Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Nasıl Yapılır - Adım Adım Bıçak Yapımı => Konuyu başlatan: emrekipmen - 27 Eylül 2010, 19:32:34
-
Tabii biraz da zımpara kağıdı kullandım...
Hep soran arkadaşlara en basit aletlerle, harcama filan yapmadan bıçak yapabilirsiniz evde diyip duruyoruz. Peki gerçekten yapılabilir mi düzgün bıçak?
Bu soruyu kendimce cevaplama ihtiyacı hissettim, çünkü en son 5yıl önce filan bu tarz bıçak yapmıştım ve o zamanki acemiliğimle çok da iyi olmamıştı.
Elimdeki küçük parça UHB-26C (%1.2 karbonlu düz karbon çeliği) çelik parçasını bu soruyu cevaplandırmak, aynı zamanda da bir eğtim malzemesi olsun diye bu teste ayırmıştım. Dün nasıl bir bıçak olmasını istediğime karar verdim ve bıçağı çelik parçasının üstüne çizdim... (resim 1)
Matkapla çürüterek profilimizi keseceğim, bunun için 5 milimlik bir matkap ucu iş görür (resim 2)
Bu çizimin 2-3 milim kadar dışından geçecek şekilde matkap deliklerinin olacağı hatta bir çizgi daha çektim... (resim 3)
5 milim kadar birbirine uzak çizgiler çekiyorum, matkap deliklerinin geleceği yerleri böylece belirliyorum (resim4)
Bu çizgilere denk gelecek ön çukurları oluşturuyorum ki matkap ucu kayıp istemediğimiz yerleri delmesin (resim5)
Sonuçta matkap tezgahına gitmeden önceki halimiz (resim 6)
-
Deliklerimizi deliyoruz 5 milimlik HSS matkap ucuyla (ne yağ ne bişey kullandım, eğer baskıyı sürekli tutarsanız hemencecik işiniz bitiyor ve uç hala keskinliğini koruyor)
Mümkün olduğunca sık deliyoruz, ancak birbirine kesişmesin delikleriniz, muhtemelen ucu kırarsınız. Bu arada çeliği mutlaka her delikte tezgaha sabitlemek gereksiz. Onun yerine bir işkenceyi çeliğin eğer helikopter pervanesi haline dönme kararı alırsa çarpıp ilk dönme girişiminde duracağı bir engel koymak işe yarıyor... (Resim1)
Delme işimiz bitti. (resim2) Göreceğiniz gibi kenarlarda daha delinmemiş bölümler var, bunu basit bir demir testeresiyle kesebiliriz. (resim3)
Sonra mengeneye çeliği kıstırıp hafif hafif çekiçlediğinizde çürüttüğünüz kısımlar kolayca ayrılır (resim4-5)
Profilimiz kabaca çıktı (resim6)
-
Kullanacağımız eğe kaba dişli bir balık sırtı eğe. Hem düz tarafı hem de yuvarlak tarafının olması bizim tüm profili bu eğe ile çıkarmamızı sağlayacak, kaba dişli olması ise işimizin hızla bitmesini (resim1)
Önce parmak girintisi bölgesine eğenin yuvarlak kısımıyla saldırıyoruz. (resim2)
Diğer dış bükey ya da düz kısımlar ise eğenin düz kısmıyla halloluyor. (resim3)
Profilimiz hazır (resim4)
Bıçağın ana öğeleri (taşlama eğimleri, kabza parçaları, perçin delikleri) çiziliyor (resim5)
Hemen perçin deliklerimizi ve kayış pinimizin deliğini delebilir hatta pimlerimizi hazırlayıp bir kenara koyabiliriz.. (Resim 6)
-
Profilimiz hazır, ama bıçak olabilmesi için en önemli kısım taşlama eğiminin verilmesi (resim1)
Önce 3 tane maket bıçağını üst üste koyup sonra profilin kenarını en üstteki bıçağa yaslayıp ileri geri profilin ortasını çiziyoruz (resim 2)
Bu işlemi diğer tarafta da yapıp işlemi tamamlıyoruz. Bu işlem bize kabaca ağız kalınlığını veriyor (resim 3)
Taşlama eşiğini oluşturmak için iki tarafta da eşik çizgisini iki düz çelik parçasıyla sınırlıyorum (resim4)
Eşiği yuvarlak bir eğe ile oluşturuyoruz. Sırta tam varmadan bırakıyoruz yukarda, aşağıda ise ağız kalınlığı çizgisine gelmeden (res 5)
Sonuçta şöyle bişey olmalı: (resim 6)
-
Ağız kısmından ise iki birbirine eş yuvarlak girinti görünmeli (resim 1)
Bıçağımızı yatırıp işkence ile sabitliyoruz. (resim 2)
Eğeyle taşlama eşiği ve taşlama eğimini birbirine yediriyoruz önce, sonra ağza doğru eğimi genişletiyoruz (resim3)
Şu aşamada düzgün görünmez, ama dert etmeyin, önemli olan ağız kalınlığı için çizdiğiniz çizgiyi aşmadan ve eşiğe dokunmadan uca doğru kabaca bir eğim vermek (resim4) Bu noktada daha ince dişli bir eğeye geçin, işiniz daha düzgün ilerleyecektir. Sonuçta şu tarz bir şekilde kabaca eğim istediğimiz gibi olduğunda bırakıyoruz eğeyi (res5)
3.4 milim kalınlıktaki çeliğimizin şu anda eğim ile 2.2 milime inceltmişiz. Tüm ağızda bu ölçümü yapın, heryerde 2.2 sonucunu almalısınız (resim 6)
-
Saygılar..
-
Sonuçta iki taraftan da 1.2 milim incelecek ve elimizde 1 milimlik ağız kalınlığı kalacak...
İster diğer tarafta da eğe işini bitirir ister daha sonra orayla ilgilenebilirsiniz, sonuçta önümüzdeki adım 40 kum zımpara ile taşlama eğimini düzlemek. Korkmayın, tüm gücünüzle (tabii namlunun altını desteklemelisiniz, yoksa yamulur) girişin, yaklaşık 10 dakikada tertemiz yüzey elde edersiniz. Resim 1 - 2
80 kum ile devam ettiğinizde oldukça güzel bir şekilde artık bıçağa benzemeye başlamıştır Resim3
Tüm eğe izleri ve 40 kum izleri yok olana kadar sabırla zımparalayın. Kaba çizikler ısıl işlemde başımıza bela açar yoksa. Sonuçta yaklaşık 1-2 saat zımpara işleminden sonra şöyle görünecektir: resim 4
İki tarafta da bu işlemi yaptıktan sonra artık ısıl işlem öncesi işlerimiz bitmiştir (resim 5-6)
-
Toplam 4 saat kadar çalıştım bu noktaya gelmek için, açıkçası bant zımparada çıkanlardan çok daha güzel bir profil ve ısıl işlem öncesi bir iş çıktı. Tüm başlamayı düşünenlere tavsiye ederim bu tarz çalışmayı, hiç bant zımpara veya başka makine arayışına girmeyiniz. Bu yöntem ile bir hafta sonunda bir biçak yapabilmeniz mümkün...
Bu kadar ;)
-
Tam zamanında O:-) :2up :2up Süpersin :) Eline koluna sağlık. Daha iyisini yapabilen çıkmaz...
Sen ne iyi bi insansın O:-) O:-) : ))
-
Sağolasın Berke, benim için zevk, yardımcı olabilmişsem...
Tüm kullanılan malzemelerin listesi:
- Bıçaklık çelik (yaklaşık 24 cm X 3.5 cm - 3.4 mm kalınlık)
-Permanent keçeli kalem.
- 1 adet 5 milim 1 adet 6.5 milim çapta matkap ucu (6.5 milim çap kayış tüpü için)
- Çin malı en ucuzundan sütunlu matkap
- Demir testeresi
- Bir yuvarlak, biri ince diş biri kalın diş iki büyük balık sırtı eğe
- 10 cm X 10 cm kadar genişlikte 40 kum zımpara
- 2 A4 boyutunda 80 kum zımpara
- 125 milimlik bir tezgah mengenesi
- En küçüğünden bir marangoz işkencesi
- Bir çekiç
- Bir kumpas
-
Ben de küçük evimde kendi bıçağımı yapabilirim mi??? bu yöntemle....Peki ısıl işlem için sana mı göndereceğiz bıçaklarımızı (değerli bıçaklarımızı)
C:-)
iyi bir deneyim bu yaptığın, ellerine, fikrine sağlık....
nesrin
-
Isıl işlem konusunda her zaman herkese destek olabilirim imkanı olmayanlara. Sizin de denemeyi düşünmeniz oldukça başarılı olduğum anlamına geliyor ;D
-
Aslında olay bu işte, çok sağol Usta rafine bir çalışma olmuş. Sade, basit ve anlaşılır :2up :2up.
