Merhabalar , ben uzunca zamandır forumu takip ederim. Bugüne değin birçok konuda bilgilenmeme sebep olan bicaksanati yönetimi ve tüm değerli üstadlara teşekkür ederek konuya girmek istedim.
Arkadaşlar anladığım kadarıyla bileme üzerine çok farklı teknikler, yöntemler mevcut. Bıçak bileme , bilenecek bıçağın yapısı , türü , şekli , kullanım amacı , çeliğinin özelliği , bilemede istenilen geometri ,bileme araçları , istenilen estetik ve benzeri bir çok konuya göre değişebiliyor. Bir de bunların ötesinde forumda hep ''her ustanın bir yoğurt yiyişi vardır'' denilir

Ben oldum olası çakılarımı taş ile bileyememişimdir ve bileme taşlarını kullanıp mükemmel sonuç alanlara da hep ayrı bir saygım ve ilgim olmuştur

Çok uzatmadan merak ettiğim konuya geleyim.
Arkadaşlar ben zımparayı cam üzerine yapıştırıp 600 numara zımparadan başlayıp 2500 zımparaya kadar tahmini olarak söylüyorum 20-25 derece açıyla biliyorum. 1000 numaraya geldiğimde bıçağın ağzında boydan boya kopmak üzere olan , sağa sola rahat bi şekilde dönebilen ve çok ince bir kesit oluşuyor (( ilk sorum burda ; bu bahsettiğim şey çapak veya kılağı mıdır ve bu benim her iki yönü eşit açıyla bileyemememden mi kaynaklanır yoksa normal olası gereken birşey midir ? )) .Sonra sonra ilerleyen zımpara numaralarında bu kısmın genelde tamamına yakını dökülüyor. O haliyle bıçağım kıl ve kağıdı kesiyor. Ama bu benim arzuladığım keskinlik olmadığından ben bıçağı deriye metpar sürerek veya mavi pasta eriterek masatladığımda bu biraz daha etkili oluyor. Bunu elimle de hissedebiliyorum ama mesela kağıt keserken kağıttan çıkan kesilme sesinin kısılmasıyla yani kağıdı daha sessiz kesişinden de anlayabiliyorum. Bu aşamada bıçak komumdaki kılı keserken kolumda ilk dokunduğum yerden hiç bir şekilde kıl üzerinde çok az da olsa kayma şansı kalmıyor küçük bir baskı uyguladığımda hemen kesmeye başlıyor ( Amaa bunu her zaman ve ağız kısmının her noktasında başarmak çok zor oluyor. işte 2. sorum burda bu noktada bıçak ağzının her noktasında bunu başaramayınca nereye dönmeliyim ?

genelde inatla deride masatlamam sonuç vermiyor , atıyorum 1500 zımparaya geri döndüğümde bu sefer istediğim keskinliğe ulaşan kısım tekrar köreliyor ve bıçağımla birlikte bir çıkmazda buluveriyorum kendimi

Bu arada bu işlemleri ısrarla 6 aydır tekrarlıyorum ama malesef olmuyor

Ben de elimdeki taşlama motoruna ahşap bir disk yaptırarak diskin üzerine de bir deri (kemer) yapıştırdım. Deriye metpar sürüp bıçağı tuttuğumda önce hiç sonuç vermedi sonra bıçağın ağzını kalemle çizip tuttuğumda gördüm ki bilediğim açıda makineye tuttuğumda ağız kısmı dokunmuyor. İlginç ama ancak biraz daha dik dokunduğumda sonuç mükemmel !! hatta tam istediğim sonuç

[ amaa bu seferde bıçağı kullanmaya başladığımda (ahşapta) eskiye göre daha çabuk köreldiğini farkettim. Hatta şöyle söyleyim çabuk körelen bıçağı (makinede değil) elde deri masata sürttüğümde belki 2 sürtüşte yine mükemmel sonra yine çabuk körelme. Yani ahşapla çalışırken bıçağı dk başı deri masata sürtüp devam edersem sonuç mükemmel. Çok ani körelme(ahşapda kullanırken) ve çok ani keskinleşme (deri masatta). Hal böyle olunca işin içinden çıkamadım.
Evet değerli üstadlar , hal böyle ... Ne tavsiye edersiniz ? Bu durumu nasıl aşabilirim ?
Bu arada son bir sorum olacak ben aynı işlemi keçe ile de denemek istiyorum. Keçe parlatmak için kullanılıyor bildiğim kadarıyla ama son bileme için keçe kullanılır mı ?? ( Ve bunun çok tehlikeli olduğunu okudum , gerçi benim motorum çok kuvvetli değil ama , bu tehlikeyi en aza indirmek için ne gibi önlemler almalıyım ? )
İlgilenip cevap verecek olan tüm üstadlara saygılar , sevgiler ...