Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 12:28:24

Başlık: Mutfak bıçağı.
Gönderen: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 12:28:24
Merhaba.Uzun zamandır bekleyen yaptığım bıçağı bugün bitirebildim.Bir kaç yerde hatalar oldu ama düzeltmek istemedim.
Çelik 1,4109 kalitesinde 0,70 karbon oranına sahip paslanmaz çelik.Sapta kök zeytin kullanıldı.Perçinler pirinç.
Namlu  yüzeyi 1500 grite kadar kabze ise 500 grite kadar  zımparalandı.900 derece civarında su verildi pürmüz ile menevişlendi.
Namlu üstünde küçük siyah oluklar oluştu iğne ucu girecek kadar küçük neden bilmiyorum.
Namlu 13 cm
Kabza 11 cm
Kalınlık 3 mm

Diğer fotoğraflar için.  https://picasaweb.google.com/107995507867589728561/MutfakBCag
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: Kaya - 24 Şubat 2013, 12:37:15
Sertac bravo cok guzel bir form olmus  yanliz öndeki pim biraz cikinti kalmis görünüyor fotodan yoksa kullandigin ahsap namlu formu ciddi derecede hosuma gitti.harika bir is cikarmissin
Alkislarim...
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: aliata - 24 Şubat 2013, 12:41:54
      Çok güzel.Kabzedeki desenler harika.Ellerine sağlık. :2up
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 12:45:42
Sertac bravo cok guzel bir form olmus  yanliz öndeki pim biraz cikinti kalmis görünüyor fotodan yoksa kullandigin ahsap namlu formu ciddi derecede hosuma gitti.harika bir is cikarmissin
Alkislarim...

Teşekkür ederim abi.Fotoğraftan öyle görünüyor yoksa düzgün.Pimlerde biraz sıkıntı oldu ama düzeltebildiğim kadar düzelttim.

      Çok güzel.Kabzedeki desenler harika.Ellerine sağlık. :2up

Teşekkür ederim.Kök zeytin çalışmasıda güzel olan bir ahşap.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: mehmet dülcek - 24 Şubat 2013, 13:17:50
gercekten guzelbi calısma plmus artık uzerındekı kucuk delıklerde nazarlıgı olsun  :2up
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 13:31:13
gercekten guzelbi calısma plmus artık uzerındekı kucuk delıklerde nazarlıgı olsun  :2up

Teşekkürler öyle olsun bakalım. :)
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: enemymortar - 24 Şubat 2013, 13:32:53
Emeğinize sağlık güzel görünüyor. Bu çelik için 1020 derece civarında 20 dk öneriliyor. 900 derecede yaptığınız ısıl işlem sonunda eğe testini geçebildiniz mi ?
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 13:34:45
Emeğinize sağlık güzel görünüyor. Bu çelik için 1020 derece civarında 20 dk öneriliyor. 900 derecede yaptığınız ısıl işlem sonunda eğe testini geçebildiniz mi ?

Sağolun.1020 derece oldugunu biliyorum ancak şartlar gereği 900 derece civarı yaptım işlemi.Ona rağmen çok güzel sertleşti testi geçti.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: bora atalay - 24 Şubat 2013, 13:52:09
sertaç eline sağlık , pim dışında söylenecek söz bulamıyorum , biraz uzun kalmış gibi....
ama yine de güzel bir işçilik çıkartmışsın...tebrikler
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 13:55:24
sertaç eline sağlık , pim dışında söylenecek söz bulamıyorum , biraz uzun kalmış gibi....
ama yine de güzel bir işçilik çıkartmışsın...tebrikler

Teşekkür ederim.Aslında pim uzun değil, delik biraz geniş olmuş o yüzden öyle görünüyor.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: LCLegend - 24 Şubat 2013, 14:23:43
Ellerine sağlık Sertaç gayet güzel olmuş. Oldukça hızlı yol alıyorsun. Eminim pek yakında çok daha güzellerini göreceğiz.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 14:41:18
Ellerine sağlık Sertaç gayet güzel olmuş. Oldukça hızlı yol alıyorsun. Eminim pek yakında çok daha güzellerini göreceğiz.

Teşekkür ederim abi. Umarım görürüz. :)
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: Low-maker TC Cem - 24 Şubat 2013, 15:22:33
Helal olsun Sertaç kardeşim ellerine sağlık  :2up  :2up
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 15:23:22
Helal olsun Sertaç kardeşim ellerine sağlık  :2up  :2up

Sağol abi :)
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: Osman Kurt - 24 Şubat 2013, 15:24:25
eline sağlık Sertaç  :) 900 derecede su vermenin sanırsam yapıdaki kromun tam anlamıyla çözülememesinden dolayı paslanmazlığı etkileniyor.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 15:43:32
eline sağlık Sertaç  :) 900 derecede su vermenin sanırsam yapıdaki kromun tam anlamıyla çözülememesinden dolayı paslanmazlığı etkileniyor.

