Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak Önerisi

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Bıçak Önerisi
« Yanıtla #20 : 11 Temmuz 2016, 13:34:11 »
Yumuşak bir çelik hızlı körelir çok uğraştırmadan bilenir.

Lapp 235in çeliği biraz daha sert olarak gözüküyor 56-58hrc
« Son Düzenleme: 11 Temmuz 2016, 13:39:32 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Expireme

  • *
  • 30
  • Yer: Malatya
Ynt: Bıçak Önerisi
« Yanıtla #21 : 11 Temmuz 2016, 13:38:31 »
Bikaç kişi çok sert bi çelik demişti, keşke firma bu konuda daha şeffaf olsaymış

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Bıçak Önerisi
« Yanıtla #22 : 11 Temmuz 2016, 13:42:08 »
Bikaç kişi çok sert bi çelik demişti, keşke firma bu konuda daha şeffaf olsaymış
Şimdi 60hrc D2 61 hrc n690 kullanan birine bu çelikler yumuşak geliyor ama amatör kulanıcıyı üzmezler.Çelikten daha önemlisi doğru bileme yapmayı öğrenmek lazım bileme bence kullanıcı açısından en önemli konulardan.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Expireme

  • *
  • 30
  • Yer: Malatya
Ynt: Bıçak Önerisi
« Yanıtla #23 : 11 Temmuz 2016, 13:58:27 »
Hocam bu sertlik derecelerini ben bulamadım. Siz nerden bakıyorsunuz ? LAPP 235 in çeliği o srrtlikte hangi tip olabilir fikriniz var mı ?

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Bıçak Önerisi
« Yanıtla #24 : 11 Temmuz 2016, 14:02:16 »
Hocam bu sertlik derecelerini ben bulamadım. Siz nerden bakıyorsunuz ? LAPP 235 in çeliği o srrtlikte hangi tip olabilir fikriniz var mı ?
https://mygoodknife.com/index.php/lapp-knife-235-marttiini-235010.html

Bu sitede yazıyor.
440 serisinin tamamı 56hrc civarında sertliğe ulaşabiliyor.440B yada 440C olabilir bence.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Expireme

  • *
  • 30
  • Yer: Malatya
Ynt: Bıçak Önerisi
« Yanıtla #25 : 11 Temmuz 2016, 14:05:22 »
Çok sağolun, moralim bozulmuştu çeliği kotudur diye  ;D içimi rahatlattınız bilgilerinizle. Bakalım inşallah bunu alacağız başka alternatif yok gibi. Bi mora bushcraft orange vardı oda biraz plastik kullanmasından soğuttu. Bu iyi gibi

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bıçak Önerisi
« Yanıtla #26 : 11 Temmuz 2016, 14:06:10 »
...
 Öncelikle Bileyleme gerektirmeyecek birseyler istiyorum diyorsaniz üstün özellikli celige sahip bicak almalisiniz
...

Osman da güzel açıkladı ama ben de üstünde durayım. Bileme gerektirmeyecek bir çelik yoktur. Sadece çeliğe ve ısıl işleme göre bilemenin sıklığı (aynı kullanım için söylüyorum tabii) değişir. Uzun süre körelmeyen bir çelik de en sonunda yine bilenmek ister ve ötekine göre daha zor bilenir. Bilemeden korkacak kadar yolun başındaysanız ilk yatırımlarınızı biraz daha yumuşak huylu bıçaklara yapmanız öğrenme sürecinize katkı yapacaktır. Acemi nalbant çoban eşeğinde öğrenir hesabıyla biraz daha kolay bilenen ve nispeten daha ucuz bir bıçakla tecrübenizin maliyetinizi düşürürsünüz.


...
paslanmaz celikte de krom miktari daha fazladir paslanmanin onlenmesi icin. Ancak karbon miktari daha azdir. Bu da sertlikte gozle gorulur miktarda azalmaya neden olur.
...

