Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: Ertarda - 13 Ocak 2012, 16:00:12
-
Uzun zamandır bitmiş bıçak yayınlamayınca meraklananlar hatta sağlığımdan endişe edenler çıktı. :)
Ben de sizi daha fazla merakta bırakmamak için, henüz bitmese de 'Bak işte bir şeylerin üzerinde çalışıyorum' diyebilmek adına sıradaki 4 bıçağın bittiği kadarını yayınlıyorum.
Tüm bıçaklar 1.4112 paslanmaz çelik, kalınlık 3,5 mm.
Kafamda ne zamandır yapmayı düşündüğüm, kabza formları aynı sadece namlu şekilleri değişik dörtlü bir seri vardı. Dördüne birden başladım. Pişman da oldum. Dört kere üst üste profil çıkarma, dört kere üst üste ağız açma, dört kere üst üste perdah vb. insanı çok sıkıyor. Bir daha tüm bıçaklarımı teker teker bitirmeye karar verdim. Çoklu yapmanın tek avantajı menevişleme işlemi hepsinin bir defada bitiyor.
Profiller bunlar.
(http://img688.imageshack.us/img688/5813/blade283201.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
Ben ısıl işlem öncesi 1200 kuma kadar perdah yapmayı seviyorum. Zira bazı çizikler anca 1200 kuma gelince görünür hale geliyor. Gözden kaçan ufacık bir çiziği ısıl işlemden sonra düzeltmek sertleşmiş çelik üzerinde çok çok zor.
(http://img263.imageshack.us/img263/8731/blade283202.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
Perdah sonrası ısıl işlem. Bu konu daha öncede çok defa tekrarlanmıştı ama yine de ufak bir açıklama yapayım. Yüksek alaşımlı çelikler genelde 20-30 dk arası yüksek sıcaklıklarda östenizasyon istiyor. 1000 derecenin üzerinde yarım saat bir çeliği bekletmek, eğer ortamda oksijen varsa çeliğin karbonunun yanıp gitmesi demektir. O yüzden bıçak profilini ısıl işlem süresince oksijenden korumak gerekli. Bunun bir kaç yöntemi var. Vakum fırınlar, sıvılaşmış tuz içinde ısıl işlem veya benim tercih ettiğim bıçak profilini paslanmaz çelik folyo ile zarf içine almak gibi. Zarfı kapatmadan önce içine bir miktar WD40 sıkıyorum. Zarf ısınınca yağ yanıyor, yanarken de içinde ki son oksijeni de tüketiyor.
(http://img688.imageshack.us/img688/4065/blade283203.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
-
(http://img15.imageshack.us/img15/136/blade283204.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
1.4412'yi iyice araştırınca şimdiye kadar hiç bilmediğim bazı şeylerle karşılaştım. Bu çelik ısıl işlemde yavaş yavaş ısınmak istiyor. Her ne kadar elektrikli fırın 1040 dereceye 1 saatin üzerinde gelse de,ben yine tariflere uydum 400, 650 ve 850 derecelerde fırını programlayıp 5'er dakika bekledim.
(http://img715.imageshack.us/img715/7697/blade283205.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
(http://img408.imageshack.us/img408/6705/blade283206.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
Her ne kadar 4 bıçak profili de ısıl işleme hazır da olsa ben her birini teker teker ısıl işleme aldım. Fırının dijital göstergesi 1040'ı gösterdiğinde 25 dk. östenizasyon için bekledim. Bu esnada Aluminyum soğutma plakalarının arasına derin dondurucuda beklemiş ve sıcaklığı -21 dereceye düşmüş 2 adet aluminyum plakayı sıkıştırarak soğuttum.
(http://img339.imageshack.us/img339/2183/blade283207.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
Eğer tüm profilleri bir defada fırına atsaydım, soğutma plakaları son bıçağa geldiğinde ısınmış olacaktı. Zaman kaybettirici ve enerji maliyeti açısından masraflı da olsa, tüm bıçaklara tek tek ısıl işlem uygulandı.
Menevişleme 175 derecede 2 defa 2 saat olarak yapıldı.
-
Isıl işlem sonrası profiller:
(http://img9.imageshack.us/img9/8155/blade283208.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
Balçakları paslanmazdan yapmak istedim. Hiç kimseye tavsiye etmem inanın çok zor.