Teşekkür ederim.O noktalar karbon yanmasıda olabilir diye düşünüyorum.Ustalarımız daha iyi bilir tabi. :)
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: Salim Türk - 24 Şubat 2013, 18:34:34
Sertaç Ellerine sağlık. Çok iyi gidiyorsun kardeşim.  :2up :2up :2up  Bu bıçağı anneye mi yaptık? Ama sana tavsiyem hala hızlı gidiyor gibisin. Zımpara yaparken her zımpara numaranı yükselttiğinde bir önceki zımpara çiziklerini yok etmeye çalış. 1500 grite kadar zımpara yapmışın ama kabzaya doğru çizikler duruyor hala. Perçinleri de biraz sert vurmuşsun galiba. Perçinler yamulmuş. Ondan dolayı perçinler bozuk görünüyor. Birde taşlama açısı belli olsaydı çok daha güzel görünecekmiş. Bu kadar yorum yapıyorum çünkü çalışmanı taktir ederek takip ediyorum. Durmadan devam.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: Mehmet GENÇ - 24 Şubat 2013, 18:55:45
Emeğinize sağlık güzel görünüyor. Bu çelik için 1020 derece civarında 20 dk öneriliyor. 900 derecede yaptığınız ısıl işlem sonunda eğe testini geçebildiniz mi ?

Sağolun.1020 derece oldugunu biliyorum ancak şartlar gereği 900 derece civarı yaptım işlemi.Ona rağmen çok güzel sertleşti testi geçti.
Östenit noktasına çıkmamışsınız paslanmazlar 1020 -1050 arası ama bıçak güzel olmuş ellerinize sağlık ,kök zytin bir başka olmuş çok beğendim
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 20:54:38
Sertaç Ellerine sağlık. Çok iyi gidiyorsun kardeşim.  :2up :2up :2up  Bu bıçağı anneye mi yaptık? Ama sana tavsiyem hala hızlı gidiyor gibisin.
Zımpara yaparken her zımpara numaranı yükselttiğinde bir önceki zımpara çiziklerini yok etmeye çalış.
1500 grite kadar zımpara yapmışın ama kabzaya doğru çizikler duruyor hala. Perçinleri de biraz sert vurmuşsun galiba.
Perçinler yamulmuş. Ondan dolayı perçinler bozuk görünüyor. Birde taşlama açısı belli olsaydı çok daha güzel görünecekmiş.
Bu kadar yorum yapıyorum çünkü çalışmanı taktir ederek takip ediyorum. Durmadan devam.

Teşekkür ederim abi.  Bıçak sahipsiz aslında belki bi talihlisi çıkar. Genelde akşamları çalışma fırsatım oluyor ışık yetersiz kaldığı için bazı yerlere dikkat edemiyorum.
Ama bundan sonra daha dikkatli olurum.Taşlama açısı görünmüyor çünkü sırta kadar devam ediyor nerdeyse birde ağzı flap zımpara ile açtım o yüzden. :)

Emeğinize sağlık güzel görünüyor. Bu çelik için 1020 derece civarında 20 dk öneriliyor. 900 derecede yaptığınız ısıl işlem sonunda eğe testini geçebildiniz mi ?

Sağolun.1020 derece oldugunu biliyorum ancak şartlar gereği 900 derece civarı yaptım işlemi.Ona rağmen çok güzel sertleşti testi geçti.
Östenit noktasına çıkmamışsınız paslanmazlar 1020 -1050 arası ama bıçak güzel olmuş ellerinize sağlık ,kök zytin bir başka olmuş çok beğendim

Bilgi için teşekkürler ısıl işlemi kömürde yaptığım ve hala iyi bir körüğüm olmadığı için biraz zor oluyor.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: Mehmet GENÇ - 24 Şubat 2013, 22:11:53
Sertaç Ellerine sağlık. Çok iyi gidiyorsun kardeşim.  :2up :2up :2up  Bu bıçağı anneye mi yaptık? Ama sana tavsiyem hala hızlı gidiyor gibisin.
Zımpara yaparken her zımpara numaranı yükselttiğinde bir önceki zımpara çiziklerini yok etmeye çalış.
1500 grite kadar zımpara yapmışın ama kabzaya doğru çizikler duruyor hala. Perçinleri de biraz sert vurmuşsun galiba.
Perçinler yamulmuş. Ondan dolayı perçinler bozuk görünüyor. Birde taşlama açısı belli olsaydı çok daha güzel görünecekmiş.
Bu kadar yorum yapıyorum çünkü çalışmanı taktir ederek takip ediyorum. Durmadan devam.

Teşekkür ederim abi.  Bıçak sahipsiz aslında belki bi talihlisi çıkar. Genelde akşamları çalışma fırsatım oluyor ışık yetersiz kaldığı için bazı yerlere dikkat edemiyorum.
Ama bundan sonra daha dikkatli olurum.Taşlama açısı görünmüyor çünkü sırta kadar devam ediyor nerdeyse birde ağzı flap zımpara ile açtım o yüzden. :)

Emeğinize sağlık güzel görünüyor. Bu çelik için 1020 derece civarında 20 dk öneriliyor. 900 derecede yaptığınız ısıl işlem sonunda eğe testini geçebildiniz mi ?

