Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: Mehmet GENÇ - 23 Ağustos 2013, 22:45:24
-
SERAMİK TAVA
arkadaşlar bakırı saf dışı yapıp aliminyum çelik teflon şimdide seramik,çelik sağlıklı dediler krom oksit zararı hesaba katılmadı teflon plastikten yapıldığı için kansorejen.seramik toprak ve cam olduğundan doğal bir malzeme ama tavaya yaapıştırmak için kullanılan bağlayıcı madde nedir bunu açıklarlarsa içimiz rahat edecek
Bakır bakır oksit nedeniyle tehlikeli ama kalaylanınca sıkıntı yoktu kalay saf bir metal yutulsada vücuda zarar vermiyor
-
Ben seramik tavaları pek sevmedim. Teflon seramik gibi kaplamaların olduğu tavalar, tencereler kaplaması bozulduğu anda çöpe atmakta fayda var. Yapılan yemeğe göre mümkünse döküm tava ve tencere kullanmaktan yanayım. Dediğiniz gibi bakır da kullanılabilecek güzel seçeneklerden biri. Hem bakır, döküm ve toprak kaplarda yapılan yemekte ayrı bir güzel oluyor. Bir kere para verip döküm kullanın.
-
Evdeki eski kap kacağa kalay yapacak kalaycı bulamadık.
-
Bir tür sentetik reçine ile yapıştırılıyordur diye tahmin ediyorum.
-
Biraz daha araştırdım, seramik pişirme gereçlerinde selüloz sakızı olarak da bilinen E466 kodlu sodyum karboksimetil selüloz (CMC); bağlayıcı, yapıştırıcı ve kalıplaştırıcı olarak kullanılıyormuş.
http://www.sino-cmc.com/html_news/Main-Application-of-Carboxymethyl-cellulose-in-the-industry-2.html (http://www.sino-cmc.com/html_news/Main-Application-of-Carboxymethyl-cellulose-in-the-industry-2.html)
Direk gıda olarak tüketildiğinde hayvanlarda kanser oluştruduğu görülmüş. Ayrıca kansorejen bir madde olarak şüphe duyulmakta. Yalnız uyarayım %100 bu madde mi kullanılıyor, buysa pişirme esnasında gıdaya karışıyor mu riski var mı bilmiyorum. ben sadece yaptığım araştırmalardan çıkardığımı yazıyorum.
http://noshly.com/additive/e466/bulking-agent-plus/466/#.UhhQxz-RK71 (http://noshly.com/additive/e466/bulking-agent-plus/466/#.UhhQxz-RK71)
http://www.traditionaloven.com/articles/122/dangerous-food-additives-to-avoid (http://www.traditionaloven.com/articles/122/dangerous-food-additives-to-avoid)
-
Bence en güzeli çelik ve döküm tava kullanmak.
-
Paslanmaz çelik tamamıyla tepkisiz bir malzeme değil, yine de doğrudan metal yüzeylerde en iyi seçim. Dökümleri hiç tavsiye etmiyorum, düzenli olarak kan vermiyorsanız demirin fazlası hastalıklara yol açar: domates gibi asidik malzemeyle yapılan yemeklerde 2400mg/l gibi demir düzeylerine çıkılabiliyor döküm tencerelerle. (Ispanağın kilosunda 26 mg demir var, ne kadar aşırı olduğunu oradan kıyaslayın).
Seramikler ikiye ayrılıyor: safi seramik, metal üstü seramik kaplama. Her iki türü de gayet güvenli. Safi seramikler kırılma riskine açık ama çok hafifler. Metal üstü kaplamalar da teflon gibi fiziksel olarak tutturulduğundan yapıştırıcı kullanılmıyor. Teflona göre avantajı, çizilmesi daha zor, çizildiğinde de kalınlığı nedeniyle metale inmek mümkün değil. Metal üstü kaplamalar seramiğin gözenek yapısı nedeniyle çok az da olsa kaplanan metalden eser miktarda da olsa bir miktarın yiyeceğe karışmasına neden oluyor, o yüzden en güvenlisi safi seramikler.
Fakat efektif olarak safi seramikler de dahil, aşırı ısıtma ile tencere materyalinin yiyeceklere karışması mümkün. O yüzden her türlü tencerede en önemli şey uygun ateşte, gerekenden fazla ısı enerjisi vermeden pişirmek. Tencere içindeki yiyeceklere aktarılabilenden (işin fiziğinin detaylarına çok girmeden: tencere materyali iletimle ısıyı sıcak taraftan -ateş gören taban- soğuk tarafa -tencere dibi- aktarır, ısı tencere dibi yüzeyinden yiyeceklerin içinde bulunduğu sıvıya taşınımla aktarılır; iletim taşınımdan her zaman daha yüksek kapasitede ve hızlıdır) daha fazla enerji verirseniz, tencere materyali yiyeceğe aktaramadığı ısı enerjisiyle kendisi aşırı ısınmaya başlar, sorunlar da orada başlar.