-
Sn.Emre Kipmen,
Sayenizde gerçekten cesaret buldum diyebilirim. Yarın malzeme teminine girişeceğim, en sona sadece ısıl işlem sıkıntısı kalıyor o da hayırlısı bakalım. :)
Saygılar,
TT
-
Emre hocam bu cebehanedeki benim referansım olan yazınızdan daha "işlevsel" olmuş. hatta süper olmuş. ve eğe hakimiyetini tekrar takdir ettim:)
sana çok şey borçluyuz hocam... şapka çıkartıyorum.
-
Teşekkürler Ustam, ellerine sağlık senden öğrendiklerim yine senin tarafından tazelendi. Eğeyi böyle kullanabilen için 4 saat ben günlerce uğraşıyorum :) Bu arada Emin beye katılıyorum herhangi bir kılavuz kullanmadan eğeyle sabit açı tutturmak çok zor bir iş, tebrikler.
-
Teşekkürler arkadaşlar, ancak aslında ahım şahım bir iş değil yaptığım, sadece eğeyi düz aşındırmaya takmadan, açıya filan takmadan sadece kabaca ağız kalınlığı cizgisinden sırta kadar talaş kaldırarak gidiyorum, sonuçta yüzey eğri büğrü oluyor, ancak sonra ince eğe ile yüzeyde 30 derece gibi bir açıyla tutarak uca doğru sürüyorum, bu harekete ingilizce "draw filing" yani "çekerek eğeleme" deniyor. Bu tutuş ve uca doğru sürüş açıyı sabitliyor ister istemez ve tüm yüzey hemen hemen dümdüz oluyor. Hemen sonrasında 40 kumluk zımpara ile abanarak geçtiğimde yüzey bant zımparadan çıkmışçasına dümdüz çıkıyor. Açıkçası en zorlu iş bana göre 80 kum ile kaba cizikleri yok etmekti. Neyse ki 80 kumda zımpara taneleri körelmiyor, tel fırçayla fırçalayınca aradaki çelik talaşı ayrılıyor ve zımpara bu sayede uzun süre iş görüyor, yoksa elimdeki tüm zımparalar biterdi vallahi ::)
-
Emre ellerine sağlık çok bilgilendirici olmuş,aşamaları tek tek görmek o maharetli ellerde şekillenen çeliği o hale gelirken izlemek çok keyif verici olsa gerek,bizim gibi yeni başlamak isteyenler içinde altın değerindeki bilgiler bunlar,emeğiniz ve zaman ayırıp paylaştığınız için teşekkürler. :2up
-
Eline sağlık usta. Fotoroman tadında, heyecanla takip edilecek sonu da mutlu biten :D çok öğretici bir dizi olmuş . cebehanede çizgili versiyonunu devam ettirirken bende anlattıklarından faydalanmaya devam ediyorum . bu kolaylaştırılmış anlatımlarla aramıza birkaç imalat yapan dostumuzu da katabilirsek ne mutlu bize . Tekrar eline sağlık .
-
Sağolunuz,
Bekir, sizin de fotoromanı heyecanla takip ediyorum :D, çizgileriniz ve anlatımınızla fotograftan daha açıklayıcı olduğunu söylemeliyim :2up
Çizimler bitince bu forumda da isteriz sizin anlatımı O:-)
-
Üstad benim bıçakta bir sorun vardıda...
Profilin sap kısmını çıkarmada bi hata yaptım. Delikler biraz fazla kalın ve çizğinin içerisinden oldu bu bi sorun teşkil edermi ??
(http://i1009.hizliresim.com/2010/9/28/1733.bmp) (http://urlal.com/dqqf)
Birde ustam. Eğe çiziklerini ince eğeyle alamadım. Şöyle 40 kumla girsem bu çizikleri yok edebilirmiyim bayağı derin gözüküyorlar... Ağız kısmındaki en derin çizikleri yok etmede zımpara işe yararmı?
(http://i1009.hizliresim.com/2010/9/28/1740.bmp) (http://urlal.com/dqqf)
Üstad. Mengenemi alıp şu sap kısmını hallettikten sonra sadece zımparalama işi kalıyor değilmi ? Yanlışım varmı. Ağız açısını verdiğimi düşünüyorum ama başlarken yuvarlak eğeyle başlangıç yapmadım. Zaten bıçak bana yarı bitmiş geldiği için mehmet abide yuvarlak eğeyi kullanmadığı için bende gerek yoktur dedim.
-
Berkeciğim, flaşsız, ışığın yansımayacağı şekilde ve namlunun daha genelini görebileceğimiz fotolar çekebilir misin? Bıçak fotografı çekmek çok zordur, belli bir açıyı yakaladığında ışık yansıma yapmaz, bu sayede detaylar ve çizikler görünür. Bu fotograflar üstünden ne desem yalan olur şimdi :-[
-
Tamam onuda yaparımda netlik bu kadar oluyor Emre abi. Şu süper makroyu yapsam fayda edermi acep... Uzun bir uraştan sonra gidip yeni bir eğe veya 40 lık zımpar kağıdı alıp denemenin daha kolay geldiğini anladım :) Fotoğraf işi akıllara zarar...
-
En azından tüm bıçağı bir çeksen de ne olduğunu anlasak. Deliklerin nereye geldiğini, taşlamanın neye benzediğini anlamak mümkün görünmüyor fotolardan, yoksa seve seve yardım ederdim.
-
Kusura bakma emre abi cevap biraz geç oldu okuldan vakit bulamıyorum. Bu akşam çekip koyuyorum...
EDİT: Biraz biçimsiz birşeye benziyor ama bitince güzel olur insallah :) Resimler üzerine tıklayınca büyüyor...
Ha bide unutmadan stunlu matkap aldım ihi :) Galiba Alman malı, arattım ama nette bulamadım 350w 5 speed diyo Emre abi sence yeterlimi uzun vadeli ?
(http://img443.imageshack.us/img443/9354/img0465ab.th.jpg) (http://img443.imageshack.us/i/img0465ab.jpg/)
(http://img840.imageshack.us/img840/9783/img0464a.th.jpg) (http://img840.imageshack.us/i/img0464a.jpg/)
(http://img339.imageshack.us/img339/1267/img0467av.th.jpg) (http://img339.imageshack.us/i/img0467av.jpg/)
(http://img228.imageshack.us/img228/5695/img0466ak.th.jpg) (http://img228.imageshack.us/i/img0466ak.jpg/)
Yakışıklıya bak beee 8)
-
Valla benim matkaptan iyi, güle güle kullan yıllarca sorunsuz götürür seni ;) Hızını ayarlamayı biliyorsun di mi?
Bıçağa gelince: taşlamanın hemen yanında iki tane delik mi görüyorum? Eh ilk denemen, sineye çekeceksin artık... Kabza kısmının en arkası dümdüz, onu eğeyle şöyle biraz yuvarlat. Parmak kısmını da balık sırtı eğe ile parmak rahat oturacak şekilde oymalısın, iki tane de 5 milimlik delik del perçinler için. Bunlar öncelikli işlerin. Delikleri yukarı ve aşağıdan ortala kabzaya. Bir tavsiye resmi çiziktirdim. Eğimle sonra uğraşırız... Profili tamamlarken eğe konusunda da biraz elin alışır, sonra taşlama eğimine geçeriz...
Bu işleri yaptıktan sonra yine bir resimle dön bakalım. El ele verip bitirelim şu bıçağı da Berkecim bir bıçak yaptım diyebilesin ;)
-
Emre abi biraz karıştı sanki. Ben sana şöyle göndereyim galiba bıçağın sırtı ağzı neresi belli olmuyor bu bıçak bana yarı bitmiş geldiği için kafam çok karıştı...
Bu arada ne hızını ayarlamayı ne kullanmayı nede kurmayı biliuyorum stünlu matkabı :/
Bu gece bu konuyu bir açıklığa kavuşturalım elimde bir profil daha var bu olmadı bari o düzgün çıksın :(
(http://img832.imageshack.us/img832/1058/img0464al.jpg) (http://img832.imageshack.us/i/img0464al.jpg/)
Resim biraz karışık oldu ama sen anlarsın
-
Berke, sen bir haftasonu gel buraya, cumartesi akşam ve pazar sabahı bir miktar bişeyler göstereyim, böyle uzaktan olmayacak :D O:-)
-
Bayramda ordayım. Bir ay var daha. Müsaitsen tabi bayramlaşma falan işlerin varsa gelmiyim... Birde emre abi ben bu bıçağı kafama göre bitireyim diyorum ama ısıl işlemde problem olurmu senin için bir yerlerinde yamukluklar olsa. Yani demek istediğim şu eğe hakimiyetim olmadığı için tam simetrik olmadı ne taşlama nede başka yerleri.
Ayrıca şu tarz bir tasarım çıkarabilimiyiz sence uygunmudur...
