Bıçak Sanatı - Forum

MATKAP UCU ÇEŞİTLERİ

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Ynt: MATKAP UCU ÇEŞTLERİ
« Yanıtla #20 : 15 Ekim 2012, 17:23:09 »
Konuyu biraz saptırayım. Belki forunda mevcut ama ben henüz o "üniteye" gelmedim. Matkap, freze çakısı vblerin bazılarının teorik olarak bıçak yapmaya uygun olması gerek. Sorum şu etrafta hangi hurdalara sulanmalıyız. Eğer bulabilirsek sıcak dövüp form vermek gerecek. E tabi arkadan ısıl işlemler ki burada da bilgi gerek  :)
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #21 : 15 Ekim 2012, 17:50:22 »
Konuyu biraz saptırayım. Belki forunda mevcut ama ben henüz o "üniteye" gelmedim. Matkap, freze çakısı vblerin bazılarının teorik olarak bıçak yapmaya uygun olması gerek. Sorum şu etrafta hangi hurdalara sulanmalıyız. Eğer bulabilirsek sıcak dövüp form vermek gerecek. E tabi arkadan ısıl işlemler ki burada da bilgi gerek  :)

bence hiç birine sulanmayın sulanırsanız helede dövmeye kalkarsanız canınızdan bezdirir ve birdaha bıcak yapmamaya yemin edersiniz
etrafta hurdaya gerek yok birçok bıcaklık çelik var bulmasını istedikten sonra.
hurda olarak araba makası kulanılmış eğe  güzel iş görür özellikle amerikan arabası hurdasından (eskilerden ) çıkacak makasın iyi olduğunu duymuştum .
ama en güzeli eğedir cok cok iyi iş görür
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #22 : 15 Ekim 2012, 18:09:38 »

bence hiç birine sulanmayın sulanırsanız helede dövmeye kalkarsanız canınızdan bezdirir ve birdaha bıcak yapmamaya yemin edersiniz
etrafta hurdaya gerek yok birçok bıcaklık çelik var bulmasını istedikten sonra.
hurda olarak araba makası kulanılmış eğe  güzel iş görür özellikle amerikan arabası hurdasından (eskilerden ) çıkacak makasın iyi olduğunu duymuştum .
ama en güzeli eğedir cok cok iyi iş görür

Kendimi bezdirme konusunda usta olduğum kesin, fazla nedene gerek yok bulaşmayayım o zaman. Sağolun.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

mustafa çınar

• 509
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #23 : 15 Ekim 2014, 21:35:54 »
merhabalar. yeni konu açmadan buradan sorayım dedim. makine takımın matkap uçlar nasıldır acaba daha önce kullanan oldu mu?

« Yanıtla #24 : 15 Ekim 2014, 21:38:48 »
Sürekli kullanıyoruz, gayet kaliteli ve iyi matkap ucu ve klavuz üretirler.

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #25 : 15 Ekim 2014, 21:39:13 »
Makina takımın matkap ucları mükemmeller özellikle altın seri olanları tavsiye ederim

mustafa çınar

• 509
« Yanıtla #26 : 15 Ekim 2014, 21:42:56 »
teşekkürler. bir sorum daha olsun o zaman. havşalama işlemi için iki çeşit uç gördüm. http://www.takimhirdavat.com/ProductImages/86372/Bferre1.jpg http://www.gumuskaraca.com/Admin/Images/B_250_250/1280830434_26.jpg . bu tarz ürünlerden hangisini tavsiye edersiniz. attığım ürünler temsilidir.

« Yanıtla #27 : 15 Ekim 2014, 21:45:40 »
Birinci linkteki havşa matkabı, ikinci linktekiler ise bir tür karbür freze çakıları. Birincisi daha uygundur ama bence daha büyük çaplı bir matkap kullanarak havşa açabilirsin ( hem de delik delmekte kullanırsın).

mustafa çınar

• 509
« Yanıtla #28 : 15 Ekim 2014, 21:48:46 »
8 mm lik delik için 10mm yeterli midir peki sefa hocam?

