Bıçak Sanatı - Forum

asit indirme boyası

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
Ynt: asıt ıdırme boyası
« Yanıtla #20 : 25 Mart 2011, 23:17:48 »
Gazyağıda zifti inceltir. Bu tür zifti araba altlarına atarlar oto boyacılara bir sorun derim ama herkes zift diye bilmez kimisi "Filinkot" diye bilir, başıma geldi daha önce zift deyince yok diyen bir yere filikot derseniz var diyor.

Sefa ustam bilgi deryası..

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #21 : 25 Mart 2011, 23:45:07 »
Peki üstatlar diyelim ki yalıtkanı, boyayı yada zifti bulduk, gravürü çizdik hangi asitleri kullanabiliriz paslanmaz çelik için, paslanırlar için demir 3 klorür yazılmış bazı yerlerde demir 3 klorür nasıl kullanılır.

Saygılar

« Yanıtla #22 : 26 Mart 2011, 00:02:04 »
Gazyağıda zifti inceltir. Bu tür zifti araba altlarına atarlar oto boyacılara bir sorun derim ama herkes zift diye bilmez kimisi "Filinkot" diye bilir, başıma geldi daha önce zift deyince yok diyen bir yere filikot derseniz var diyor.

Sefa ustam bilgi deryası..
Estafurullah :-[
Peki üstatlar diyelim ki yalıtkanı, boyayı yada zifti bulduk, gravürü çizdik hangi asitleri kullanabiliriz paslanmaz çelik için, paslanırlar için demir 3 klorür yazılmış bazı yerlerde demir 3 klorür nasıl kullanılır.

Saygılar
Paslanmaz çelikler için hidroklorik asit kullanılabilir. Ferric klorür de iyi aşındırma yapıyor, üstelikte olması gerektiği gibi yavaşça. Ama 1/3 oranında nitrik asit hidroklorik asit karışımıyla ( ağırlıkça 1kg nitrk asit için 3kg hidroklorik asit) altın dahil bildiğiniz her metali eritebilirsiniz.

muratkucuk

• 483
« Yanıtla #23 : 26 Mart 2011, 00:08:22 »
Sayın Hocam Kral Suyunda asitlerin saflık dereceleri önemlimi? Kral suyunda reaksiyonu durdurmak için ne yapmak gerekli?
« Son Düzenleme: 26 Mart 2011, 00:10:35 Gönderen: muratkucuk »

« Yanıtla #24 : 26 Mart 2011, 00:12:55 »
Kral suyunu bildiğine göre saflık derecelerinide bildiğini düşünüyorum ;) mesela 40 derece Be nitrik asit ve 22 derece be hidroklorik asit için bu söylediğim oran geçerli.

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #25 : 06 Nisan 2011, 18:07:23 »
Sefa ustam ;
Bu nitrik asit ve hidroklorik asit nerden nasıl temin edilir. Bahsettiğimiz bu asitler tehlikeli madde sınıfına girmiyormu ? Temin edelim derken başımız belaya girmesin....
Cehalet Mutluluktur...

muratkucuk

• 483
« Yanıtla #26 : 06 Nisan 2011, 19:09:23 »
İstediğiniz saflık derecesinde temini zor açıkcası. Ucuz  olmalarına rağmen  "chem pure" denilen saf olanlarını bulamadım kullanımları kontrole tabi imiş.

« Yanıtla #27 : 06 Nisan 2011, 20:37:18 »
İnternette satan yerler var arayıp konuşmak lazım, bildiğim kadarıyla satışı yasak değil ama TC Kimlik no nuzu alarak satış yapıyorlar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #28 : 06 Nisan 2011, 20:55:23 »
Hidroklorik asit zaten bakkalda markette sebil gibi yaygın adı olan "tuz ruhu" adı ile satılıyor. Nitrik asit konusunda ise bilgim yok.
« Son Düzenleme: 06 Nisan 2011, 20:57:02 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #29 : 06 Nisan 2011, 23:17:10 »
Hidroklorik asit zaten bakkalda markette sebil gibi yaygın adı olan "tuz ruhu" adı ile satılıyor. Nitrik asit konusunda ise bilgim yok.
eylem hocam tuzruhunun saflık derecesı nedir ben bır cok asıtı en saf halınde denedım ama paslanmazları  erıtemedım acaba ısıl ıslemden oncemı etkılı oluyor
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
« Yanıtla #30 : 06 Nisan 2011, 23:26:44 »
Bu arada boyaları denemeye devam derı ahsap oje gıbı bır kactanesını denedım ıstedıyım olmadı yanlız zıft kaldı ama ısyerınde super bır boya buldum ılk deneme ıyı yakında yayınlarım
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #31 : 06 Nisan 2011, 23:33:48 »
Paslanmazı asit ile eritmek yerine anodik dağlama başlığındaki gibi doğru akımla deneyebilirsin. Elektrik akımının bir avantajı asit gibi her gördüğüne saldırmaz. Akımdan korunmak için alıtkan olmak yeterli iken asit daha acımasızdır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
« Yanıtla #32 : 07 Nisan 2011, 11:30:15 »
Eylem hocam denemek ısterım ama asıtdekı gıbı ınce detaylara gırebılırmıyız cunku bu gırevur ısını ben baya baya cıdı dusunuyorum

