Bıçak Sanatı - Forum

Düz ağız mı ? İç bükey mi ?

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
Düz ağız mı ? İç bükey mi ?
« : 21 Aralık 2016, 18:46:45 »
  Bir kaç sene önce konusu geçmişti diye hatırlıyorum ama sorayım gene de. En çok hangi tipte ağız açıyorsunuz. V şeklinde düz bir ağız mı ? yoksa teker kullanarak iç bükey mi ?
 Youtube da gördüğün kadarıyla en çok iç bükey yapıyorlar hem bu şekilde ağız açı çizgisi daha belirgin oluyor. Ve ince kumlarda ek yeri zıplama yapmıyor gibi. Bende teker olmadığı için hep düz açıyorum ama teker yaptıracağım.
  Her ikisini de kullanan arkadaşlar sizce hangisi ? Ve teker yaptırmak için tavsiye edeceğiniz bir firma var mı ?

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
Ynt: Düz ağız mı ? İç bükey mi ?
« Yanıtla #1 : 21 Aralık 2016, 18:56:00 »
Usturadan başka profile iç bükey agız açmam. Bana göre konforlu bir kesim yapmıyor. Kestigi malzemeye daha çok temas eden yüzey, kesimi olumsuz etkiliyor. Düz taşlama bana göre daha iyi. Dış bükey ondan da iyi. Teker konusunda Tarık Haznedar la görüşebilirsiniz
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2016, 03:34:58 »
 Zamanında Sebenza çakıların yapımı ile ilgili bir video izlemiştim de ordaki eleman (sanırım firmanın sahibi :) ağzı çok hafif içbükey açtıklarını çünkü düz veya dışbükey  açarlarsa bıçağı kullandıkça ve biledikçe zamanla ağzın kalınlaşacağını, ama içbükey açınca böyle bir problemin çok daha uzun süre yaşanmayacağını söylemişti ve bence haklıydı da. Ama söz konusu farklı tip buçaklar olunca durum ne olur kullanımı nasıl etkiler onu da bilemiyorum tabi.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #3 : 22 Aralık 2016, 11:56:32 »
temelde bu ayrım bıçağın kullanım amacına göre değişir. darbe veya zorlama görmeyecek ürünlerde iç bükey tercih edilebilir maksimum keskinlik için. örneğin usturalar. fakat ağır darbe görecek, keskinlikten ziyade yarma, dalma işlevi görecek ürünler genelde dış bükey açılır, balta, kılıç gibi. düz taşlama ise bu ikisinin ortasıdır diye düşünebilirsiniz. bunlar kesin bir hüküm olmamakla beraber, genel teamüllerdir.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 22 Aralık 2016, 13:24:13 »
İç bükey taşlama için seçilecek tekerin çapının büyük olması iyi.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 22 Aralık 2016, 13:27:11 »
İç bükey, dıç bükey ve düz taşlama performansı belirlemede kendi başına yeterli değil. Tüm kesite bakıp da konuşmak gerek.

Örneğin, iç bükeyin sonraki bilemelerdeki avantajı ensiz olmayan bir bıçaktaki tan taşlamada da var. Böyle durumlar çok olacaktır o nedenle genellemelere çok fazla bağlanmamak daha iyidir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

merter

• 374
« Yanıtla #6 : 22 Aralık 2016, 14:34:35 »
İç bükey taşlama için seçilecek tekerin çapının büyük olması iyi.
Aynen. bence en az 40 cm olmalı teker çapı ki bu boyutta yaptırmayı da düşünüyorum. Dediğim gibi youtube da izlediğim videolarda bu işte iddialı ustalar genelde teker kullanıyor.(kullanmayanda var ) Forumda ki bazı ustalarımızda zaman zaman teker kullanıyor galiba. Bu şekilde imalat hem daha kolay hem daha düzgün gibime geliyor. ?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 22 Aralık 2016, 14:41:43 »
Tekerde taşlama yaptığınız zaman arkadaki zemin de şeritle birlikte ilerleyen tekerlek olduğundan şeridin arkasında sürtünme yok. Zorladığınız zaman motorun gücünü burda kaybetmiyorsunuz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

merter

• 374
« Yanıtla #8 : 22 Aralık 2016, 21:09:48 »
Tekerde taşlama yaptığınız zaman arkadaki zemin de şeritle birlikte ilerleyen tekerlek olduğundan şeridin arkasında sürtünme yok. Zorladığınız zaman motorun gücünü burda kaybetmiyorsunuz.
Evet çok doğru bir tespit. O zaman teker kullanmak biraz daha randımanlı gibi. Ve ince kumlarda zımpara ek yeri düz zeminde zıplama yapıyor malum. Tekerde bu olayda olmayacağı için elde hiç perdah yapmaya gerek kalmayabilir. Ciddi bir zaman tasarrufu olur diye düşünüyorum. Peki sizce teker çapı kaç olmalı. Ben 40 yeterli diye düşünüyorum.

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #9 : 23 Aralık 2016, 09:15:56 »
Evet çok doğru bir tespit. O zaman teker kullanmak biraz daha randımanlı gibi. Ve ince kumlarda zımpara ek yeri düz zeminde zıplama yapıyor malum. Tekerde bu olayda olmayacağı için elde hiç perdah yapmaya gerek kalmayabilir. Ciddi bir zaman tasarrufu olur diye düşünüyorum. Peki sizce teker çapı kaç olmalı. Ben 40 yeterli diye düşünüyorum.

sert kaplamalı tekerlerde de zıplama ve vuruntu yapıyor.
bant yapıştırma kaliteli olursa biraz tolere ediyor

merter

• 374
« Yanıtla #10 : 23 Aralık 2016, 22:27:29 »

sert kaplamalı tekerlerde de zıplama ve vuruntu yapıyor.
bant yapıştırma kaliteli olursa biraz tolere ediyor
Bu tekerlerin kauçuk kaplı olanlar ıda var galiba. Bide çapraz kanallı olanları var. Çapraz kanallı ve kauçuk kaplı olursa vuruntu olayı az olabilir diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz ?

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #11 : 23 Aralık 2016, 22:42:02 »
Lastik kaplı 20 cm lik tekerler mevcut ve ucuzda. Ben 130 tl aldım. Profile monte ettik tamam oldu.
Vuruntuda yapmıyor, yumuşak olduğunundan bıçak biletlerde iyi oluyor.