(http://img840.imageshack.us/img840/7572/img0468a.jpg) (http://img840.imageshack.us/i/img0468a.jpg/)
-
Elinden geleni yap, dert etme, ilk çalışman bu, önemli değil o kadar. Böyle böyle alışacak elin... 40 kum zımpara alıp elinden geldiğince düzle profili, eğe izleri gidene kadar. Sonra 80 kum ile daha düzgün hale getirirsin. Denemeler yapmaya devam et, tahta parçalar, kontrplak vs üstünde hem eğe hem zımpara yeteneklerini geliştir. Kimse ilk denemesinde harikalar yaratamaz. 5-10 tane sonra ancak istediğin gibi şeyler çıkmaya başlar...
-
Bayramda ordayım. Bir ay var daha. Müsaitsen tabi bayramlaşma falan işlerin varsa gelmiyim... Birde emre abi ben bu bıçağı kafama göre bitireyim diyorum ama ısıl işlemde problem olurmu senin için bir yerlerinde yamukluklar olsa. Yani demek istediğim şu eğe hakimiyetim olmadığı için tam simetrik olmadı ne taşlama nede başka yerleri.
Ayrıca şu tarz bir tasarım çıkarabilimiyiz sence uygunmudur...
(http://img840.imageshack.us/img840/7572/img0468a.jpg) (http://img840.imageshack.us/i/img0468a.jpg/)
Bence kısaltma fazla kabzayı, sadece yuvarla, kısaldıkça kullanışlılığı düşer. Profil üstünde çalışırken bıçağı tutup kullandığını hayal ederek şekil ver, keserken elin kayar mı acaba keskin ağıza, elin rahat kavrar mı, bıçak istediğin gibi bir şekil almış mı? hep deneyerek yavaş yavaş istediğin şekle getir. Boşuna parmak girintisi tavsiye etmedim, işaret parmağını koruman için gerekli. Şekli ne olursa olsun merak etme bıçak güzel sertlikte olacak ve çok KESKİN olacak, emin olabilirsin ;)
Bana hergün bayram Berkecim, istediğin zaman damla ;)
-
Anlıyorum sağol :) Herşey için teşekkürler :2up. Sana hergün bayram ama bana hiç tatil yok :) . Bu arada emre abi bu atolye tezgahları hazır satılıyormu...
-
Emre bey öncelikle ustalığınızı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Ben Aydın'da öğretmenim. iki yıldan beri. pazarlardan edindiğim değişik el yapımı çakıları modifiye ederek onlara sap veya mekanizma değişiklikleri yaparak kendi çapımda eğleniyordum yazılarınızı okumaya başlayınca bıçağımı kendim yapma fikri iyice yerleşti ve ilk denememi sizin talaşlı üretim dediğiniz yöntemle bir marangoz el planyasının bıçağı ile yaptım. sayenizde güzel bir bıçak oldu. fakat ısıl işlem görmedi. bu haliyle de yeterince sert ve keskinliğini korumakta. çünkü çeliği tamamen soğuk olarak işledim. Bu durum cesaretimi arırdı. sanayiden makas çeliği bularak bir av bıçağı profili oluşturdum. bunun için çeliği mangalda ısıtıp çekiçle düzleştirdikten sonra (sipiral kullanma deneyimim var) eğe ve zımparalarla dediğiniz forma getirdim hatta 120 kuma kadar zımparayla düzelttim. Ancak bu kadar emekten sonra su vermeye cesaret edemiyorum. çok güzel bir bıçak oldu. suyunu kendim vermek isterim. elimde mangalım var. yağ da temin ettim ancak serteştirme sıcaklığına mangallla çıkabilirmiyim! terttüt burada. bir de sertleştirme sonrası menevişleme için evde kullandığımız normal börek fırınını 250 derceye ayarlasam (daha fazla da olabilir) iş görür mü . cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
-
Basit bir modifikasyonla çok rahat hem dövme hem de ısıl işlem ısılarına çıkabilirsiniz, hatta dövme kaynak için gereken çok yüksek ısılara bile ulaşabilirsiniz. Ancak önemli olan ısının yüksekliği değil ısı kontrolü ısıl işlemde. Bu yüzden kömür ocağında biraz ön çalışma ve denemeler yapmalısınız, demir parçalarında eşit ısıtma konusunda ve kömürleri kontrol etme konusunu çalışınız. Ardından da ısıl işlem için bıçağı yaptığınız çeliğin sertleştirmesi ve tane büyümesi konusunu test ediniz. Bu testleri yapıp çeliğin tav renklerini öğrenmeniz ve homojen ısıtma için el alışkanlıklarını biraz geliştirmeniz önemli o kadar uğraşarak yaptığınız bıçakta ısıl işlem yapmadan...
Hoş geldiniz bu arada forumumuza, ısıl işlem öncesi çalışmalarınızı resimlemeyi unutmayın, bazen ısıl işlemden sonra bıçaklar mefta olabiliyor, özellikle acemilikte, elinizde bir kaydının olması güzel bişey. Ayrıca bizimle de paylaşırsanız çok seviniriz...
Bu arada bir örnek bu mangal modifikasyonu:
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?42323-Steel-Fire-Pit-for-Forge (http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?42323-Steel-Fire-Pit-for-Forge)
(http://i70.photobucket.com/albums/i103/thomasrobertson/forge3.jpg)
(http://i70.photobucket.com/albums/i103/thomasrobertson/forge1.jpg)
(http://i70.photobucket.com/albums/i103/thomasrobertson/forge4.jpg)
-
Kendime inanamıyorum cahil cesareti resmen büyük uğraşlarla tamamladığım bıçağımı ısıl işleme aldım. nasıl oduğunu paylaşmak isterim. dün eksoz tamircisi arkadaşımın dükkanında bıçağı oksijen tüpü ile ısıttık. metal istediğim renge gelince (renk sıkalasını da formunuzdan öğrendim) otomobil yağına dik olarak daldırdım. ileri geri derken bıçak soğudu yağdan çıkardığımda (Araba Makasından yapmıştım ya) makas çeliğinin makas gibi eğildiğini gördüm...yani benim düzeltmeden önceki şeklini almıştı. üstelik sertleştiğinden düzeltme için çok uğraşmam gerektiğini düşündüğümden tekrer ısıtarak düzeltme yoluna gittim. neyse uzatmayalım. tekrar doğrulttuğum çeliği. yeniden temizleyip. su vermeyi planlamıştım akşama kadar temizlikle uğraştım. bitince çeliğin evde kullandığım bir çok bıçaktan daha sert olduğunu farkettim. herhalde tekrar ısıttığımızda yeterince yüksek dereceye çıkmadığımızdan bir nevi normalizasyon (menevişleme) yapmış olmalıyız. ben de sap malzemesini takarak bitirdim. sert bir ağız yapısı oldu . sap için menengiç ağacı kullandım bildiğim en sert ağaç (venge den bile sert bendeki en az on yıldır kuruyordu demir testeresi ile zor kesiliyor normal testere ise iz bile yapamıyor.) bıçağın boyutlarına gelince toplam uzunluk 35cm namlu uzunlugu 22,5 cm namlu gerisinde 2 cm boşluk var et kalınlığı 0,5 cm eni ise 4,5 cm bu yapmış olduğum ikinci bıçak oldu. ;D ;Damatörce.(http://)
-
Elinize sağlık. Bıçağınızın daha iyi göründüğü başka fotoğraflarınız var mı?
-
İlk iş olarak iyi görünüyor, elinize sağlık. Menengiç gerçekten de sert bir ağaç, kötü yanı çalışırken eli boyuyor ;)
-
Elinize sağlık, temiz bir iş olmuş bu kadar badireden sonra, helal :2up
Yalnız aman yanlış olmasın, bıçağınız çok çok daha sert ve aşınmaya dayanıklı olabilirdi eğer biraz daha ısıl işleme zaman ayırıp ön testler filan yapsaydınız. Ancak haklısınız, sadece normalize edilmiş çelik bile piyasadaki mutfak bıçaklarından filan daha sert oluyor :))
-
Elinize sağlık. Bıçağınızın daha iyi göründüğü başka fotoğraflarınız var mı?
fotoğraf makinam bozuk olduğundan bilgisayarın kamerasını kullandım. o yüzden fotoğraflar gerçekten iyi değil arka planı paint'te temizleyince daha da kötü oldu ama bir fikir vermesi açısından ekledim. ilerde yapacağım çalışmaları daha güzel belgelmeyi düşünüyorum. Bu arada olumlu değerlendirmelerinizden dolayı size, Emre ve safa beylere de tüm içtenliğimle teşekkür edrim :)
-
İki tarafta da bu işlemi yaptıktan sonra artık ısıl işlem öncesi işlerimiz bitmiştir (resim 5-6)
Emre Bey,
Mesaj #6 'da en son resimde bıçağın kesici bölümünün başladığı yerden yukarı doğru çıkan bölüm kavis çizerek bıçağın ucuna doğru kıvrılıyor. Burayı nasıl yapıyoruz?
