Bıçak Sanatı - Forum

Suda Isıl İşlem Problemi Çözüldü

bekir polat

• 333
  • Meslek: makine teknikeri
  • Yer: kayseri/melikgazi
Ynt: Suda Isıl İşlem Problemi Çözüldü
« Yanıtla #20 : 31 Mayıs 2016, 06:50:48 »
Murat usta öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim ısıl işlem yaptığınız bıçakların sertliği ne kadar acaba bu işlemin sonucu istenilen sertliğe ulaşıyo rmu sertlik testi yaptınızmı.
Teşekkür ederim. Malesef sertlik ölçebilecek veya ölçtürebileceğim bir imkanım yok. Sadece eğe testi yapıyorum. Eğe işlemiyorsa oldu diyorum. :)

Ustan kusura bakmayın size de böyle baskı yapıyor gibi olmak istemiyorum ama sizden bir şey rica etsem son su verdiğiniz çelikle aynı olan çeliğe su verip gönderseniz ben sertliğine baksam olur mu hem sizin proses şartlarınızı test etmiş oluruz hemde diğer bu prosesi kullanacak olan arkadaşlara faydamız olur. Dahada önemlisi bu bıçakları kullanacak olan şahıslara ürünlerin özellikleri hakkında daha net bir bilgi verilmiş olur.

Saygılarımla
Olur tabiki. Ben de açıkcası çok merak ediyorum. Bu bıçaklar başkasına ait. Bunlardan gönderme imkanım yok. Ancak eğelerin parça kısımlarından yaklaşık 5-6 cm lik onlardan ısıl işlem yapıp gönderebilirim.
Hiç sıkıntı değil ustam zaten sertlik ölçecegimiz için problem olmaz 1 tl den büyüklüğünde olursa yeterli olur.
Saygılarımla
YÜKSEK TEPELERE KARTAL DA ÇIKAR, BAZEN YILAN DA ÇIKAR AMA KARTAL YÜKSELEREK YILAN SÜRÜNEREK ÇIKAR

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #21 : 31 Mayıs 2016, 23:12:49 »
Peki. Isıl işlemden çıktığı gibi mi göndereyim yüzeyini silmeden. İnce de olsa tufal tabakası oluşuyor malum.

bekir polat

• 333
  • Meslek: makine teknikeri
  • Yer: kayseri/melikgazi
« Yanıtla #22 : 31 Mayıs 2016, 23:48:02 »
Peki. Isıl işlemden çıktığı gibi mi göndereyim yüzeyini silmeden. İnce de olsa tufal tabakası oluşuyor malum.
Lütfen ısıl işlemden çıktığı gibi gönderin hiç temizleme yapmayın
YÜKSEK TEPELERE KARTAL DA ÇIKAR, BAZEN YILAN DA ÇIKAR AMA KARTAL YÜKSELEREK YILAN SÜRÜNEREK ÇIKAR

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #23 : 01 Haziran 2016, 00:22:16 »
Tamam öyle göndereyim.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #24 : 27 Mart 2017, 22:41:44 »
Arkadaşlar konuyu hortlatmak gibi olacak ama bu işin akıbeti ne oldu nasıl oldu? Yanı su, tuzlu su, sıvı yağ, motor yağı sertlikleri hakkında imkanı olan arkadaşlar ne tarz neticelere ulaşabildi acaba?
Beni bu guzel havalar mahvetti

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #25 : 27 Mart 2017, 22:47:27 »
Eğeden bende bicak yapmak istiyorum daha doğrusu elimde bir kaç eğe var ve bunları da denemek istiyorum ama Özel ısıl işlem yağım yok anladığım kadarıyla ısıl işlem yağı edinmek pek mümkün değil. En iyi sertlik için hangi soğutma şeklini tavsiye edersiniz? Motor yağı teminin de sıkıntı olmaz, zeytin yağı ve ayçiçek yağı da mevcut.
Beni bu guzel havalar mahvetti

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #26 : 27 Mart 2017, 23:36:34 »
Eğeden bende bicak yapmak istiyorum daha doğrusu elimde bir kaç eğe var ve bunları da denemek istiyorum ama Özel ısıl işlem yağım yok anladığım kadarıyla ısıl işlem yağı edinmek pek mümkün değil. En iyi sertlik için hangi soğutma şeklini tavsiye edersiniz? Motor yağı teminin de sıkıntı olmaz, zeytin yağı ve ayçiçek yağı da mevcut.

