Bıçak Sanatı - Forum

Nakiri denemesi

gurbulak

  • ***
  • 54
  • Yer: Maslak
Nakiri denemesi
« : 20 Aralık 2016, 15:16:39 »
arkadaşlar merhaba,

geçen gün mehmet dülcek ustadan aldığım 80crv2 ile bir nakiri denemesi yapmak istiyorum. bu sefer biraz hesap kitap yaparak ilerleyeyim dedim.

elimdeki lamanın kalınlığı 4mm. genişliği 60mm. bıçağın ağzını 20mm sınırında bitirmek istiyorum. bu şekilde ilerleyince ağız 1mm kalsın istersem aşağıdaki gibi bir kesit çıkıyor ortaya.



basit bir ağız açma aparatı da yaptım ama 8.6 derecelik açıyı nasıl tutturabileceğim konusunda pek fikrim de yok.

yaklaşık olarak şu forma ulaşmayı hedefliyorum.


şimdi sorularım şöyle.

1- sizce bu şekil (ağız genişliği, açısı vs) nakiri tarzı bir bıçak için uygun mu?
2- ağız açma açısını basit bir ağız açma aparatında nasıl ayarlayabilirim? 8.6 derece biraz zor gibi geldi bana :D

not: bıçak konusunda çok acemiyim. daha evvel bir tane profil çıkarıp, elimde eğe ile aparat kullanmadan ağız açtım. sonuç güzel ama her şeyi planladığım gibi, ölçülü yapmak istiyorum bu sefer.


Gölge

  • ***
  • 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #1 : 20 Aralık 2016, 15:32:43 »
Geçen gün forumda arkadaşın birisi resimli şekilde senin sorunun cevabını yazmıştı. Bakarsanız iyi olur.

gurbulak

  • ***
  • 54
  • Yer: Maslak
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #2 : 20 Aralık 2016, 15:41:40 »
Geçen gün forumda arkadaşın birisi resimli şekilde senin sorunun cevabını yazmıştı. Bakarsanız iyi olur.

geçen gün ağız açma açısı hesabı konuşulmuştu sanırım ama açıyı elde nasıl ayarlayacağımızla ilgili bir bilgi hatırlamıyorum. bir de nakiri tarzında bir bıçak için ustaların yorumlarını merak ediyorum.

Gölge

  • ***
  • 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #3 : 20 Aralık 2016, 15:48:57 »
Açı yı tespit edeceksiniz önce. Bu konuyu da eylem bey formülünü vererek bahsetmişti. Akşama konuyu görüp size yardımcı olurlar. Ben makine ile ağız açtıgım için yardımcı olamadım.

gurbulak

  • ***
  • 54
  • Yer: Maslak
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #4 : 20 Aralık 2016, 15:51:26 »
Açı yı tespit edeceksiniz önce. Bu konuyu da eylem bey formülünü vererek bahsetmişti. Akşama konuyu görüp size yardımcı olurlar. Ben makine ile ağız açtıgım için yardımcı olamadım.

çok teşekkürler. ben açıyı hesapladım aslında. 8.6 derece olması gerekiyor istediğim şekilde olması için. sıkıntı o açıyı nasıl tutturacağım elle :D

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #5 : 20 Aralık 2016, 15:53:51 »
Geniş açıdan başlayıp yavaş yavaş düşerek yaklaşık bir açı oluşur.Ancak 4mm kalınlıkta böyle bir ağızın kesme performansı nasıl olur bilmiyorum bana çok rahat olmayacak gibi geliyor.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

gurbulak

  • ***
  • 54
  • Yer: Maslak
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #6 : 20 Aralık 2016, 15:59:21 »
Geniş açıdan başlayıp yavaş yavaş düşerek yaklaşık bir açı oluşur.Ancak 4mm kalınlıkta böyle bir ağızın kesme performansı nasıl olur bilmiyorum bana çok rahat olmayacak gibi geliyor.