Gözüyle görmeden ikna olmayanlara küçük bir deney: ateşle mesafesini doğru ayarlarsanız, açık ateş üzerinde pet şişe içinde (şişe deforme olmadan) su kaynatabilirsiniz. Aktarılan ısı enerjisi suyun alabildiğinin üzerine çıkmazsa şişeye birşey olmaz.
-
Arkadaşlar teşekkür ederim.ferhat bey çok aydınlatıcı bir bilgi oldu.pet şişe olayını askerden biliyorum silopi dağlarında pat şişede su kaynatıp çay yapardık sağlık yönünü düşünen yoktu tabiki
-
Vallaha arkadaş bir antrikot pişireceksem hiç öyle düşük sıcaklıkta olmuyor. Et hemen suyunu salıveriyor. Döküm tavada pişirilen bir antrikotun tadını hiç birşey vermiyor.
-
Vallaha arkadaş bir antrikot pişireceksem hiç öyle düşük sıcaklıkta olmuyor. Et hemen suyunu salıveriyor. Döküm tavada pişirilen bir antrikotun tadını hiç birşey vermiyor.
aynen
-
bu teflon gerçekten kanserojen mi? yani hala heryer teflon tencere tava doluda.
-
bu teflon gerçekten kanserojen mi? yani hala heryer teflon tencere tava doluda.
Teflon sonuçta 330 derece ısıya dayanan bir plastik gerisini sen düşün
-
bu teflon gerçekten kanserojen mi? yani hala heryer teflon tencere tava doluda.
Teflon sonuçta 330 derece ısıya dayanan bir plastik gerisini sen düşün
Platikse ve sıcaklık bir aradaysa tehlike çanları çalar hakkatende.
Bazı bıçak incelemelerinde görüyorum, teflon pul kullanıyorlar bıçak rahat açılıp kapansın diye.
Mermerin üstünde et güzel oluyor şimdiye kadar bir kere yeme şansım oldu, mermer ocak yapılabilir mi acaba eve.
-
Dedelerimiz gibi toprak tava'mı kullansa,acaba?
-
Dedelerimiz gibi toprak tava'mı kullansa,acaba?
Toprak kullanımında da radyoaktivite riski var, diye okumustum bir yerde. Ama çamurun alındığı yer önemli elbetter.
-
Mermer üzerinde de et güzel olur ama mermerin ömrü pek uzun olmaya bilir. Bazı volkanik taşlar üzerinde de et pişirildiği oluyor. Bu taşlar ısıyı koruduğu için önceden fırında ısıtılıyor ve daha sonra taş fırından çıkartılarak et üzerinde pişiriliyor. Mermer ne kadar ısıyı tutar bilemem, hiç denemedim. Ama fırınınızın ölçülerinde mermer kestirirseniz fırında mermeri kullanabilirsiniz. Sadece et değil ekmek, pizza gibi şeyleri pişirirken de çok güzel oluyor.
-
Bu yöntemde daha çok granit kullanımı yaygın, mermeri ilk kez duyuyorum.
-
En iyi et pişirme için Salim ustamın dediği gibi demir döküm ızgara tavası,bir kere alacaksınız(özellikle emaye kaplamasız bulursanız süper) düzenli bakımla ömür boyu hizmet eder..
Onunla yaptığım etin lezzetini (düzgün pişirme taktiğiyle) hiçbir şeyden alamıyorum ki benin yediğim antrikot blok yaklaşık 500-600gr arasında oluyor,
lezzet konusunda benim evde et yiyen bütün arkadaşlarım da aynı fikirde :)
-
Tadını yiyen bilir :) Normal tavalarda pişirme ile alakası olmuyor. Aynen benim arkadaşlarda aynı fikirdeler. Birkaç yaptığım özel yemek var ve beni ikna edebilirlerse arada yaparım arkadaşlara. Döküm tava sadece antrikot için değil balık, tavuk ve av hayvanları içinde geçerli.