(http://img217.imageshack.us/img217/876/blade283209.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
Kuyruğa metrik 5 vidayı gazaltı kaynak ile kaynattırdım.
(http://img818.imageshack.us/img818/8664/blade283210.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
Balçakları Bison epoxy metal ile sabitledim.
(http://img35.imageshack.us/img35/1122/blade283211.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
Sıra geldi sap yapımına.
(http://img13.imageshack.us/img13/9250/blade283212.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
(http://img862.imageshack.us/img862/7365/blade283214.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
Deri parçalar zımbayla kesildi. Orta delikleri delindi ve epoxy kullanılarak sapa dizildi.
Kuyruktaki 8 mm kalınlıktaki paslanmaza M5 paso açıldı. Epoxy ile birbirine yapıştırılmış deriler kuyruk metalini sıkmak suretiyle preslendi. Kuruduktan sonra da vidanın çıkan kısmı perçin gibi dövülerek metala sabitlendi.
(http://img10.imageshack.us/img10/8465/blade283213.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
(http://img252.imageshack.us/img252/51/blade283215.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
Şimdi sırada kabzanın şekillendirilmesi var. Onu da bir kaç gün içinde bitince yayımlarım.
-
:2up
Güzel bir anlatım olacağa benziyor ustam. İnşallah bitirişide görürüz.
-
Bıçak formları çok güzeller ellerinize sağlık. Resimli anlatım da çok iyi olmuş. Bu arada Zarfın içine sıktığınız wd40 ve sap derilerini kestiğiniz zımba çok dahiyane. Sayenizde bugün de birkaç şey öğrendim. Çok teşekkürler.
-
Ertuğrul süper bir anlatım ve paylaşım, sağol.
-
tebrikler anlatım süper gidiyor. :2up
-
Harika anlatım Ertuğrul ustam :2up Devamını merakla bekliyoruz...
-
Bıçaklar çok güzel olacak, simdiden belli.
Fakat bıçaklardan daha güzel olanı, anlatim sekliniz ve bize kazandırdıklarınız,
Sagolunuz, elleriniz dert görmesin, paylaşım icin sonsuz teşekkürler.
-
Kolay gelsin. 8)
-
Cok aciklayici oluyor , tesekkurler . Devamini merakla bekliyorum. Kolay gelsin
-
Devamini merakla merakla bekliyoruz.elinize saglik.
-
Kolay gelsin devamını bekliyoruz.Güzel bıçaklar olacağa benziyor
-
güzel olacakları kesin ;)
-
hepsinin ayrı güzeliği var tabi bitince hepsine ayrıayrı övgüler yazacağız ama şu anlatıma ayrı bişeyler yazmamız lazım tek kelimeylen süper anlatım teşekürler saygılar
-
ertugrul abı yıne döktürmeye başlamışsın :D :D :D
-
Abi kolay gelsin, anlatım için çok teşekkürler. Devamını merakla bekliyorum :2up
-
yaptığınız bıçaklar çok güzel , bu anlatım da çok güzel olmuş
-
Kış günü epoxy çok zor donuyor. Bulduğum çözüm fırını 50 dereceye ayarlayıp bıçakları gece boyunca fırının içinde bekletmek.
(http://img580.imageshack.us/img580/4959/blade283216.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-14
Bıçakların son hali böyle. Şimdi çok kalın zımpara ile deriyi kaba şeklini vermeye sıra geldi, ama bugün cumartesi. Hafta sonu komşular evdedir. Zımpara makinesi ile gürültü yapmam doğru olmaz. Artık iş pazartesi gününe kaldı. Bu gün makinesiz gürültüsüz işlerle uğraşmak lazım. Biraz mikarta yapmanın tam zamanı.
(http://img59.imageshack.us/img59/1550/blade283217.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-14
-
Malum, eskiden bu tür işlerde kullanacak derecede performanslı bir zımparalama çözümü yoktu. O zamanlar ahşap deri vb. bıçak ile biçimlendirilirdi. Bence uygun bir bıçakla saplardaki fazla deriden büyük oranda kurtulabilirsiniz. Daha sonra yine zımpara ile devam edersiniz. Tek önemli ayrıntı bıçağı fazla derine daldırmamak.
