Bıçak Sanatı - Forum

Yaptığım pala kırıldı.

SertacMezereli

  • ***
  • 1256
  • Yer: Mersin
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #20 : 29 Temmuz 2016, 23:44:07 »
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

burakergin

  • ***
  • 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #21 : 30 Temmuz 2016, 11:10:19 »
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?

Çok sağolun hocam evet su ama içinde başka birşeyler de var onlarıda isterseniz birlikte yaptığımız arkadaşıma sorabılırım

SertacMezereli

  • ***
  • 1256
  • Yer: Mersin
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #22 : 30 Temmuz 2016, 11:44:37 »
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?

Çok sağolun hocam evet su ama içinde başka birşeyler de var onlarıda isterseniz birlikte yaptığımız arkadaşıma sorabılırım

Bu boyutlarda bi bıçağı özellikle civa çeliğinden yapılmış bi bıçağı suda sulamak çok yanlış. Su yerine yağ kullanmış olsaydınız çatlama yapmayacaktı muhtemelen. Ben civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yapıp işliyorum ardından sulamadan önce de normalizasyon yapıp yağda su veriyorum.  Tavsiye ederim. 
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #23 : 30 Temmuz 2016, 16:56:48 »
Osmanlı çelik sitesindeki Böhler K510 dokümanı:

Alıntı
Sertleştirme:
780 - 810ºC / Suda,
810 - 840ºC / Yağda
(15 mm. çapa kadar)
Isı dengelemesinden sonra bekleme süresi: 15 ile 30 dakika.
Elde edilebilir sertlik: 
64 – 66 HRC 

Menevişleme:
Sertleştirme işleminden hemen sonra yavaş olarak temperleme sıcaklığına ısıtma ve 2 saatten az olmamak üzere, parçanın her 20 mm kalınlığı için  1 saat fırında soğutma, daha sonra havada soğutma.
Elde edilecek ortalama sertlikler temperleme tablosunda belirtilmektedir.

Belirtilen sıcaklık değerlerine uyarak suda da yağda da su verebilirsiniz ancak çatlama riskine girmenize gerek yok. Yağda soğutmanız mümkünse tercih edin derim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

burakergin

  • ***
  • 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #24 : 30 Temmuz 2016, 19:31:34 »
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?

Çok sağolun hocam evet su ama içinde başka birşeyler de var onlarıda isterseniz birlikte yaptığımız arkadaşıma sorabılırım

Bu boyutlarda bi bıçağı özellikle civa çeliğinden yapılmış bi bıçağı suda sulamak çok yanlış. Su yerine yağ kullanmış olsaydınız çatlama yapmayacaktı muhtemelen. Ben civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yapıp işliyorum ardından sulamadan önce de normalizasyon yapıp yağda su veriyorum.  Tavsiye ederim.
Anladım ustam tavsiyeleriniz dogrultusund yapacağım. Bu arada cıva celikleri normal şartlarda silindir hâlde bulunuyor kaç mm celıkden dovuyorsunuz? Bi 4116 ya soğuk dövme yapmıştım ama o sıcak dövme tadini vermiyor ocağı da yaptım artık dövme işine de bir yerden başlamak istiyorum...

burakergin

  • ***
  • 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #25 : 30 Temmuz 2016, 19:35:08 »
Osmanlı çelik sitesindeki Böhler K510 dokümanı:

Alıntı
Sertleştirme:
780 - 810ºC / Suda,
810 - 840ºC / Yağda
(15 mm. çapa kadar)
Isı dengelemesinden sonra bekleme süresi: 15 ile 30 dakika.
Elde edilebilir sertlik: 
64 – 66 HRC 

Menevişleme:
Sertleştirme işleminden hemen sonra yavaş olarak temperleme sıcaklığına ısıtma ve 2 saatten az olmamak üzere, parçanın her 20 mm kalınlığı için  1 saat fırında soğutma, daha sonra havada soğutma.
Elde edilecek ortalama sertlikler temperleme tablosunda belirtilmektedir.

Belirtilen sıcaklık değerlerine uyarak suda da yağda da su verebilirsiniz ancak çatlama riskine girmenize gerek yok. Yağda soğutmanız mümkünse tercih edin derim.

Çok sağolun üstadım bir dahaki kırılmayacak eğerki yine kırılırsa öğrenene kadar tekrar yapacağım. İlginiz için çok teşekkür ediyorum sayenizde bu işe olan şevkim hergün artıyor.

