Bıçak Sanatı - Forum

Makas Çeliği

diseka

• *
  • 8
  • Meslek: serbest
  • Yer: Adana
Makas Çeliği
« : 05 Ekim 2016, 18:38:34 »
Arkadaşlar slmlar. Dün kendi çapımda bir bıçak yapmaya karar verdim. Makas çeliklerine iyi diyorlar. makas çeliği aldım bende . Kalıbını çizdim çeliği iyice taşlayıp son haline getirdim. Resimleri yüklüyorum. Ayrıca bıçağın ağız kısmının dövülmesi bıçağın ağzına  sertlik kazandırıyormuş. Ne kadar doğru deneyip göreceğiz bakalım. Demir işiyle uğraşanlar harbiden işleri zor Allah kolaylık versin. Dünden beri bıçağın ağzını soğuk olarak dövüyorum. Bendeki çeliğin kalınlığı 4mm. dünden bu yana dövüyorum 3mm oldu  :D Bakalım daha ne kadar döveceğiz. Arkadaşlar peki bu çeliğe ısıl işlem yapmasak ne olur. Ne avantajı ne dezavantajı olur ? Sonuçta çelik 4mm. öyle kırılacak yamulacak gibi durmuyor.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Makas Çeliği
« Yanıtla #1 : 05 Ekim 2016, 19:02:51 »
Soğuk dövmenin yarardan çok zararı var çeliklerde hiç uğraşmayın.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

diseka

• *
  • 8
« Yanıtla #2 : 05 Ekim 2016, 19:07:37 »
Niye suyu mu çıkıyor çeliği dövünce.10-11 video izledim soğuk dövme ile ilgili. Peki nasıl bir öneriniz olur.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 05 Ekim 2016, 19:52:37 »
Ben değil bu işin mühendisi konuşsun :D Çelik harici yumuşak metallerde bakır vs. dövmek yapıya ekstra kazanım verebilir ama çelikte değil.  :D :D
Malzemeyi soğuk döverek sadece dislokasyonları kitleriz, bu da gerilimi arttırır, neticede tane sınırını sıkıştırırız, akabinde bol bol gerilimden ötürü dağılan malzemiz olur çelik olarak. Bazen işe yarayan güzel bir yöntemdir çoğu malzemede, fakat burda ki mantığı ısıl işlem öncesi gereksiz kalır.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #4 : 05 Ekim 2016, 19:56:28 »
Soğuk dövülünce sertlecek diye bir yöntem yok.

Soğuk dövme uygulaması başka yerde yapılır, bu kadar büyük parçada olmaz.

Soğuk dövmek istediğiniz çelikte kılcal çatlamalar olur, bir süre sonra bıçağınız kırılır.

Yay çeliğini soğuk dövmek zor ve olmaması gereken bir işlemdir.
« Son Düzenleme: 05 Ekim 2016, 20:04:38 Gönderen: Murat AKIN »

diseka

• *
  • 8
« Yanıtla #5 : 05 Ekim 2016, 20:12:35 »
Arkadaşlar tamam sakıncalı görelim bu dövme işini. Size de katılmamak elde değil. Tamam dövme işini şimdilik bırakıyorum.Bu aşamada ne yapmamız gerekiyor.

diseka

• *
  • 8
« Yanıtla #6 : 05 Ekim 2016, 20:56:07 »
Eeee ne yapcaz. Peki yeni bir bıçak alsam kimler dövme bıçak yapıyor. Kaliteli bişi olmalı

diseka

• *
  • 8
« Yanıtla #7 : 07 Ekim 2016, 09:35:40 »
Arkadaşlar bıçağın ağzını açtım,parlattım iyice.Ağzını açarken her taşa vurduğumda balyoz çekiçle dövdüm dikkatlice.Çünkü taşa vurduğumda elimi yakıyordu bıçak.Bende bundan faydalanarak çelik çatlamasın diye dövdüm.Bıçağın kabası bitti. Hemde jilet gibi oldu. Tahtaya çivi çaktım onu bile kesti. Ağzında körelme felan olmadı.Benim gibi bıçak yapacak arkadaşlar sizlerede bir ışık olsun.Sonuçta 4mm çeliğin kalınlığı.balyozla vurduğum halde yamulmayan çelik.Daha başka ne kesecem bunla.Kırılsa bile elimin altında makas çeliği var. Bir daha yaparım.

« Yanıtla #8 : 07 Ekim 2016, 10:11:39 »
Haydi hayırlı uğurlu olsun, güle güle kullanın. Ama unutmamak gerekir ki; kaza yapmamanız hatalı sollamanın sakıncalı olmadığı anlamına gelmiyor.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 07 Ekim 2016, 10:17:00 »
Niye suyu mu çıkıyor çeliği dövünce.10-11 video izledim soğuk dövme ile ilgili. Peki nasıl bir öneriniz olur.

Arkadaşlar tamam sakıncalı görelim bu dövme işini. Size de katılmamak elde değil. Tamam dövme işini şimdilik bırakıyorum.Bu aşamada ne yapmamız gerekiyor.

