Bıçak Sanatı - Forum

Çalışma Tezgahı

alkanlı

• *
  • 7
  • Seyit Ali
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: Sincan
Çalışma Tezgahı
« : 14 Ağustos 2016, 02:56:33 »
Bıçak yapımı için bütün malzemeleri tamamlayınca farkettim ki çalışabileceğim bir masam yokmuş. Endüstriyel çalışma tezgahı aramaya başladım. Zor bulunuyormuş, fabrikasını buldum Ankara organize sanayisinde ama 1400 tl istediklerinde kendim bi masa yapmalıyım dedim. Forumda tatmin edici bi proje göremedim. Web'de yabancı kaynakların paylaştıkları ölçüler hep "inch" birimiyleydi. Sincan sanayisinde marangoz arkadaşıma gittim ve kabaca 60x120 bir masa tasarladık. Ayakta çalışacağım için ve mengene ağzının dirsek hizamda olması için yüksekliği 100cm istedim. Malzeme ve ölçüler:

2 adet 4 boy kalas 5x20x400cm (çam)
1 adet 10x10 4 boy kereste 10x10x400 (çam)
Tik yağı
-Masa yüzeyi için 3 parça 120x20cm'lik kalası kanal açıp kanal boşluklarına parça atarak birbirine tutkalladık. Kuruyunca zımparasını yaparak yüzeyi düzleştirdik.
-Masa ayakları için 10'luk kereste kaba olacağı için 8x8cm yaparak incelttik. 95cm uzunluğunda kestik.
-Kalasların kalan parçalarından masanın diğer parçalarını ustamız kendi hesabını yaprak kullandı. Ben de o ölçülerin çok önemli olduğunu güşünmüyorum ama mengene vidaları için dikkat edilmeli.
-Bağlantıları yaparken sadece vida kullanmak yeterli değil, masanın sallanmaması ve sarfettiğimiz gücün boşa gitmemesi için tutkal da kullanılmalı.
-Masanın parçaları birleştirildikten sonra tik yağı ile çatlamasını engellemek için 2 gün arayla 3 defa besledik.
-Kullandığımız malzemenin ölçüleri ve bağlantı yöntemimiz sonucu ağır ve sabit bir masa yaptık. Marangoz arkadaşım benden işçilik ücreti istemedi. Çam ağacı için 70 tl, tik yağı ve fırça için 40 tl ödedim.

Videolu anlatım düşüncem vardı ama yapımın bütün aşamalarını kaydedemedim. Kaydettiklerim de çok açıklayıcı olmadı. Yine de paylaşmak isterim:
https://www.youtube.com/watch?v=ULPMAAbSUUM&feature=share
« Son Düzenleme: 14 Ağustos 2016, 03:00:25 Gönderen: alkanlı »

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
Ynt: Çalışma Tezgahı
« Yanıtla #1 : 14 Ağustos 2016, 10:11:33 »
Cok guzel gorunuyor gule gule kullanin.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #2 : 14 Ağustos 2016, 12:31:35 »

Hayırlı olsun, güle güle kullanın gayet güzel olmuş  :2up

« Yanıtla #3 : 14 Ağustos 2016, 13:23:06 »
Çok güzel olmuş ve gerçekten çok ucuza mal olmuş. Tabla biraz daha çıkıntılı olsaydı en azından işkence vs kullanımı sırasında sorun olmazdı. Güle güle kullanın.

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #4 : 14 Ağustos 2016, 13:35:56 »
İyi günler de kullanın :)
Hakuna Matata

alkanlı

• *
  • 7
  • Seyit Ali
« Yanıtla #5 : 14 Ağustos 2016, 15:02:06 »
Sağolun ustalarım çok teşekkür ederim :) Sefa hocam, 60cm derinliğinde bir masa olduğu için ayaklar çok içerde kalmasın diye çıkıntıyı en aza indirdik, işkenceyi tablada kullanmak çok zor dediğiniz gibi. Mengeneyi de işin içine dahil edecek bir aparat düşünüyorum. Yaptığımda yine buradan paylaşabilirim.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #6 : 14 Ağustos 2016, 15:25:07 »
Paylaşım için teşekkürler, yapan ustamızın da ellerine sağlık. Ufak bir ilave yapayım; üzerine yük binecek bu tip çalışma tezgahlarını birleştirmede vida veya vida+tutkal yeterli olmaz. Bir süre sonra ek yerleri gevşemeye, masa sallanmaya başlar. Aklınızda olsun vidasız birleştirme teknikleri bu anlamda çok daha güçlü bir tutunma sağlar. İleride böyle bir sorun yaşarsanız planlarınızı bu durumu gözeterek revize etmeniz gerekebilir

https://www.google.com.tr/search?q=work+bench&espv=2&biw=1280&bih=619&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiZl76-8sDOAhUCaRQKHd3tBrEQ_AUIBigB#tbm=isch&q=work+bench+joints
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 14 Ağustos 2016, 17:17:30 »
Elinize sağlık güzel olmuş. Fakat üzerine mdf veya sunta yapsaydınız daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Çalışırken üzeri deforme olacak zamanla mdf ve sunta kolayca değiştirilebilir. Bende bugün evde fazlalık olan 5x10 lardan yaptım ben üzerini mdf veya sunta düşünüyorum.Güle güle kullanın.
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

Erdem GÖZ

• 352
  • Meslek: Makina Teknikeri
  • Yer: KIRKLARELİ
« Yanıtla #8 : 14 Ağustos 2016, 17:47:11 »
Elinize sağlık güzel olmuş. Fakat üzerine mdf veya sunta yapsaydınız daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Çalışırken üzeri deforme olacak zamanla mdf ve sunta kolayca değiştirilebilir. Bende bugün evde fazlalık olan 5x10 lardan yaptım ben üzerini mdf veya sunta düşünüyorum.Güle güle kullanın.
Suntanin pek saglikli olacagini dusunmuyorum acikcasi fakat tezgahin bu halinin ustune mdf veya sunta atilirsa alttaki tahtalara zarar gelmez diye dusunuyorum :)
Akıl Yaşta Değil Baştadır.