SertacMezereli

  • ***
  • 1256
  • Yer: Mersin
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #26 : 31 Temmuz 2016, 21:13:31 »
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?

Çok sağolun hocam evet su ama içinde başka birşeyler de var onlarıda isterseniz birlikte yaptığımız arkadaşıma sorabılırım

Bu boyutlarda bi bıçağı özellikle civa çeliğinden yapılmış bi bıçağı suda sulamak çok yanlış. Su yerine yağ kullanmış olsaydınız çatlama yapmayacaktı muhtemelen. Ben civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yapıp işliyorum ardından sulamadan önce de normalizasyon yapıp yağda su veriyorum.  Tavsiye ederim.
Anladım ustam tavsiyeleriniz dogrultusund yapacağım. Bu arada cıva celikleri normal şartlarda silindir hâlde bulunuyor kaç mm celıkden dovuyorsunuz? Bi 4116 ya soğuk dövme yapmıştım ama o sıcak dövme tadini vermiyor ocağı da yaptım artık dövme işine de bir yerden başlamak istiyorum...

Genelde 12-15 arası dövüyorum antrenman amaçlı.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

burakergin

  • ***
  • 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #27 : 01 Ağustos 2016, 06:24:49 »
Geçmiş olsun suda mı su verdiniz?

Çok sağolun hocam evet su ama içinde başka birşeyler de var onlarıda isterseniz birlikte yaptığımız arkadaşıma sorabılırım

Bu boyutlarda bi bıçağı özellikle civa çeliğinden yapılmış bi bıçağı suda sulamak çok yanlış. Su yerine yağ kullanmış olsaydınız çatlama yapmayacaktı muhtemelen. Ben civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yapıp işliyorum ardından sulamadan önce de normalizasyon yapıp yağda su veriyorum.  Tavsiye ederim.
Anladım ustam tavsiyeleriniz dogrultusund yapacağım. Bu arada cıva celikleri normal şartlarda silindir hâlde bulunuyor kaç mm celıkden dovuyorsunuz? Bi 4116 ya soğuk dövme yapmıştım ama o sıcak dövme tadini vermiyor ocağı da yaptım artık dövme işine de bir yerden başlamak istiyorum...

Genelde 12-15 arası dövüyorum antrenman amaçlı.
Peki kaç mm ye iniyor hocam?

burakergin

  • ***
  • 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #28 : 01 Ağustos 2016, 06:59:13 »
Yani en ve kalınlık olarak?

SertacMezereli

  • ***
  • 1256
  • Yer: Mersin
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #29 : 01 Ağustos 2016, 13:58:21 »
Yani en ve kalınlık olarak?

Nasıl dövdüğünüze bağlı olarak değiyor. genişlik 15 mm kalınlık 2 mm civarı oluyor sanırım şu an aklımda yok. Ama dediğim gibi ben antrenman amaçlı dövüyorum.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #30 : 03 Ağustos 2016, 15:08:28 »
Tesadüfen ben de 14mm'den bıçak dövüyorum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #31 : 03 Ağustos 2016, 15:38:30 »
14 mm yuvarlak çubuktan dövdüğüm bıçağın dövmeden sonra eğelenerek biraz daraltılmış hali bu. Döverken niyetim değişip daha farklı bir tarza yönelince sonradan ağzın ve sırtın birazını eğeleyip atmam gerekti. O nedenle en 2-3 mm kadar illa ki daralmıştı.

Güncel en 26mm'den, sırt kalınlığı ise 4 mm'den azıcık fazla. Kalınlık saptan/balçaktan 3-4 cm ilersine ait.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

burakergin

  • ***
  • 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #32 : 04 Ağustos 2016, 18:39:43 »
14 mm yuvarlak çubuktan dövdüğüm bıçağın dövmeden sonra eğelenerek biraz daraltılmış hali bu. Döverken niyetim değişip daha farklı bir tarza yönelince sonradan ağzın ve sırtın birazını eğeleyip atmam gerekti. O nedenle en 2-3 mm kadar illa ki daralmıştı.

Güncel en 26mm'den, sırt kalınlığı ise 4 mm'den azıcık fazla. Kalınlık saptan/balçaktan 3-4 cm ilersine ait.

14 mm gayet yeterlıymıs o zaman. Aslında amacım dedemin 70 sene önce yaptığı kamanın aynısını yapıp yanyana koymak kibar ve zarif. Üstadım kama için uygun olur değilmi?