Niye suyu mu çıkıyor çeliği dövünce.10-11 video izledim soğuk dövme ile ilgili. Peki nasıl bir öneriniz olur.
Arkadaşlar tamam sakıncalı görelim bu dövme işini. Size de katılmamak elde değil. Tamam dövme işini şimdilik bırakıyorum.Bu aşamada ne yapmamız gerekiyor.
Arkadaşlar bıçağın ağzını açtım,parlattım iyice.Ağzını açarken her taşa vurduğumda balyoz çekiçle dövdüm dikkatlice.Çünkü taşa vurduğumda elimi yakıyordu bıçak.Bende bundan faydalanarak çelik çatlamasın diye dövdüm. ...
Çelik eğer amaç biçim vermek ise dövülür; onda da sıcak dövülür. Yani dövme tavına getirilip dövülür. Dövme sıcaklık aralığı çelikten çeliğe değişse de yay çelikleri için çok dokümanda 1050-850 aralığı verilir.
Çelik soğuk dövülmez. Osman Kurt ve Murat Akın demiş zaten. Hatta soğuk dövmenin oluşturacağı türden etkilerin varlığına karşı parçalara gerilim giderme tavı uygulanır.
Siz zaten çelik başlangıçta daha sulu ve temperlenmiş halde olan makas çeliği kullanmışsınız. Performansın nedeni önceden doğru ısıl işlem görmüş olması. Ama siz bu çeliği döverek o parçayı güvenilmez hale getirmişsiniz.
O çelik çatlamaya niyetli olup da sizin dövmeniz sayenizde bundan cayacak değil. Çatlayınca sizin soğuk dövmeniz yüzünden çatlayacak.
Yazdıklarınızdan koyu ile işaretlemiş olduğum sözlerinizle devam etmemenizi rica edeceğim.