Bunun aksini gösterecek şekilde az karbonlu karbon çeliği de, daha fazla karbonlu paslanmaz çelik de vardır ve bu durum istisnai olmayacak kadar da yaygındır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Expireme

  • *
  • 30
  • Yer: Malatya
Ynt: Bıçak Önerisi
« Yanıtla #27 : 11 Temmuz 2016, 14:19:11 »
Hocam haklısınız kesinlikle ancak almışken tam alayım diyorum, hani ömürlük bir bıçak anladığım kadarıyla ve öyle bir şey sanki bana daha uygun :) Bir yetkiliyle görüştüm ingilizce olarak Lapp 235 model bıçağın çeliği hakkında söylediklerini çeviri yapmadan aktarıyorum işine yarayan olabilir.

------Stainless chromium steel.
The stainless steel used by Marttiini is easy to maintain as a blade material. A stainless steel blade remains sharp for long. Chromium makes up 13% of the steel mixture and the hardness of the mixture is 53-54 Rockwell units (HRC).

++++Bende bunun üzerine bıçağın sertliği 56-58HRC değil mi yanlış mı okudum tarzı bir şey sordum ve gelen cevap şuydu.

------53-54 Rockwell units (HRC) is minimum hardness for such steel. Now manufacture declare hardness 58-58 HRC

berkozatay

  • ***
  • 70
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: Eskişehir
Ynt: Bıçak Önerisi
« Yanıtla #28 : 11 Temmuz 2016, 20:36:01 »
Anlasilan marttiini kafaniza takmissiniz ama soru isaretleri var. Marttiini konusunda supheniz olmasin marttiini bicaklari saglam ve kalitelidir fiyatina gore. Tavsiyem her zamanki gibi karbon celiginden yana marttiini lynx carbon (lumberjack diye de geçer) kendi kullandigim bicaktir. Dayanıklı keskin ve scandi agiz sayesinde kolay bilenir. Fiyati da 90-100 lira ama 150 lirayi gozden cikarttiysaniz. Mora bushcraft black alın derim. Bushcraf black de karbondur ergonomisi cok iyidir her turlu isinizi gorur. Karartma kismina gelirsek bileylersiniz sorun olmaz. Ancak bileyleme işi bir metali daha sert bir maddeye sürterek aşındırıp parca kopararak sivrilestirme islemidir. Sonuc bileylerken bicagin agzina taşı surttugunuz icin siyah kaplamasi kalkacaktir ancak siz kullandikca veya daha once bahsettigim gibi tekrar asite batirirsaniz yine kararır yani iciniz rahat olsun. Ama paslanmaz olsun diyorsaniz. Marttini lynx'i tavsiye ederim. Hatta butcenin 50-70 lira arası oynama payı var derseniz marttiini nin lapp knife ve lapon knifelari da cok guzel hizmet verir. Ama bu konuyu uzun zamandir takip ediyorum aklinizdaki seyi ve arada kaldiginiz konularin uc asagi bes yukari farkindayim. Bence sizin arasinda tercih yapmaniz gereken konu paslanmaz çelik mi istiyorum karbon mu? Paslanmaz istiyorsaniz lynx alin karbon istiyorsaniz da bushcraft black. Bu arada dipnot düşeyim bu bicaklar isvec geleneksel puukko tarzi bicaklardir. Gizli kuyruktur yani bıçak sapın icinde aynı genislikte devam etmez. İnce bir kuyruk seklinde devam eder. Puukko'larin kullanimi genel ve ince islerdir. Yani baton yapmak icin tasarlanmis bicaklar degildir. (Bahsettiklerimden Bushcraft black baton isinde gayet iyi ve dayanıklıdır ancak marttiinilerle bu ise cesaret edemedim) Eger batonlama gibi agir bir sekilde kullanacaksaniz full tang bicak kullanmanizi tavsiye ederim.

Expireme

  • *
  • 30
  • Yer: Malatya
Ynt: Bıçak Önerisi
« Yanıtla #29 : 11 Temmuz 2016, 22:20:47 »
Hocam mesajınız için teşekkurler. Lapon 235 model bıçakta karar kıldım. Nedeni hem kılıfının diğerlerine gıre daha hoş olması, hem parmak korumalığı ve çelik sertliği hoşuma gitti. 200 kusur tl idi 160₺ alacağım