Bıçak Sanatı - Forum

İMDAAAT, BIÇAK YAPIYORUM !.....

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
  • Yer: Ankara
İMDAAAT, BIÇAK YAPIYORUM !.....
« : 21 Mart 2011, 08:11:46 »
"Merhaba Arkadaşlar" diye başlattığım tanışma faslı, sağolsun bazı profesyonel zehir saçan arkadaşlarımızın ve üstadlarımızın sayesinde, daha şaşkınlığımı bile atamadan "İmdaaat, Bıçak yapıyorum !...." diye buraya taşınmıştır...

Sizlerden ricam; benim bu ilk bıçak yapım serüvenimde (hiçbir tecrübem olmadığından) çaba sarfedeceğim tüm aşamalarda yardımlarınızı esirgememeniz ve ilerleme sürecini resimleyerek, sizlerden zaman zaman yardım isteyeceğim (gerçi bu biraz  sık sık olabilir :) ) bu konu başlığını arasıra kontrol ederek beni yorum ve önerilerinizden mahrum etmemeniz...

Emin ve Sefa hocaların hediye olarak gönderdikleri  "Başlangıç Kiti'ni  :2up " beklerken içerisindeki profil üzerinde çok ufak traşlamalar yaparak çizdiğim modellerden seçtiğim bu iki modeli sizlere takrar danışmak istiyorum... Beyaz saplı olan modelin kabzası namlu yönünde biraz daha büyüktür ama sanki biraz garip mi duruyor acaba??

Siz olsanız hangisini seçerdiniz veya ne gibi değişiklikler yapardınız???  ::)

« Son Düzenleme: 21 Mart 2011, 08:17:14 Gönderen: Münir »
If you light a lamp for somebody, it will also brighten your own path.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
Ynt: İMDAAAT, BIÇAK YAPIYORUM !.....
« Yanıtla #1 : 21 Mart 2011, 08:59:22 »
Önerim aşağıdaki gibi olurdu. Tek sıkıntı en öndeki delik delindi mi? Profili deldiysen kavuniçi tasarım dışında çok şansın yok.
« Son Düzenleme: 21 Mart 2011, 09:03:24 Gönderen: ratbertovich »
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
« Yanıtla #2 : 21 Mart 2011, 09:46:23 »
Teşekkürler Ferhat bey, öneriniz fena görünmüyor ama aslında deliklerin açık olup olmadığını ben de daha bilmiyorum, çünkü profil elime ulaşmadı henüz :(   İş icabı Yozgat'ın Kazankaya denilen bir beldesindeyim ve kargoların buraya dağıtımı bile 3-4 günü alıyor, ben de bu arada beklerken kafamdakileri kağıda dökmeye çalışıyorum.

Doğrusunu söylemek gerekirse Emre hoca kabza kısmının ufaklığından rahatsız olmuştu ve ben de o yüzden beyaz kabzalı modeli de alternatif olarak hazırladım ama pek de güzel olmadı sanki... Fakat sizin önerdiğiniz modelde de kabza biraz daha küçülüyor gibi, acaba tutuşta bir rahatsızlık verir mi onu merak ediyorum??

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #3 : 21 Mart 2011, 09:46:32 »
Önerim aşağıdaki gibi olurdu. Tek sıkıntı en öndeki delik delindi mi? Profili deldiysen kavuniçi tasarım dışında çok şansın yok.
Ferhat senin çizdiğinde kabzanın tutuşu ve bıçağın kontrolü zor olur gibi görünüyor. Tabi balçak yoksa. Çünkü balçak olmıcak kabza çizdiğin yerde bitiyorsa işaret parmağının olduğu yer boş olucak. Orta parmak kabzede işaret parmağı çelikte olucak gibi geldi bana . Yanlış düşündüysem veya hatam varsa lütfen düzelt.
Cehalet Mutluluktur...

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #4 : 21 Mart 2011, 10:40:52 »
kargo gelmedi demek hala :( delikler delinmedi azizim, onu sen kabzaya karar verdiğinde belirlersin diye düşündüm. gerçi o zaman da küçük bir sütun matkaba ihtiyacın olacak, ya da ısıl işleme gönderdiğin kişi (muhtemelen Emre usta) himmet edip sana deliverecek işaretlediğin yerlerden. Ferhat ın çizdiği kabzanın avantaşını bend e pek anlayamadım. çok sahaya çıkan birisi değilim, kullanımla ilgili tecrübem onun kadar yoktur. ama mutlaka bir bildiği vardır diye düşünüyorum ^-^  hele bir gelsin bıçağın, o zaman eline aldığında daha doğrusunu göreceğiz.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #5 : 21 Mart 2011, 11:16:11 »
İlk önce kolay gelsin, zevkli bir işe adım atmışsınız ;)...