-
heveslendirdiniz şimdi hangisi alınır bu tavanın marka tavsiyeside varmı :)
-
domates gibi asidik malzemeyle yapılan yemeklerde 2400mg/l gibi demir düzeylerine çıkılabiliyor döküm tencerelerle. (Ispanağın kilosunda 26 mg demir var, ne kadar aşırı olduğunu oradan kıyaslayın
Ferhat ın verdiği bilgi önemli. Bende dökümde ızgara yemek yapıyorum gerçekten farklı oluyor ama kafam karıştı şimdi. Döküm aletlerde gözenekli yapıdan dolayı zamanla deterjan gibi kimyasalları aldığını dolayısıyla temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini okumuştum ama yiyeceklere karışan demir yoğunluğu düşündürücü O:-). Paslanmazın en sağlıklı olduğu kesin ama oda yapıştırıyor balıklar etler telef oluyor 8)
-
domates gibi asidik malzemeyle yapılan yemeklerde 2400mg/l gibi demir düzeylerine çıkılabiliyor döküm tencerelerle. (Ispanağın kilosunda 26 mg demir var, ne kadar aşırı olduğunu oradan kıyaslayın
Ferhat ın verdiği bilgi önemli. Bende dökümde ızgara yemek yapıyorum gerçekten farklı oluyor ama kafam karıştı şimdi. Döküm aletlerde gözenekli yapıdan dolayı zamanla deterjan gibi kimyasalları aldığını dolayısıyla temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini okumuştum ama yiyeceklere karışan demir yoğunluğu düşündürücü O:-). Paslanmazın en sağlıklı olduğu kesin ama oda yapıştırıyor balıklar etler telef oluyor 8)
Pazlanmaz okadarda masum değil krom oksit oluşuyor gözlede gözükmez
-
Döküm tavalar genelde et türü yemeklerde hazırlanmada kullanılır. Ben ete pek domates karıştırmam :) Ayrıca döküm tava deterjan ile yıkanmaz. Güzelce silmeniz yeterlidir. Özgür kardeşim bilseydim alacağını bayramda aşağıdaki ürün 50 TL idi
http://www.esse.com.tr/essenso_tribeca_duo_griddle_48x26cm/ProductDetails.aspx?ProductID=17703 (http://www.esse.com.tr/essenso_tribeca_duo_griddle_48x26cm/ProductDetails.aspx?ProductID=17703)
Bu boyutlarda tavada işini görür;
http://www.esse.com.tr/staub_cast_iron_grilltava_siyah_34x21cm/ProductDetails.aspx?ProductID=22049 (http://www.esse.com.tr/staub_cast_iron_grilltava_siyah_34x21cm/ProductDetails.aspx?ProductID=22049)
Bu işi yapan yerli üreticilerde var ama ben denk gelmedim.
Döküm tavada et pişirmek isteyenler;
Önce güvendiğiniz yerden dinlenmiş et alın.
Eti üzerine kaya tuzu, karabiber (kendiniz çekin) ve zeytin yağı dökün. Bunu etin her iki yüzeyi için yapın ve bir gün dolapta bekletin.
Tavayı ocağa koyun ve ocağın en yüksek ayarda olmasına dikkat edin. Tavanın ısınması 3 dakika falan alabilir.
Tava yeterince ısındıktan sonra etinizi koyun (Tabi et önceden dolaptan çıkarılmalı ve et soğuk olmamalı).
Etin kalınlığına ve istediğiniz pişme oranına göre yaklaşık 3-5 dakika kadar bir tarafını pişirin. Pişene kadar eti çevirmeyin. Aynı işlemi diğer taraf için uygulayın.
Etin iki tarafı pişince etini üzerine tereyağı koyun ve yağ eriyince kaşık yardımı ile yağı etin üzerine dökün. Bu işlemi hızlı bir şekilde durmadan yapın ve yağı yakmayın. Bu işlemi yaparken zaten tereyağı köpük köpük olacaktır. Daha sonra afiyetle yiyin :)
Ben böyle yapıyorum eklenmesi gereken püf noktaları varsa söylerseniz sevinirim.
-
Tereyağının yanmaması için içerisine biraz zeytinyağı damlatmak yeterlidir ;)
-
Tadını yiyen bilir :) Normal tavalarda pişirme ile alakası olmuyor. Aynen benim arkadaşlarda aynı fikirdeler. Birkaç yaptığım özel yemek var ve beni ikna edebilirlerse arada yaparım arkadaşlara. Döküm tava sadece antrikot için değil balık, tavuk ve av hayvanları içinde geçerli.
Salim ustam genel tavsiye döküm ürünler için her çeşit için ayrı tava şeklinde tavuk et aynı tava (zaten sevmem son haberlerden sonra 40 yıl yemesem aramam :)) ) olabir ama balık için döküm tava mutlaka ayrı olmalı,malum yapı gözenekli..
Döküm tavalar genelde et türü yemeklerde hazırlanmada kullanılır. Ben ete pek domates karıştırmam :) Ayrıca döküm tava deterjan ile yıkanmaz. Güzelce silmeniz yeterlidir. Özgür kardeşim bilseydim alacağını bayramda aşağıdaki ürün 50 TL idi
http://www.esse.com.tr/essenso_tribeca_duo_griddle_48x26cm/ProductDetails.aspx?ProductID=17703 (http://www.esse.com.tr/essenso_tribeca_duo_griddle_48x26cm/ProductDetails.aspx?ProductID=17703)
Bu boyutlarda tavada işini görür;
http://www.esse.com.tr/staub_cast_iron_grilltava_siyah_34x21cm/ProductDetails.aspx?ProductID=22049 (http://www.esse.com.tr/staub_cast_iron_grilltava_siyah_34x21cm/ProductDetails.aspx?ProductID=22049)
Bu işi yapan yerli üreticilerde var ama ben denk gelmedim.