-
Açıkçası kendiliğinden oluyor, yuvarlak eğe ile yaptığınız oyuk sonuçta hafif bir kıvrım verip taşlama eşiği ile birleşiyor, eğer eğenin yuvarlak oyuğunu zımpara veya düz eğe işi sırasında aynen bırakabilirseniz, yani tüm namlunun eğimini yuvarlak eğe oyuğu (taşlama eşiği) ile birleştirebilirseniz bu birleşim de bir eğri ile birleşiyor. Eğer düzlerseniz dik bir açı ile birleşir, bu hem kötü görünür hem de yapısal olarak dik açı yarattığından bıçağın bükülmeye dayanımını azaltacaktır...
-
Sn Emre Kipmen,
Teşekkürler....
-
paylaşım için sağolun emre usta
yapım aşaması olarak ilk bunu okudum ve bu işi benim gibi acemilerinde yapabileceğini anladım
biraz daha bişeyler öğrenip kendi bıçağımı yapmaya başlayabilirim
iyi günler kolay gelsin
-
Emre hocamın hakkını teslim etmek gerek: ben diğer konulara da baktım ama, gayrete geldikten sonra sırf bu konu ile bir haftasonunda ilk bıçağımın kabasını aldım. Yeni başlayanlar için korkmadan denenebilecek, adım adım ilerleyen güzel bir anlatım. Hani bilgisayar oyunlarında "walkthru" diye oyunu baştan sona oynamanızı sağlayacak ipuçları olur, bıçakçılık için öyle bir şey bu anlatım.
Her ne kadar bıçak ancak 4 hafta sonra tam olarak tamamlanmışsa da (sap takması kaldı ki, o da başlıca bir sorun) bu benim hımbıllığımdan, kasılması durumunda gerçekten bir haftasonunda bir bıçak çıkartmak mümkün. Elbette, Emre hocamın elinin ayarını yakalamak çok mümkün gözükmüyor ;).
Kabzada istediğiniz şekli yakalamak için bir tüyo da benden olsun; kabzadaki oyukları yaparken eğeyi lamaya 45 derece ile tutup oyuğun profilini sığ bir şekilde bir çıkartın, normal çalışma açınızda aşınan bu bölüm size doğru parlayacak. Sonra 90 derece ile saldırın parlaklık yok olana kadar. Oyuk istediğiniz derinliğe ve şekle gelene kadar tekrarlayın bu döngüyü. İki avantajı var: oyukları planlayabiliyorsunuz, bir, metalin köşe direnci kalmadığından doğrudan 90 derece ile saldırmaya göre çok daha az gürültülü, iki. (Not: hem sığ profili çıkartırken, hem aşındırırken sığ profil tarafından başlayarak tek yönde eğeleme yapmak kaydıyla bu söylediklerim, git-gel durumunda gürültü çok da azalmıyor).
Bundan sonraki hedefim iki-üç yumuşatılmış eğe üzerinde daha çalıştıktan sonra bıçaklık çelik ile çalışmak; elim aletlere alışmaya başladı.
-
Usta eline sağlık şekil itibariyle güzel bir bıçak olmuş. Yine şekil itibariyle kısa bir süreliğina çok keskin bir bıçak olarak kullanılabilir. Kısa süreliğine diyorum çünkü ağız kısmından uzaklaştıkça çok kalınlaşıyor gibi görünüyor. Ve birde çok yumuşak bir malzeme galiba. Bir zımba ile çukurlar oluşturabiliyor ve matkapla bir sürü delik deliyorsunuz. Bu forumda bir sürü çelik çeşidinden bahsedilmiş. Teknik olarak hangisi daha kalitelidir anlamam. Zaten bu çelik konusu fazla ilgimide çekmedi. Birde yurt dışından çelik plakalar falan getirmeyle ilgili bölümler gördüm. İnanın bunlara gerek yok. Bende hobi olarak birkaç bıçak yaptım. Matkap ile delinmesi mümkün değil.Perçin deliklerini kaynak ile açtım. http://evrenkoyluyuz.biz/yeni_sayfa_1.htm (http://evrenkoyluyuz.biz/yeni_sayfa_1.htm)
-
efendim,
ilginizi çekmeyen bir konuda olsa, keşke su verme işlemini, sulu çelik ve susuz çelik arasındaki farkı bir öğrenseydiniz de ondan sonra, gerçek ilgi alanı çelikler olan birinin iş yapışına ve kullandığı malzemeleri eleştirseydiniz. :(.!!!
Hep soran arkadaşlara en basit aletlerle, harcama filan yapmadan bıçak yapabilirsiniz evde diyip duruyoruz. Peki gerçekten yapılabilir mi düzgün bıçak?
Bu soruyu kendimce cevaplama ihtiyacı hissettim,
konuyu tamamen okudunuz mu bilmiyorum ama bu konunun açılış nedeni en başta zaten açıklanmış, yani kaynak makinesi gibi aletleri kullanmadan minimum aleti kullanarak bu işi yapmak. bu teknikleri kullanarak hayatlarında ilk bıçaklarını yapan pek çok site üyemizde mevcut olduğuna göre, konu gerçek amacına zaten ulaşmıştır.
ayrıca hss çeliği olduğunu tahmin ettiğim çeliği delememenizde gayet doğal, zira matkap uçlarının yapımında da hss türevi çelikler kullanılır. aynı sertlikte iki materyalinde birbirini yeyip delememesi gayet doğal.
-
Usta eline sağlık şekil itibariyle güzel bir bıçak olmuş. Yine şekil itibariyle kısa bir süreliğina çok keskin bir bıçak olarak kullanılabilir. Kısa süreliğine diyorum çünkü ağız kısmından uzaklaştıkça çok kalınlaşıyor gibi görünüyor. Ve birde çok yumuşak bir malzeme galiba. Bir zımba ile çukurlar oluşturabiliyor ve matkapla bir sürü delik deliyorsunuz. Bu forumda bir sürü çelik çeşidinden bahsedilmiş. Teknik olarak hangisi daha kalitelidir anlamam. Zaten bu çelik konusu fazla ilgimide çekmedi. Birde yurt dışından çelik plakalar falan getirmeyle ilgili bölümler gördüm. İnanın bunlara gerek yok. Bende hobi olarak birkaç bıçak yaptım. Matkap ile delinmesi mümkün değil.Perçin deliklerini kaynak ile açtım. http://evrenkoyluyuz.biz/yeni_sayfa_1.htm (http://evrenkoyluyuz.biz/yeni_sayfa_1.htm)
Harika bir yorum :2up
Bu iş bukadar basit, tüm forum olarak bukadar zamandır at gözlüğüyle bakmışız konuya.... :(
Emre nin bıçaklarından kullanmış biri olarak belirtmek isterim, gelmiş geçmiş en talihsiz öngürüyü yaptınız.
-
foruma yeni üye olup bukadar ciddi bir şeklde yorum yapmadan önce bir merhabalaşsak bir tanışşak yapmış duğunuz bıcakları görsek coğumuz hobi maksatlı yapıyoruz bu işi
eleştirdiğiniz arkadaşımız bu işi hakkıyla yapanlardandır. coğumuz bu forum ve onların sayesinde nasıl kaliteli bıcak yapılır öğrendik.
bu arada hoş geldiniz !
-
Biz bıçakçılığımızı bu kadar ilerletmeye genişletmeye ve geliştirmeye çalıştıkça böyle insanlar karşımıza hep çıkacakmı acaba...
Ayrıca bunun keskinlikle alakası nedir ?
Yine şekil itibariyle kısa bir süreliğina çok keskin bir bıçak olarak kullanılabilir. Kısa süreliğine diyorum çünkü ağız kısmından uzaklaştıkça çok kalınlaşıyor gibi görünüyor.