Küçük bir uyarı yapma gereği duydum, emre bıçağın sap kısmını büyük tutun derken haklı bence, küçük bir sapın ele vereceği rahatsızlık, büyük bir sapın vereceği rahatsızlıktan çok daha fazladır. avucunuzun içinde kaybolan bir sapı kimse istemez sanırım.. ::)

Aslında karar sizin elinizin ölçüsü olmalı, bence sap her zaman el tutuşundan biraz büyük olmalı ki hareket esnasında ele kolaylık sağlasın.

Profilin kesilmiş olarak geldiğini hatırlıyorum, belkide tam olarak elinize oturacaktır.!!

Ama şahsen ben yapıyor olsam, elime ne kadar destek verebiliyorsam o kadarını vermeye çalışırdım. sap malzemesini balçağa doğru olabildiğince girdirip, arkada ki ip deliğini bile ağacın içine alırdım..

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #6 : 21 Mart 2011, 12:29:43 »
Başlamak bitirmenin yarısıdır demişler. Bunca destek varken herşey hallolur. Bir öneri de benden olsun. Bende sizin gibi şu anda üzerinde çalıştığım bıçağa nasıl bir kabze yapacağıma karar verememiştim. 4-5 tane taslak hazırladım. Hepsini mavi strafördan keserek tek tek tutkalla kabzeye yapıştırdım. Elime en iyi oturanı seçtim.  Ufak tefek rütuşları da cam macunuyla yaparak iyi bir sonuca ulaşacağımı düşünüyorum. Sonra aynısını ahşaba işlemeye sıra geliyor. Umarım yardımcı olur. Kolaylıklar dilerim.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #7 : 21 Mart 2011, 13:15:43 »
Kastettiğim tutuşlar aşağıda. Konu mankeni bir Bora ve sol elim :). Sol elle tam hakkını verememiş olabilirim, sağ elde fotoğraf makinesi, sol elde bıçak, tek başıma zor oldu (sağ elde bıçak sol elde makine hiç olmuyor, deklanşör sağda nitekim ;)).

Normalde keserken elimizi kesilen materyale vurmak ya da sıkıştırmaktan kaçınmak için işaret parmağı çıkıntının gerisinde olur.

Yumuşak materyalde ince detay kesim (örneğin dala çentik atmak) için işaret parmağı çıkıntının önüne geçer.

Sağlam uç kontrolü gerektiren kesimlerde (örneğin deri yüzme) sapı komple bırakır, namluyu sırttan kavrarız.

İyi görüş ve güç gerektiren materyalin detaylı kesiminde (örneğin dalı sivriltmek, sazı kırıksız çatlaksız tek hamlede kesmek) göğsümüzde keseriz, o zaman bıçağı yan tutmak ve yatay doğrultusunu korumak için başparmağı yanağa koymak gerekir. Kabza uzun olursa başparmağı namluya oturtamayız, oturtabilirsek rahat edemeyiz. Kabza uzun tutulup namluya doğru iyice inceltilebilir (inceyken kolay kırılacak bir malzemeden değilse).

Konu mankeninde olduğu gibi, olması gereken yerde biten ancak 7mm yükseklikte balçak da başparmağı rahat ettirmiyor bu arada ;).
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 21 Mart 2011, 14:15:04 »
Münir'in tasarımlarında kabza materyali ince bir çıkıntı yapıyor. Malzemenin o kısımda kırılma ihtimali yüksek. Materyalin ona göre seçilmesi ve yine de kullanması (Düzeltme: kullanılırken kollanması) gerekli.

Ferhat'ın tasarımı kydex kılıf yapma açısından daha uygun.

Kullanım açısından da Ferhat'ın tasarımı önde gibi.
« Son Düzenleme: 21 Mart 2011, 15:39:35 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
« Yanıtla #9 : 21 Mart 2011, 15:03:15 »
Ya yemin ediyorum ne güzel insanlarsınız siz....

Sizinle beraber birşeylere girişmiş olmaktan çok mutlu olduğumu birkez daha tekrarlamak istiyorum...

