Bıçak Sanatı - Forum

Dağıstan Kılıç, Kama, Kemer Çizimleri ve Planları

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
  • Meslek: grafiker
  • Yer: 5İVA8
Dağıstan Kılıç, Kama, Kemer Çizimleri ve Planları

Planları  Kaliteli boyutta indirmek için aşağıdaki linke tıklayıp resimlerin altındaki indir seçeneğinden gerçek boyutunda indirebilirsiniz.
Kaynak: http://www.facebook.com/photo.php?pid=31542599&l=f041dc5ceb&id=1080397993

Dağıstan Kama Planı

Kafkasya/Dağıstan Kemeri ölçüleri ve Bazı Tasarımları

Kafkas Kılıcı Kabzası Ölçüleri

Dağıstan Kılıcı ve Kınının Ölçüleri ve Çizimleri

Dağıstan Kılıcı Omuz Askısı Ölçüsü ve Çizimi

Planları  Kaliteli boyutta indirmek için aşağıdaki linke tıklayıp resimlerin altındaki indir seçeneğinden gerçek boyutunda indirebilirsiniz.
Kaynak: http://www.facebook.com/photo.php?pid=31542599&l=f041dc5ceb&id=1080397993

bejdal
Turgut Uzundağ, bejdal                                             g®afiker & designer
5İVa8                                                                                               2©11

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Dağıstan Kılıç, Kama, Kemer Çizimleri ve Planları
« Yanıtla #1 : 24 Mart 2011, 23:02:20 »
teşekkürler . emeginiz bu konuda ki eksikligi dolduracaktır..

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #2 : 24 Mart 2011, 23:40:42 »
teşekkürler . emeginiz bu konuda ki eksikligi dolduracaktır..

İnş. doldurur.
Bu projeleri zaten hali hazırda yapmakta olduğumuz kılıç ve askı kemeri için çizdim. yaptığımda bizim çakıları burada paylaşırım inş. Yapımı hakkında deneyimlerimi ve yorumlarımıda aktarırım ozaman

Turgut Uzundağ, bejdal                                             g®afiker & designer
5İVa8                                                                                               2©11

« Yanıtla #3 : 25 Mart 2011, 00:29:25 »
Ne iyi edip aramıza katılmışsınız, ve hemen emeklerinizi paylaşmaya başlamışsınız. Çok teşekkürler, sağolun.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #4 : 25 Mart 2011, 08:43:00 »

çok güzel bir paylaşım olmuş, elinize sağlık.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #5 : 25 Mart 2011, 12:13:33 »
Hakan'dan aldığım damascus lamadan böyle bir kama yapma düşüncem için günlerdir model arıyordum :2up çok teşekkür ederim paylaşımınız için. hatta başka kama modelleriniz varsa onları da paylaşmanızı bekleyeceğim. çok teşekkür ediyorum :2up ^-^
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 25 Mart 2011, 14:28:35 »
Çizimler süpermiş, sağolun paylaşım için  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

Süleyman KABLAN

• 163
  • Meslek: memur
  • Yer: KAYSERİ
« Yanıtla #7 : 25 Mart 2011, 15:49:40 »
İnş. doldurur.
Bu projeleri zaten hali hazırda yapmakta olduğumuz kılıç ve askı kemeri için çizdim. yaptığımda bizim çakıları burada paylaşırım inş. Yapımı hakkında deneyimlerimi ve yorumlarımıda aktarırım ozaman

[/quote]

Hali hazırda yaptıklarınızı merak ettim doğrusu. çizimlerde ufak yanlışlıklar olmakla beraber elinize sağlık.

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #8 : 25 Mart 2011, 20:57:31 »
Hakan'dan aldığım damascus lamadan böyle bir kama yapma düşüncem için günlerdir model arıyordum :2up çok teşekkür ederim paylaşımınız için. hatta başka kama modelleriniz varsa onları da paylaşmanızı bekleyeceğim. çok teşekkür ediyorum :2up ^-^

Kafkas kamasını diyorsan tabiki değişik versiyonları var. Ama şanada benim çizdiğim yeni bir model yok. Çizersem paylaşırım. Kabza, oluk sitilleri değişik kamalar var ama bu değişiklikler genel formun dışına taşmaz. araştırısanız muhtemelen zevkinize uygun örnekleri googlede bulursunuz, anahtar kelimeler: Kama, Kinjal, kindjal, caucasian dagger, vs

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #9 : 25 Mart 2011, 21:02:46 »
Hali hazırda yaptıklarınızı merak ettim doğrusu. çizimlerde ufak yanlışlıklar olmakla beraber elinize sağlık.

Çizimlerdeki yanlışlıklar ne acaba ? belirtirseniz sevinirim.

