Bıçak Sanatı - Forum

Yaptığım pala kırıldı.

burakergin

• 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
Yaptığım pala kırıldı.
« : 28 Temmuz 2016, 14:02:33 »
Merhaba
Cıva çeliğinden yaptığım palayı kömürde ısıtıp suyunu verdim ama haddinden fazla sertlesti. Elime alıp bir bıçak ile vurdugumda cam gibi kırılıyor. 1075 ten de birkaç tane bıçak yapmama rağmen bu sorunu hiç yaşamadım.  Acaba yanlışı nerde yapmış olabilirim yardım edermisiniz?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Yaptığım pala kırıldı.
« Yanıtla #1 : 28 Temmuz 2016, 14:09:26 »
Dövme sırasında çatlak oluşmuş olabilir.
Menevişi düşük tutmuş olabilirsiniz bence tüm bıçağa 280-300 derece meneviş sonrası birde sırttan ekstra yumuşatma yapmanızı tavsiye ederim bu kadar uzun bir bıçakta.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

burakergin

• 290
« Yanıtla #2 : 28 Temmuz 2016, 14:13:33 »
Dövme işini ben gerçekleştirmedim. Fakat bir catlakta yoktu diğer yaptığım 1075 le çok ufak parçalara kadar kırdım. Şimdi bir tane daha yapıyorum yumusatmadan sonra tekrar deneyeceğim. Ne yapalım ogreneceksek yapana kadar devam.Ama insan da üzülmüyor değil.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #3 : 28 Temmuz 2016, 14:20:03 »
Dövme işini ben gerçekleştirmedim. Fakat bir catlakta yoktu diğer yaptığım 1075 le çok ufak parçalara kadar kırdım. Şimdi bir tane daha yapıyorum yumusatmadan sonra tekrar deneyeceğim. Ne yapalım ogreneceksek yapana kadar devam.Ama insan da üzülmüyor değil.
Çatlak yoksa menevişi çok düşük tutmuşsunuzdur kaç derecede yaptınız menevişi.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

burakergin

• 290
« Yanıtla #4 : 28 Temmuz 2016, 14:34:21 »
Çatlak yoksa menevişi çok düşük tutmuşsunuzdur kaç derecede yaptınız menevişi.
100 derecede yaptım hocam.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #5 : 28 Temmuz 2016, 14:49:44 »
100 derecede 63-64hrc civarına denk geliyor civa çeliği bu boy bir bıçak için yüksek bir sertlik bence.
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2016, 14:51:23 Gönderen: Osman Kurt »
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #6 : 28 Temmuz 2016, 14:55:22 »
100 derecede menevis olmaz bu celik. Hem menevisis nasil yaptiniz ustunkoru tekrara ocakta iki tarafini isist falan seklindemi.

burakergin

• 290
« Yanıtla #7 : 28 Temmuz 2016, 14:59:46 »
Evet ustam fırında ustunkoru oldu sanırım. Bulduğum bir tablo üzerine tahmınle yapmıştım. İkincisi kırılmayacak diye umuyorum...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 28 Temmuz 2016, 21:40:35 »
Menevişleme için söylenenlere katılıyorum.

Aşağıda da Böhler dokümanından menevişleme grafiğini verdim. Bana göre böyle büyük bir bıçak için 240-250 asgari değer. Tercihinize göre 300 dereceye bile varsanız 57 HRC elde edecekmişsiniz gibi görünüyor. Dokümandan menevişleme süresi için 1 saat diyor gibi anladım.

Bu arada kırıklara da bakmanız hatta yakından fotoğrafını paylaşmanız iyi olur. Tane büyümesi var mı görmek gerek....

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Cosmical

• 287
  • Evren ATAK ,40 civarı
  • Meslek: Çelik Ticareti
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #9 : 29 Temmuz 2016, 10:27:26 »
civa çeliği yüksek sertlikte  iyi aşınma direncine sahip olduğu , kendi imkanlarınızla ısıl işlem yapılabildiği ve talaş  kaldırarak işlemesi çok kolay olduğu için  delici zımbalar , raspalar, raybalar , klavuzlar, havşa açma takımları   ... gibi takımlarda tercih edilir. ancak tokluğu çok yeterli olmadığı için ince cidarlarda , kenarlarda kopmalar  oluşur.  dolayısı ile endüstride orta yada kısa ömürlü takımlarda tercih edilir. bu referansla bıçak kullanımı için çok da iyi bir malzeme olamayacağı kanatindeyim. ama bulunabilirliği yüksek ve fiyatı düşük tabiki. 
bu arada kırılma sebebini  ustalar  tespit etmiş  ziyadesiyle daha birşey söylemek bana düşmez sadece malzeme hakkında biraz sektörde ki tercih sebepleri  hakkında bilgilendirme yapmak istedim.

burakergin

• 290
« Yanıtla #10 : 29 Temmuz 2016, 11:57:00 »
Telefonumdaki güncellemeyi yapmadığım için alıntı yapamıyorum.
Eylem hocam öncelikle çok teşekkür ediyorum. Elimde maalesef parçacıkları mevcut değil fakat daha kaliteli bir fotoğraf ve arkadaşıma çektirdiğim bir video var isterseniz onları yükleyebilirım. Bugünlerde müsait olduğumda diğerini tavsiyeleriniz üzerine yapacağım eğer isterseniz onun sonucuda paylaşmak isterim.