Mantık olarak ağız kısmından uzaklaştıkça bıçak kalınlaşması gerekmezmi? Ağız kalın ağız dışındaki yerler ince olsa ne olur ki :)... Keseceğimiz şeyleri bıçağın sırtıylamı keseriz... Enteresan. Belkide arkadaşı yanlış anladım ama bana çok saçma geldi... O0
-
eğer bir ustaya sorduğunuzda size yapacağınız işin ne olduğunu anlatıyorsa ne mutluki o ustaya bilgi ve becerilerini sizlere aktarıyor yani uzun lafın kısası cırak olmayı kabul ediyoruz ama tabi sanal alemde.. ustanın dediğini ya anlamıyoruz yada işimize gelmediği için kabullenmede zorluk çekiyoruz forumda bulunan nice ustalarımız var demir ciğerini okuyan eline aldığı zaman demiri canın cıkarıyor sonunda demir pes edip ustanın dediği yolda gidiyor şeklini ustanın yıllarını harcadığı terini akıttığı nasırlı elleri ile tutuğu cekicle şekli verebilmek bizim gibi sanal alemde aldığımız bir iki bilgi değil bu zamana gelebilmek için harcadığı yıl demiyorum yıllar diyorum bilgileri ile ustalığını ortaya koyup alın teri göz bebeğini yapıyor birde foağrafını cakiyor hemde kademe kademe şöyle yapılır böyle yapılır bizlere öğretmek istediği ne varsa öğrenmek istediğimiz ne lazımsa birimize bir malzeme lazım olsa hangi ustanın elinde varsa göndiriyor ve de tarif ediyor nasıl yapılacağını bu ustaların elinden öpmek ve kendilerini şeref madalyası ile ödüllendirmek istiyorum iyi varsınız siz değeli ustalarımız.. :2up :2up :2up :2up :2up :2up
-
Abi bi dövmediğiniz kalmış beni. Niyetim hiç kimseyi kızdırmak falan değil. Emre ustanın perçin ezişini bile videodan tekrar tekrar izledim. Bu işin duayenlerinden olduğu ve konuya hakim biri olduğu belli. Ben yorumumu yapılış aşamaları resimlerde görülen bıçağa yaptım. Gördüğüm kadarıyla ustanın kendisi beni anladıki sizinle birlikte linç girişimine iştirak etmedi. Zımba ile derin çukurlar açılarak matkapla delinebilen bir malzemeden bahsediyoruz. Ayrıca malzeme tedariki konusunda işin zor tarafından uğraşıldığını vurgulamak istedim sadece. İnanın yurt dışına çıkmadan süper sağlam malzemelere inanılmaz kolaylıkta ulaşılabiliyor. Bu forumda bir bıçağı eleştiremeyeceksek neyi paylaşacağız. Ama giriş olarak bir tanışma faslı olabilirdi tabii. O açıdan haklısınız. Zamanla anlaşacağımızı umuyorum.
-
Abi bi dövmediğiniz kalmış beni. Niyetim hiç kimseyi kızdırmak falan değil. Emre ustanın perçin ezişini bile videodan tekrar tekrar izledim. Bu işin duayenlerinden olduğu ve konuya hakim biri olduğu belli. Ben yorumumu yapılış aşamaları resimlerde görülen bıçağa yaptım. Gördüğüm kadarıyla ustanın kendisi beni anladıki sizinle birlikte linç girişimine iştirak etmedi. Zımba ile derin çukurlar açılarak matkapla delinebilen bir malzemeden bahsediyoruz. Ayrıca malzeme tedariki konusunda işin zor tarafından uğraşıldığını vurgulamak istedim sadece. İnanın yurt dışına çıkmadan süper sağlam malzemelere inanılmaz kolaylıkta ulaşılabiliyor. Bu forumda bir bıçağı eleştiremeyeceksek neyi paylaşacağız. Ama giriş olarak bir tanışma faslı olabilirdi tabii. O açıdan haklısınız. Zamanla anlaşacağımızı umuyorum.
Belki laf söylemek bana düşmez ama bir kaç laf söyleme gereği duydum;
Forumu iyice incelediniz mi bana hala sulu çelikle susuz çeliğin farkını anlamış gibi görünmüyorsunuz.
http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/ Bu bölümü incelemenizi tavsiye ederim!
Yurtdışından çelik getirme konusuna gelince bende ilk başlarda bin çeşit çelik var bir tane çelik al iş biter diyordum ama şimdi hepsinin farklı amaçlar için üreltildiğini anladım.Mesela jilet yapımı için bir çelik vardır av bıçağı için daha iyi olan bir çelik vardır tabi bu basit bir örnek.Bunlardan çoğu ülkemizde kolay bulunmamakda!
Tabiki ustalarımız benden daha iyi bilirler. :)
-
Usta siz çelikleri çözmüşsünüz anlaşılan. Avcılıkta kullanılan bir bıçak yapmak için hangi çeliği almamız gerekiyor? Bilgi verebilirmisiniz? Ben yorum yapmadan önce bahsettiğiniz sayfayı okudum. Ama o kadarda herkesin anlayacağı dilden bir yazı değil. Hava çeliği, sulu, susuz falan onları yüzlerce yıl önce adamlar bulmuş, denemiş, kılıç yapmış. Birdaha keşfetmeye gerek yok. Ben bu bin çeşit çelikten en çok HSS yi sevdim. On numara bıçak oluyor. Jilet yapımı biraz zahmetli bir iş olduğundan hiç girmeye gerek yok. Bu arada jilet bir markadır. Ürün cinsi değil. Çocukluğumdan beri bizim köyde bir uygulama vardır. Çobanlar bıçıklarını çıkarır birbirinin bıçağı ile ağızlarını çarpıştırarak test ederler. Bu mantıkla bakınca en iyi bıçak en sert bıçaktır gibi bir sonuç çıkıyor galiba. Forumdaki deyimle darbe dayanımı en fazla olan malzemede diyebiliriz. Sonuç olarak içiniz rahat olsun ben önceden verdiğiniz sayfayı okudum. Birde benim merak ettiğim bir malzeme var.Molibden hakkında bilgisi olan varmı? bıçakta kullanılırmı? silahların namlusunda kullanılıyor. Tekkırma eski bir tüfeğin namlusundan bir sürü bıçak çıkar işe yararsa.
-
tek başına molibidenyumun pek birşey yapacağını sanmıyorum burda önemli olan nasıl bir avbıcağı istediğinizdir.
her metalden bıcak yapabilirsiniz. ama yaptığınız bıcağın işlevselliği nasıl olacaktır.
bıcağın uzunluğu ne olacaktır.paslanırmı olacak paslanmazmı olacak. önce bunlara karar vermek lazım.
aşağıdaki tablo size biraz yardımcı olur.
-
Abi bi dövmediğiniz kalmış beni...
Ben yorumumu yapılış aşamaları resimlerde görülen bıçağa yaptım...
orhan bey selamsız sabahsız, pat diye eleştirmeye başlarsanız, ki haksız bir şekilde.! bu tepkinin yersiz olmadığını anlarsınız.
resimlerde gördüğünüz bıçağın çeliğine henüz su verilmediği için zımbanın iz yapması, yada matkabın delmesi çok doğal. yoksa nasıl işleyip bıçak yapabiliriz ki?
Gördüğüm kadarıyla ustanın kendisi beni anladıki sizinle birlikte linç girişimine iştirak etmedi.
Emre'nin bu ara inşaat işleri ile uğraştığını ve size cevap veremeyeceğini bildiğimiz için size cevap verdik. burası bir aile gibidir orhan bey, bizim gözümüzde buradaki tüm üyeler kardeşimiz, abimizdir. o yüzden birine haksız yapılan bir eleştiriye hepimizin cevap vermesinden doğal bir tepki olamaz.
Ayrıca malzeme tedariki konusunda işin zor tarafından uğraşıldığını vurgulamak istedim sadece. İnanın yurt dışına çıkmadan süper sağlam malzemelere inanılmaz kolaylıkta ulaşılabiliyor.
orhan bey süper sağlam dediğiniz ( hss ) malzeme benim güzümde emre'nini bu yapmış olduğu bıçaktaki çelikten daha iyi değil.
hss işlemesi zor, su vermesi dertli, delsen delinmez bilesen bilenmez, asıl amacı karşısındakinden daha sert olarak ondan parça kopartmak olan bir çeliktir. sert bir darbede de kırılabilir.! bu çeliğin yapılış amacı bıçak olmak değildir zaten.
-
Hava çeliği, sulu, susuz falan onları yüzlerce yıl önce adamlar bulmuş, denemiş, kılıç yapmış. Birdaha keşfetmeye gerek yok. Ben bu bin çeşit çelikten en çok HSS yi sevdim. On numara bıçak oluyor.
bu sözden sonra size çelik tavsiye etmek gibi bir gaflete düşemem orhan bey siz zaten kanaatinizi oluşturmuşsunuz..
Bu mantıkla bakınca en iyi bıçak en sert bıçaktır gibi bir sonuç çıkıyor galiba. Forumdaki deyimle darbe dayanımı en fazla olan malzemede diyebiliriz. Sonuç olarak içiniz rahat olsun ben önceden verdiğiniz sayfayı okudum.
??? sanırım tüm konuları bir kez daha okumanız lazım. zira darbe dayanımı en yüksek olan çelik, yada en sert çelik en iyisidir gibi bir bilgi çok yanlış olur.
Birde benim merak ettiğim bir malzeme var.Molibden hakkında bilgisi olan varmı? bıçakta kullanılırmı? silahların namlusunda kullanılıyor. Tekkırma eski bir tüfeğin namlusundan bir sürü bıçak çıkar işe yararsa.
molibden bıçak çeliklerin de kullanılır. dayanımı ve sertleşebilirliliği arttırmak için. ama eser miktarda katılır. tek kırma silah namlusunu bozup bıçak yapmanızı tavsiye etmem. zira her çeliğin bir yapılış amacı vardır. namlu çeliğini kullanmak yerine daha güzel bir çok seçeneğiniz var.
-
bu arada bir hatırlatma daha hss'de bir tek çeliğin adı değildir.