-
Bıçaklar çok güzel olacak, simdiden belli.
Fakat bıçaklardan daha güzel olanı, anlatim sekliniz ve bize kazandırdıklarınız,
Sagolunuz, elleriniz dert görmesin, paylaşım icin sonsuz teşekkürler.
Her zaman söylüyorum. Bu forum bana çok şey öğretti. Eğer bugün bu tip üretimler yapabiliyorsam bu forumdaki ustalarımdan öğrendiklerim sayesindedir.
Şimdi durum böyleyken, eğer ben forumdaşlarıma bir şeyler aktarmazsam nankörlük etmiş olmaz mıyım?
İşte bu yüzden iki elim kanda olsa, farklı bir şey yapmışsam sizler de öğrenin diye elimden geleni yapıyorum.
Bu tip paylaşımlar yaptığım için bana teşekkür etmeyin, tam tersi bu tip paylaşımlar yapabildiğim için ben Bıçak Sanatı ailesine teşekkür ederim.
-
Malum, eskiden bu tür işlerde kullanacak derecede performanslı bir zımparalama çözümü yoktu. O zamanlar ahşap deri vb. bıçak ile biçimlendirilirdi. Bence uygun bir bıçakla saplardaki fazla deriden büyük oranda kurtulabilirsiniz. Daha sonra yine zımpara ile devam edersiniz. Tek önemli ayrıntı bıçağı fazla derine daldırmamak.
Falçata tarzı bir bıçağın varsa bununla yoksa bir maket bıçağı ile saptaki derilere girişmeni öneririm. Hem evde, bir bezin üstünde bile işi çok rahat ilerletirsin hem de dünya kadar tozdan kurtulursun ve pürüzlü bir yüzey üretmeden işin kabası biter.
Deri sapı bıçakla biçimlendirmenin bir avantajı, kullanılacak çok kaba zımpara ile balçak ya da sapa dalma sıkıntısını yaşamamak. ;)
-
Valla abi sen artık marka olmayı hak ediyorsun bence. Çok güzel gidiyor merakla bekliyorum ellerin dert görmesin.
-
Malum, eskiden bu tür işlerde kullanacak derecede performanslı bir zımparalama çözümü yoktu. O zamanlar ahşap deri vb. bıçak ile biçimlendirilirdi. Bence uygun bir bıçakla saplardaki fazla deriden büyük oranda kurtulabilirsiniz. Daha sonra yine zımpara ile devam edersiniz. Tek önemli ayrıntı bıçağı fazla derine daldırmamak.
Falçata tarzı bir bıçağın varsa bununla yoksa bir maket bıçağı ile saptaki derilere girişmeni öneririm. Hem evde, bir bezin üstünde bile işi çok rahat ilerletirsin hem de dünya kadar tozdan kurtulursun ve pürüzlü bir yüzey üretmeden işin kabası biter.
Deri sapı bıçakla biçimlendirmenin bir avantajı, kullanılacak çok kaba zımpara ile balçak ya da sapa dalma sıkıntısını yaşamamak. ;)
Sadece o da değil, bant zımparada zımpara biraz kör olsa bile deri fazla ısınıp kaskatı olacaktır, sürekli soğutma, bekletme yüzünden çok zahmetli olabilir bant zımparada, zadece daha tamamen taze 36 veya 40 kum bir alminyum oksit bant ile işler sorunsuz yürüyebilir herhalde...
-
Emre'nin de dediği gibi 36 kum yeni zımpara bir kaç dakika içinde kaba formunu hallediyor.
-
Ustam gerçekten çok güzel işler.Açıklayıcı anlatımınız için teşekkürler.Elinize,gözünüze sağlık.
-
ertuğrul bey kolay gelsin yine güzel eserler geliyor demekki
-
Bugün balçak ve kuyruk metallerini şekillendirdim. Ben genelde balçakların ön yüzü hariç şekillerini kabza ile birlikte hallediyorum. Böylece kabzada zımpara ile uğraşırken balçağa zıımpara da kaçsa problem olmuyor. Kabza ile birlikte tüm metal aksam da önce kalın sonra yavaş yavaş incelen zımparayla parlatılıyor.
