Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: alperuzel - 10 Ağustos 2015, 13:51:18
-
Bir müşterim paslanan kurban bıçağı istedi illede paslanır olsun paslanır olsun. Bir çok izahatıma rağmen konuşmalarım havada kalarak siparişini paslanan çelikden verdi bende 80 crv 2 den yaptım. 3 yada 4 ay önceydi. Şuandada bakım için getirdi fotoğraflarını paylaşayım.Kılıfını kendi yapmış ve bıçak içinde epeyce kalmış borudan yapılmış bir kılıf. kısa yada uzun bir sürenin ardından bu tip sonuçla karşılaşmak istemezdim kendi bıçağımda 4116 dahi canımdır ciğerimdir ortalama bir çelik dahi olsa paslanmaz paslanmazdır. Şahsi fikrim kanaatimdir...
-
Abi temizledikten sonra asitle gitsin kabzada fibermiş sıkıntısız olur.
-
Bu çeliğin hatası değil ki, kullanan kişinin hatasıdır.
Benimde elimde duran bir kaç karbon çeliği bıçak var ve hiçbirinde pas yok.
Eğitim şart.... >:(
-
açıkçası bende paslanmaz seviyorum ama n690 ve üzerini toz metalin her türünü yani çok baba bir karbon çeliğinin işini layıkıyla yapabilecek bir paslanmaz varsa tercihimi ondan yana kullanırım ama bazı işler varki karbon çeliği olmasa olmaz onlar ayrı tabi :)
-
alper kardeşim, kesinlikle kullanıcı hatası. Adam kurban bıçağı diye yaptırmış. Et kesen bıçak kolay paslanmaz çünkü etin üzerindeki yağ bıcagı sıvar ve paslanmasını onler. Bu musterin meyva falan kesmiş salata falan yapmış yada balıga gitmiş olmalı.
-
Güzelim bıçağı zayi etmiş adam. :( asit tam olmasada çözer pası bide metal cilası ile pasta edersek pas dan eser kalmaz gibime geldi
-
Fosforik asit satın alın. Bunu da onun içinde bekletin. Bir daha kaplamanıza da gerek kalmaz.
-
İşte herkes Gökhan Bakla,Eylem Cengiz gibi usta yada bu forumdan 100 gr ilim yutmuş kişilikler değil. Şahsi karbonlarımda pırıl pırıl ama sırf heves uğruna sahip olunmuş karbon bir bıçağın akıbeti toplumun % 95 inde bu şekilde olacaktır ... Tokat kimyasal ve benzeri şeyler bulmakdan uzak bir memleket tabi asit konusuna hakim olmamamında tesiri var :)
-
Coca Cola ve renkdaşı olan muşrubatların arkasını okuyun, içinde fosforik asit olan herhangi birini alın. Bunu biraz ısıtınca daha da iyi çalışıyor.
Fosforik asit çeliğin üstündeki pası eritmesi ve çeliğin yüzeyini fosfat kaplaması açısından faydalı. Meraktan aldığım Çin malı çakı üstündeki bir iki nokta paslanınca çakıyı Cola dolu bardakta bıraktım, pas gitti.
-
Fosforik asidi karıştırırken kullandığım paslı bir eğenin aside giren kısmı pastan işte böyle temizlenmişti:
https://instagram.com/p/2dLOb_HXBg (https://instagram.com/p/2dLOb_HXBg)
-
İşte herkes Gökhan Bakla,Eylem Cengiz gibi usta yada bu forumdan 100 gr ilim yutmuş kişilikler değil. Şahsi karbonlarımda pırıl pırıl ama sırf heves uğruna sahip olunmuş karbon bir bıçağın akıbeti toplumun % 95 inde bu şekilde olacaktır ... Tokat kimyasal ve benzeri şeyler bulmakdan uzak bir memleket tabi asit konusuna hakim olmamamında tesiri var :)
İnternet üzerinden alış veriş yapıyorsanız ;
http://magaza.hammaddeler.com/Fosforik-Asit-85lik-Gida-Tipi-1-kg,PR-36964.html (http://magaza.hammaddeler.com/Fosforik-Asit-85lik-Gida-Tipi-1-kg,PR-36964.html)
(daha önce alışveriş yaptığım bir site)
-
Eskiden paslanır bıçaklar satırlar kullanılırdı. Mutfakta da kullanılırdı kimse paslı bırakmazdı. Bildiğimizi de unutuyoruz.
