Bıçak Sanatı - Forum

Dağıstan Kılıç, Kama, Kemer Çizimleri ve Planları

Süleyman KABLAN

• 163
  • Meslek: memur
  • Yer: KAYSERİ
Ynt: Dağıstan Kılıç, Kama, Kemer Çizimleri ve Planları
« Yanıtla #20 : 26 Mart 2011, 09:35:26 »
Bejdal Kardeşim. çalışmalarını merak etmekteyim. Neyi nasıl yaptığını teknik imkanlarını bilmediğim için fazlaca yorum yapmak istemem. Şevkinide kırmak istemem ama nacizane düşüncem kültürel olarak yapılan malzemelerin mümkün mertebe orijinalliğini bozmadan yapılmasından yanadır. Yani borunun ezilerek kılıf yapılmasını kendimce tasvip etmiyorum. Varsın biraz uğraş zorluk çek ama orijinali neyse onu yap kardeş. Nihayetinde bu işi hobi olarak yapıyoruz. Varsın uğraşalım ama hakkını verelim değilmi.
İmkanlarım buna elveriyor diyorsan kında kullandığımız bileziklerin olduuğu kısımlara  iki tane köprü kaynatırsın problem hallolur sanırım.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #21 : 27 Mart 2011, 16:11:17 »
emin bey sıcak dövme ile çok rahat o 10 cm lik mesafeyi dövebilirsin hem döverken uctaki sivri kısmı da yapabilirsin nasıl olsa uc tarafa doğru hem kalınlığı hemde eni daralacakya süper bir dövme kafkas kaması olacak tabi dövme imkanın varsa

ustam sıcak dövme imkanım yok ki :( ben bir eğe işçisiyim hala ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Süleyman KABLAN

• 163
« Yanıtla #22 : 27 Mart 2011, 19:41:15 »
+1 :2up al bendende o kadar

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
  • Meslek: grafiker
  • Yer: 5İVA8
« Yanıtla #23 : 27 Mart 2011, 23:56:22 »
İşte asamalar
« Son Düzenleme: 28 Mart 2011, 00:03:40 Gönderen: bejdal »
Turgut Uzundağ, bejdal                                             g®afiker & designer
5İVa8                                                                                               2©11

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #24 : 28 Mart 2011, 00:02:25 »
yapım aşaması
altın yaldızlı yerler deri iç kısımda bir sac vasıtasıyla yüzük yapıp halka taktım. üzerine altın yaldıza boyadığım derileri yapıştırdım
Turgut Uzundağ, bejdal                                             g®afiker & designer
5İVa8                                                                                               2©11

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #25 : 28 Mart 2011, 00:19:38 »
Elinize emeğinize sağlık... :)

YAŞAR PEHLİVAN

• 362
  • Yer: sakarya
« Yanıtla #26 : 28 Mart 2011, 09:53:29 »
Sayın Süleyman KABLAN , Sayın Bejdal  bir kafkasyalı olarak sizlerin böyle güzel bir ustalıkla yapmış olduğunuz harika üstü eserleri görünce duygulandım ve gururlandım. Herşeyi aslına uygun olarak yapılıp sunulması,üstüne üstlük birde saraya gönderilmesi hakikaten gurur kaynağı,keşke bende yapabilsem dye hayıflandım. ellerinize ve emeklerinize sağlık. ALLAH sizlere uzun ömürler versin...

« Yanıtla #27 : 28 Mart 2011, 18:43:18 »
Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor.

Süleyman KABLAN

• 163
« Yanıtla #28 : 28 Mart 2011, 19:36:45 »
Bejdal Kardeşim eline sağlık. Yaz tatilinde suvasta olursan bir çayını içmek hasbihal etmek isterim.

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #29 : 28 Mart 2011, 20:00:53 »
Bejdal Kardeşim eline sağlık. Yaz tatilinde suvasta olursan bir çayını içmek hasbihal etmek isterim.

İnşaallah gücüm yettiğinc ağırlamak isterim.

Süleyman KABLAN

• 163
« Yanıtla #30 : 28 Mart 2011, 20:14:09 »
Yok Yok benimkisi bi bardak belki üç dört bardak çay. o zamana kadar o beni yada ben onu bırakmazsam belki bi dal cigaranı içerim gardaş. Gerçi hazır paket kullanmıyorum artık. Adıyaman ligt takılıyorum bu günlerde.