Eğelerin genelde W1-W2 olduğu zannıyla suda ısıl işlem yorumu yapılmış. W serisi çelikler Water kelimesinden gelen sertleştirme ortamı su olan çelikler. Haliyle daha hızlı bir soğutma sıvısı gerekiyor. Mesela 1030 gibi çelikleri buzlu su ile sertleştirmeye çalışanlar var. Aslında malzeme yağdan daha belirleyici gibi.

Yanmış yağda bana sanki çok yavaş soğutur ve içine işlemez içi tok kalırmış gibime geliyor. Belki bir hava çeliği yanmış yağda iyi sonuç verir.

Ortada güzel bir soru var. Sanki ilginç şeyler çıkacak bu konudan.
memento audere semper

« Yanıtla #27 : 28 Mart 2017, 01:13:54 »
Pratikte sığ sertleşen ( yalın karbon çelikleri) çeliklerle, derin sertleşen ( hafif alaşımlı karbon çelikleri) çelikleri birbirine karıştırmamak lazım. yalın karbon çelikleri yapıları gereği hızlı bir soğutma ister, bunda kesitin de büyük önemi var, hatta soğutma sırasında sıvının içerisinde hareket ettirmenin bile büyük önemi var. Yağda işlem yapılacaksa yağın sıcaklığının, niteliğinin önemi var. Hafif alaşımlı çeliklere gelince iş biraz değişiyor, örneğin 1095 çelik ve aynı ölçülere sahip W2 için aynı işlemleri yaparsanız her ikisinde farklı sonuç ortaya çıkabilir. Bir başka örnek, aynı nitelikteki soğutma sıvısında 2mm lik 1095 çelikle 4mm 1095 çelik arasında bile farklı sonuç elde edebilirsiniz. Burada malzeme kalınlığı çok ciddi anlamda önemlidir ve soğutma hızını etkiler, zaman az olduğu için soğutma hızlı olmalıdır. Oysa W2 veya bir başka hafif alaşımlı çelik olan örneğin O2 için aynı şey söylenemez, her iki çelikte de yeterli alaşım elemanı olduğundan bunlar derin sertleşir, zaman yeterlidir ve yağ kullanıldığında suya göre risk azalır, sıcak yağ kullanıldığında sonuç daha tatmin edici olur. Yalın karbon çeliklerinde kesit biraz kalınlaşmaya başladıysa bu durumda yağlar soğutma işleminde yetersiz kalabilir, suya yönelmek ise riski arttırır, bu riski azaltmanın bir yolu kesintili su verme ( ki deneyim gerektirir) diğer de sıcak su kullanmaktır. Hatta erimiş kurşun veya erimiş kalayda kullanılabilir ancak kurşunda işlem hem zehirlenme açısından risklidir hem de eridikten sonra sıcaklığı kontrol altında tutmak zordur çünkü kurşunun kaynama noktası yüksektir ve eğer ölçüm yapmıyorsanız su verme sıcaklığına bile getirmiş olabilirsiniz.
W sınıfı çeliklerde elbette soğutma ortamı olarak su kullanılabilir ama riski azaltmak için kaynama noktasına yakın su kullanılmasını öneririm. Yağ kullanılacaksa, ince yağların hepsi iyi sonuç veriyor.