Arkadaşlar bıçağın ağzını açtım,parlattım iyice.Ağzını açarken her taşa vurduğumda balyoz çekiçle dövdüm dikkatlice.Çünkü taşa vurduğumda elimi yakıyordu bıçak.Bende bundan faydalanarak çelik çatlamasın diye dövdüm. ...

Çelik eğer amaç biçim vermek ise dövülür; onda da sıcak dövülür. Yani dövme tavına getirilip dövülür. Dövme sıcaklık aralığı çelikten çeliğe değişse de yay çelikleri için çok dokümanda 1050-850 aralığı verilir.

Çelik soğuk dövülmez. Osman Kurt ve Murat Akın demiş zaten. Hatta soğuk dövmenin oluşturacağı türden etkilerin varlığına karşı parçalara gerilim giderme tavı uygulanır.

Siz zaten çelik başlangıçta daha sulu ve temperlenmiş halde olan makas çeliği kullanmışsınız. Performansın nedeni önceden doğru ısıl işlem görmüş olması. Ama siz bu çeliği döverek o parçayı güvenilmez hale getirmişsiniz.

O çelik çatlamaya niyetli olup da sizin dövmeniz sayenizde bundan cayacak değil. Çatlayınca sizin soğuk dövmeniz yüzünden çatlayacak.

Yazdıklarınızdan koyu ile işaretlemiş olduğum sözlerinizle devam etmemenizi rica edeceğim.
« Son Düzenleme: 07 Ekim 2016, 10:18:56 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #10 : 07 Ekim 2016, 10:25:48 »
celik soguk dövülür (yada şekil verilir diyelim)   https://www.youtube.com/watch?v=8qGHWZm0C-o  :)     ama bizim kullandıgımız yüksek karbon celikleri degil .. cok düsük karbonlu celikler . Perforje de  veya insaatta kullanılan cinsten olanları. Zaten bu sekilde şekil alırlar. Bicak olarak Sanmai usulu lamine edebilirseniz sonrada yumusatma tavlamasını mukemmel yaparsanız soguk haddeleme yapabilirsiniz . Galiba izlediginiz bir vidyoda japon bi ustaya denk geldiniz :)

diseka

• *
  • 8
« Yanıtla #11 : 07 Ekim 2016, 12:24:11 »
Arkadaşlar son durum böyle. Ama daha işim bitmedi. Desen yapmayı düşünüyorum. Hangi deseni yapsam bu bıçağa gider.Şimdilik kafamda bir şekil yok. Bakalım ilerde ne çıkacak. Ancak ikilemde de kaldığımı söyleyebilirim. Şu ısıl işlemi bıçağın tüm işleri bittikten sonra düşünebilirim. Teşekkürler.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #12 : 07 Ekim 2016, 15:09:57 »
Bende şuan makas çeliğin normalizayonla uğraşıyorum. Celigin normallestikten sonra ege ile taşlı işlem.yapinca  yani çelik yumuşatıp daha rahat çalışma olanak saglar ve bu işlem makas. Celiginin herhangi bir özelliğinin kaybolmasına neden olmaz diye biliyorum. Eğer çeligi dovmek için alet edevat yoksa bui şekilde yapabilirsin diye biliyorum. Yanlışın.varsa hastalarımız zaten düzeltme yapacaktır

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #13 : 07 Ekim 2016, 15:36:48 »
Şu ısıl işlemi bıçağın tüm işleri bittikten sonra düşünebilirim.

bence de. kabzasını halledip kesici ağzını da açtıktan sonra ısıl işlemi aradan çıkartırtırsınız ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #14 : 07 Ekim 2016, 16:20:42 »
Yanlisimiz varsa usstalarimiz duzeltir ......
Yapacaktık bu tel. Klavyesi kafasına göre yazıyor :))))

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #15 : 07 Ekim 2016, 21:08:46 »
Yanlisimiz varsa usstalarimiz duzeltir ......
Yapacaktık bu tel. Klavyesi kafasına göre yazıyor :))))

Farketmez.

Ha usta olmuş,ha hasta olmuş fark etmez.

Zaten ustaların hepsi bıçak hastası değil mi?

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #16 : 07 Ekim 2016, 21:43:22 »
Doğrudur Murat hocam
İkisi de ayni şey hastayız zaten :))

diseka

• *
  • 8
« Yanıtla #17 : 09 Ekim 2016, 12:08:46 »
Arkadaşlar dün netten bir kaç desen modeline felan baktım hoşuma giden desen bu oldu. Taşlama makinesine alelade vurup durdum bıçağın yüzeyini.Demircide ısıl işlemini de yaptırdım. Toz felan döktü yağladı, bir kaç dövdü. Akşam da bu sap kısmına deri ip felan vardı evde, onunla bağladım. Ama pek hoşuma gitmedi bu sap kısmı. Buna yeni bir çözüm bulmak lazım.Teşekkürler

diseka

• *
  • 8
« Yanıtla #18 : 16 Ekim 2016, 17:46:24 »
Arkadaşlar sonunda bitirdim bıçağımı. Kabzenin pimleri konusunda bayağı zorlandım. Kabzeyi cevizden yapıp, biraz yağladım. Herkese teşekkürler.