naçizane dişli kısmı ısıl işleme başlamadan ateş toprağı veya alçı gibi bir materyalle kaplayıp kuruduktan sonra sertleştirme yapmanızı tavsiye edeceğim.
Bülent Ustam çok teşekkür ederim. Dikkate almamıştım işin bu kısmını ve hatta parçanın tümüne itina ile su vermiştim

... Sonuca katkısı olduğuna kani oldum siz söyleyince

Ne kadar uğraştığını tahmin edebiliyorum, kırım sıkıcı olmuştur eminim. Fotoğrafa bakınca tam bir şey anlaşılmıyor ama sanki tane kabalaşması var gibi. Ancak hepsinden önemlisi kesit daralması çok fazla gibi geldi gözüme. O daralma kırıma davetiye çıkarmış olabilir. Aynı daralma diğer bıçağın da sapa girdiği yerde var. Hiç daraltmasan belki de kırım yaşamayacaktın.
Olasılıkları sıralamak gerekirse;
-Menevişleme sıcaklığı yetersiz gelmiş olabilir.
-Yüksek sıcaklıklara çıkmış ve tane kabalaşmasına yol açmış olabilirsin.
-Malzemenin kesitinin daraldığı yerde keskin hatlar vardır ve bu çentik etkisi yaparak malzemede kırıma yol açmış olabilir. Özellikle bu konuyu ihmal etmemek gerekir, Bu tür yuvarlak kesitli malzemelerde keskin hatlar yerine kavis daha iyidir.
Öneriler,
-Normalizasyonu önemsemek gerekir, bir şey olmaz mantığıyla yapmamak çok doğru olmaz.
-Bu tür hafif alaşımlı çeliklerde östenizasyonu abartmadan bir kaç dakikayla sınırlamak daha pratik sonuçlar verir. Özellikle sıcaklığın kontrol edilemediği durumlarda hiç östenizasyonda beklememek beklemekten daha iyidir.
-Tavlama sıcaklığıyla ilgili deneyimli bir göz yoksa ölçmek daha doğru olur.
-Menevişlemeyi birden fazla yapmak riski azaltır.
- Kesiti bu kadar inceltmek kaçınılmaz ise, dartalan bölgeyi sertleştirmekten uzak durmak yine riski azaltır.
Geçmiş olsun.
Hocam vakit ayırıp değerlendirdiğin için çok teşekkür ederim. Söylediklerinin hepsini okuyor, biliyorum aslında ama uygulamaya gelince kitaptan şaşıyorum kolayca... Normalizasyon nedense ya gözümde büyüyor ya da vazgeçmesi kolay bir basamak haline geliyor...
İşin uğraşı kısmı... harcadığım vakit ve malzemeye çok rahat 2-3 tane sipariş vermiştim ve hatta gelmişti bile

Ama uğraşmak da bir o kadar keyifli. Netice çok üzmedi beni. İlk denemeydi. O değişik ağız yapısını tutturabilir miyim diye merak ediyordum. Oluyormuş

Ama özensiz çalıştığım için kaba görüntüsü nedeniyle çoktan gözden çıkarmıştım. Daha güzelini yapmak için daha istekliyim şimdi

Kesit daralması ve o kısmın da sertleştirilmiş olması Bülent Ustanın ve senin de dediğin gibi kırılmada büyük rol oynamış gibi geliyor bana da. Tanecik büyümesini ayırt edebilecek tecrübeye sahip olmadığım için yorum yapamıyorum :/ Ama olası... Çünkü hem sıcaklık hem de süre konusunda "göz kararı" çalıştım.
Meneviş... Diğer zanlı da bu. Aynı partiden çıkma bir U tipi torna kalemi daha vardı. Aşağıda görülüyor
Bunun da dip kısmı pasolu. Amacım hem metal tornasında becerimi arttırmak hem de ahşap-metal tutunma yüzeyini arttırmaktı. Aynı zamanda kalemin ağırlığını da azaltmış oldum.