Döküm tavada et pişirmek isteyenler;
Önce güvendiğiniz yerden dinlenmiş et alın.
Eti üzerine kaya tuzu, karabiber (kendiniz çekin) ve zeytin yağı dökün. Bunu etin her iki yüzeyi için yapın ve bir gün dolapta bekletin.
Tavayı ocağa koyun ve ocağın en yüksek ayarda olmasına dikkat edin. Tavanın ısınması 3 dakika falan alabilir.
Tava yeterince ısındıktan sonra etinizi koyun (Tabi et önceden dolaptan çıkarılmalı ve et soğuk olmamalı).
Etin kalınlığına ve istediğiniz pişme oranına göre yaklaşık 3-5 dakika kadar bir tarafını pişirin. Pişene kadar eti çevirmeyin. Aynı işlemi diğer taraf için uygulayın.
Etin iki tarafı pişince etini üzerine tereyağı koyun ve yağ eriyince kaşık yardımı ile yağı etin üzerine dökün. Bu işlemi hızlı bir şekilde durmadan yapın ve yağı yakmayın. Bu işlemi yaparken zaten tereyağı köpük köpük olacaktır. Daha sonra afiyetle yiyin :)
Ben böyle yapıyorum eklenmesi gereken püf noktaları varsa söylerseniz sevinirim.
Döküm tavada et pişirmek isteyenler;
Önce güvendiğiniz yerden dinlenmiş et alın. aynı taktik
Eti üzerine kaya tuzu, karabiber (kendiniz çekin) ve zeytin yağı dökün. Bunu etin her iki yüzeyi için yapın ve bir gün dolapta bekletin. ben tuz harici birşey koymuyorum,tuz koymaktaki amaçta yüzeyi daha hızlı mühürlemek,diğer konulan malzemeler bana göre gerçek et tadını gölgeliyor :)
Tavayı ocağa koyun ve ocağın en yüksek ayarda olmasına dikkat edin. Tavanın ısınması 3 dakika falan alabilir. ben 10 dakika civarı tutuyorum,tam ısısını da üzerine çok küçük bir damla su döküp test ediyorum :)
Tava yeterince ısındıktan sonra etinizi koyun (Tabi et önceden dolaptan çıkarılmalı ve et soğuk olmamalı). aynı taktik
Etin kalınlığına ve istediğiniz pişme oranına göre yaklaşık 3-5 dakika kadar bir tarafını pişirin. Pişene kadar eti çevirmeyin. Aynı işlemi diğer taraf için uygulayın. aynı taktik,döküm tava eğer kaplamasız(yeni nesil döküm tavalar emaye kaplamalıdır ve daha az yapışma sorunu olur) ise yüksek ısı sebebiyle ilk anda yapışır,yüzey tam olarak piştikten sonra kendisi ayrılır,yani eti pişirirken sürekli kurcalamayın..
Etin iki tarafı pişince etini üzerine tereyağı koyun ve yağ eriyince kaşık yardımı ile yağı etin üzerine dökün. Bu işlemi hızlı bir şekilde durmadan yapın ve yağı yakmayın. Bu işlemi yaparken zaten tereyağı köpük köpük olacaktır. Daha sonra afiyetle yiyin :) dediğim gibi ben ilave hiçbir şey koymuyorum,tereyağ sonuçta hayvansal bir yağ ama tamamen farklı lezzette bir yağ,bu sebebten bence etin kendi yağının lezzetini bozuyor..
tava tavsiyesi dersen Türkiye de iki tane bu işi yapan ciddi firma var;
http://www.hecha.com.tr/
http://www.lavametal.com.tr/
uzun oldu ama güzel oldu :)
-
Her et kendi tadında güzeldir :) Tereyağı ve karabiber dediğin gibi isteğe bağlı. Özellikle karabiber taze çekildiğinde ve oranını kaçırmadığında etin tadını kesinlikle bozmuyor. Birde tavanın dibinde kalan yağları heba etmeyin. Bir miktar et suyu ile çektirme yaparsanız basit birde sosunuz olur. Hiç olmadı soğanları ince inde doğrayıp bu kalan yağ ile biraz kavurun. Birde farklı etler için farklı tava gibi bıçaklarınız da ayrı olmalı.
Verdiğin linklerde de güzel ürünler varmış.
