Bıçak yapımı için bütün malzemeleri tamamlayınca farkettim ki çalışabileceğim bir masam yokmuş. Endüstriyel çalışma tezgahı aramaya başladım. Zor bulunuyormuş, fabrikasını buldum Ankara organize sanayisinde ama 1400 tl istediklerinde kendim bi masa yapmalıyım dedim. Forumda tatmin edici bi proje göremedim. Web'de yabancı kaynakların paylaştıkları ölçüler hep "inch" birimiyleydi. Sincan sanayisinde marangoz arkadaşıma gittim ve kabaca 60x120 bir masa tasarladık. Ayakta çalışacağım için ve mengene ağzının dirsek hizamda olması için yüksekliği 100cm istedim. Malzeme ve ölçüler:
2 adet 4 boy kalas 5x20x400cm (çam)
1 adet 10x10 4 boy kereste 10x10x400 (çam)
Tik yağı
-Masa yüzeyi için 3 parça 120x20cm'lik kalası kanal açıp kanal boşluklarına parça atarak birbirine tutkalladık. Kuruyunca zımparasını yaparak yüzeyi düzleştirdik.
-Masa ayakları için 10'luk kereste kaba olacağı için 8x8cm yaparak incelttik. 95cm uzunluğunda kestik.
-Kalasların kalan parçalarından masanın diğer parçalarını ustamız kendi hesabını yaprak kullandı. Ben de o ölçülerin çok önemli olduğunu güşünmüyorum ama mengene vidaları için dikkat edilmeli.
-Bağlantıları yaparken sadece vida kullanmak yeterli değil, masanın sallanmaması ve sarfettiğimiz gücün boşa gitmemesi için tutkal da kullanılmalı.
-Masanın parçaları birleştirildikten sonra tik yağı ile çatlamasını engellemek için 2 gün arayla 3 defa besledik.
-Kullandığımız malzemenin ölçüleri ve bağlantı yöntemimiz sonucu ağır ve sabit bir masa yaptık. Marangoz arkadaşım benden işçilik ücreti istemedi. Çam ağacı için 70 tl, tik yağı ve fırça için 40 tl ödedim.
Videolu anlatım düşüncem vardı ama yapımın bütün aşamalarını kaydedemedim. Kaydettiklerim de çok açıklayıcı olmadı. Yine de paylaşmak isterim:
https://www.youtube.com/watch?v=ULPMAAbSUUM&feature=share