(http://img861.imageshack.us/img861/6497/blade283221.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-17
(http://img3.imageshack.us/img3/5240/blade283222.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-17
-
Evet, dostlar sonunda bitti. İşte 18 günlük çalışmanın sonuçları.
Çelik: 1.4112
Kalınlık 3,5 mm
Balçak: Paslanmaz çelik
Kabza: Deri
Önce bir toplu fotoğraf:
(http://img849.imageshack.us/img849/3668/blade283228toplam.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
#29 --- Deri saplı Drop Point
Namlu: 110 mm
Tam boy: 225 mm
(http://img20.imageshack.us/img20/4160/blade283229.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
(http://img830.imageshack.us/img830/7981/blade283229a.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
(http://img850.imageshack.us/img850/9012/blade283229b.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
#30 --- Deri saplı Nessmuk
Namlu: 110 mm
Tam boy: 225 mm
(http://img265.imageshack.us/img265/8056/blade283230.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
(http://img710.imageshack.us/img710/9712/blade283230a.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
(http://img192.imageshack.us/img192/9254/blade283230b.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
#31 --- Deri saplı Bowie
Namlu: 160 mm
Tam boy: 270 mm
(http://img830.imageshack.us/img830/2763/blade283231.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
(http://img836.imageshack.us/img836/7980/blade283231a.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
(http://img528.imageshack.us/img528/1583/blade283231b.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
#32 --- Deri saplı Skinner
Namlu: 110 mm
Tam boy: 225 mm
(http://img69.imageshack.us/img69/2276/blade283232.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
(http://img35.imageshack.us/img35/1585/blade283232a.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
(http://img215.imageshack.us/img215/9828/blade283232b.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-18
-
Eline emeğine sağlık Ertuğrul abi harika gözüküyorlar.Anlatım içinde teşekkürler.
Saygılar...
-
hepsi çok güzel de skinner çok hoşuma gitti ellerinize sağlık.
-
(http://img1.loadtr.com/b-125750-ağlayan_bebek.jpg)
-
Drop point ve bowie çok çok güzel gözüküyor. Ellerinize kollarınıza sağlık.
Bu arada XauPau'ya katılmamak da elde değil.... :'(
-
Çok çok hoş olmuş Ertuğrul usta :2up :2up, harbiden büyük yol katettin 1 yılda, artık bir tarzın ve belli bir kalite standartın oluştu. Bundan sonra bize dendiği gibi sana da "usta" sıfatının kullanılmasını forumdaşlardan talep ediyorum ^-^ Herhalde başka bi yorum yapmama gerek yok :D
-
Ustam ellerine kollarına sağlık, hepsi birbirinden rafine olmuş. Üstelik detaylı anlatımıda yanında hediye. Tebrikler ve teşekkürler.
-
ertuğrul usta budur yani :2up
-
(http://img1.loadtr.com/b-125750-ağlayan_bebek.jpg)
Ustam, kuru kuru eline sağlık desem olmaz. En güzelini Hayri yazmış.İşçilik on numara. Ustam birde birşey sorucam, yaptığın 32 bıçağın akibeti ne oldu. Hani öyle eşe dosta dağıtıyorsan ben de bir geçerken uğrayayım Bornova' ya.
-
(http://img1.loadtr.com/b-125750-ağlayan_bebek.jpg)
+ 1000
-
Ertuğrul usta 10 numara kalite işçilik 10 numara ellerin dert görmesin. Seni çok kıskanıyorum :'( :-[ ??? 8)
-
Ustam ellerinize sağlık bıçaklar çok güzel olmuş. Sormak istediğim iki husus var. Birincisi kuyruktaki metali sıktıktan sonra vidayı pim gibi dövüyormusunuz. İkincisi derilerin üstüne epoksi kapladıktan sonra zımpara tekrar epoksimi yapıyorsunuz.
Syg
-
Ustam ellerinize sağlık bıçaklar çok güzel olmuş. Sormak istediğim iki husus var. Birincisi kuyruktaki metali sıktıktan sonra vidayı pim gibi dövüyormusunuz. İkincisi derilerin üstüne epoksi kapladıktan sonra zımpara tekrar epoksimi yapıyorsunuz.
Syg
İlk sorunun cevabı bu resim.
