Bıçak Sanatı - Forum

Mengenem - Doğu Bloku'dan kalan küçük yadigar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Mengenem - Doğu Bloku'dan kalan küçük yadigar
« : 29 Aralık 2016, 23:09:17 »
Madem büyük ganimetler paylaşıyoruz ben de küçük bir ganimetimi paylaşayım.

Bunu 90'ların başında almıştık. SSCB malı olduğunu düşünüyorum, bir ihtimal Romen falan da olabilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
Ynt: Mengenem - Doğu Bloku'dan kalan küçük yadigar
« Yanıtla #1 : 29 Aralık 2016, 23:13:49 »
İnsan kullanmaya kıyamaz. İyi günlerde saklayın Eylem bey.

« Yanıtla #2 : 29 Aralık 2016, 23:50:19 »
Çok güzelmiş  :2up kızaklı ve sağlam...

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #3 : 30 Aralık 2016, 00:04:27 »
güle güle kullanın, anılan zamanlarda pek çok şeyin kıymetini bilemediğimiz gibi ne olduğunu dahi bilemedik üstelik üç on kuruşa, sanki içimi bir suçluluk kaplıyor. Ama sizin gibi kıymet bilenleri görmek çok güzel.

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #4 : 30 Aralık 2016, 00:12:09 »
Oralardan kalan her tür araç-gereç ve ürün daha mı değerli oluyor nedir? Var onların suyunda bir şeyler. Belki de pek objektif bakamıyorum, bilemedim :D

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #5 : 30 Aralık 2016, 00:34:34 »
genellikle ticari kaygı olmadan üretilen ürünler, elinize sağlam ulaştı ise kolay kolay  bozulmaz, büyük ihtimalle işin kitabına göre üretilmiştir birde nede olsa biraz nostalji oluyor herhalde

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #6 : 30 Aralık 2016, 01:34:43 »
Ustam çok güzel bir alet.güle güle kullan.bu aletleri görünce içim bir hoş oluyor :) 100 tane mengenem olsa bunu görsem düşünmeden alırdım.
Ustam aslında "kullandığımız antikaa el aletleri"diye bir başlığımız olsaydı bence çok güzel olurdu

« Yanıtla #7 : 30 Aralık 2016, 01:43:43 »
O zamanlar Sovyetler Birliği üyesi ülkelerde üretilen mallar ticari bir kaygıyla üretilmiyordu "kaba ama sağlam" felsefesi ürünleriydi. Zananında Ankara -  Dışkapı pazarından aldığım bir çok şeyi hala kullanırım.

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #8 : 30 Aralık 2016, 10:04:15 »
genellikle ticari kaygı olmadan üretilen ürünler, elinize sağlam ulaştı ise kolay kolay  bozulmaz, büyük ihtimalle işin kitabına göre üretilmiştir birde nede olsa biraz nostalji oluyor herhalde

O zamanlar Sovyetler Birliği üyesi ülkelerde üretilen mallar ticari bir kaygıyla üretilmiyordu "kaba ama sağlam" felsefesi ürünleriydi. Zananında Ankara -  Dışkapı pazarından aldığım bir çok şeyi hala kullanırım.

Forumdan çıktıktan sonra aklımdan geçenleri çok net bir şekilde kelimelere dökmüşsünüz. Günümüzde dayanıklı ev eşyası denilen metalar bile neredeyse kullan at kalitesinde üretiliyor. Minimum emek maksimum kâr anlayışının hüküm sürdüğü döneme denk geldim. Ben görmedim; bizimkiler Sümerbank'ın kumaşlarının, postallarının çok sağlam olduğunu söylerlerdi. Günümüzde üretilen kumaşları beğenmezlerdi hemen eskiyor, yenisini almak gerekiyor diye. Bazen diyorum geç mi doğmuşuz acaba? Tüketimin bu kadar hızlı olduğu bir döneme pek uyum sağlayamadım. Zamanında yaşasam belki bir ay para biriktirir ve şunun gibi bir mengene alırdım; ama yirmi yıl kullanırdım belki.

sagirbilal

• **
  • 220
  • Meslek: değirmenci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #9 : 30 Aralık 2016, 12:38:29 »
nasıl tok ve sağlam duruyor.kıyamete kadar gider.

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #10 : 30 Aralık 2016, 15:17:26 »
Çok güzel herşeyin eskisi makbul bana göre. :)
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #11 : 30 Aralık 2016, 16:00:47 »
Maşallah boyundan büyük işler yapan bir havası var.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #12 : 30 Aralık 2016, 18:38:45 »
Kaba ama sağlam mühendislik anlayışını pek çok kişiden duydum.Üretimde kullanılacak takım , edavat v.s. şeylerin daha sağlam üretildiğini düşünüyorum.Adamlar kalorifer tesisatı yerine 4 inç boru döşüyorlarmış evin içine.Bu boru tamamen evi dolanıyormuş.

Aynı şeyleri elektro gitarlar için söylemezler mesela.Ünlü bir rus usta var adam düzgün gitar bulamadığı için saklı gizli gitar üretmeye başlıyor.

Ticari kaygı olmasa da üretim kaygıları var mesela.Amerikan uçak motorları ile Rus uçak motorları farklı iki üretim zihniyetinin ürünüdür.Amerikalılar uzun ömürlü uçak motoru yaparlar.Bu motorların rutin bakımları ve kritik parçalarının devamlı değişmesi gerekir.Elbette bu iş için yetişmiş eleman sıkıntısı yok.Rus motorları ise daha kısa ömürlü ( ve tahminimce yüksek performanslı) üretilir.Uçak bakıma geldiğinde zaten zorunlu askerlik için Sibirya'nın taygasından gelen askere sök şu motoru derler.Söker.Sonra gıcır gıcır biri motor getirilir.Tak şu motoru derler takar.Motorun içinde ne var ne yok bilmez.

Bu şekilde bir f-16 25-30 senelik hizmet ömründe iki yada üç motor değiştirirken bir mig 29 için bu 30 motoru bulabiliyormuş.Eski motor direk geri dönüşüme gidiyor.Motor fabrikası misal Klimov bir uçak için 30 motor üretiyor.Devamlı üretim , devamlı iş oluyor.Bu şekilde istihdam sağlanıyor.İnsan gücü fazla olduğu bu dert olmuyor.Amaç zaten o insan gücünü kullanmak.O nedenle insan faktörünü işin içinden çıkarmayı pek sevmezler.
memento audere semper

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #13 : 30 Aralık 2016, 23:14:59 »

Güle güle kullan Eylem. Bu sistemi yani kızaklı bir taen hemde kanca marka bana da hediye geldi ama bundan biraz daha iri çenesi 4 cm . Halbuki kanca büyük boy mengeleride keşek kızaklı sistem yapsa süper olurdu  ^-^