-
Arkadaşlar alternatif olarak bende demir döküm olarak Korkmazın serilerini önerebilirim,
http://www.korkmaz.com.tr/urunler/420/pisirme-urunleri/demir-dokum-tencereler/a1472-casterra
http://www.korkmaz.com.tr/urunler/967/pisirme-urunleri/demir-dokum-tencereler/a1477-casterra
-
Her et kendi tadında güzeldir :) Tereyağı ve karabiber dediğin gibi isteğe bağlı. Özellikle karabiber taze çekildiğinde ve oranını kaçırmadığında etin tadını kesinlikle bozmuyor. Birde tavanın dibinde kalan yağları heba etmeyin. Bir miktar et suyu ile çektirme yaparsanız basit birde sosunuz olur. Hiç olmadı soğanları ince inde doğrayıp bu kalan yağ ile biraz kavurun. Birde farklı etler için farklı tava gibi bıçaklarınız da ayrı olmalı.
Verdiğin linklerde de güzel ürünler varmış.
aynen bu tarz sosu kullanıyorum,bir iki formülde bende var:),bir bir araya gelsek bir öküz yeriz salim ustam :2up :2up
Arkadaşlar alternatif olarak bende demir döküm olarak Korkmazın serilerini önerebilirim,
http://www.korkmaz.com.tr/urunler/420/pisirme-urunleri/demir-dokum-tencereler/a1472-casterra
http://www.korkmaz.com.tr/urunler/967/pisirme-urunleri/demir-dokum-tencereler/a1477-casterra
Muhtemel korkmazın ürünlerini de lava yapıyor,
Lava Türkiye'de ki en büyük üretici bir iki firmaya da fason üretim yapıyorlar,biraz araştırmıştım,benzer formda farklı bir iki firmada daha görmüştüm ama ana kaynak lava :)
-
Yok ben gençken iddialıydım ama artık o kadar değil :) Ama çok fazla işlenmemiş güzel eti severim. Köfteyi bile pek tercih etmiyorum. Kıyma kuyruk yağı ile birlikte zırhta çekilmiş olursa ve odun ateşinde pişerse o ayrı :)
-
bütün yazılanlara katılıyorum , ilave olarak söyleyeceğim tek bir şey var, o da antrikot angus cinsi danadan olursa çok farklı ve güzel oluyor mükemmel bir yağ dağılımı var. bir gün barbekü partisi düzenlenirse katılmak isterim.
-
düzenli olarak kan vermiyorsanız demirin fazlası hastalıklara yol açar: domates gibi asidik malzemeyle yapılan yemeklerde 2400mg/l gibi demir düzeylerine çıkılabiliyor döküm tencerelerle. (Ispanağın kilosunda 26 mg demir var, ne kadar aşırı olduğunu oradan kıyaslayın).
Ferhat bey acaba karbon celikleri icinde aynı sey gecerlimidir. Ozellikle asidik meyve sebzelere cok kısa surede tepki veriyorlar. Gecenlerde eğeden yaptıgım bir bıcakla sirke yapımı icin bolca elma dogradım bir düzine elmadan sonra elmaların yüzeyi bıçaktan simsiyah oluyordu.
-
Ferhat bey acaba karbon celikleri icinde aynı sey gecerlimidir. Ozellikle asidik meyve sebzelere cok kısa surede tepki veriyorlar. Gecenlerde eğeden yaptıgım bir bıcakla sirke yapımı icin bolca elma dogradım bir düzine elmadan sonra elmaların yüzeyi bıçaktan simsiyah oluyordu.
Valla bir tarafta asit olunca karşılıklı etkileşim mümkün ama ortada yüksek sıcaklık olmadan da elma asidiyle olur mu bilemedim. Bıçak rengi değişmedi sadece elmalarınki mi değişti?
-
Böyle bir konu söz konusu galiba. Reklam için mi yapılıyor bilmiyorum ama genelde seramik bıçak tanıtımlarında buna değiniyorlar.
http://www.youtube.com/watch?v=03YR-nkS4nc
-
ferhat bey bıçağın rengide değişiyor. bahçeye gidince size fotograflarım. Bıçak neredeyse morarıyor. Tabi elmalarada geciyor.
-
Arkadaşlar elmanın asidini küçümsemeyin,karbon çelikleri etkilediği gibi D2 gibi 0,12 Cr bulunan çelikte bile yıkamadan bırakırsan lekelenme yapabiliyor.Paslanmaz olması için 0,13 Cr gerekiyor
Arkadaşlar döküm tavaların üzerindede sanırım teflon kaplı,yada başkaşeymi ben kullanmadımda ,demirdökümün paslanmaması için birşeyle kaplanması gerekir
-
Mehmet ustam bildiğim kadarıyla iki türlüsü var. Bir emaye kaplamalı olan, birde kaplamasız olan. Kaplamasız olan da ilk kullanmadan önce yağlanarak fırına atılmasında fayda var diye duydum. Onun dışında ıslak bırakmamak yeterli olur.