-
İşte herkes Gökhan Bakla,Eylem Cengiz gibi usta yada bu forumdan 100 gr ilim yutmuş kişilikler değil. Şahsi karbonlarımda pırıl pırıl ama sırf heves uğruna sahip olunmuş karbon bir bıçağın akıbeti toplumun % 95 inde bu şekilde olacaktır ... Tokat kimyasal ve benzeri şeyler bulmakdan uzak bir memleket tabi asit konusuna hakim olmamamında tesiri var :)
limon tuzunu bir kaba boşalt sonra üzerine kaynar su dokuyorsun. bıcagı icine koy arada bir fırcala
-
açıkçası bende paslanmaz seviyorum ama n690 ve üzerini toz metalin her türünü yani çok baba bir karbon çeliğinin işini layıkıyla yapabilecek bir paslanmaz varsa tercihimi ondan yana kullanırım ama bazı işler varki karbon çeliği olmasa olmaz onlar ayrı tabi :)
Önceleri ben de tam olarak böyle düşünüyordum ama artık pek öyle değil.
Mesela mutfakta 2 mm kalınlığındaki 440C isteyebilirim. İlle de N690 ve üzeri performanstaki çelikten olacak diye ısrar etmem.
Fikrimce, zaruri durumlar hariç karbon çeliği kullanmak gereksiz. Şartlar elverdiğince işi görebilecek paslanmazlarda ısrar etmekte fayda var. Alper Usta'ya hak veriyorum...
-
Karbon çeliğe kara çelik denmesinin bir nedeni var. Eski tabirlerin içinde saklı olan ip ucunu kaçırmamak gerekli.
Bence bunun esprisi, eskilerin bir şekilde bu çeliği patine etmiş olması... Yoksa zımpara işini bitirdiğimizde gördüğümüz renk kara değil. Demek ki bundan sonra da ya özellikle uygulanan yada doğal olarak gerçekleşen bir adım var.
-
Karbon çeliğin paslanması sağlık habercisi olabilir.Bıçak paslandıysa bizde paslanmışızdır . Uzun süze işe güce dalmışız . Sağlığımızı unutmuşuz uyarısı olabilir. Yani paslanan bıçak diyorki . Al beni dağ bayır yürüşüne çık hem beni hem kemdini çalıştır. Paslarımızdan kurtulalım. Sende doğayla ruhundaki paslardan kurutul bende. Nasıl ama. :2up
işleyen demir pas tutmaz.
Gezen tilki oturan aslandan iyidir.
Damlaya damlaya göl olur dağdan kestim kereste vesselam. :2up
-
Karbon çeliğin paslanması sağlık habercisi olabilir.Bıçak paslandıysa bizde paslanmışızdır . Uzun süze işe güce dalmışız . Sağlığımızı unutmuşuz uyarısı olabilir. Yani paslanan bıçak diyorki . Al beni dağ bayır yürüşüne çık hem beni hem kemdini çalıştır. Paslarımızdan kurtulalım. Sende doğayla ruhundaki paslardan kurutul bende. Nasıl ama. :2up
işleyen demir pas tutmaz.
Gezen tilki oturan aslandan iyidir.
Damlaya damlaya göl olur dağdan kestim kereste vesselam. :2up
Supersin:) bende karbon celigini seviyorum jilet gibi oluyor hemencicik vede en onemlisi herseyini kendin yapiyorsun suyunu bile verebiliyorsun...
-
asitli içeceğe atayım gitsin o zaman öneriler ve paylaşılan deneyimler için ayrıca teşekkür ederim. Satarken uyaracağım bundan sonra bak abi bı bıçak çalışkan bıçak kendisi tembelliği sevmediği gibi sahibinin tembelliğinede çok kızarır bozarır :) yapmamak en iyiside napalım soğuğum bı çeliklere. Bu arada dövülerek yapılmış olsaydı paslanma sürecine etki edermiydi gibide bir soru aklıma gelmedi değil ?
