Bıçak Sanatı - Forum

İlk D2 Denemem

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: İlk D2 Denemem
« Yanıtla #80 : 17 Mart 2013, 02:42:42 »
Yorumların için soğolasın Sefa hocam. Elimde en büyük grit değeri olan 600 grit zımpada yağ ile zımparalama yaptıktan sonra her ne kadar belli olmasa da zımparanın oluşturduğu çizgiler vardı. Hadi ağızda kullandığım polisaj mantığını bıçakta da kullanayım dedim sonuçta en azından zımparanın oluşturduğu çizgilerden kurtuldum. Sonuçta pürüssüz bir yüzeyin oluşması iyi oldu. Namlu bu halde de göze güzel geliyor. Dediğim gibi resimdeki gibi o kadar parlak değil. Anca bir cisme yaklaştırılır ise cismin yansıması görülüyor. Kabza konusuna gelinde siyah bir kabzanın bu bıçağa yakışacağını düşünüyorum. Tabi dediğiniz gibi bu şekilde de çok keyifli bir kullanımı var. Kabzayı da zaten mümkün olduğunca ince tutacağım. Ayrıca namluda dediğim gibi kumlama veya asit ile karartma deneyebilirim. Bıçağı tam olarak endamını gösteremedim çünkü denemeler yapıyorum :) Bu denemeler sonucu olumlu olur ise bıçağı (bir yere kadar) yaptım diyebilirim anca. Bu arada denemelerden çıkan sonuç Kayanın söylediği ameliyat bantının işe yaraması ve Soytürk kardeşin gönderdiği taşın D2 de olumlu sonuç vermesi. 

« Yanıtla #81 : 17 Mart 2013, 02:53:29 »
Hadi kolay gelsin, merakla bekliyoruz sonucu  ;)

Low-maker TC Cem

• 171
  • TC Cem Uludinç
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #82 : 17 Mart 2013, 02:58:05 »
Salim kardeşim eline sağlık çok güzel oluyor bence de buna kabza yapma paracord  sar öyle bir dene
birde bu ameliyat bantı hikayesi nedir?Ben kaçırmışım ;)
Üzerimizde güneş, gözümüzde mavi deniz, tepemizde martı, tenimizde tuz, rakımızda buz, oltamızda balık, ayaklarımız suya salık, ruhumuzda özgürlük, yosun kokar tenimiz, anlasanıza artık biz İZMİRLİYİZ
Cem ULUDİNÇ/Karşıyaka

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #83 : 17 Mart 2013, 03:03:02 »
Benim kullandığım band aşağıdaki resimdeki band.

Ben bıçakları sert bir yüzeyde zımpara yapıyorum. Reklamcıların kullandığı sert plastik. Onun üzerine bu bandı yapıştırıyorum. Üzerine az polisaj macunu sürdüm. Sonra bıçağı bunla polisaj yaptım. Bıçak ağzı içinde aynı şey geçerli. Bu arada ip sararak kullanıyorum zaten :)

Low-maker TC Cem

• 171
  • TC Cem Uludinç
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #84 : 17 Mart 2013, 03:14:43 »
Sert plastikten kastın Plexiglass mı yoksa başka bir şeymi
nasıl bir teknik bu zımparalama yöntemi bu konunun başlığı varmı forumda
Üzerimizde güneş, gözümüzde mavi deniz, tepemizde martı, tenimizde tuz, rakımızda buz, oltamızda balık, ayaklarımız suya salık, ruhumuzda özgürlük, yosun kokar tenimiz, anlasanıza artık biz İZMİRLİYİZ
Cem ULUDİNÇ/Karşıyaka

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #85 : 17 Mart 2013, 03:29:08 »
Wow Salim iste bu senin tarzina hayranim elle neredeyse sifir hata taşlama hatti süper olmus ama rikassoyu yani komple yan yuzeyi Sefa Hocamin dedigi gibi 1200 le uzunlamasina geçip saten finish versen bu biçak Avrupa dir diye yemin edebilirim.Salim ellerine sağlik inşallah vaktin olur banada bir biçak yaparsin. ;)
Siyah parlak silah boyasi bu biçağa çok yakisir sana katiliyorum.keske kemik imkani olsa biçaga kemik bir sap yapsan forumda hattat kalemtraşi yapan bir arkadas kemik alabildiğini söylüyordu bir telefon açip sorsan.birde matbaa malzemeleri satan yerlerde 3mm kalinliginda kemik oluyor,genelde kağit katlama ve mücellit işlerinde kullaniliyor.bicagin içine bir ahsap şablon üzeride kemik lamine siyah bicaği ağlatir biraz fantezi kurdum kusura bakma ^-^
« Son Düzenleme: 17 Mart 2013, 03:38:59 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #86 : 17 Mart 2013, 11:21:04 »
     Ellerin dert görmesin Salim,güzel olmuş.Ağız açma işine ilk bıçağımda hiç girişemedim,ayrıntılarını biraz anlatsan benim için kılavuz olur.Soytürk arkadaşımızın gönderdiği taş hakkında da bilgi isterim:) sana zahmet olmassa. Kabzayı ip yapsan güzel duru gibi geldi bana ,kolay gelsin ... 
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #87 : 17 Mart 2013, 13:30:49 »
Kaya'cım o fanteziyi bende yaşadım merak etme :) Elimde Deve kemiği var yanlış kesimden dolayı anca böyle ufak bıçaklarda kullanılır zaten. Bıçağı ilk ısıl işlem siyahı ile bırakacaktım sonradan vazgeçtim. Karartma işlemini başarırsam veya seversem deve kemiği de kullanabilirim çünkü bu bıçağı çok sevdim. Bu arada gerçekten yüzey o kadar parlak değil :) Ayrıca Kaya fırsatım olursa seve seve bir bıçakta sana yaparım. Ama önce söz verdiğim kişilere bıçaklarını yapmam gerekiyor :) Aşağıdaki resim ısıl işlem sonrası kaba zımparalama.

Cem Plexiglass da olur ve hatta biraz kalın olursa çok da güzel olur. Önemli olan sert bir yüzey olması. Elinizde boşda cam varsa onu da kullanabilirsiniz. Benim elimdeki beyaz renkli 3mm kalınlığında sert bir plastik. Bunu bir suntanın üzerinde kullanıyorum böylece esnemiyor.

Ercan sistem çok basit aslında olayı özetleyecek olursam.

1. Bıçağı bir tarafını markacı boyası ile boyayıp taşlama hattını işaretliyorum.
2. Örneğin bıçak kalınlığı 4mm olsun. Ağız 0.5 mm kalacağına göre  ağzı 2,25 mm ye kadar kalacak şekilde taşlama hattına kadar eğeliyorum. 0,1 veya 0,2 mm fazladan tolerans verirseniz iyi olur.
3. Bu sert yüzeye zımparayı band yardımı ile yapıştırıyorum. Bu sefer bıçağı zımparaya düz bir hatta sürtüyorum. Böylece bu 0,1mm gibi fazlalığı bıçağı tam olarak düzeltmek için kullanıyorum. Bu arada zımparayı tam kenara yapıştırıyorum ki taşlama alanının bittiği yer boşta kalsın.
4. Bu sefer diğer taraftaki taşlama hattını çiziyorum. Bu sefer ağız 0,6mm kalacak şekilde eğeleme yapıyorum. Tabi eğe yaparken önce kaba eğe ile eğeleme yapıyorum daha sonrada ince eğe ile eğeleme yapıyorum. İnce eğe zımpara yaparken işimizi kolaylaştırıyor. Yine zımpara ile bu yüzeyi düzeltiyorum.
5. Yazmayı unuttum ilk önce yan yüzeyleri düz olacak şekilde düzeltiyorum ki taşlama hattı düz bir hatta ve net çıksın.   

Bu arada Soytürk kardeşin gönderdiği taşdan söz edecek olursak. Taş 500 grit ama oldukça sert bir yapıya sahip. Normal evdeki mutfak bıçaklarını çok çabuk bileyliyor. D2 bilemesi de bana göre yeterli geldi. Su ile bileme yaptım. Düzgün sabit bir açı ile bileme yapıldığında başka hiçbir şey kullanmadan bıçağı o şekilde kullanabilirsiniz. Ama illaha kıl tüy kessin diyorsanız deri masat şart. Soytürk ustamız bu taş ile HSS bıçağı bilediğini söylediğini duyunca kendisinden istedim. Kırmadı beni sağolsun bana da birtane aldı. Sonuçta ben memnunum. 
« Son Düzenleme: 17 Mart 2013, 13:37:43 Gönderen: Salim Türk »

Kaya

• 2867
« Yanıtla #88 : 17 Mart 2013, 14:57:07 »
 :2up :2up :2up
Salim burda beni anlayan biri varya şükürler olsun tam demek istediğim buydu.biçağa tekrar renk yaparsan deve kemiğiyle çok güzel olur yanliz içine ağirlik balans için tahta sökebilmek icinde içine diş çekilmis bir parça boru ve vidali kapak oldumu bakimida çok hoş ve modernliğini guzelliğiyle dengeli olur Salim lütfen beni mazur gör gerçekten güzel bir iş çikarmişsin

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #89 : 17 Mart 2013, 15:13:57 »
Çok teşekkürler. Diş çekilmiş parça boru (pivot) ve vidalar tamamdır. Sağ olsun Özgür kardeşimden istedim bana bıçaklarla yolladı. İçine takta yerine kemiklerde iç boşluk kadar ikişer mm yüksekliğinde çıkıntı yapmayı planlıyorum. Böylece kullanacağım kabza malzemesi de oynamamış olacak. Tüm tavsiyeleri dikkate alacağım. Bir ara alışverişe çıkmam gerekiyor o zaman 1200 kum zımpara alıp yüzeyi 1200 kumla zımparalayacağım. Ondan sonrada karartma yapacağım. En son sap ve son foto ile karşınıza çıkar kendileri inşallah.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #90 : 17 Mart 2013, 15:29:54 »
Woaw ich bin geschpannt,
  Kolay Gelsin.. ;)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #91 : 17 Mart 2013, 15:33:12 »
Sağolasın İnşallah planlarla sonuç aynı olur :)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #92 : 17 Mart 2013, 23:42:58 »

Ellerine sağlık Salim kardeşim, çok temiz bir iş olmuş  :2up  Gerçi ilk bıçak için boy iyi fakat keşke biraz daha büyük olsaydı ( kişisel tercihim :) ). Ayrıca taşın işe yarayacağından emindim fakat senin de teyit etmen çok sevindirdi beni, tekrar ellerine sağlık  :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #93 : 17 Mart 2013, 23:50:11 »
Eyvallah sağolasın. Dün birde Bark River brovo2 perdahına başladım. Bu ufaklığın büyük büyük abisi :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #94 : 19 Mart 2013, 23:11:57 »
Birşey sormak istiyorum. Bu bıçağı önce temizledim sonra limon suyuna yatırdım bir gram kararma olmadı. Hani D2 kararıyordu :) Hardal ile karartayım dedim yine bir değişiklik yok. Sefa ustam sizin O1 av bıçağındaki sodyum hidroksitle karartma metodu D2 de işe yarar değil mi? Veya önereceğiniz başka asit veya başka karartma yolları varmıdır. Özellikle evde uygulayabileceğim yöntem olursa sevinirim.

« Yanıtla #95 : 20 Mart 2013, 23:29:55 »
Salim, kusura bakma geç farkettim konuyu. Sodyum hidroksiti D2 de hiç denemedim ama şiddetli baz olduğu için işe yarayacağını düşünüyorum. İstersen önce küçük bir parçada deneme yap. Büyük olasılıkla işe yarar, çünkü D2 sonuç olarak şiddetli okside olmasa da kararan bir çelik. Bu işe yaramaz ise, Demir 3 klorüre ( ferric clorur)  çok az miktarda perhidrol ekleyerek ( örneğin 1/2 litreye bir tatlı kaşığı) buna daldırırsan kesin kararcaktır.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #96 : 20 Mart 2013, 23:34:47 »
Ne kusuru Sefa hocam :) Ben farketmediğinizi anladım işlerden bir yere kıpırdayamıyorum yoksa dışarı çıkmadan size mesaj atacaktım. Bilgiler için çok teşekkürler. Bu arada bir eleştirinize artık bende katılıyorum d2 de ipek mat bir görüntü çok daha güzel duruyor :)

« Yanıtla #97 : 20 Mart 2013, 23:41:26 »
Estafurullah, o eleştiri değildi de sadece kendi kişisel tercihimdi  :-[  Yukarıda söylemeyi unutmuşum, eğer asitle işlem yaparsan, ardından bıçağı mutlaka karbonatlı suya sokmanı öneririm. Suyla yıkasan da yine de asidik etkiyi tam yok etmiyor.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #98 : 20 Mart 2013, 23:47:29 »
Doğru kusura bakmayın öyle demiştiniz. Ama eleştiri olarak ta her türlü eksiğimi söyleyebilirsiniz. Alınmam sevinirim. Karbonatlı su işlemini biliyorum ve tabi yine forumda bir yerde okumuştum :)