Birde bilen var mıdır bilmiyorum ama kara demir diye tabir edilen bir saçtan tava yapılıyor. Adı gibi kendisi de kara. Eskiden bizde vardı ve oldukça kullanışlıydı. Hem ürünler yapışmıyor hem de lezzetli pişirme yapıyordu. Bir daha da öyle bir tava görmedim.
-
Birde bilen var mıdır bilmiyorum ama kara demir diye tabir edilen bir saçtan tava yapılıyor. Adı gibi kendisi de kara. Eskiden bizde vardı ve oldukça kullanışlıydı. Hem ürünler yapışmıyor hem de lezzetli pişirme yapıyordu. Bir daha da öyle bir tava görmedim.
kara tava yapmak için tava tercihan ayçicek yagı ile yaglanır sonra fırına verilir (odun fırınından bahsediyorum). Fırında yağın tava veya tepsi üzerinde yanarak yapışması ve siyah bir tabaka olusturması işlem birkaç defa tekrarlanarak sağlanır. Tava veya tepsi kullanımdan sonra yagcözücülerle değil sıcak su ve mekanik olarak yüzeysel temizlenir. Yıllar icinde tava bu tabakanın cok daha homojen olaran tavayı kaplaması ile yapısmaz bir hal alır. Burada kilit nokta özellikle bu tavalarda deterjan gibi kimyasalları asla kullanmamak lazım. Çünki bu siyah tabakanın yüzeyinden o yaglı dokuya nüfuz eder ve durulanmada gitmez sonra kanser falan olunur Allah muhafaza. Ben normal bulaşıkta asla bu tavaları ayrıca tahta kaşık, kesme tahtası gibi ahşap ekipmanı deterjan ile yıkatmam. Özellikle ahşap, deterjanı içine çeker ve sonrasında tekrar kusar. Tabi corbanızı deterjanlı icersiniz. Denemek isterseniz tahta kaşık spatula benzeri aletleri kaynar su icinde bekletin ve cıkan o bulanık ve deterjan kokulu suya bizzat sahit olun. Çorbanızı veya yemeginizi o kaşıkla karıştırdıgınızda aynen o deterjanı yemeğe kusar. Normal bulaşıkta ben Sadosan organik deterjan kullandırıyorum. Piyasadaki diger normal deterjanları durulayıp tamamen cıkarabilmek icin tonlarca su gerekiyormus. Zaten bulaşık deterjanına parfüm eklemenin mantığınıda anlamış değilim. durulanmış bir tabak hala parfüm kokuyorsa zaten sağlığa zararlı olan o kimyasallar üzerinde hala var anlamına gelir ki durulamakla o kokuyu cıkarmak da mümkün olmuyor.
-
Çok teşekkürler. Peki nasıl bir tava seçilmeli bu iş için? Mesele bu işlemi yapacak tavayı bulmak herhalde.
-
Emaye, teflon veya teflon diye satılan ne idüğü belirsiz ici sanayi boyaları ile boyanmıs bi tava olmasın . sapıda islem sırasında yanması yeter. Bakır kalaylı oldugundan islem sırasında kalay eriyebilir. Aleminyum da olur. Ama en iyisi bildigimiz sac galiba. Hani coban kavurma yapılan VOK tarzı saclar zaten kara tava olarak kullanılır yoksa et yapısır. Tavanızı balkonda kucuk tupun üstünde bir bezle yag surerek ısıtın. Belli bir sıcaklıktan sonra yag siyahlasacak. Tabi bu yag cok saglıklı degil fakat kızartmalarda vs. BU yanmıs yag tabakası yemek ile tava arasında izalosyana yarıyoır yani siz onu yemiyorsunuz. Birkac defa deha islemi tekrarladıkdan sonra tavanız kara tava olarak hazır. Ama kesinlikle kimyasak temizleme yapmayın. sıkoçbırayt tel falanda kullanmayın. En güzel temizleme sekli daha sıcakken uzerine bir tutam tuz serpip pecete ile silmek ve bir kenara kaldırmak olacaktır . Zamanla tava daha homojen bir katmanla daha cok yapısmaz olacaktır. Tuz cok mukemmel bir dezenfektandır. Mesela dograma tahtası gibi kimyasalları icine ceken malzemeleri temizlerken aslında eski ustalar TUZ ile ovarlar öyle kaldırırlardı
-
Bu bahsettiğiniz türdeki temizlik bu tavalarda çok kullanılan bir yöntem diye biliyorum bende. Özellikle bu tavaların yıkanmaması öneriliyor. Dediğiniz gibi en güzeli metal bir tava bulmak bu iş için.