osman bey o konuda da yoruma ihtiyacım var, eğer tavsiyeleriniz varsa planı ona göre revize edeyim. çünkü dediğim gibi bu konuda pek bilgim ve tecrübem yok. diğer nakirilere baktığımda namlu genişliğinin yaklaşık 3te biri kadar açılmış ağızlar. ben de öyle bir hesap yaptım ama yanlış bir yaklaşım olabilir.

higicir

  • **
  • 109
  • Meslek: Finans
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #7 : 20 Aralık 2016, 18:17:23 »
Basit bir eğeleme rampası yapın. https://www.youtube.com/watch?v=r9iNDRwwBQQ&t=444s

cep telefonuna su terazisi uygulaması indirin. Bıçağın ağzından başlayarak eğeleyerek yavaş yavaş yukarı çıkın. Arada cep telefonu ile eğenin eğimini ölçersiniz. Böyle basit olur. En azından benim yöntemim bu. Eğeleme rampası olmadan zor olur.
Halil İbrahim
Instagram bıçak.ahşap.epoksi.hobi

Emrah

  • ***
  • 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #8 : 20 Aralık 2016, 18:26:33 »
Böyle bir profil yapsam, taşlama çizgisini en az profilin yarısına kadar çekerdim. Çünkü siz düz lamadan yapıyorsunuz. Orjinalleri dövme oldugu için, agıza dogru inceltilerek dövülüyor olmalı.
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

gurbulak

  • ***
  • 54
  • Yer: Maslak
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #9 : 20 Aralık 2016, 18:59:54 »
Basit bir eğeleme rampası yapın. https://www.youtube.com/watch?v=r9iNDRwwBQQ&t=444s

cep telefonuna su terazisi uygulaması indirin. Bıçağın ağzından başlayarak eğeleyerek yavaş yavaş yukarı çıkın. Arada cep telefonu ile eğenin eğimini ölçersiniz. Böyle basit olur. En azından benim yöntemim bu. Eğeleme rampası olmadan zor olur.

rampayı yapmıştım ama telefon uygulaması iyi fikir hocam. oradan yürüyeceğim sanırım. çok teşekkür ederim.

gurbulak

  • ***
  • 54
  • Yer: Maslak
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #10 : 20 Aralık 2016, 19:01:25 »
Böyle bir profil yapsam, taşlama çizgisini en az profilin yarısına kadar çekerdim. Çünkü siz düz lamadan yapıyorsunuz. Orjinalleri dövme oldugu için, agıza dogru inceltilerek dövülüyor olmalı.

doğru diyorsunuz hocam, iyi fikir bence de. taşlama çizgisini yukarı doğru çeksem iyi olacak sanırım.

higicir

  • **
  • 109
  • Meslek: Finans
  • Yer: İstanbul
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #11 : 20 Aralık 2016, 19:18:28 »
Aynı nakiriden ben de yapıyorum. Şu an su verilme aşamasında. Cuma elimde olursa Cumartesi sapını takar resmini koyarım inşallah.
Bu arada Maslak'ta nerdesiniz. Epey yakınız.
Halil İbrahim
Instagram bıçak.ahşap.epoksi.hobi

Tolga Yıldız

  • ***
  • 146
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ayvalık
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #12 : 20 Aralık 2016, 19:22:55 »
4mm kalınlık nakiri için fazla, nakiri satırı andırsada yapı olarak ince bir bıçak. 2-3 mm kalınlığında bir çelik seçmek daha mantıklı geliyor.
"Bir gün mutlaka tüm Türk devletleri ile çin seddinde buluşacağız" Mustafa Kemal ATATÜRK

gurbulak

  • ***
  • 54
  • Yer: Maslak
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #13 : 20 Aralık 2016, 19:40:04 »
Aynı nakiriden ben de yapıyorum. Şu an su verilme aşamasında. Cuma elimde olursa Cumartesi sapını takar resmini koyarım inşallah.
Bu arada Maslak'ta nerdesiniz. Epey yakınız.