Sağolun.1020 derece oldugunu biliyorum ancak şartlar gereği 900 derece civarı yaptım işlemi.Ona rağmen çok güzel sertleşti testi geçti.
Östenit noktasına çıkmamışsınız paslanmazlar 1020 -1050 arası ama bıçak güzel olmuş ellerinize sağlık ,kök zytin bir başka olmuş çok beğendim

Bilgi için teşekkürler ısıl işlemi kömürde yaptığım ve hala iyi bir körüğüm olmadığı için biraz zor oluyor.
Körükte 900 dereceyi nasıl gördün
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 22:14:58
Sertaç Ellerine sağlık. Çok iyi gidiyorsun kardeşim.  :2up :2up :2up  Bu bıçağı anneye mi yaptık? Ama sana tavsiyem hala hızlı gidiyor gibisin.
Zımpara yaparken her zımpara numaranı yükselttiğinde bir önceki zımpara çiziklerini yok etmeye çalış.
1500 grite kadar zımpara yapmışın ama kabzaya doğru çizikler duruyor hala. Perçinleri de biraz sert vurmuşsun galiba.
Perçinler yamulmuş. Ondan dolayı perçinler bozuk görünüyor. Birde taşlama açısı belli olsaydı çok daha güzel görünecekmiş.
Bu kadar yorum yapıyorum çünkü çalışmanı taktir ederek takip ediyorum. Durmadan devam.

Teşekkür ederim abi.  Bıçak sahipsiz aslında belki bi talihlisi çıkar. Genelde akşamları çalışma fırsatım oluyor ışık yetersiz kaldığı için bazı yerlere dikkat edemiyorum.
Ama bundan sonra daha dikkatli olurum.Taşlama açısı görünmüyor çünkü sırta kadar devam ediyor nerdeyse birde ağzı flap zımpara ile açtım o yüzden. :)

Emeğinize sağlık güzel görünüyor. Bu çelik için 1020 derece civarında 20 dk öneriliyor. 900 derecede yaptığınız ısıl işlem sonunda eğe testini geçebildiniz mi ?

Sağolun.1020 derece oldugunu biliyorum ancak şartlar gereği 900 derece civarı yaptım işlemi.Ona rağmen çok güzel sertleşti testi geçti.
Östenit noktasına çıkmamışsınız paslanmazlar 1020 -1050 arası ama bıçak güzel olmuş ellerinize sağlık ,kök zytin bir başka olmuş çok beğendim

Bilgi için teşekkürler ısıl işlemi kömürde yaptığım ve hala iyi bir körüğüm olmadığı için biraz zor oluyor.
Körükte 900 dereceyi nasıl gördün

Körük olarak fön makinası kullanıyorum ancak oda bir yere kadar ısıtıyor ve sonra makina ısındığı için duruyor ardından ayak pompası ile mücadele başlıyor tabi.
Ama artık basit bir fırın yaptım onu kullanıyorum pürmüz ile.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: Mehmet GENÇ - 24 Şubat 2013, 22:26:26
http://bilgisayar.gittigidiyor.com/sarf-malzeme/temizlik-urunleri/hava-kompresoru bu likteki ucuz olanlardan kullan ben yıllarca kullandım ama geçici oluyor saç kurutmadan iyi iş görür hiç değilse durmaz devir ayarlısını al yoksa kömürler mangaldan uçar lastik hortumun ucuna kelepçeyle 5/8 yeda 1/2 demir boru tak o şekilde kullan
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: SertacMezereli - 24 Şubat 2013, 22:37:29
http://bilgisayar.gittigidiyor.com/sarf-malzeme/temizlik-urunleri/hava-kompresoru bu likteki ucuz olanlardan kullan ben yıllarca kullandım ama geçici oluyor saç kurutmadan iyi iş görür hiç değilse durmaz devir ayarlısını al yoksa kömürler mangaldan uçar lastik hortumun ucuna kelepçeyle 5/8 yeda 1/2 demir boru tak o şekilde kullan

Teşekkürler bunlardan almayı düşünüyordum ancak güç konusunda emin değildim çarşıda bir yerde gördüm gücünü deneyip alırım büyük ihtimal.
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: Kaya - 24 Şubat 2013, 23:10:12
Bunlarin gürültüleri nasil evde kullanilabilecek kadar sessizlermi
Başlık: Ynt: Mutfak bıçağı.
Gönderen: Mehmet GENÇ - 25 Şubat 2013, 00:14:21
Bunlarin gürültüleri nasil evde kullanilabilecek kadar sessizlermi
Birhayli gürültülü yanındakinin konuşmasını anlamakta zorlanırsın