iyi çünkü korozyonun artma ihtimalinden bahsediliyor zaten karbon Çelik artı ekstra bir kurozyona bence gerek yok
Beni bu guzel havalar mahvetti

« Yanıtla #5 : 08 Ocak 2017, 21:19:40 »
- Fotoğraftaki taslağa henüz ağız açılmamış, önce ağzını açıp zımparayla pedahını yapın ve bu işlem bittiğinde ağız kalınlığını 0.5-1 mm arası kalsın. Bileme işi ısıl işlemden ( sertleştirme, meneviş...) sonra.
- Eğriliği çekiçleyerek düzeltirseniz yüzeyde izler kalır sonra başınıza bela olur, daha iyisi bir mengeneye veya işkenceye sıkıştırın  bu şekilde  esneterek düzeltin.
- Ev ortamında mangalda tavlayabilirsiniz, hava yeterli gelmezse saç kurutma makinesi işe yarar.
- Bu çelikte tam olarak yağda su verin, hangi yağ; ayçiçek yağı, ince motor yağı, kanola yağı, fındık yağı, soya yağı, zeytinyağı vs vs vs. Su veya türevlerini kullanmayın.

ibrahim09

• 254
  • İbrahim İşit
  • Meslek: Uzk. Vardiya Zabiti
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #6 : 09 Ocak 2017, 03:03:58 »
Ben de kömür ocağı planım diye konu açmıştım. Sağolsun ustalarımız yardımcı oldu. Bu linkteki sayfada Sefa usta, basit ve etkili bir kömür ocağının kullanılmasını anlatıyor.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=10635.0

Mutlaka işinize yarayacaktır. Metallerin tav renkleri konusundan da tahmini olarak ne kadar sıcaklığa çıkmış

olduğunuzu hesaplayabilirsiniz.  Forumda çelik tav renklerini ve bulunduğu sıcaklık değerini açıklamışlar. Bakmanızı tavsiye ederim.