Elinize sağlık, görmek isterim. İsyerim Sanayi Mahallesinde. Maslak'ta değilim tam olarak.

gurbulak

  • ***
  • 54
  • Yer: Maslak
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #14 : 20 Aralık 2016, 19:41:33 »
4mm kalınlık nakiri için fazla, nakiri satırı andırsada yapı olarak ince bir bıçak. 2-3 mm kalınlığında bir çelik seçmek daha mantıklı geliyor.

maalesef elimde başka çelik yok. zaten tecrübe kazanmak için yapıyorum. olmadı belki tüm gövdeyi eğeleme yoluna gidebilirim. böylece sadece sırtı 4mm kalır.

poyrazz74

  • ***
  • 224
  • selçuk çakır
  • Meslek: belediye işçisi
  • Yer: izmir-konak
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #15 : 20 Aralık 2016, 21:03:12 »
merhabalar.8.6 derecenin tanjantını bulursunuz buda 0,15124 eder.. eğeli çelik çubugun geçtiği halkayla bıçagın ağzı arasındaki mesafeyi çarparsın mesela bıçagın agzıyla çelik çubuğun geçtiği halka arası 35 cm olsun 0,15124x35.5.2934 cm  halka 5.29 cm yukarıda olmalı ben bu hesaba 1 cm de eğenin kalınlığını ekliyorum 6.29 cm diyorum. umarım anlatabilmişimdir..
« Son Düzenleme: 20 Aralık 2016, 21:26:25 Gönderen: poyrazz74 »
Akıllılar hep şüphe içindeyken aptallar küstahça kendilerinden emindir.

gurbulak

  • ***
  • 54
  • Yer: Maslak
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #16 : 20 Aralık 2016, 22:06:12 »
merhabalar.8.6 derecenin tanjantını bulursunuz buda 0,15124 eder.. eğeli çelik çubugun geçtiği halkayla bıçagın ağzı arasındaki mesafeyi çarparsın mesela bıçagın agzıyla çelik çubuğun geçtiği halka arası 35 cm olsun 0,15124x35.5.2934 cm  halka 5.29 cm yukarıda olmalı ben bu hesaba 1 cm de eğenin kalınlığını ekliyorum 6.29 cm diyorum. umarım anlatabilmişimdir..
hocam hesap basit aslında. benim kafa epeyce küflenmiş maalesef 😁 çok teşekkür ederim, dediğiniz gibi hesap tam oluyor aslında.

poyrazz74

  • ***
  • 224
  • selçuk çakır
  • Meslek: belediye işçisi
  • Yer: izmir-konak
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #17 : 20 Aralık 2016, 22:06:50 »
açı hesaplayıcısı ile sizin ölçüler girildiğinde 4.289 derece çıkıyor  bıçagın agzı tek taraflı açılacaksa 2 ile çarparsınız. nakiri  deba gibi tek taraflımı bilmiyorum..
Akıllılar hep şüphe içindeyken aptallar küstahça kendilerinden emindir.

Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #18 : 20 Aralık 2016, 22:18:17 »
Nakiri iki taraflı ağıza sahip. Bu arada sırttan bakıldığında, sap kısmında 2.5-3 mm den başlayıp, burunda 1,5 mm ye kadar bir kesit daralması var.

gurbulak

  • ***
  • 54
  • Yer: Maslak
Ynt: Nakiri denemesi
« Yanıtla #19 : 20 Aralık 2016, 22:27:33 »
açı hesaplayıcısı ile sizin ölçüler girildiğinde 4.289 derece çıkıyor  bıçagın agzı tek taraflı açılacaksa 2 ile çarparsınız. nakiri  deba gibi tek taraflımı bilmiyorum..

doğru hocam, tek tarafa açı 4,289. iki taraf toplam 8.6 gibi bir şey.