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #31 : 28 Mart 2011, 23:37:12 »
Yaptığımız kılıçlar imitasyonun imitasyonu gibi. Yukarda fotolarda görüldüğü gibi pek işlemesi yok. yapım aşamasını anlatmak gerekirse 4 cm x 1 m lik lemayı ispirelle oluk, uc ve kabza kısmını verdik hiç ısıtmadan çekiçle kavisi verdikten sonra bıçakçıda parlattırdık. kabzasını balkonda gürgen ağacından (balta sapından) kaba formunu cıkardım daha sonra sanayide emmi oğlunun dükkanda tesfiye ve zımpara işlemini yaptık  bu esnada birermetre aldığımız boruları (iç çapı 2.5 cm siyah sulama ve elektrikte kullanılan boru) ateşte ısıtp ezdik. daha sonra bu boruların üzerine sentetik deri yapıştırdım. Omuz askısının geleceği yerlere sacdan gabala yaptığım bileziği geçi,rdim daha sonra deriden kestiğim parçaları altın yaldıza boyayarak yapıştırdım. Omuz askısınında başta verdiğim ölçülere uygun kestiğim derileri Sayacıya götürerek perçinlettik.  omuz askısınıda kının üzerine takınca oldu Dağıstan süvari kılıcı. Dağıstanlı kılıç ustaları görse yüzüme tükürür.  ::)
Bu yaptığım çalışma acemiliğimi çıkarmak amaçlıydı gerçi 10-12 yaşından beri kendime munhasır bıçaklar, saplar yaptım farklı tasarımlar yaptım. geleneği yaşatan tüm arkadaşlarıma Allahtan kolaylıklar diler akıl denen melikelerini en iyi şekilde kullanmalarını istirham ederim. Dilerse insan herşeyi yapar.

Süleyman KABLAN

• 163
« Yanıtla #32 : 29 Mart 2011, 19:05:06 »
Bejdal kardeşim. Yapmaya çalıştığımız ürünlerde eskilerin en büyük avantajı bu ürünlerin o dönemde kullanılıyor ve üretiliyor olması sebebiyle mevcut ustalardan öğrenebilme kolaylıkları vardı. Bu gün için böyle bir şansımız büyük çoğunluğumuzun yok. Doğru düzgün yazılı eserlerde yok. Hatta uzun yıllardan beri hem yasaklar hem ihtilaller sebebiyle ne üretim nede elde kalan doğru düzgün örnekler var. Hal böyle olunca bizim yada meraklılarının yapmak için deneme yanılma yolundan başka bir seçenekleri kalmamakta. Bu konu üzerine uzun bir tartışma yapılsa hiç fena olmaz aslında. Vesselam öğrenmenin yolu deneme yanılma olduğuna göre ve amaç kültürel değerlerin korunması ise sen atılması gereken ilk adımı atmış olmanın mutluluğu içinde olmalısın. En azından ben şu an mutluyum çünkü özellikle kafkas el sanatlarına benim gibi meraklı bir kardeşim daha var.

Önünde uzun ve zorlu bir kulvar var. Bir çok sıkıntı ile karşılaşacaksın. Kendim bir öğretici ustam çok değerli bir hocam olmasına rağmen bir kaç defa atölyemi artık kurmamak üzere kolilemiştim. Ama zehir bir girince çıkmıyor. Ne yaptıysam olmadı ve tekrar kurdum. Yavaş yavaş sabırla bazen küskünlükle epey uzunca bir zaman sonucunda birşeyler yapabilmeye başladım. Ben kendimi henüz çıraklığa başlamış kabul ediyorum. çünkü zanaat veya sanat kolay bir şey değil.

Azmini hiç bir zaman kaybetmemeni ihtiyaç duyduğun anda elimden gelebilecek her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumu bil.

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #33 : 29 Mart 2011, 20:00:52 »
Şanslıyım çünkü benim artık bir ustam var :)
Aklın yolu birdir. geçmişte kılıç yokken kılıç, tüfek yokken tüfek üretmişler. Bunu başarmışlar atalar. Eee bizim önümüzde binlerce örnek varken neden biz kısır döngülerde körelip gidelim. :)  ;D

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #34 : 30 Mart 2011, 21:25:47 »
Yine yapım aşamasından bazı resimler. Omuz askısını basit bir şekilde kına monte edişi ve derilerin kalıp şeklinde kesimiş ve altın yaldıza boyanmış halleri.

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #35 : 30 Mart 2011, 21:29:04 »
Kılıcımın duvardaki endamı :)
Birde önceden yaptığım kafkas tipi yatağan sapkısmını boynuz bulamadığımdan dolayı orjinali gibi yapamadım onun yerine çin malı bir bıçağın sapını üleştirdim ve arka tarafına kurbandan kalma küçük bir boynuzu monte ettim.  :)

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #36 : 31 Mart 2011, 20:21:03 »
Yaptığım bazı planlar, yapım aşamasında yaptığım bazı krokiler.
1 . resim oluk sistemi ve diğer resimlerde düşündüğüm bazsı oluk açma aparatları ama henüz makinesini yapma fırsatım olmadı.

Süleyman KABLAN

• 163
« Yanıtla #37 : 31 Mart 2011, 20:35:57 »
bejdal fotolar belirgin değil. Yoksa ihtiyarlıktan benim gözlermi görmüyor :(

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #38 : 01 Nisan 2011, 02:04:37 »
telofonla çektiğim için tam net değil kusura bakmayın

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #39 : 30 Nisan 2011, 01:53:55 »
Üç adet yaptığımız kılıcın 2 tanesinin yapımını yukarda paylaştım. Burda paylaşacağım kılıç ise kendime yaptım. Malzeme olarak alimunyum folyo kullandım. İki kat yaptığım alümunyum folyoyu birbirine yapıştırdım. daha sonra deri üzerine resimlerde görüldüğü gibi yapıştırdım. Ardından kın üzerine yapıştırdım.
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2011, 01:55:51 Gönderen: bejdal »