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #28 : 28 Mart 2017, 12:59:16 »
Pratikte sığ sertleşen ( yalın karbon çelikleri) çeliklerle, derin sertleşen ( hafif alaşımlı karbon çelikleri) çelikleri birbirine karıştırmamak lazım. yalın karbon çelikleri yapıları gereği hızlı bir soğutma ister, bunda kesitin de büyük önemi var, hatta soğutma sırasında sıvının içerisinde hareket ettirmenin bile büyük önemi var. Yağda işlem yapılacaksa yağın sıcaklığının, niteliğinin önemi var. Hafif alaşımlı çeliklere gelince iş biraz değişiyor, örneğin 1095 çelik ve aynı ölçülere sahip W2 için aynı işlemleri yaparsanız her ikisinde farklı sonuç ortaya çıkabilir. Bir başka örnek, aynı nitelikteki soğutma sıvısında 2mm lik 1095 çelikle 4mm 1095 çelik arasında bile farklı sonuç elde edebilirsiniz. Burada malzeme kalınlığı çok ciddi anlamda önemlidir ve soğutma hızını etkiler, zaman az olduğu için soğutma hızlı olmalıdır. Oysa W2 veya bir başka hafif alaşımlı çelik olan örneğin O2 için aynı şey söylenemez, her iki çelikte de yeterli alaşım elemanı olduğundan bunlar derin sertleşir, zaman yeterlidir ve yağ kullanıldığında suya göre risk azalır, sıcak yağ kullanıldığında sonuç daha tatmin edici olur. Yalın karbon çeliklerinde kesit biraz kalınlaşmaya başladıysa bu durumda yağlar soğutma işleminde yetersiz kalabilir, suya yönelmek ise riski arttırır, bu riski azaltmanın bir yolu kesintili su verme ( ki deneyim gerektirir) diğer de sıcak su kullanmaktır. Hatta erimiş kurşun veya erimiş kalayda kullanılabilir ancak kurşunda işlem hem zehirlenme açısından risklidir hem de eridikten sonra sıcaklığı kontrol altında tutmak zordur çünkü kurşunun kaynama noktası yüksektir ve eğer ölçüm yapmıyorsanız su verme sıcaklığına bile getirmiş olabilirsiniz.
W sınıfı çeliklerde elbette soğutma ortamı olarak su kullanılabilir ama riski azaltmak için kaynama noktasına yakın su kullanılmasını öneririm. Yağ kullanılacaksa, ince yağların hepsi iyi sonuç veriyor.

Sefa Hocam,
Tuzlu su kullanmanın, tuzun suyun kaynama noktasını yükseltmesi sebebiyle, çatlama riskini azalttığını okumuştum. Bu durum her koşulda geçerli midir? Tuzlu ve sıcak su kullansak hem riskin azaltıldığı hem de istenilen sertliklere ulaşılabilen işlemler yapabilir miyiz? Son kiridashide öyle yaptım ve sonuçtan kendi çapımda memnun kaldım. Tuzlu su yerine sadece su kullanılmaması gereken durumlar var mıdır?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #29 : 28 Mart 2017, 13:28:05 »
Ben yıllar önce büyük yağ tenekesine bir paket tuz atarak tuzlu su ile su vermeye başlamıştım. Oranın çok da üstüne düşmedim açıkçası. İki paket almıştım, birini attım, gerekirse ötekini de atarım dedim ama gerek duymadım. Suyu bununla vermeye başlasam da az beklettikten sonra soğuma hızını düşürmek adına yağa soktum.

Suya nazaran dezavantajını görmedim. Sadece ikisi de fazla hızlı soğutuyorlar. Yay çeliklerinde bu hıza gerek olmadığından dolayı artık kullanmak aklıma pek gelmiyor. Gerekmeyen bir hız için çarpılma riskini almak anlamsız.

Bir beklenmeyen dezavantajı bir tenekeyi tuzlu su doldurduğunuzda o tenekenin sınırlı bir ömrü olduğunu bilmeniz gerek. O teneke bir gün eriyecek ve içindeki sular atölye zeminini kaplayacak. Bu yüzden böyle bir amaç için paslanmaz bir kap kullanmanızı öneririm.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #30 : 28 Mart 2017, 14:14:23 »

Sefa Hocam,
Tuzlu su kullanmanın, tuzun suyun kaynama noktasını yükseltmesi sebebiyle, çatlama riskini azalttığını okumuştum. Bu durum her koşulda geçerli midir? Tuzlu ve sıcak su kullansak hem riskin azaltıldığı hem de istenilen sertliklere ulaşılabilen işlemler yapabilir miyiz? Son kiridashide öyle yaptım ve sonuçtan kendi çapımda memnun kaldım. Tuzlu su yerine sadece su kullanılmaması gereken durumlar var mıdır?