-
Tarih paslanır çeliklerle yazılmıştır ve halen devam ediyor. Eskiden paslanır kılıç vb. idi şimdi paslanır silah oldu. Katana bile paslanır. Gökdelenler ,tren rayları ,canımızı emanet ettiğimiz araba bile zamanla paslanıyor. Abi bugatti bile paslanmazdan yapılmamış. bu bıçağın paslanması çok ta dert olmasın. :2up
-
asitli içeceğe atayım gitsin o zaman öneriler ve paylaşılan deneyimler için ayrıca teşekkür ederim. Satarken uyaracağım bundan sonra bak abi bı bıçak çalışkan bıçak kendisi tembelliği sevmediği gibi sahibinin tembelliğinede çok kızarır bozarır :) yapmamak en iyiside napalım soğuğum bı çeliklere. Bu arada dövülerek yapılmış olsaydı paslanma sürecine etki edermiydi gibide bir soru aklıma gelmedi değil ?
Sade yada portakallı değil, Cola'ya atmanız gerek.
Dövmenin etkisi olmaz.
Bakım ve yağlama eksiğine karşı karbon çelik bıçaklarda çare çok:
- Bıçağı (tabanca tüfekler için olan) soğuk meneviş boyası ile boyayabilirsiniz
- Cola'da bekleterek fosfatlayabilirsiniz
- Damascus bıçaklarda uyguladığımız gibi asitle karartabilirsiniz.
- Hardalla yada diğer bir çok gıda ile karartabilirsiniz.
- Egzoz boyası ile boyayıp fırınlayabilirsiniz.
- Elektrikle dağlamadaki gibi elektrik akımıyla bıçağı karartabilirsiniz.
- Su verme ve menevişlemeyi fırında yapıyorsanız ve özellikle çeliğinize suyu yağda veriyorsanız çeliği basbayağı olduğu gibi bırakabilirsiniz.
Yelkenleri çok çabuk suya indirmenize gerek yok. ;)
Bunların hepsini yaptım sayılır. İş görüyorlar....
-
Tarih paslanır çeliklerle yazılmıştır ve halen devam ediyor. Eskiden paslanır kılıç vb. idi şimdi paslanır silah oldu. Katana bile paslanır. Gökdelenler ,tren rayları ,canımızı emanet ettiğimiz araba bile zamanla paslanıyor. Abi bugatti bile paslanmazdan yapılmamış. bu bıçağın paslanması çok ta dert olmasın. :2up
:2up :2up :2up
Hocam, bu ne güzel bir yorumdur Allah aşkına, özellikle "Tarih paslanır çeliklerle yazılmıştır " ile derinden vuruyorsunuz zaten, devamı da eksikleri tamamlıyor.
-
Bugün bir buhar kazanının bakım yönergelerini okudum. Enerji santrallerindeki buhar çevriminde suyun pH derecesi 10 civarında tutulurmuş. Bu değer çeliğin üstünde magnetit tabakası oluşmasını sağlarmış. Buna o kadar önem vermişti ki 4 saat boyunca 9'un altında kalırsa ve neden düştüğünü bulamamışsanız sistemi kapatıp boşaltın diyordu. Ayrıca sudaki oksijeni alan bir cihaz kullanılıyormuş.
-
Bu çeliğin hatası değil ki, kullanan kişinin hatasıdır.
Benimde elimde duran bir kaç karbon çeliği bıçak var ve hiçbirinde pas yok.
Eğitim şart.... >:(
:2up + 1500
-
Abiyle görüştüm dediki rutubet alıp paslanmasın diye kılıfa tuz doldurdum sandımki tuz rutıbeti emer 😂
-
Abiyle görüştüm dediki rutubet alıp paslanmasın diye kılıfa tuz doldurdum sandımki tuz rutıbeti emer 😂
:D :D :D
-
Kılıfa tuz doldurmak mı :D Bunu bir kenara yazalım belki lazım olur. Karbon çeliklerin kesme hissi gerçekten güzel ama bende Mehmet gibi düşüyorum. Özellikle toz metaller çok iyi iş çıkarıyor. Ağız dayanımları karbon çeliklere göre daha iyi daha uzun keskinlik sağlıyor ama karbon çelikler kadar kolay bilenmiyorlar. Paslanmayı hiç dert etmiyorum. Çünkü şimdiye kadar hiçbir karbon bıçağım paslanmadı daha. Bende tercihimi iyi bir paslanmazdan yana kullanıyorum.