çelik sınıflandırmasında bir grup çeliğe verilen addır.
(High Speed Steel )
-
Okumayı sevmeyene dokuz hoca az demişler.
-
Okumayı sevmeyene dokuz hoca az demişler.
+1
-
Usta siz çelikleri çözmüşsünüz anlaşılan. Avcılıkta kullanılan bir bıçak yapmak için hangi çeliği almamız gerekiyor? Bilgi verebilirmisiniz? Ben yorum yapmadan önce bahsettiğiniz sayfayı okudum. Ama o kadarda herkesin anlayacağı dilden bir yazı değil. Hava çeliği, sulu, susuz falan onları yüzlerce yıl önce adamlar bulmuş, denemiş, kılıç yapmış. Birdaha keşfetmeye gerek yok. Ben bu bin çeşit çelikten en çok HSS yi sevdim. On numara bıçak oluyor. Jilet yapımı biraz zahmetli bir iş olduğundan hiç girmeye gerek yok. Bu arada jilet bir markadır. Ürün cinsi değil. Çocukluğumdan beri bizim köyde bir uygulama vardır. Çobanlar bıçıklarını çıkarır birbirinin bıçağı ile ağızlarını çarpıştırarak test ederler. Bu mantıkla bakınca en iyi bıçak en sert bıçaktır gibi bir sonuç çıkıyor galiba. Forumdaki deyimle darbe dayanımı en fazla olan malzemede diyebiliriz. Sonuç olarak içiniz rahat olsun ben önceden verdiğiniz sayfayı okudum. Birde benim merak ettiğim bir malzeme var.Molibden hakkında bilgisi olan varmı? bıçakta kullanılırmı? silahların namlusunda kullanılıyor. Tekkırma eski bir tüfeğin namlusundan bir sürü bıçak çıkar işe yararsa.
Jilet hem bir markadır hem de bir üründür!!!!
Bilgi için;
http://tr.wikipedia.org/wiki/Jilet
Bişey sorucam siz hss den başka çelik kullandınız mı?
-
Orhan Bey, selamlar, kusura bakmayın önceden yazamadım, çok nadir internete girebiliyorum, bu inşaat işleri filan çok zaman alan meseleler.
Gerçi metalurji bölümümüzde bol bol anlattık ancak basit bir şekilde anlatayım:
Çelik içindeki alaşım malzemelerine göre çeşitlenen bir madde, ancak içindek alaşım elemanlarının ne olduğundan bağımsız olarak belli işlemlerle yumuşatılabilen belli işlemlerden sonra sertleşen veya esnekleşen bir yapıya sahiptir. Örneğin sizin çalıştığınız HSS çeliği de yumuşatma tavından sonra rahatlıkla delik delinebilecek bir yumuşaklığa ulaşır. Sonra bu halinde sertleştirme için ısıl işlem yapılırsa yine istediğiniz sertliğe getirebilirsiniz.
Sadece çelikte değil tüm maddelerde sertlik kırılganlıkla kol kola yürür, bu yüzden en iyi bıçak çeliği en sert bıçak çeliğidir demek zor. Örneğin bu konuda anlattığım bıçağın çeliğinde kolayca eğe ile işlenebilip kesilip delinmesinden sonra ısıl işlemi sonunda cam kadar kırılgan bir sertliğe ulaştı. Ancak sonrasında menevişleme dediğimiz bir işlemle kullanılabilecek hale getirilecek miktarda hafif yumuşatılır, hem keskinliğini uzun süre koruyacak kadar sert hem de darbelerde, yanal zorlamalarda kırılmadan esneyebilecek hale getirilir. Bu açıdan baktığımızda bıçak çeliği denilen kavram çok geniş bir malzeme yelpazesini kapsar. Bunların arasında HSS çelikleri de vardır. Ancak kişisel olarak HSS ile de çalışmış olmamdan ötürü bir miktar deneyimim var ki genel bıçak tipolojilerinde HSS çeliklerinin çoğu yeteri darbe dayanımına sahip değildir. Küçük bıçaklarda rahatlıkla kullanılabilir, ancak daha büyük bıçaklarda daha az kırılgan çeliklere yönelmekteyiz genelde.
Umarım bir miktar "metalurji" bölümümüzde yazanları karıştırırsınız da konu sizin için de açıklığa kavuşur...
not: Tüm forum arkadaşlarımdan özür diliyorum, en fazla 1 hafta kadar daha forumdan uzak kalacağım, atölyeyi kullanılabilir hale getirme ile uğraşıyorum, inşaat ve tatara etkinliği sonrası ciddi bir karmaşa-kaos durumu var.
Sevgilerimle..
-
Usta siz çelikleri çözmüşsünüz anlaşılan. Avcılıkta kullanılan bir bıçak yapmak için hangi çeliği almamız gerekiyor? Bilgi verebilirmisiniz? Ben yorum yapmadan önce bahsettiğiniz sayfayı okudum. Ama o kadarda herkesin anlayacağı dilden bir yazı değil. Hava çeliği, sulu, susuz falan onları yüzlerce yıl önce adamlar bulmuş, denemiş, kılıç yapmış. Birdaha keşfetmeye gerek yok. Ben bu bin çeşit çelikten en çok HSS yi sevdim. On numara bıçak oluyor. Jilet yapımı biraz zahmetli bir iş olduğundan hiç girmeye gerek yok. Bu arada jilet bir markadır. Ürün cinsi değil. Çocukluğumdan beri bizim köyde bir uygulama vardır. Çobanlar bıçıklarını çıkarır birbirinin bıçağı ile ağızlarını çarpıştırarak test ederler. Bu mantıkla bakınca en iyi bıçak en sert bıçaktır gibi bir sonuç çıkıyor galiba. Forumdaki deyimle darbe dayanımı en fazla olan malzemede diyebiliriz. Sonuç olarak içiniz rahat olsun ben önceden verdiğiniz sayfayı okudum. Birde benim merak ettiğim bir malzeme var.Molibden hakkında bilgisi olan varmı? bıçakta kullanılırmı? silahların namlusunda kullanılıyor. Tekkırma eski bir tüfeğin namlusundan bir sürü bıçak çıkar işe yararsa.
En sert çelik en kırılgan çeliktir eğer en sert çeliğe herhangi bir darbede bulunursanız cam gibi kırılır. Forumda okumanız gereken bir hayli konu var...
-
Öncelikle Emre ustaya inşaat işlerinde kolaylıklar diliyorum. Verdiği bilgiden dolayıda teşekkürler. Emre ustanın açıklaması hss çeliğinin kafamdaki yerini bir miktar değiştirdi. Ama yinede bu malzemeyi kullanmak isteyecek arkadaş olursa diyi bir link paylaşacağım. Ben bu firmadan satın almadım. Sanayide kullanılan testerelerin eskilerini kullandım. Bu sitedeyse ebatları itibariyle daha çok seçenek var. Bu arada listede Z harfi ile gözterilen bir sütun var. Bu Z için verilen değerlerin ne anlama geldiğini anlamadım. bilen varmı acaba?http://www.makinatakim.com.tr/urun_detay.asp?urun_id=179&ara_k_id=118&u_grup=MAKİNA TESTERELERİ METAL İÇİN (http://www.makinatakim.com.tr/urun_detay.asp?urun_id=179&ara_k_id=118&u_grup=MAKİNA TESTERELERİ METAL İÇİN)
-
Oradaki "Z" 25 mm deki diş sayısını ifade ediyor. ;)
-
Teşekkürler.
-
Geçen sene içeriğini aşağıda çok kısaca özetleyeceğim bir eğitime gitmiştim. Otelde bir güzel ağırladılar, beslediler, inceden inceye, çeşitli usullerle bir şeyler anlattılar. iki gün boyunca asortik terimler, grafikler ve oyunlar aracılığıyla anlatılanları ben becerebildiğim dilde aktaracağım. Bu içeriği her birimize faydası dokunacağından dolayı aktarıyorum.
Orhan bey, ilk mesajınızı yazdığınız anda bu işlerin öyle anlatıldığı gibi zor olmadığını, forumda yazanların size basit görünen bazı şeyleri kavrayamayıp işi zora koştuklarını, buna karşılık yapmak isteseniz çok iyisini yapabileceğinizi düşünmekteydiniz.
Bu, iş yaparken içinde bulunabileceğiniz dört aşamadan birincisine denk geliyor. Yüksek özgüvene sahip olunup tecrübenin en azda olduğu ilk hal. Bu hali özetlemek gerekirse bu işin bilmediğini bilmeme aşaması. Bu aşamadaki kişiye direktif vererek yönlendirme yapılabilir.
