Bıçak Sanatı - Forum

bant zımpara makinası

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: bant zımpara makinası
« Yanıtla #40 : 28 Ağustos 2011, 00:25:45 »
evet  bugün itibari ile 2. ve 3. bant zımpara makinasının temellerini attık hayırlısı ile 2. yi tener ustaya kestirdik
3 de bana inşallah  ;) 3. yü agırdan toplayacam bu sefer direkt akuple 1,5 kw 3000 d/dk trifaze motor kulanıcam  devir kontrolü olacak hayırlısı ile sadece iç bükey için düşünüyorum
ayrıca makina yatydada çalışabilir olcaktır akabinde yüzey taşlama aparatıda eklenecektir devamı yakında inşallah
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #41 : 28 Ağustos 2011, 01:14:40 »
hedef 75dk/mt  ;D  şaka bır yana bu makıneye bırçok aparat eklemeyı düşünüyorum .bakalım bıtınce nasıl bırşey olacak..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #42 : 28 Ağustos 2011, 01:22:48 »
bende bayramdan sonra direkt akupleliyi yapmaya başlıyacağım bakalım nasıl olacak bu sefer daha tecrübeli olacağız  ;)

makar millerini 14mm yapacağım makaralarda 65 lik olması iyi olacak sanırım bu ölçülerde ısınma ve rulmanda deforme sorunları cözülüyor hesaplara göre eger ince makara lazım olursa o gfecci takılır ve kulanılır.
bakalım hayırlısı agır agır yapmaya calışacam

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #43 : 28 Ağustos 2011, 01:34:23 »
tahrık mılını bız 30mm yapıyoruz.  :-\ dığer makınalara baktımda ınce yapıyorlar  kasnaklar falan narın.  bu acaba morora yuk bındırıyor dıyemı ince yapılıoyor..? bence bu yuzden. 
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #44 : 28 Ağustos 2011, 01:47:44 »
tahrık mılını bız 30mm yapıyoruz.  :-\ dığer makınalara baktımda ınce yapıyorlar  kasnaklar falan narın.  bu acaba morora yuk bındırıyor dıyemı ince yapılıoyor..? bence bu yuzden.
ben pek ince göremedim sonuçta 2,2kw lık makinanın mili 30mm lik burkulmalara karşı 30 mm mil kulanmak mantıklı benim tornacının (yanlız tornacım makina münedisi :) )
30 dan aşağı olmuyacağını beyan etmişti  herhangi bir sorun olacağını zannetmiyorum
20 mm likler genelde 1,1 ve 1,5 kw lıklar
yurdışındakilere ben baktığımda kulanılanlardan coğu 1,1kw lık makinalar  sonuçta kulandığımız mil 300mm uzunlukta ağırlık olarak 500 gr sorun olmaz sadece rulamnlarda büyük olmasından kaynaklanan sürtüme yüzeyi fazlalığı var

« Yanıtla #45 : 28 Ağustos 2011, 02:16:44 »
Öncelikle hayırlı olsun şimdiden, merakla bekliyoruz eminim iyi bir şey çıkacak.^30 mm mil den aşağı neden olmazmış anlamadım, 30 mm milin taşıyacağı tork ( kesmeye ve burulmaya karşı ) dehşet çıkar diye tahmin ediyorum, yani hemen hesaplamadım ama zaten birşey olsa önce kamayı keser. Sonuçta milin biraz kalın olmasının bir zararı olmayacaktır. Şimdiden kolay gelsin.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #46 : 28 Ağustos 2011, 02:26:21 »
valla usta ben elektrikçiyim ama benim torna işlerini yaptığım yerdeki ustad kendi makinalarını kendi yapıyor genelde adam alınan malzemeyi bile beğenmiyor vardır bir bildiği muhakkak ama yaptığı malzemelerin problem cıkarmadan yıllarca çalıştığını biliyorum 20lik  milde sorun olmaz tabi ki bizim kulanımızda ama mil malzemesi 4130 dan olup ısıl işlemini yaptırırsak herhangi bir deforme olmaz .benim miller 4130 dan ısıl işlemi yapılmış olarak kulanıyorum
ama makaraların millerinde cap22 malzeme kulandık makaraların geçtiği mil cap 17 ve iki milin bir müddet sonra hafiftem yamulduğunu gördüm tabi anlayana kadar bana 2 takım rulmana mal oldu
şu an basit cözüm uyguladım metrik 12 civata ve ona uygun rulmandan makara yaptım şimdilik canavar bakalım ileride ne olur tahrik makarasındaki rulmanlarda adaptör yapıp m12 civatayı mil olarak kulandım .
ikinci makinamda m14 civataları mil olarak kulanıcam hayırlısı ile ondada zaten tahrik mili direkt motor olacagından sorun teşkil etmaz sanırım