-
Aslında bu yöntem emaye kaplamasız tavalarda kullanılan sistem,bu tarz pişirmelerde eğer bulunabilirse kaplamasız ızgara tavalarının çok daha iyi olduğu söyleniyor ama bulması biraz sıkıntılı..
benzer şekilde yapılan işlemin adı ''Seasoning'' araştırırsanız aynı mantık olduğunu görürsünüz..
Ben bir örnek ekledim,hemen hemen hepsi aynı mantık;
http://kitcheninred.com/blog/kirmizi-rehber/dokum-rehberi/
http://m.youtube.com/watch?v=npWOnXZAFLY
-
Normal siyah sacdan ( 3 mm kalınlığında örneğin) sıvama yöntemiyle dövülerek tava yapılıp karartma işlemi uygulansa aynı mantıkla iş görmez mi acaba ::)
-
Tereyağının yanmaması için içerisine biraz zeytinyağı damlatmak yeterlidir ;)
tereyağı hakiki ise yanmaz bildiğim kadarı ile, ancak içerisine farklı madeler katıp tereyağı diye sattıkları oluyor uyanıkların.kayınbrader börek fabrikasında müdürdü oradan biliyorum balıkesirden 1 ton yağ göndermi,ş adam test edicez dediler nalı dedim tavaya koyup ateşi yakıcaz yanarsa hakiki değil süt lorundan yada kremadan yapılmıştır demişlerdi,vay be dedim tereyağının bile üçkağıdı çıkmış memlekette
-
Normal siyah sacdan ( 3 mm kalınlığında örneğin) sıvama yöntemiyle dövülerek tava yapılıp karartma işlemi uygulansa aynı mantıkla iş görmez mi acaba ::)
Sefa hocam süper olur.Dövme Tava :2up Daha sonra Bıçak sanatının kardeşi MUTFAK EKİPMANLARI SANATI diye bi site açarız. Aşçılara kendi tavalarını yapmayı öğretiriz. Birsürü üyemiz olur. Belki sürmeneli ustalar bu işe el atarlar FİRANSIZ ÇELİĞİNDEN dövme tava satar piyasayı kasıp kavururlar. :)) espri bir yana Sac paslanmaz olursa karartma isleminde yanık yagın yapısma sorunu olurmu acaba
-
Pişirme kaplarının kullanımı sırasında ulaşacağı sıcaklık, alevin yanısıra kabın içinde ne bulunduğuna ve kabın kalınlığına bağlı.
Bir kabın içinde su varsa, içindeki su buharlaşana kadar kabın sıcaklığı 100 dereceyi geçemez. Bunun istisnası taki kabın kalınlığında: Eğer kap inceyse alevin vurduğu ancak suyun değmediği noktalar geçer tabii.
Eğer bir kap içinde sadece yağ varsa 100 derecenin çok üstünü de görebilirsiniz.
Eğer tamamen boş, yada içinde kuru bir şeyler olan bir kabı ısıtıyorsanız, bu kabın içindekinin, teflon gibisinden bir kaplamanın, hatta alüminyum ise kabın kendisinin yanmasını engelleyecek bir mekanizma yoktur.
Bu mantıkla yorumlarsak;
Teflon tavanızın içinde sulu bir yemek pişiriyorken sıcaklığın 100 derece civarlarını pek de aşmayacağını ve 340-350 derecelere yaklaşmaya çok uzak olduğunuzu bilerek rahat olun derim. Yağda bir şeyler kızartırken durum nedir, net bir şey söyleyemem ancak tavayı kuru kuru ısıtmayın diyebilirim.
Kalay ise 231 derecede eriyormuş. Eeee, görünüşe göre bunda da dikkatli olmak gerek. O:-)
-
Normal siyah sacdan ( 3 mm kalınlığında örneğin) sıvama yöntemiyle dövülerek tava yapılıp karartma işlemi uygulansa aynı mantıkla iş görmez mi acaba ::)
Sefa hocam süper olur.Dövme Tava :2up Daha sonra Bıçak sanatının kardeşi MUTFAK EKİPMANLARI SANATI diye bi site açarız. Aşçılara kendi tavalarını yapmayı öğretiriz. Birsürü üyemiz olur. Belki sürmeneli ustalar bu işe el atarlar FİRANSIZ ÇELİĞİNDEN dövme tava satar piyasayı kasıp kavururlar. :)) espri bir yana Sac paslanmaz olursa karartma isleminde yanık yagın yapısma sorunu olurmu acaba
Paslanmaz oldumu çelik tencereyle aynı mantık krom oksit sıkıntısı var karaçelik olcak
-
Pişirme kaplarının kullanımı sırasında ulaşacağı sıcaklık, alevin yanısıra kabın içinde ne bulunduğuna ve kabın kalınlığına bağlı.