« Yanıtla #29 : 15 Ekim 2014, 22:00:24 »
valla ben olsam 8 mm için en az 12-14 mm bir şey kullanırdım.

mustafa çınar

• 509
« Yanıtla #30 : 15 Ekim 2014, 22:03:11 »
   teşekkürler sefa hocam. iyiki varsın.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #31 : 15 Ekim 2014, 22:06:14 »
MGEP eğitim dökümanlarında özel havşa yok ise, çapın iki katı büyüklüğünde bir uç ile havşa açabilirsiniz diyordu galiba.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #32 : 15 Ekim 2014, 22:12:13 »
Matkap mandreninin sınırının da olduğunu hatırlatayım. 14mm'lik mandrenin başında elde 16mm'lik uçla kalıvermemek eyidir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #33 : 15 Ekim 2014, 22:17:13 »
Matkap mandreninin sınırının da olduğunu hatırlatayım. 14mm'lik mandrenin başında elde 16mm'lik uçla kalıvermemek eyidir.
hocam arkasını 14 mm ye tornala.

mustafa çınar

• 509
« Yanıtla #34 : 15 Ekim 2014, 22:20:02 »
  güzel bir hatırlatma oldu eylem ustam :) zira 13mm olması lazım benim aldığım matkap. bu durumda havşa matkabı denk getirebilirsem almam mantıklı gibi duruyor. ihtiyacım olan hemen her çaptaki delikte çalışabilirim sanırım o zaman.

« Yanıtla #35 : 15 Ekim 2014, 22:20:20 »
+1 Bence de, sıklıkla yaptığımız bir iştir  ;)

mustafa çınar

• 509
« Yanıtla #36 : 15 Ekim 2014, 22:22:43 »
+1 Bence de, sıklıkla yaptığımız bir iştir  ;)

tecrübe böle bir şey demekki :)

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #37 : 15 Ekim 2014, 22:40:15 »
Bu konuda daha öncede bi bölümde bahsettim.makina imalatcıları , tornacılar ençok para verdiğimiz malzemelerden biri matkab ucu. biçok markayı denedim en iyi randıman aldığım matkab ucu mke nin uclarıydı.ama oda belli bi dayanımı vardı. würtün uçlarını denedim yan helixleri daha sık bi matkab ucu. 2 tipi var biri siyah çelik için öbürü parlak krom rengi krom için. Özellikle bu krom için olandan kulanıyoruz bütün çeliklerde. biz bu siyah rengliyide parkak krom rengi olanıda hertürlü çelikte kulaniyoruz. bu krom için olan würtün matkab ucu çok dayanıklı. bunu kullanınca başka uca bakmassınız. bide elmas taşılı beleyleme makinası aldım hem ağızları hemde orta kısmını keskinliyor, matkabucu arayışınızı unutursunuz.(Würtün kırpm için olanı)!

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #38 : 15 Ekim 2014, 22:45:13 »
Mandrenler sıkacağı en büyük çap ölçüsüne göre adlandırılır.

Şöyle:
0 - 6 mm lik.
0 - 8 mm lik.
0 - 10 mmlik.
0 - 13 mm lik.
3 - 16 mm lik.
3 - 20 mm lik.

Kullanılacak işlere yani mesleklere ve işin büyüklüğüne göre mandren seçilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #39 : 15 Ekim 2014, 22:58:29 »
Bir gün köylü Nasrettin hocayı çağırmış.
- Hocam hocam, bizim öküzün kafası küpe girdi, çıkaramıyoruz. Sen bilirsin doğru yolu. Ne olur akıl ver.
- Noolcak ki? Kesiverin öküzün kafasını gitsin.
Aradan zaman geçer köylü geri gelir:
- Hocam hocam öküzün kafasını kestik ama bu sefer de kafayı küpten çıkaramıyoruz.
- Amaaan düşündüğünüz şeye bak. Kırın küpü gitsin!

Abilerim, sırf elde havşa yok diye mandren alınır yada torna başına geçilir mi?   :)  Benim tırt tornamda matkap gibi ciddi malzeme işlemek olmaz hadi benim oldu diğer 2000+ üyede zaten durum daha beter.

Murat hocam benim matkap da 13 mm'dir ama değeri doğru vermesem de meramımı anlatabilirim diye kafadan rakam verdim. Yoksa rakamda gerçekten haklısınız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben