Benimkiler bunlar. HSS uçlar almıştım polanya pazarından. Uçlarını açıp başladım. Anlaşılan sap takmak pek faydalı değil ya da en azından bu kadar geniş sap diyelim. Aaah şimdi ahşap sapların içinde birde motor olsaydı. Neyse... Sefa Hocam ikinci resimde sağda ilk solda ikinci denemem var. İkinci denemede dedim ki bu yapılabilir. Kalemin ucundan mıdır nedir gayet güzel oluyordu. Sonra ben bu kalem uçlarındaki eğimi artırırsam daha güzel olur diye düşündüm. Hiç biriyle çalışılmıyor şu an saplanıp kalıyor. Bunun bir standardı yok mudur. Birde madem sapsız kullanacağız bunların ortalama bir uzunluk gerekmez mi. Sizinkiler çok kısa geldi gözüme. Son olarak bu işlemeler doğrudan çelik üzerine yapılacaksa eğer ısıl işlem öncesi mi sonrası mı olacak Hocam?
Mehmet, kusura bakma yanıt vermeyi unutmuşum. Benim kullandıklarım 10-12 cm civarında, daha kısası yok ama biraz daha uzunları ( 15-16cm) var. Kalemlerde ağız açısı ve geometrisi herşey demek, uygun değilse yapması gereken işi mümkün değil yapmaz. Çekişle kullanılacaklara sap olmuyor, olanlarda çekiçle değil labut benzeri bir tokmakla kullanılıyor. Japonlar aslında buna kalem veya keski demiyor "demir fırça" diyorlar ve gerçekten fırçayla çalışırmışcasına efektler verebiliyor iyi bir usta. Bu linki incelemek
http://www.ganoksin.com/borisat/nenam/japanese-chasing-tools.htm ağız geometrisi konusunda bir fikir verir. Bileme işi çok önemli, kalemler her zaman maksimum keskinlikte olmalı, ve olabildiğince parlatılmalı, böylelikle çok iyi sonuç almak olanaklı. Çelik üzerine yapılacaksa ısıl işlem öncsi yapılmalı, öyle olamıyorsa HSS uçlar kullanılıyor ama zor ve uzun bir uğraş, bu nedenle, neredeyse her zaman ısıl işlem öncesi tüm işi bitirmek gerekiyor.
Ben de kendimce birkaç işleme kalemi hazırladım fakat henüz performansları hakkında denemem olmadı.Bir çok çeşit de eksik aslında.malzeme 7mm civa çeliği,İşleme işlemi sırasında elde dönmemesi için köşeler oluşturdum ve oksijenle ısıtıp makina yağında su verdim.daha sonra döner taş yardımıyla uç kısımlarını çeşitli formlarda açtım.Eğeyle sertlik denemesi yaptım ama talaş kaldırdığını gördüm,bu yüzden işe yarayıp yaramıyacaklarını bilmiyorum doğrusu.Bunlarla bronz,pirinç ve bakır malzemeleri işlemeyi düşünüyorum.
Ömer, eğe talaş kaldırıyorsa ısıl işlem başarılı olmamıştır. Yeniden yapman lazım, sonuç alamazsın. Yumuşak metalde olsa kalemlerin alabileceğin en yüksek sertlikte ve keskinlikte olması lazım. Alabileceği maksimum sertlik derken abartmamak lazım, sonuçta üzerine sürekli darbeler gelecek, ve bunları karşılayacak kadar da tok olması gerektiğini unutmamak lazım.