Bu eskitme tarzı biraz rastlantısal ilerliyor bende, açıkçası amacım oydu zaten. Aynı şey çelikte pek işe yaramayacaktır sanırım.
Benim yaptığım şöyle oldu, kabzayı takıp geçici olarak bir damla japon tutkalı ile tutturup bıçağın üstünde tamamen bitirdim, 800'e kadar zımparalandı. Bu işin sonunda tahta tokmakla parçaları kabzadan ayırdım, sıkı bir vuruşla japon abartılı miktarda değilse kendini bırakıyor darbede...
Bakır parçaları sonra bir posetin içine doldurulmuş yaklaşık 1 su bardağı kadar toprak içine koydum. Toprağı bilerek kedilerin genelde tuvalet olarak kullandığı bir bölgeden seçtim. Bunun yerine aslında toprağa biraz sirke, limon suyu gibi hafif asitli şeyler ekleyebilirsin. Bu poşete sonra toprağın hafif nemli olmasını sağlayacak kadar su ekledim, belki 1-2 yemek kaşığı kadar. Bunun yerine eğer sirke vs kullanmışsan suya gerek yok. Poşetin ağzını sıkıca bağlayıp güneşe koydum. Bir hafta kadar poşette bekledi parçalar, ancak her sabah poşeti çalkalayıp karıştırdım. Hatta biraz ezerek-ovalayarak içindeki kumsu partiküllerin rastlantısal cizmesini sağladım. Bu belli bölgelerdeki patinasyonu kaldırıp lekeli bir sonuç elde etmeni sağlıyor. Hiç dokunmazsan daha homojen bir eskitme olacaktır.
Bir hafta sonunda parçaları alıp akan suda sabunla yıkadım ancak üstündeki patinasyonun bozulmaması için narin tutmak lazım. Sonra parçaları alıp tuzlu su emdirilmiş bir bezle nemlendirip içinde bir miktar saf amonyak olan kabın yanına koydum ve amonyak ve parçaların üstünü bir cam kap ile kapadım, yani parçalar amonyak buharına maruz kaldı. Birkaç saat sonra tüm parçalar hoş bir mavi renkle kaplanmıştı. Sonra deterjanlı süngerle hafifçe ovalanıp kurutuldu. Kabzada yerlerine yerleştirildi ve kabza dikkatle taşan epoksi hemen temizlenerek bitirildi. Epoksi donduğunda kabzanın tüm işi bitmişti, asla yapıştırmadan sonra zımpara dokunmadı kabzaya, bu sayede patinasyon olduğu gibi korundu. Balmumu sürülerek patinasyon sabitlendi. Bıçak bir arkadaşın kolleksiyonuna girdi, patinasyon bıçak hergün kullanıldığı, su-sabun bolca gördüğü halde hala aynen duruyor...