Emin hocam heyecanla beklemeye dayanamayıp soracağım artık ; acaba hangi kargo ile yolladınız profili? En azından adamların getirmesini beklemeden ben merkezlerine gidip kendim alayım diyorum :) Deliklere gelince, sanırım ben hallederim... Emre ustaya zaten işim düşecek :) bari daha fazla zahmet vermeyim...

Gökhan hocam, dediğiniz doğru; aslında profili elime almadan kendi kendime birşeyler çizip duruyorum ama herşey profille şekillenecek... Ayrıca kabza ve ip deliği ile ilgili uyarılarınızı dikkate alacağım ve  değişen çizimlerimi burada tekrar yorumlarınıza sunacağım.. Eee artık hepberaber yapıp, sonra da ben yaptım diye sevineceğim (tabii becerebilirsem) :)

Hayri hocam tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler, strafor yöntemi gerçekten çok akıllıca... Sağolun..

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #10 : 21 Mart 2011, 15:15:41 »
Münir abi hoşgeldin daha önce yazamamıştım..

Şanşlısınız kesilmiş olarak geliyor profil yoksa ilk başta çok zor oluyor ben 1 aydır hala profili kesicem :)
Ama çok zevkli bir uğraş ^-^

Ferhat abi monitorün altında tabanca mı var  ??? ??? ???

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #11 : 21 Mart 2011, 15:50:48 »
Yok abicim, ne tabancası ;)? Tetik düşürme antrenmanı için kuru sıkı o :-\.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #12 : 21 Mart 2011, 16:09:34 »
Küçük bir uyarı yapma gereği duydum, emre bıçağın sap kısmını büyük tutun derken haklı bence, küçük bir sapın ele vereceği rahatsızlık, büyük bir sapın vereceği rahatsızlıktan çok daha fazladır. avucunuzun içinde kaybolan bir sapı kimse istemez sanırım.. ::)

Aslında karar sizin elinizin ölçüsü olmalı, bence sap her zaman el tutuşundan biraz büyük olmalı ki hareket esnasında ele kolaylık sağlasın.

Bu mesajı atlamışım, Gökhan hocam en önemli konuyu söylemiş aslında: normalden büyük kabza her zaman iyidir. Resimlerde 23cm'yi pixele vurup da oranlayınca, çıkıntıdan ip deliğine mesafeyi 10cm gibi hesaplıyorum. Eliniz büyük değilse tam boy gibi.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #13 : 21 Mart 2011, 16:24:24 »
aynı profilden bir bıcakta ben yapmıştım hala ısıl işlem sırasını bekliyor .namludan sonraki ilk çıkıntıyı ele oturması acısından problem oluşturduğu için kesmiştim gercekten rahatsız ediyordu onun yerine biraz ileriye balçak yaptım pirinçten sapı kendi elime göre düzenledim.
Münir bey  profil elinize ulaştığında sap kısmını elinize göre tekradan düzenlerseniz daha iyi olur :)
kolay gelsin
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #14 : 21 Mart 2011, 17:53:42 »
münir bey kardeşim kargo gelıpde mazemeyıde alırsan hayat damarların kapmuş demektır bu sana son uyarı hayatının deyışim evrelerının en büyüyünü yaşamak üzüresın kargogu alırsan coluk cocuk gezme tozma unut kargoyu aldınmıydı tüm sosyalıyın ölücek sonra ALLAH  ruhuna ganı ganı rahmet eylesın
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

« Yanıtla #15 : 21 Mart 2011, 18:41:29 »
Ferhatın önerisini bende tuttum ama hepsinden önemlisi Münire şimdiden bir kolay gelsin. Hele bir profil gelsin eline şöyle bir al o zaman vücudun sana nereye ne yapacağını zaten söyleyecektir hiç merak etme ^-^
Ferhat kollarını neyle alıyorsun öyle, traşı gelmiş bak buradan belli oluyor :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #16 : 21 Mart 2011, 19:11:34 »
tipik bir bıcak bliyecisi :)
herhalde herkes sol kolu yayınlasa hemen hemen hepsinin kolarının taraşı gelmiştir :)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #17 : 21 Mart 2011, 19:46:10 »
 :2up İtiraf ediyorum bir de sağ bacak dizden yukarı kısmı var   :D Klozette otururken  :))

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #18 : 21 Mart 2011, 19:48:43 »
Münir işte görüyorsunuz bu bıcak sevdası zehirinin insana neler yaptırdığını :)

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #19 : 21 Mart 2011, 19:54:15 »
Ben daha kollara geçmedim dizle ayak arasını kuruttuktan sonra geçerim  :D :D