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
  • Meslek: grafiker
  • Yer: 5İVA8
« Yanıtla #33 : 07 Nisan 2011, 13:14:24 »
sayın sıte sakını arkadaşlar ustalarım abılerım bır sorunum var yakında beyenılerınıze sunucagım bıcagım ıcın son aşama olarak asıt ındırmeyle dekor yapmayı düşunüyorum tamda sorun burada başlıyor asıt ındırmedekı boya bır ıkı boya denememe ramen ıstedıyım gıbı bır boya bulamadım ıstedıgım boya bıraz kalın olacak ama kazırken kırlma yapmayacak bu ıkı ozelık oldum bana yeter şımdıden teşekkür ederim. :-[
Metal Yüzeyin Asitle Aşındırılması Tekniği
Anlatacağım işlemler Gravür sanatı için kullandığımız tekniktir. Ancak bu işlemin yatağan üzerine işleme ve yazı yazılmasında kullanıldığını bir belgeselde gördüm. Bu tekniği gravür resmi yaparken kullandığım için çok rahat tavsiye ederim. Kısaca anlatmak gerekirse.

Nalburdan aldığımız zifti (katran) 2/1 oranında balmumu ile karıştırırız. Karıştırma işlemi elektrikli ocakta ısıtılarak  yapılır. Karışımın kıvamı akışkan oluncaya kadar ve baloncuklar çıkmaya başladığında   ocak kapatılır biraz dinlendirilir baloncukların
giderilmesi için daha sonra biraz ısıttığımız krom 35 x 25 saclevhalar (bıçak ağzı, namlu) bu karışım ile acık yer kalmayacak şekilde fırça ile boyanır, ince bir yüzey elde etmeye dikkat edin. Soğumaya bıraktığımız levhaları daha sonra nişasta veya
pudra ile ovulur bu işlem sayesinde zift elimize bulaşmaz. levhaya (namluya) çizmek istediğimiz desenin şablonunun
 üzerinden kalem ile gidilerek desen çıkarılır. Kazıyıcı kalem ve keskilerle ziftin gerekli yerleri aşındırma yapılacak yerleri kazınır. bu işlemden sonra yine 1/2 oranında asit (kezzab) su karışımıyla oluşturduğumuz çözeltiye (su konulmadan da sadece asit olabilir) levhamız bırakılır  (ele dikkat) aşınma işlemi başlayınca kabarcıklar çıkar ve metal yüzeyinde yapışık kalır bunlar tavuk veya culuk teleğiyle süpürülür. Aşındırmanın tamam olduğu kanaati uyandıysa yeteri kadar derinlik elde ettiysek levha maşa ile alınır ve yıkanır. üzerindeki ziftin çıkarılması içinde selülozik tiner ile silinir.
İşlemimiz buraya kadar bıçak namlusuna yazı veya desen için yeterli bundan sonraki işlemler gravür içindir anlatmaya lüzüm yok sanırım :)

Yukarda bazı mesajlarda bazı boyalardan söz edilmiş sanırım bu aşındırma yaptıktan sonra uygulanan savak işlemidir. Birde izlediğim belgeselde usta zift yerine mat bir kırmızı boya kullanmıştı diğer yaptığı işlemler benim gravr resmi yaparken kullandığım teknikle aynı.

Kolay gelsin.

Uyarı asit buharını solumayın ve ziftin alev alabileceğini unutmayın.

Birde şurda makale buldum http://www.fatihmika.com/turkish/galeri5_det.php?recordID=31&ID=Asit-Oyma
« Son Düzenleme: 07 Nisan 2011, 14:06:09 Gönderen: bejdal »
Turgut Uzundağ, bejdal                                             g®afiker & designer
5İVa8                                                                                               2©11

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
« Yanıtla #34 : 10 Nisan 2011, 00:37:08 »
BEJDAL kardeşim verdigin bilgiler benim icin fazlasiyla aydınlatıcı oldu cokteşekkür edrim bıraz yavaş ilerliyorum  ama sonu iyi olacak İNŞAALLAH peki buraya kadar yapabılırsek en son yüzeydekı kazımaları neyle yapacagız işte onuda bılmıyorum ben benim buldugum boyadan yaptıgım indirmeyi becere bilirsem birazdan yükleyeceyimURL=http://www.loadtr.com/690502-resm_1.htm][img]

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
« Yanıtla #35 : 10 Nisan 2011, 00:56:38 »
C:\Users\PC\Desktop\Yeni klasör\100_4458.JPG

Berke Boyacı

« Yanıtla #36 : 10 Nisan 2011, 10:35:45 »
Abi şöyle paylaşırsak oldu sanırım...

Uploaded with ImageShack.us

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
« Yanıtla #37 : 10 Nisan 2011, 10:48:12 »
hah süper oldu harıkasın :2up :2up :2up

Berke Boyacı

« Yanıtla #38 : 10 Nisan 2011, 10:48:40 »
:) Abi istersen bi ara tekrar anlatıyım sana resimli...