Bir kabın içinde su varsa, içindeki su buharlaşana kadar kabın sıcaklığı 100 dereceyi geçemez. Bunun istisnası taki kabın kalınlığında: Eğer kap inceyse alevin vurduğu ancak suyun değmediği noktalar geçer tabii.
Eğer bir kap içinde sadece yağ varsa 100 derecenin çok üstünü de görebilirsiniz.
Eğer tamamen boş, yada içinde kuru bir şeyler olan bir kabı ısıtıyorsanız, bu kabın içindekinin, teflon gibisinden bir kaplamanın, hatta alüminyum ise kabın kendisinin yanmasını engelleyecek bir mekanizma yoktur.
Bu mantıkla yorumlarsak;
Teflon tavanızın içinde sulu bir yemek pişiriyorken sıcaklığın 100 derece civarlarını pek de aşmayacağını ve 340-350 derecelere yaklaşmaya çok uzak olduğunuzu bilerek rahat olun derim. Yağda bir şeyler kızartırken durum nedir, net bir şey söyleyemem ancak tavayı kuru kuru ısıtmayın diyebilirim.
Kalay ise 231 derecede eriyormuş. Eeee, görünüşe göre bunda da dikkatli olmak gerek. O:-)
Eylem bey kalay erisede yutulsada vücuda zararı yok ama bakırı kalaylamak gerekir bakır oksit sıkıntı özelliklede sebze pişerken
-
Arkadaşlar elmanın asidini küçümsemeyin,karbon çelikleri etkilediği gibi D2 gibi 0,12 Cr bulunan çelikte bile yıkamadan bırakırsan lekelenme yapabiliyor.Paslanmaz olması için 0,13 Cr gerekiyor
Arkadaşlar döküm tavaların üzerindede sanırım teflon kaplı,yada başkaşeymi ben kullanmadımda ,demirdökümün paslanmaması için birşeyle kaplanması gerekir
Lava metal emaye kaplı (3 kata kadar). Özellikle mangal üstü ve griddle ını tavsiye ederim :2up :2up :2up
Esse marka döküm tava,tencere vs. de Lava metal üretimidir :)
-
TV'de yemek programlarını izliyorum, yabancı şefleri. Teflon kullanan görmedim. Döküm, çelik ya da seramik kullanıyorlar. Ben evlendiğimde çelik tava ile başlamıştırk, yapışıyor diye soğuduk ondan attık. Sonra hep teflon tava kullandık. Tencerelerimiz de hep çeliktir. Son olarak döküm bir tencere aldım. Çok ağır, ama lezzetli et pişiriyor. Seramik de denemek istiyorum. Bir seramik tencere, bir de döküm tava alayım diyorum:)
-
Anneannemin açık hava fırını :2up
(http://imageshack.us/a/img850/7231/zwak.jpg)
(http://imageshack.us/a/img13/9919/1heu.jpg)
-
Türk işi "Dutch oven" olmuş. Çok yaratıcı :2up
-
bu teflon gerçekten kanserojen mi? yani hala heryer teflon tencere tava doluda.
Teflon sonuçta 330 derece ısıya dayanan bir plastik gerisini sen düşün
Platikse ve sıcaklık bir aradaysa tehlike çanları çalar hakkatende.
Bazı bıçak incelemelerinde görüyorum, teflon pul kullanıyorlar bıçak rahat açılıp kapansın diye.
Mermerin üstünde et güzel oluyor şimdiye kadar bir kere yeme şansım oldu, mermer ocak yapılabilir mi acaba eve.
mermer ocak yapılır yapılmasınadateras kat olacak fırın şeklinde yapacaksın bacası vs çok işçilik lazım yapıncada evladiyelik olacaktır, ben köyde gezmeye çıktım teyzemin torunu ile onda tüfek var o zaman bi kuş gidiyo karatavuk kuşu piliç kadar var bu ateş etti kuşu vurdu,köyede çok uzak mesafedeyiz temizledi kuşu yıkadı, yassı ovalimsi, bir taş bulduk onuda güzelce yıkadık lav taşı gibi ama çok sert bir taş ben patlar sıcağı görünce diyodumkenarlarına taş koyup yükselttik altına ateşi yaktık taş iyice ısındı üzerinede koyduk kara tavuğu yanımızda yiyeceğimiz vardı ama tavuğu tuzladım ben öyle bir tadı vardıki ömrümde yediğim en iyi lezzetti diyebilirim,belki doğal hakiki olması çok büyük etkendir ama, o taş üzerinde kızarması yağsız olarak pişmeside bu lezzeti artırmıştı bence,illlada mermerde yapmak gerekmiyor güzel bir lav taşı bul yıka altına yak odunu pişir ye afiyet olsun en hasaplısından bir ocak