Bu arkadaşa sap takmadan evvel bir kez daha 180 derecede 30 dakika meneviş yaptım. Fırından çıkınca kırılacaksa şimdi kırılsın diye 3-4 kez çekiçle giriştim. Kırılmadı. Sanmıyorum ki bundan sonra da kırılsın

Sorunda menevişin da payı olduğunu doğrulamış oldum böylece.
Aslında dip kısmın incelmesi, kırılan kalem için sorunmuş. Çünkü o kalemin darbeye maruz kalan kısmı, kalem dayamasının önünde. Fakat bu arkadaşta tam tersine. Dolayısıyla darbe kalemin ince yerine o kadar sert bir şekilde iletilmiyor. Titreme veya sert budaklarda elim kalemin tepkisini sönümlüyor.
Geçmiş olsun bu kırılmalar hernekadar can sıksada gerçekten birçok şey öğretiyor .en son günlerce uğraştığım bıçağım kabza ve namlunun birleştiği yerden kırıldı (kılcal çatlak varmış ) gerçekten ağlamaklı oldum 
Çok teşekkür ederim Mehmet Ustam. Dediğiniz gibi güzel bir tecrübe oldu bu benim için

Bu arada size de geçmiş olsun

Geçmiş olsun.
Normalizasyon ve su verme bahsini geçip yalnızca temperlemeden bahsedeceğim.
Diyelim ki ağızda gerçekten 150 derecelik bir temperleme gerek. O zaman benim tercihim önce 1. adım olarak ısıl işlemin hemen ardından bu 150 derecelik temperlemeyi fırında bütün namluya uygulamak olurdu. 2. Adı olarak da ağzın yeteri kadar gerisini şalümo veya başka bir usulle ısıtarak ağızdan gerisini yumuşatmak olurdu. Bunu yaparken de ağzı sık sık suya değdirip sıcaklığın 100 üstüne fazla çıkmamasını sağlardım. böylece ağızdan geridiki kırılganlığı azaltmış olurdum.
Ha su vermeye geri döneyim. Su verirken sadece ucu daldırmakla yetinirseniz geri kısımlar zaten yumuşak kalır. Bir de daldırdığınız kısmın da geri kalan sıcak kısım sayesinde sudan sonra yeniden ısınmasına izin verirseniz içten meneviş (temper) işlemi ile su almış kısmın da kırılganlığını da başınızdan savabilirsiniz. Bu içten menevişleme anından önce hızlı bir temizlik yapabilirseniz renkleri takip ederek içten menevişin isteğinize uygun olmasını sağlayabilirsiniz. Sizin 150 dereceyi hedeflediğiniz durum için meneviş renklerinin ağıza varmamasını sağlamanız, renkler ağza yaklaşırken daha ağzı yine suya sokmanız gerekir.
Eylem Ustam, söylediklerinizde haklısınız. Aklın yolu birmiş. Hatamın bir kısmı parçanın tümüne ısıl işlem uygulamakmış... Tecrübe ederek öğrenmiş oldum. Bir sonrakine dip kısmına su vermeyeceğim. Bakalım ne olacak

Haa, o kırılan kısım aslında arkadaki sapa vidalanan parçanın daha dar olan vida halindeki kuyruk kısmı di mi?
Bunu sökülerbilir, vidalı yapmayın, tek parça yapın desem?
Afilli olsun diye bu işe kalkışmıştım yoksa dediğiniz gibi yekpare kalemler yapıyorum

Bu, yukarıdaki kırık arkadaşının yanında poz veren. Civa çeliği. Yanlış hatırlamıyorsam 25 mm milden yapmıştım. Sefa Hocamın büyük desteği vardır bu arkadaşta. Sağolsun




Bu ise scraper diye geçen kazıma kalemlerinden. Çelik Ck67, 4 mm. Ağız açısı 15 derece. Kase gibi oval yüzeylerde iç cidarın temizlenmesinde kullanılıyor.



Bu ise yukarıda bahsettiğim, menevişi tazelenen arkadaş. Epoksisi henüz tam kurumadı. Çelik civa çeliği, 14 mm milden yapıldı.

Burada da hepsi bir arada

Hepsinde farklı bir sap şekli denedim. Hangisinin daha kullanışlı olduğunu test ediyorum

Üstteki ikisinde sap yalancı akasya, en alttaki ise limon.

Kalabalık bir mesaj oldu, umarım sıkmamışımdır