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #47 : 23 Ekim 2011, 22:17:10 »
yaklaşık bir bucuk aydır kenarda duran makinamı toplayayım dedim kendileri direkt akuple olup daha motoru akuple olmamıştır ikinci el 90s gamak motor bulursam takacam hayırlısı ile 2,2kw tabla ve makara sabitleme denge makarası kolu malesef boyan madan celikdi makine mat siyah yaptım sabirleme aparatlarını ve denge makarası kolunu metalik gri olarak boyadım ama malesef  fotoğraf makinesinin azizliğine uğruyarak cekemedim
makine şimdikil beklemede ama toplu halde :)
diğermakinemden farkı daha hafif olması ve direkt akuple olmasıdır
yağılış amacı  :) kasnak kayış yataklama olmadan kulanımın daha iyi olacağı düşüncesidir.
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2011, 22:21:29 Gönderen: ozgurozdemir »

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #48 : 24 Ekim 2011, 20:11:35 »
bugün makineme tahrikmakarası ve dökümden ön tabla döktürmenin şiparişini verdim
ön tabla sac veya lamadan olunca dönme yapıyor en iyisi döküm olsun dedik bakalım hayırlısı bir kaç aya biter herhalde meret  maksimum hızı şimdilik 28mt sn olacak :)

yeterde artar sanırım

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #49 : 24 Ekim 2011, 20:15:48 »
güzel olmuş buna 3 bg 3000d/dk  motor invertör + çeşitli boylarda kasnaklar..  diyeceğimde liste aldı başını gidiyor ;D   usta yavas yavas içine sinerek yap derim..

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #50 : 24 Ekim 2011, 20:28:26 »
güzel olmuş buna 3 bg 3000d/dk  motor invertör + çeşitli boylarda kasnaklar..  diyeceğimde liste aldı başını gidiyor ;D   usta yavas yavas içine sinerek yap derim..

motoru bu gün sordum 190 dediler +15tlde b14 flanş bakalım 30-40 tlye cıkma bulabilecekmiyim :)
invertörüde biraz araştırayım nasıl olur ne yapğılabilir yoksa 230 usd yi gözden cıkarıp almak lazım

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #51 : 13 Kasım 2011, 20:20:28 »
Hayırlı olsun çok güzel olmuş.Bende birşeyler sormak istiyorum.Bende bant zımpara yapmayı düşünüyorum bilgiler gayat güzel yardımcı oluyor ama hangi ebatta bant zımparaya göre yaptığını yazarsan memnun olurum.Birde kaba işlemede kaç kum temizlemede kaç kum kullandığınızı yazarsanız memnun olurum.Bende bant zımparayı ilk kez kullanacağım daha önce keçeye kum yapıştırarak tamizleme yapıyordum kaba işte malum taşla.Teşekkürler
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #52 : 13 Kasım 2011, 21:04:51 »
Mehmet burayı sonuna kadar oku bence http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/zimpara-makinasi-yapimi/   benım makınede  1800x50 den 2400x50 kadar olan boyları kullanabılıyorum  ;)  ağız açma ıçın 40 veya 60 kum . çok narın ince bıçaklarada 100 kum kullanıyorum.   temızlık ve parlatma ıçın 400+600+800 kum kullanıyorum.    sonrası bol zımpara şeklınde ılerlıyor.
bu arada bant zımpara işlerımızı daha hızlı yapmamızı sağlıyor ama  zımpara yapmaktan kaçış yok maalesef  ;D
« Son Düzenleme: 13 Kasım 2011, 21:09:06 Gönderen: Taner Salar »

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #53 : 14 Kasım 2011, 09:16:08 »
bu arada bant zımpara işlerımızı daha hızlı yapmamızı sağlıyor ama  zımpara yapmaktan kaçış yok maalesef  ;D
Taner hocama katılıyorum. Başka bir başlık altında zımpara makinesinin boyutlarını küçülterek yapmamız halinde verimli çalışıp çalışmayacağını sormuştum. Galiba en iyi cevabı deneyerek bulacağım. Bir şekilde edineceğim plandaki ölçüleri küçülterek bir makina yapmayı deneyecem. Bakalım nolacak? 8)
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #54 : 14 Kasım 2011, 11:38:13 »
Asıl hedef 2000mm X 50mm olmalı, malzeme tedarikçilerinde en rahatlıkla bulunan boy budur...