(http://img252.imageshack.us/img252/51/blade283215.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-13
İlk uygulanan epoxy deri yapraklarını birbirine yapıştırmak için. İlk zımparadan sonra yüzeyde tabii epoxy kalmıyor. Zımpara ile kaba formu verdikten sonra epoxy değil syanacrilat uyguluyorum. Zira epoxy uygulasam 24 saatte ancak donuyor. Oysa syanacrlat bir kaç saniyede emilip sertleşiyor. Diğer taraftan syanacrilat epoxyden çok daha sıvı olduğundan derinin daha derinlerine kolayca emiliyor. Sertleştikten sonra da deri su geçirmez oluyor.
-
Teşekkür ederim. Resim gözümden kaçmış. :)
-
Usta süper işcilik var bıçağın dizynıda süper kısacası söyleyecek söz bulamıyorum harika
-
Ellerine sağlık Ertuğrul usta çok güzel olmuşlar :2up :2up
-
Ustam bıçakların güzelliğine yorumum malum. Ayrıca toplu fotoğrafı bilgisayarıma duvarkağıdı yaptım. Abartma demezseniz ve müsade ederseniz o resmi fotoğrafçıda bastırıp av malzemeleri dolabıma asacam o kadar güzeller.
Söylemek istediğim iki şey var bunların haricinde. İlki seri numarasını uygulamanız çok yerinde olmuş. 2.si profiller ilk haline göre biraz değişmiş. Tam olarak taşlama eşiğinin hemen arka kısmını kesmekle harika bir iş çıkarmışsınız.
-
profiller ilk haline göre biraz değişmiş. Tam olarak taşlama eşiğinin hemen arka kısmını kesmekle harika bir iş çıkarmışsınız.
Bu konuyu açıklamayı unutmuştum. Sorduğun iyi oldu.
Aslında planlanan profil baştan beri aynı. Zira taşlama eşiğinin arkasını boşaltmak bileme esnasında çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Zaten genelde Bowie'ler hep öyle yapılıyor. Gizli kabzalarda bunu uygulamak her zaman estetik sonuçlar veriyor. Kısacası hem estetik oluyor hem de bıçağın bakımı kolaylaşıyor.
Ancak bant zımparada ağız açarken taşlama eşiğinin her iki tarafta da eşit olmasını takip etmek açısından iş biraz zorlaşıyor. O yüzden ben orada ki boşlukları ağız açtıktan sonra oluşturuyorum.
-
Ertuğrul bey, bıçaklar harika olmuşlar ellerinize sağlık :2up Benim kafama takılan başka bir husus var, genelde gerek fabrikasyon olsun gerekse de özel üretimlerde isim hep sol yanağa( sizde sağ yanakta ) yazılıyor bunun özel bir nedeni var mı?
-
abi ellerine sağlık, çok güzel olmuşlar. tebrik ediyorum.
-
Ertuğrul bey, bıçaklar harika olmuşlar ellerinize sağlık :2up Benim kafama takılan başka bir husus var, genelde gerek fabrikasyon olsun gerekse de özel üretimlerde isim hep sol yanağa( sizde sağ yanakta ) yazılıyor bunun özel bir nedeni var mı?
Evet kesinlikle bilinçli yapılmış bir şey.
Sağlak bir insan bıçağı kesinlikle sola takması gerekir. Beldeki bıçak sağ el çalışırken kola takılmaması amacıyla. Buna benzer diğer neden avda tüfek taşırken belde sağa takılmış bıçak tüfeğin kundağını çizer.
Şimdi belde sola takılmış bir bıçağı sağ elle çekmeye çalışın. Bıçağın kesici kısmının öne bakması gerekir ki çektikten sonra bıçağı döndürmeden bir defada ele otursun.
Durum böyleyken kılıfa oturma açısından bıçağın sağ yanağı ön yanağıdır. Böylece kılıftan çıkartır çıkartmaz yanaktaki yazı görülebilir.
Şimdi senaryoyu biraz değiştirelim. Diyelim ki bıçağı belde sağda taşımaya alışmışsınız. Bu durumda da kılıftan çıkartırken bir defada ele oturmasını istiyorsanız bu defa da bıçağın kesici ağzının arkaya bakması gerekir. Bu durumda da bıçağın ön tarafı sağ yanaktır.