Bundan sonra gelinen aşama biraz çalışma ve araştırmayla az miktarda tecrübenin oluşup ayakların yere değmesi bununla birlikte özgüvenin ve çok düşmesidir. Bilmediğinizi öğrendiğiniz aşama. Bu aşama kişinin aynı zamanda yüreklendirilmeye ihtiyaç duyacağı, gelişmeye başlayacağı aşama. Siz şu anda gördüğüm kadarıyla son mesajlar ile bu aşamadasınız gibi. Bu aşamada da direktif vermeyle ve biraz da kişinin muhakemesine hitap ederek yönlendirilebilir.
Üçüncü aşama, çalışıp kişinin kendisini geliştirmesiyle gelen bilgi becerinin iyi arttığı ancak özgüvenin hala geriden takip ettiği aşama. Kabaca buna kalfalık aşaması diyebiliriz. Bilmeye başladığınız ama bunu o kadar bilemediğiniz aşama. Bu aşamada kişinin muhakemesine hitap ederek yönlendirilebilir, zaten yönlendirme pek gerekmemeye de başlar.
Dördüncü aşama yetkin olduğunuz ve bunu bildiğinizden dolayı özgüvene yeniden sahip olduğunuz aşama. Bilen, bildiğini bilen kişi aşaması. Buna da herhalde usta denilebilir. Bu aşamada kişi kendi kendini yönlendirmektedir.
...
Tekkırma eski bir tüfeğin namlusundan bir sürü bıçak çıkar işe yararsa.
Onun yerine namlu yapımında kullanılan 4140 çeliğinin kendisini alıp bıçak yapabilirsiniz. Tüfeği de ziyan etmemiş olursunuz. Sonuç olarak da maalesef yeterince sert olmayan bir ağız elde edersiniz. Belki bir kılıç için tercih edilebilir, ufak bıçaklarda tercih etmem.
-
Eylem abi ellerine sağlık. Çok güzel özetlemişsin. Ben sizlerle tanıştığımda kendimi 3. aşamada görüyordum. Aslında 1 mişim :) Sonra birden 2. aşamada hissettim kendimi. Ben meğerse bidiğimi sanıyormuşum...
Şimdilerde bol bol okuyorum. Dönüp dönüp eski konulara bakıyorum ve önceden okuduğum konularda bile " Hımm böyleymiş demekki" diyorum. Sanırım pekiştirme kısmı bu. Şimdi teoride 3. aşamaya göz koydum. Pratikte de umarım başarırım.
Bir de forumda 5. aşama var. Ustalığını kabul etmeyen ama ağzımızın suyunu akıtan işler çıkaran ve tevazuyu da elden bırakmayan, artık nasıl bir yol çizdiler ise hala kendini yolun başında gören üstadlar bolca mevcut.
-
Unutmadan, bu bahsettiğim sıralama kişinin genel durumu değil. Birbirinden farklı alanlarda farklı durumda olabilirsiniz. Ya da bir önceki uğraştığınız işte pişmişsinizdir ama sonrasında farklı bir işe başlarken yine aynı aşamalardan geçme durumunuz olur.
Eğer birisine yardımcı olmaya çalışıyorsanız onun bu hallerden hangisinde olduğunu kavrayabilmeniz de önemli. Çok bilen adama "Şunu yap, bunu yap" denmeyeceği gibi, yeni başlayanı da boşlukta bırakmamak, adım adım yönlendirmek gerekli olacaktır. Ara aşamalarda da insanı desteklemek gerekir.
-
Bu forumda daha çok işin sanatsal, tasarım olarak güzel gözüken bıçaklar ortaya çıkartmakla ilgileniliyor haklı olarak. Ben belki biraz daha kaba ama işlevsel bıçak yapmayı tercih ediyorum. Örneğin bir büyükbaş hayvanın alnının ortasından dik bir şekilde kesebilmek istiyorum. Bunun için bıçağın kabzasının arka tarafına kadar bir bütün olarak tasarlanmış olması gerekiyorki gerekirse bıçağın ucunu arkadan vurarak kafa kemiğine saplayabileyim. Tabi bu iş için takdir adersinizki sert bir malzemeden yapılmış bıçak lazım olur.
Abi yüksek özgüven ve bilgisizlikten ikinci aşamaya geçtiğime göre bir soru sorayım. Hss den ben birkaç bıçak yaptım. Benim ısıl işlem yapma imkanım olmadığına göre özellikle yetişkin sayılabilecek ağaçlara aşı yapmak için kullanabileceğim sertlikte biçağı nasıl yapabilirim?
Eskiden av tüfeği alırken kimse belge falan sormuyordu. Tek kırma belgesiz olduğundan gözden çıkarttım. Birde molibdenin paslanmamasından dolayı ilgimi çekmişti.
Birde eski tırpandan bıçak yapma konusunda ne düşünüyorsunuz?
-
Hocam ısıl işlem yapma imkanın olmadan tüfek namlusunu nasıl düzleyeceksin? Döverek ezmen ya da keserek açman lazım, her ikisi için de çeliği şekil verilebilecek kadar ısıtman lazım.
Diğer olay: uygun bakımı yapılmadığında her tüfek paslanır (daha doğrusu: her çelik paslanır). Hem tüfek namlusunun çeliği sertleştirmeye değil, yüksek sıcaklıklarda yüksek basınca dayanıklı olmasına uygun, sertleştirmeden sonra bile yumuşaktır. HSS'den sonra çok yumuşak gelir. Tek kırmayı gözden çıkart da, bıçağa uygun olmaz.
Eski tırpan bıçak için bence olur. Ama illa yakınınızda eski eğe ya da kamyon makası bulabileceğiniz bir hurdalık vardır.
Son olarak ısıl işlem o kadar da zor değil. Yumuşatma oldukça kolay. Sertleştirmede çelikten tam randıman almak için illa kontrollü bir ısıl işlem gerekiyor, ama harlayabildiğiniz bir açık ateşle de makul sertleştirme mümkün.
-
bence arkadaşa uygun olan Sefa ustanın eğeden spıral ıle yaptığı bıçak ... sertlığıde ıstedığı gıbı olur bence. kendısı spıral kullanabılıyorsa yapabılır..
-
Tüfek namlusu yumuşak bir malzeme. Spral ile kesip kolayca düzlenebilir de ortaya çıkacak bıçak basit birşey olur herhalde. Eğeden bıçak denemesi yaptım. genellikle et kalınlığı çok olduğundan biraz zor oluyor. Ama makası denemedim. Makastan baltaların ağız kısmına parça konulunca baltada iyi oluyor. Bıçak içinde denemek lazım.
-
hemen karar vermeden önce Sefa ustanın bıçağına bır göz at derim.. senın ıçın artısı su verme ışlemı yok...
-
Orhan hocam, büyükbaşın kafasını sağlı sollu ikiye ayırmak için testereyle kanal açıp sonra satırın ağzını kanala dayayıp sırtına çekiçle vurmayı deneyebilirsin. Alna bıçak ucu saplamak sakat. İnce uzun bir çelik parçasını uzun eksende zorlamak kazaya açık bir hareket.
Tam olarak ihtiyacın nedir? Belki başka bir yöntem ve bıçak modeli önerebiliriz. Sertlik herşey demek değil.
-
Emre ustanın yaptığı http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/egeden-bicak/msg10098/#msg10098 (http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/egeden-bicak/msg10098/#msg10098) bıçağa baktım. Süper olmuş. Ama atolye ortamında yapılmış bir bıçak. ben aynı malzemeyi yapmayaa kalksam yüzüne bakılırmı bilmiyorum.
-
Ustam birde sap için ben hep plastik kullandım. Şehir şebekesi boruları gibi sert plastık boruların kırılmış parçalarını kullanıyorum. İşçiliği çok kolay. İyice zımparalayınca gayet güzelde duruyor. Boynuz sap yapmayı denemedim. Ebay sitesinde satılan düzeltilmiş boynuz parçalara baktım ama güvenip alamadım. Gelirmi gielmezmi gelirse işe yararmı diye karar veremedim.
-
Örneğin bir büyükbaş hayvanın alnının ortasından dik bir şekilde kesebilmek istiyorum. Bunun için bıçağın kabzasının arka tarafına kadar bir bütün olarak tasarlanmış olması gerekiyorki gerekirse bıçağın ucunu arkadan vurarak kafa kemiğine saplayabileyim.
Orhan Bey,
Bu büyükbaş hayvana bıçak sapladığınızda,hayvan canlımı olacak cansızmı olacak?
-
Efendim canlı hayvana değil. Büyükbaş hayvanı (inek, manda vb.) kesip derisi yüzüldükten sonra kafa bölgesinin parçalanması için. Kafa yapıları buruna doğru düz ve kolay yarılabilen bir kemiktir. Alından aşağı doğru dümdüz kesebilirsiniz. Kuvvetli bir bıçakla tabii.
-
Bazı kasaplar gördüm; hayvan canlı iken kafasına bıçak saplayıp,
felç eden sonrada boğazını kesen.Tam bir canilik. :'(
Bir an aklıma o görüntüler geldi.
Sizinde bu yöntemi kullandığınızı düşünmüştüm.
Kusura bakmayın.