Kipmen Sanat web sitesi

hunter33

• *
  • 10
  • Meslek: çiftçilik,ticaret,emekli
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #55 : 24 Haziran 2013, 15:27:41 »
arkadaşlar merhaba,forumun yeni üyelerindenim.verdiğiniz bilgiler ışığında ocak ve lpg brülörü yeni bitirdim ve denedim.şimdi ise bant zımpara yapmak istiyorum.forumda birbirinden güzel makinaları çok beğenmeme rağmen öiçülerini bulamadım.forum arkadaşlarımdan yaptıkları makinalara ait çizim ve ölçüleri gösteren dökümanları varsa rica ediyorum.birde burada bu tip malzemeleri pek satan yok(mersin de).önereceğiniz malzemeleri alabileceğim yerlerin adreslerinide rica ediyorum.herkese iyi çalışmalar ve saygılar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #56 : 24 Haziran 2013, 17:09:12 »
Ölçüleri öncelikle kendi kafanızda oturtun. Bunu yapabilmek için de hangi boyda zımpara şeridi kullanacağınıza önce karar verin. Sonra kullanacağınız kasnak çaplarına da karar verin.

Sonra ya örnek bir şerit alın ya da şeridin boyunda uyduruk bir şeridi kağıtla falan yapın. Bu şeridi ve kasnakları yerde koyup kafanızdaki zımpara makinesinin yandan görünüşünü oluşturmaya çalışın.

Sonra da bu hale göre ölçüleri alın. Bu halden daha kısa şeritlere göre de paylı düşünün. Teleskopik olan yerlerde daha kısa ve daha uzun şeritlere göre, farklı kasnaklara göre tasarımda esneklik bırakın.

Ekli resimlere bakabilirsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

hunter33

• *
  • 10
  • Meslek: çiftçilik,ticaret,emekli
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #57 : 24 Haziran 2013, 18:56:09 »
Eylem bey merhaba,fikirler ve şemalar için teşekkürler.standart oluşu,bol bulunması,fiyatının uygun olması nedeniyle 200x5cm bant zımpara.forumda gördüğüm kmg model makine güzel görünüyor.ayrıca youtube daki videolarda değişik aparatları mevcut.makaralarıda 200x5,100x5,50x50 gibi düşünüyorum.forumda gördüğüm kmg model bant zımpara güzel  duruyor.motor ise1.5hpx2800 d/d olacak.gerçi bu devirdeki motora 200 luk makara aşırı büyük gibi,bu konudaki tavsiyelerinizide öğrenmek isterim. diğer arkadaşların da forumdaki yazılarını okuyorum.tahmin ediyorum en sonunda kafamda şekillenecek.acele edip yanlış bir şey yapmıyayım istiyorum.selam ve saygılarımla.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #58 : 24 Haziran 2013, 22:02:43 »
benım makınada 3bg motor var  buyuk kasnak 17cm çapta orta boy 12 cm  ufak olan  8cm çaplı. ınverter takana kadar böyle ıdare edıyorum .  1,5bg makınaya 16 veya 15 cm çaplı tahrık kasnağı yeterlı gelır dıye tahmın edıyorum.

sedatkolleksiyon

• 200
  • Meslek: bobinajcı-bıçakcı 1969
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #59 : 25 Haziran 2013, 12:04:41 »
merhaba.ben 1.1 kw-1.5 hp TEE (Türkiye Elektrik Endüstrisi) 2800 devirli ikinci el bir santrafüj motoru kullandım.60 liraya aldım.220 volt.tahrik kasnağı alimünyum çapı 10 cm eni 6 cm. kasnak sistemi  4cm, 6cm, 8cm.ne kadar bastırsamda yavaşlamıyor.yalnız bilya sistemini iyi bir tornacı ile kendiniz yapmalısınız.ben sanayici olduğum halde 12 gün sürdü, 1200 tl harcadım.kolay gelsin.
bıçak,çelik,takım gibi vb.birçok konudaki katkı ve dayanışmadan dolayı bıçak sanatı.com'u tebrik ederim.