Erdem Kırca

• 859
« Yanıtla #9 : 14 Ağustos 2016, 18:09:14 »
Adaş masa çok büyük değil sunta ve mdf iş görür düşünüyorum senin dediğin gibide olur ama suntayı tutturmak için delik gerekir yine iyi olmaz bence
Suntanin pek saglikli olacagini dusunmuyorum acikcasi fakat tezgahin bu halinin ustune mdf veya sunta atilirsa alttaki tahtalara zarar gelmez diye dusunuyorum :)
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

alkanlı

• *
  • 7
  • Seyit Ali
« Yanıtla #10 : 14 Ağustos 2016, 18:28:25 »
Aşınması zor ve suya dayanıklı bir malzeme olduğu için ilk başta plywood fikrimiz vardı. Malzemeleri almaya gittiğim gün 18mm'lik plywood bulamadım 14mm'lik 1 plaka için 180tl istediler. Maliyeti, estetik bütünlük ve oturaklı bir masa isteğim benim plywooddan vazgeçmeme neden oldu. Arkadaşım ve ustası da üste bi 6mm'lik mdf tavsiye ettiler. Sizin tavsiyeniz için de teşekkür ederim.

Erdem Kırca

• 859
« Yanıtla #11 : 14 Ağustos 2016, 18:36:51 »
Bende plywood düşündüm çok pahalı. Neyse yapılmış yapılmıştır. Güle güle kullanın. :2up
Aşınması zor ve suya dayanıklı bir malzeme olduğu için ilk başta plywood fikrimiz vardı. Malzemeleri almaya gittiğim gün 18mm'lik plywood bulamadım 14mm'lik 1 plaka için 180tl istediler. Maliyeti, estetik bütünlük ve oturaklı bir masa isteğim benim plywooddan vazgeçmeme neden oldu. Arkadaşım ve ustası da üste bi 6mm'lik mdf tavsiye ettiler. Sizin tavsiyeniz için de teşekkür ederim.

« Yanıtla #12 : 14 Ağustos 2016, 19:12:54 »
Valla böyle masif hepsinden daha güzel olmuş. Böyle kullanın bence  :2up

Aydın Karakişi

• 1613
« Yanıtla #13 : 14 Ağustos 2016, 19:27:13 »
Bencede boyle cok guzel gorunuyor.Üzerine uygun kalinlikta kaplama malzemesi serilirsede kullanisli olur düşuncesindeyim.
NFK

gurbulak

• 54
  • Yer: Maslak
« Yanıtla #14 : 14 Ağustos 2016, 19:47:49 »
çok güzel olmuş, güle güle kullanın.
benim marangoz arkadaşım olmadığı için bauhaus'tan kereste alarak kendim yaptım. 200 liraya mal oldu bana da. sallanma problemini de her bir üçlü bağlantı noktasına (toplamda 8 tane) metal köşebent çakarak oldukça minimuma indirim. yapıştırma işi başta aklıma gelmedi, onu da yapsam daha sağlam olurdu.

Aydın Karakişi

• 1613
« Yanıtla #15 : 14 Ağustos 2016, 20:28:45 »
Buda cok guzelmis. Arka kisma alta capraz parcalarda eklerseniz esneme buyuk olcude kalkar .
NFK

gurbulak

• 54
  • Yer: Maslak
« Yanıtla #16 : 14 Ağustos 2016, 20:34:33 »
Buda cok guzelmis. Arka kisma alta capraz parcalarda eklerseniz esneme buyuk olcude kalkar .
köşebentlerden sonra esneme pek kalmadı ama dediğiniz gibi arkaya güzel çapraz yerleştirme yapsam daha stabil olur. çok teşekkürler.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #17 : 14 Ağustos 2016, 22:36:23 »

Ben yerinizde olsam eskiden arabalrın yada minibüslerin alt bölümlerine döşenen üstü yuvarlak desenli plastik gibi ama değil malzemelerden kestirirdim, gayet kullanışlı.

« Yanıtla #18 : 15 Ağustos 2016, 00:48:00 »

Ben yerinizde olsam eskiden arabalrın yada minibüslerin alt bölümlerine döşenen üstü yuvarlak desenli plastik gibi ama değil malzemelerden kestirirdim, gayet kullanışlı.
Sanırım buradaki kaplamayı kastettin.

gerçekten iyi iş gören bir malzeme. Ben Bauhaus tan almıştım.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #19 : 15 Ağustos 2016, 00:54:59 »

Sanırım buradaki kaplamayı kastettin.

gerçekten iyi iş gören bir malzeme. Ben Bauhaus tan almıştım.

Aynen bunu kast etmiştim ustam  :2up