-
Emre ustanın yaptığı http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/egeden-bicak/msg10098/#msg10098 (http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/egeden-bicak/msg10098/#msg10098) bıçağa baktım. Süper olmuş. Ama atolye ortamında yapılmış bir bıçak. ben aynı malzemeyi yapmayaa kalksam yüzüne bakılırmı bilmiyorum.
Ufak bir düzeltme :). Bıçak sefa ustamın...
-
Evet isim yanlış yazmışım.
-
orhan bey sizin istediğiniz şey hem satır gibi etli malzeme aynı zamanda bir bıçak gibi sivri olmalı ve çokda uzun olmamalı ele oturmalı. uzun olursa kullanışlı olmaz.
ama bence yinede bir balta yada satırla o iş yapılılırsa daha çok randıman alınabilir.veya geniş eğelerden spiralle yapma fikri banada mantıklı geldi.
-
Ben kasap değilim. Kasap olmayan bir kişinin seyrek rastlayacağı bir iş benim verdiğim örnek. Ama ben işlevsellik açısından o şekilde bir bıçak tarif etmeye çalıştım. Çok sert çeliklerden yapılarak keskinliştirilen bir bıçak bu tarz işleri görür. Ancak kullanıcının bir şeyin farkında olması gerekiyor. Bu tür bıçakları yana doğru esnetmek kırılmasına sebep oluyor. Ben hss den yapılmış bıçaklar kullanıyorum. Bir tanesini kırdım. Tam sapın dibinden kırılıyor. Cam kırılır gibi. Aslında tehlikeli olabilir zorlarken kırılırsa. Ama yana doğru esnetmemek gerektiğini öğrenmek içinde esnetip kırıldığını görmek gerekiyormuş. Ben sanayide kullanılan testerelerin ince olanından yapmıştım bıçakları (1.5 mm.) ama daha kalın olan testereler var.
-
Konu almış başını gitmiş. Neresinden gireceğimi bilemedim o yüzden beni ilgilendiren bir yerden gireyim, Orhan bey linkini verdiğiniz bıçağı ( eğeden bıçak) kemiğe tahtaya vs çakıp kıramazsınız, kırmak için uzunca bir boru takmanız lazım ;) bu noktada tok bir malzemenin sert bir malzemeye üstünlüğünü görmüş olduk. HSS malzemelerle ne yazık ki böyle bir şey denemek ciddi risk taşır.
-
Abi linkteki eğeden bıçak kalınlık olara yana doğru bükmeyede gayet dayanıklı olur tahmin ediyorum. Yakında bir tane bıçak yapacağım. Resimlerini ekleyerek fikrinizi almak isterim. Değerli fikirleriniz için teşekkürler.
-
Valla abi ne diim ?
Bıçak işi sende bitmiş .) Başarılarının devamını dilerim...
-
Çok soru geliyordu nereden başlasam diye, onun için sabitledim...
-
fotoğraflar uçmuş sanırım. :(
-
Linkler uçmuş...
-
Forum altyapısına eklenmiş tüm resim ve dosyalara ulaşılamıyor Emre usta foruma gelince bir ayar çeker.Ama gelişi yaz sonunu bulacak gibi.18 Mayıstan bu yana giriş yapmadı.
-
Merhaba ustalar. Forma yeni üye ooldum gerçekten çok degerli ustalar var ve cok oNemli bilgiler mevcut benim acindan uzun zamandir bende kendime ozel bir bicak yapmayi dusunuyorum bir bicak sever olarak. Yaptigim bu bicak bemim icin cok onemli hem benim emegim olacak hemde bana hitap etmeli. Ben ayni zamamda avciyim avda ve dogada kullanabilecegim bir bicak olmali . ancak aklima takilan bir kaç soru mevcut.
1 isil islem enson yapilan bir islemmi agizi acildiktan sonrami?
2 bu uhb-26c celigini nerden bulacagiz herhangi bir celik satan saticidan bulabilirmiyiz
Bu konu ile detaylı bilgi verecek ustalar varsa sevinirim
ersinozdem@gmail.com
-
Öncelikle sizi "Merhaba" bölümünde tanıyalım.
Sorunuza gelince o çelik temini kolay bir çelik değil kolay temin edebilecekleriniz ck67 ck75 D2 ve D3 çelikleri olacaktır.Isıl işlem taşlama açısı veririp yüzeyin bir miktar perdahlanmasından sonra gerçekleşen bir işlem sonra son perdah kabza ve bileme işlemleri olur
-
avda kullanabileceğim üstüne baska bir odunla vurup yeri geldiğinde kalın dal parçalarını kesebiliecğim bir bıcak arıyorum ustacıgım sizce vermiş olduğunuz celık kodlarında hangisi işimi kolay görür tabi eğe ile kola işleyebiliecğin bişe olmalı. ancak anladığım kadarıyla herşey son işlem olan Isıl işleminde bitiyor doğrumu..?
-
Ck seriside d3te bu işi hakkıyla yapar d3ün keskinliği bir miktardaha uzunsürer küçükbir bıçak yapacaksanız d2de kullanabilirsiniz.Evet ısıl işlemi güzel yapılmalı yoksaçeliği tam gücüyle kullanamayız.
-
tesekkur ederim İkitelliye bi uğrayayım demirciler sanayii sitesi ve eskoop sanayii istesi orada bir kaç dostlarım var :) :2up
-
ayrıca buda değişik bir teknik yapan ustamızın ellerine sağlık
https://www.youtube.com/watch?v=jyY_KqnH03M
-
ayrıca buda değişik bir teknik yapan ustamızın ellerine sağlık
https://www.youtube.com/watch?v=jyY_KqnH03M
Bu değişik tekniği yapan usta bizim moderatörümüzdür! 8) Forumda var bu video.
-
Sefa usta videodaki
Evet böyle daha hızlı açabilirsiniz sadece biraz daha dikkatli olmak lazım yuvarlak eğe beklediğinizden hızlı talaş kaldırıp ağız çizgisini bozmasın.
-
deneyeceğim
-
foruma üye olduğumdan beri okuduğum konuların en anlaşılır ve kolay yöntem. eline sağlık :2up
-
Hocam tekrardan merhaba
Resimler nereye gitti ulasamadim da
-
Eline sağlık abicim bana ışık tuttun bende yapıcam yakında :) şuan bilgileri topluyorum..
-
Elinize sağlık çok yararlı bir başlık olmuş ben gibi cesaretlendirmeye biraz ihtiyacı olanlar için :) Olayın ev de de yapılabilirliğini gösterir mahiyette bir özet olmuş.
-
Müthiş
-
Bide kumpas kesinlikle olmazsa olmaz. Hiç olmadı bir pergel. Sabahtan beri bıçağın bi yüzünü yapıyorum sonra diğer tarafa bakıyorum taşlama çizgisi ya yukarda ya aşağıda. Çelik D3 artık çelikmi sert eğemi işe yaramaz imanım gevredi 2 taraf bi hazaya sokamadım. Bu gidişle tam taşlama olacak >:(
-
Hocam elinize sağlık, bir soru soracağım ama yeri burası mıdır emin de olamadım ısıl işlem öncesi bıçağın ağız kalınlığı ne kadar inceltilmeli..?
Daha once okuduğum bir yazıda çok ince bitirilmeye yakın ağızların ısıl işlemde çeliği ince yerlerinde strese sokacağı için çatlamasına yada direk kırılmasına sebep olacağı yazıyordu. Ama ne kadar incelise stres yapar bir türlü bulamadım..
-
Merhabalar,
Anlatımınız için çok teşekkür ederim. Cesaret verdi ve "Ben de yapabilirim." dedirtti. Okuma kolaylığı açısından kendim için bir slayta çevirdim. Sizin için de sorun yoksa paylaşmak isterim.
https://yadi.sk/i/uvmJRUkOz4YWU (https://yadi.sk/i/uvmJRUkOz4YWU)
Bıçak yapımı konusunda benim gibi daha "birinci sınıfın ilk günü"nü yaşayan çocuklar için ısıl işlem sonrası da büyük bir muamma. O konuyu da aydınlatabilirseniz veya böyle adım adım yazılmış bir kaynak varsa yollayabilirseniz çok makbule geçer.
-
Kesinlikle uygulamaya çalışacağım.
-
Isıl işlem konusunda her zaman herkese destek olabilirim imkanı olmayanlara. Sizin de denemeyi düşünmeniz oldukça başarılı olduğum anlamına geliyor ;D
hocam hayırlı gunler kısmetse yakın zamanda ılk bıcagımı yapmaya baslıcam bıtımını yaptıktan sonra ısıl ıslemı kendım yapabılır mıyım nasıl oluyor?
-
Emeğine sağlık üstadım, basit ve anlaşılır olmuş.
:2up
Benim için de ufak bir doping oldu sanki, bir an önce ben de başlayayım diyorum.
;D
-
Faydalı paylaşım için teşekkürler.