Tuzlu suyun asıl avantajı, buhar tamponu da denilen ve sıcak malzemenin daldırılmasıyla malzeme yüzeyinde hızla oluşan buhar ceplerini bir parça azaltmaktır.  Tuz suyun kaynama noktasını yükselttiği için bu buhar biraz daha geç oluşur ancak, soğutma hızını da buna bağlı olarak değiştirir ( hızlandırır). Ben tuzlu su kullanma taraftarı değilim ve pratikte olarak bundan uzak dururum. Eylem'in de söylediği gibi riski arttırır. Bunun yerine dinamik bir soğutma ( su içerisinde malzemenin hızlı hızlı hareket ettirilmesi) daha az riskli ve daha etkili, su zaten risk oluştururken bir de tuzlu su bence abartılı. Ama elbette kişisel memnuniyet varsa çalışmalar ona göre de şekillendirilebilir. Eylem Ustam, genişçe plastik kaplar da iş görüyor  ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #31 : 28 Mart 2017, 14:28:48 »
Plastikler de eriyebiliyor ustam. Sürprizlerden korkmayacak malzemeler tercihim. Su için hurdacıdan paslanmaz yemekhane kabı almıştım. Erimez, çürümez ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #32 : 28 Mart 2017, 16:07:28 »
Sefa Hocam ve Eylem Ustam teşekkür ederim ederim. Tuzlu su yavaşlatıyor diye biliyordum, tersi söz konusu imiş. 80crv2 ile hamon yapmak istiyordum. Zaten yağ ile de rahatça oluyor. Ben bu seferlik risk almayayım. İleride parçalı su verme konusunda biraz tecrübe edinmek istiyorum.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #33 : 01 Mart 2021, 11:54:36 »
Suda ısıl işlem ve hamon uygulamasıyla ilgili bir video: https://www.youtube.com/watch?v=KEcAPGN0D5c

Özellikle bu başlığın altında paylaşmak istedim çünkü başlık içinde güzel bilgiler var. İlgilenenlerin bilgisine...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #34 : 04 Mart 2021, 08:46:03 »
Suda ısıl işlem ve hamon çalışmasıyla ilgili başka bir örnek paylaşmak istiyorum. Burada aslında adam baştan sona bir katana yapımını adım adım anlatıyor. 11 videoluk set halinda baştan sona kadar tüm adımları çekmiş ve kategorilere ayırmış.

Mesela hamon uygulaması (ilginç garip yöntemler içerir): https://www.youtube.com/watch?v=ybJUu_4V_ig
Suda sertleştirme ve temperleme: https://www.youtube.com/watch?v=wmcSCcGcoYo

Adamın tüm videoları: https://www.youtube.com/channel/UCzuBuLITm6XLY8Rr4Fp_aIA/videos

Muhammed Kargı

• 157
  • Yer: YOZGAT
« Yanıtla #35 : 04 Mart 2021, 10:36:03 »
Suda ısıl işlem ve hamon çalışmasıyla ilgili başka bir örnek paylaşmak istiyorum. Burada aslında adam baştan sona bir katana yapımını adım adım anlatıyor. 11 videoluk set halinda baştan sona kadar tüm adımları çekmiş ve kategorilere ayırmış.

Mesela hamon uygulaması (ilginç garip yöntemler içerir): https://www.youtube.com/watch?v=ybJUu_4V_ig
Suda sertleştirme ve temperleme: https://www.youtube.com/watch?v=wmcSCcGcoYo

Adamın tüm videoları: https://www.youtube.com/channel/UCzuBuLITm6XLY8Rr4Fp_aIA/videos

Orkun ustam paylaşım için çok teşekkür ederiz. Gerçek faydalı vidolar