Bugün ilk kez motor bağlandı, ana mil rulmanları sabitlenmeyip işkenceye kıstırılıp denemeler yapıldı. Öncelikle zımparanın oturduğu tezgahın stabilliğinin ne kadar önemli olduğunu gördüm kendi gözlerimle, en yüksek devirde bile tezgah bıngıldamıyor, üstündeki vidalar filan oynamıyor, ki bu eski makineye göre büyük bir gelişme...
Gergi yayını güçlendirmem lazım...
Taşlama tekerlerinin bağlandığı plakayı tam şekillendirmedim, hala 25X25 cm'lik 10mm sacdan bir plaka şeklinde. İki köşeye 40 ve 60 mm'lik tekerleri koyarak yalpa kontrolünü test ettim ve ilginç birşey öğrendim, bu yaptığım düzenek tersine çalışıyor, yani yalpa tekerinin kafası yukarı kalktığında zımpara dışarı hareket ediyor, indiğinde ise içeri

Ancak çok hassas kontrol edebiliyorum...
Ana mili çok ince bir şekilde açısının ayarlanabilmesinin müthiş bir güzellik olacağını farkettim, iyi ki sabitlemeden deneme yapmışım. Bir uzun vidaya bağlı bir düzlemi yatay ileri geri yapabileceğim bir düzenek icat etmeye giriştim. Planlar oturdu, yarın o işe girişiyorum, çünkü ana mil tam dik olunca bazı durumlarda bant tekerlerin üstünde istediğim noktadan akmıyor birkaç milim sağında veya solunda sabitleniyor, bunu hassas bir şekilde ayarlanabilir hale getiriyorum...
Rulmanlardan bazıları problemli, ancak idare ettiğince gitme kararı aldım, ilerde tüm tekerleri 20 mm çapta miller üzerinde istiyorum ki rulman çapları büyüsün. 12 mm çaplı 6001 rulmanlar bu iş için biraz fazla zayıf kalıyor. Yalpa tekerim 20 mm ve onun rulmanı muhteşem sessiz ve soğuk çalışırken taşlama tekerleri 12 mm milli olanlar yüksek devirlerde ses ve ısınma yapıyor.
Sonuçta biraz daha işim var, ancak bittiğinde tam bir canavar olacak. Şu anki haliyle bile çok büyük keyifle zımpara yapabiliyorum.
Bittiğinde fotolar ve açıklamalar, hatta videolar gelecek

Önemli not !!!: Küçük tekerlerde asla ORS rulman kullanmayın, SKF rulmanlar yüksek devirde sessiz ve soğuk çalışırken ORS rulmanlar ısınma yapıyor, bilya yatağındaki yağ da yanıyor. Rulman bayisine gidip oradaki uzmana sordum, doğruladı gözlemimi, ORS rulmanlar yüksek devirler (1500 RPM ve üstü) için tasarlanmamış, SKF'lerin bilya yatağındaki yağ ise yüksek devirlerde soğutma görevi görüp yağlamayı düzgün yapıyor...