merhaba arkadaşlar. bende bilgilerimi paylaşmak istiyorum.
ben hss-co matkapları el matkabı vasıtası ile 10.9 ve 8.8 çeliklerin delinmesinde kullanıyorum. (yuvasında kırılmış civataları çıkartmak için çürütme esnasında..)
makina takım, bosch, ruko, dewalt, temak ve birkaç farklı markanın hss-co matkaplarını kullandım. temak hariç hepside on numara diyebiliriz. tabi temakın hiçbir kategoride işe yarar bir ürünüde yok ya neyse

normalde bu hss-co matkaplar "altın seri" olarak geçer hırdavatçılarda. hss-co veya kobaltlı falan derseniz hiçbir hırdavatçı anlamaz
birde punta çürütme matkapları var hss-co kategorisinde olan. bunların uçları özel bilendiğinden standart matkaplara göre daha hızlı ilerleyebiliyor. ve hss-co sayesinde çok daha uzun ömürlü. tek sorun punta çürütme matkapının sadece 6 ve 8 mm çapı haricinde bulunamıyor.
dewalt hss-co matkap uçlarının 6 ve daha büyük olanlarına punta çürütme matkabına benzer fakat daha etkili merkezleme ucu eklemiş. hem daha hızlı ilerleme yapıyor. hemde delme işlemine ilk başlama esnasında kayma oranını sıfıra düşürmüş. dewalt elbet herşeyin en iyisini yapacak ya

birde dewalt matkapın sap kısmını üçgen yapmışki buda matkap ucunun zorlanmalarda matkapın mandreninde kaymasını engelliyor. buda sapın bozulmasını ve zamanla sap bozukluğuna bağlı eksen kaymasını engelliyor ve daha rahat delme işlemi sağlıyor. elbetteki hss-co lar arasında en pahalısı dewalt ama 15-20 kez kullandım. halen yeni gibi meret
www.grossdepot.com sitesinde istediğiniz dewalt hss-co matkap ucunu uygun fiyatla bulabilirsiniz.
makina takım hss-co larıda bayaa bir dayanıklı. ama normal matkaptan tek farkı bilenme açısı.. çok düz ama bilemiyorum. ben fiyat / performansı için tercih ediyorum açıkçası.
ruko ve bosch neredeyse makina takımla aynı ayarda gayet yeterli. zaten uçda birebir aynı. bosch çin makina takım türk malı. ruko alman malı.
ha unutmadan birde kesme işlemine başladığınızda kesme yağı kullanmanız ve düşük devirde gitmenizi söylemeyi unuttum. ben kesme yağı olarak bosch un universal kesme ve soğutma yağını kullanıyorum. hem daha hızlı deliyor hemde ucu zorlamadan ömrünü uzatıyor.
bu yazım el matkapı yani el bleyzi ile çelik delerken edindiğim bilgiler ışığında yazılmıştır.