burakergin

• 290
« Yanıtla #11 : 29 Temmuz 2016, 12:04:21 »
Evren bey sizede ayrıca teşekkür ederim
Bilirsiniz ki , yavaş yavaş başka celıklerde insanın dikkatini çekiyor tabi sonucu başarılı olunamayabılıyor. Orta vadeli kullanım olacağını biraz biliyordum parlatılabılırlıgı ve ışıl işlem kolaylığı için denemek istemiştim. Ne kadar kırılsada yapana kadar devam edeceğim. Bılgılendırdıgınız için çok teşekkür ediyorum. Saygılar

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #12 : 29 Temmuz 2016, 12:42:22 »
Bence böyle büyük ve vurmalı kirdili bir alet için civadan cok yay celiklerini tercih edersenizdaha iyi sonuç alırsınız
Ayrıca yinede meneviş zamanı ve derecesi çok onemli

burakergin

• 290
« Yanıtla #13 : 29 Temmuz 2016, 12:54:40 »
Bence böyle büyük ve vurmalı kirdili bir alet için civadan cok yay celiklerini tercih edersenizdaha iyi sonuç alırsınız
Ayrıca yinede meneviş zamanı ve derecesi çok onemli

Evet hocam kesinlikle haklısınız fakat geçenlerde bir videoda gördüğüm 2080 den yapılma bir pala güzel sonuç veriyordu işin açığı biraz kafamı karıştırdı. Sonuç alabilirim diye düşünmüştüm ama sonuç hüsran.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #14 : 29 Temmuz 2016, 13:12:01 »
2080-D3 gerçekten güzel oluyor darbelere karşı o kadarda dayanıksız değil 30-35cm namlulu bir pala ile facebookta bir arkadaşımız bir koli kutu içeceği doğradı ağızda hasar yok.  :2up
Civa çeliğide aslında güzel bir meneviş sonrasında sıkıntı çıkarmazdı.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

burakergin

• 290
« Yanıtla #15 : 29 Temmuz 2016, 13:53:56 »
2080-D3 gerçekten güzel oluyor darbelere karşı o kadarda dayanıksız değil 30-35cm namlulu bir pala ile facebookta bir arkadaşımız bir koli kutu içeceği doğradı ağızda hasar yok.  :2up
Civa çeliğide aslında güzel bir meneviş sonrasında sıkıntı çıkarmazdı.
Evet hocam 2080 den yaptığım 25 cm lik bıcaklardan çok memnunum ama bılemekte biraz zorlanıyorum. Facebook'ta o palanın videosunu gördükten sonra sefa hocamızın konusuna rastladım ve 36 cmlık bir pala ile boş zamanlarda uğraşıyorum kabzeyı takmadan önce zor şartlarda deneyeceğim bakalım nasıl olacak...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #16 : 29 Temmuz 2016, 14:22:41 »
Civa çeliğinin temperleme sıcaklığına bağlı olarak tokluk grafiği elimde yok. Eğer elimde olsaydı tokluğun nasıl değiştiğine bakarak farklı tavsiye verebilirdim. Desteksiz olan tahminime göre yukarıda bahsettiğim temperlemeden (menevişleme) sonra sadece sırt ve sapa 100-200 dereceye kadar daha sıcak bir menevişleme yapılmaya bu çelik olumlu tepki verebilir. Bu mümkün olan her çelik için yaptığım tavsiyedir. Kendimi tekrara düşüyorum, kusuruma bakmayın.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #17 : 29 Temmuz 2016, 15:22:36 »
Merhaba
Cıva çeliğinden yaptığım palayı kömürde ısıtıp suyunu verdim ama haddinden fazla sertlesti. Elime alıp bir bıçak ile vurdugumda cam gibi kırılıyor. 1075 ten de birkaç tane bıçak yapmama rağmen bu sorunu hiç yaşamadım.  Acaba yanlışı nerde yapmış olabilirim yardım edermisiniz?

Sertleşme odanız çok aydınlık olmasın ki tav rengini göresiniz.

Böyle yarı gölge bir odada fes rengi dediğimiz kırmızı renk tavda su verip deneyiniz.

Bıçağı seretrleştirirken sertleştirme sıvısını kesiyormuş gibi, ince ağzı dışarıya gelecekgibi  hareket ettiriniz.

burakergin

• 290
« Yanıtla #18 : 29 Temmuz 2016, 18:54:41 »
Civa çeliğinin temperleme sıcaklığına bağlı olarak tokluk grafiği elimde yok. Eğer elimde olsaydı tokluğun nasıl değiştiğine bakarak farklı tavsiye verebilirdim. Desteksiz olan tahminime göre yukarıda bahsettiğim temperlemeden (menevişleme) sonra sadece sırt ve sapa 100-200 dereceye kadar daha sıcak bir menevişleme yapılmaya bu çelik olumlu tepki verebilir. Bu mümkün olan her çelik için yaptığım tavsiyedir. Kendimi tekrara düşüyorum, kusuruma bakmayın.

Hiç kusur olurmu üstadım hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim sayenizde hem bir aile ortamı bulduk hemde hergün birşeyler katıyoruz tekrar teşekkürler.

burakergin

• 290
« Yanıtla #19 : 29 Temmuz 2016, 18:57:23 »
Merhaba

Sertleşme odanız çok aydınlık olmasın ki tav rengini göresiniz.

Böyle yarı gölge bir odada fes rengi dediğimiz kırmızı renk tavda su verip deneyiniz.

Bıçağı seretrleştirirken sertleştirme sıvısını kesiyormuş gibi, ince ağzı dışarıya gelecekgibi  hareket ettiriniz.
Hocam dedikleriniz konusunda herhangi bir sıkıntı yok yarı kapalı çeliğin rengini görebilecek bir ortamda yaptım fakat meneviş konusunda ustalarımızın da dediği gibi bıraz problem yaşadım teşekkür ediyorum