Süleyman KABLAN

• 163
« Yanıtla #10 : 25 Mart 2011, 21:07:39 »
bir çizimde benden arkadaşlar.
toplam uzunluk 55cm
genişlik 3,6 cm

Fakat TSE kurumu olmadığından ;D her usta kendi imkanları ve müşterilerinin ihtiyaçlarına göre değişik şekillerde kamalarda yapmışlardır. Kamaların üzerindeki kanallardan, ebat, işleme, sap, uc kısmındaki top şekillerinden ve özellikle üzerinde kullanılan gümüş işciliği, motifleri, deseni gibi bir çok özelliklerden kamaların yapılış tarihi ve nerede yapıldığı husunda bize bilgiler vermektedir. Detaylara girmeyeyim şimdilik.

Ürdün sarayına yaptığım bir kılıç ve kılıç kemerinide eklemeden geçmeyeyim.

Süleyman KABLAN

• 163
« Yanıtla #11 : 25 Mart 2011, 21:23:01 »
Bejdal kardeşim seni biraz üzdüm sanırım kusura bakma. Niyetim seni olumlu yönde eleştirmektir. Mesela kemer ölçü ve tasarımlarının altındaki iki resimde kama kemerin uc kısmına takılı gözüküyor. Bu ufak ama bana göre mühim bir konu. Kama kemerin toka kısmından takılıyor yani tokanın yakınında ters tarafta olmalı. Kılıç kabzasının arka yuvarlak kısmı bu kadar keskin ve içe doğru olmamalı hafiften dışa doğru. onada bir örnek ekleyeyim. Kemerlerin sarkan kısımlarınaeklediğin gümüş pparçalar biraz daha uzun olmalı. çizimlerde çok kısa kalmış onuda bir fotoyla anlatmam daha kolay olur sanırım

Süleyman KABLAN

• 163
« Yanıtla #12 : 25 Mart 2011, 21:27:38 »
çizim detaylarını unuttum arkadaşlar. kırmızı kısım kesici bölge. açık mavi renk geniş ve çok derin olmayan oluk orta gri kısımlar dar ve keskin hatlı oluklar.

Süleyman KABLAN

• 163
« Yanıtla #13 : 25 Mart 2011, 21:28:33 »
çerkes kaması adlı konuda biraz anlatmıştım sanırım.

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #14 : 25 Mart 2011, 23:01:56 »
elmimdeki lamanın uzunluğu 30 cm, genişliği ise 4 cm civarı. denk geldiğim bir çok kama tahminen 40-50 cm arası bir boya sahip. kabza biçimleri sebebiyle o kısma bayaa bir pay gidiyor.  >:(

30 cm uzunluk ile güzel bir kama çıkartamayacağıma karar verirsem biraz daha modern bir çift taraflı "alet" yapacağım :(

ne dersiniz, var mı umut, tavsiye edeceğiniz oturaklı bir model? ::)

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #15 : 25 Mart 2011, 23:06:30 »
Emin abi kamayı sapsız çıkarıp artan parçalardan sapı kaynatsan  >:D

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #16 : 25 Mart 2011, 23:19:03 »
kaynak işini bilmiyorum ve artacak parçalar sapı dolduracak kadar olmaz diye tahmine ediyorum ^-^

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
« Yanıtla #17 : 25 Mart 2011, 23:22:53 »
O zaman şansına küs Emin abi  :D :D

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
« Yanıtla #18 : 25 Mart 2011, 23:26:25 »
emin bey sıcak dövme ile çok rahat o 10 cm lik mesafeyi dövebilirsin hem döverken uctaki sivri kısmı da yapabilirsin nasıl olsa uc tarafa doğru hem kalınlığı hemde eni daralacakya süper bir dövme kafkas kaması olacak tabi dövme imkanın varsa

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
« Yanıtla #19 : 26 Mart 2011, 01:34:50 »
Sayın Süleyman KABLAN paylaşımlarınız için teşekkür ederim, ayrıca üzülmedim merakımdan sormuştum. Kemer çizimlerini yaparken herkesin bulabileceği malzemeyi düşünerek çizdim. orjinal aksesuar bulmak zor. normal tokaya takıldığında kamayı taşımaz endişesiyle o bölgeden çizdim :) diğer tavsiyellerinizi dikkate alacağım. Ayrıca yaptığınız şaşka çok güzel olmuş.

Yapımda sona yaklaştığımız kılıç (şaşka) ın kınını ahşap malzemeyle uğraşıp zaman kaybetmemek amacıyla  borudan yapım. ısıttığımız boruyu ezerek ideal forma soktuk. üzerine sentetik deri yapıştırcağım. Tek sorunumuz omuz askısını kına takacağımız yerler. bir öneriniz varsa memun olurum