-
Tabi göreceli bir durum ama şahsi olarak paslanmaz yada carbon diye bir ayrımım yok. Önemli olan bence bakımdır. Nasıl ki kullanılmamış olsa bile tabanca ve tüfeklere bakım yapılıyorsa bence bıçaklarımızı da bakımsız bırakmamalıyız.
Yani Alper ustam kişilerin istek ve ihtiyaçları değişebilir, bence önemli olan istek ve ihtiyaca cevap verebilmek. Bıçaklarla zaman geçirmeyi sevenler carbon tercih edebilirler.
-
Mümkün olan her durumda paslanmazı tercih ederim, bu kesin...
Ne varki, maliyet faktörü nedeniyle çoğu durumda karbon çeliklerini kullanmaya mecbur kalacağız. Bu çelikleri korozyondan nasıl koruyacağımızı imalatçı olarak iyi bilmemiz gerekiyor. Kullanıcıya ne yapması gerektiğini biz anlatacağız...
Eylem Usta'nın ve diğer ustalarımızın verdiği bilgiler bu nedenle çok önemli.
-
Bu arada, bu sonucunu gördüğümüz tuz uygulamasından sanki paslanmaz çelikler bile ışıl ışıl çıkamayabilirmiş gibi geldi bana. ;D
-
Bu arada, bu sonucunu gördüğümüz tuz uygulamasından sanki paslanmaz çelikler bile ışıl ışıl çıkamayabilirmiş gibi geldi bana. ;D
Doğrudur ustam. Tuzlu su paslanmayı fecii hızlandırır. En yapılmayacak şeyi yapmış arkadaş. Sadece Titanyum ışıl ışıl çıkardı herhalde.
-
Çok faydalı bir konu...
-
E o zaman banada tuz testlerini paylaşmak düşer. :D
https://www.youtube.com/watch?v=P4RqKnOYmgo
https://www.youtube.com/watch?v=JWFKq7VQdy8
-
Size çok daha enteresan bir bilgi vereyim . Sizin için sıradan olabilir ama benim için enteresan oldu. Kardeşimin arkadaşı dükkanda bana yardım ediyor şuan. Dediki usta ayran çok acayip pas söküyor. İnanasım gelmedi ama denemek istedim. 2 tana hazır ayran alıp 500 lük su şişesine doldurdum bıçağıda dik bir şekilde içine attım 2 gün falan durdu yada 3 gün. Sonuç fotoğrafta
-
Çıkarınca yüzeyi zımparalamıştım ondan sonra geri attımmı hatırlamıyorum
-
Çok enteresan geldi ???
-
Burada pas sökme değilde başka şeyler yapmış görünüyor. Eylem ustamızın kola fikri daha mantıklı geldi bana. Pas temizlemek için kullanıldığını daha öncede çok defa görmüştüm. Özellikle metal araba tamponunu kola ile temizleme ile ilgili pek çok video vardı internette.
-
Bir kaç kere ufak damascus neckerimi fosforik aside soktuktan sonra su verme kabımda yıkadım. Bir iki gün sonra normalde paslanmış demir tozundan dolayı beter haldeki suyun baya baya durulduğunu gördüm. İçine asidi dökmemiştim bile...
--o--
Fosforik asit uygulamak, çinko yada manganez fosfat kaplama, parkerizasyon gibi proseslerin asıl özü denilebilir.
https://en.wikipedia.org/wiki/Parkerizing (https://en.wikipedia.org/wiki/Parkerizing)
-
Sakın ola tuz doldurmayın derim .Paslanmaz bıçağı bile denizde balık avında kullanınca paslandı...
-
Karbon çeliği bıçağımı (1095 galiba) deneme için Kolada beklettim geçen gece. İyi haber: parkerizasyon kusursuzca işliyor. Kötü haberse şu: Koladaki kabarcıkları yok etmezseniz, "desenli" bir yüzeyiniz oluyor! ;D Kolayı 100 dereceye kadar ısıtıp prosesi uygulamak bu kusuru giderir herhalde...
-
Bıçağınızı görmek isteriz ::)