-
Ertuğrul bey, bıçaklar harika olmuşlar ellerinize sağlık :2up Benim kafama takılan başka bir husus var, genelde gerek fabrikasyon olsun gerekse de özel üretimlerde isim hep sol yanağa( sizde sağ yanakta ) yazılıyor bunun özel bir nedeni var mı?
Evet kesinlikle bilinçli yapılmış bir şey.
Sağlak bir insan bıçağı kesinlikle sola takması gerekir. Beldeki bıçak sağ el çalışırken kola takılmaması amacıyla. Buna benzer diğer neden avda tüfek taşırken belde sağa takılmış bıçak tüfeğin kundağını çizer.
Şimdi belde sola takılmış bir bıçağı sağ elle çekmeye çalışın. Bıçağın kesici kısmının öne bakması gerekir ki çektikten sonra bıçağı döndürmeden bir defada ele otursun.
Durum böyleyken kılıfa oturma açısından bıçağın sağ yanağı ön yanağıdır. Böylece kılıftan çıkartır çıkartmaz yanaktaki yazı görülebilir.
Şimdi senaryoyu biraz değiştirelim. Diyelim ki bıçağı belde sağda taşımaya alışmışsınız. Bu durumda da kılıftan çıkartırken bir defada ele oturmasını istiyorsanız bu defa da bıçağın kesici ağzının arkaya bakması gerekir. Bu durumda da bıçağın ön tarafı sağ yanaktır.
Av bıçakları için güzel bir açıklama, fakat ya mutfak bıçakları? O0 Onlarda da isim hep solda >:D
-
Ertuğrul bey, bıçaklar harika olmuşlar ellerinize sağlık :2up Benim kafama takılan başka bir husus var, genelde gerek fabrikasyon olsun gerekse de özel üretimlerde isim hep sol yanağa( sizde sağ yanakta ) yazılıyor bunun özel bir nedeni var mı?
Evet kesinlikle bilinçli yapılmış bir şey.
Sağlak bir insan bıçağı kesinlikle sola takması gerekir. Beldeki bıçak sağ el çalışırken kola takılmaması amacıyla. Buna benzer diğer neden avda tüfek taşırken belde sağa takılmış bıçak tüfeğin kundağını çizer.
Şimdi belde sola takılmış bir bıçağı sağ elle çekmeye çalışın. Bıçağın kesici kısmının öne bakması gerekir ki çektikten sonra bıçağı döndürmeden bir defada ele otursun.
Durum böyleyken kılıfa oturma açısından bıçağın sağ yanağı ön yanağıdır. Böylece kılıftan çıkartır çıkartmaz yanaktaki yazı görülebilir.
Şimdi senaryoyu biraz değiştirelim. Diyelim ki bıçağı belde sağda taşımaya alışmışsınız. Bu durumda da kılıftan çıkartırken bir defada ele oturmasını istiyorsanız bu defa da bıçağın kesici ağzının arkaya bakması gerekir. Bu durumda da bıçağın ön tarafı sağ yanaktır.
Av bıçakları için güzel bir açıklama, fakat ya mutfak bıçakları? O0 Onlarda da isim hep solda >:D
Kılıfla taşınan bıçaklar için durum böyle. Mutfak bıçakları zaten benim uzmanlık alanım değil.
Ama biraz da onlar için fikir yürütürsek, şöyle de bir sonuç çıkıyor.
Diyelim ki sağ elinle iş yaptığın bıçağı tezgaha koyarken avucunu içi yere bakacak şekilde mi koyarsın, yoksa elinin tersiyle mi. Bir defa dene bak.
Kısacası benim yaptığım bıçakları tezgaha koyduğunda yazı okunabiliyor. O fabrikasyon bıçaklarda ise ise yazı altta kalıp okunmuyor. Ben yaptığım bıçaklarla gurur duyduğum içim yazı okunsun istiyorum. Demek ki o fabrikalar ismini gizlemeye çalışıyor. >:D
-
Ertuğrul, sana katılmıyorum, yazı bence solda olmalı. Nedeni çok basit, sağlak bir insan bıçağı kullanırken en çok bıçağın sol tarafını görür. Solak bir bıçakta da sağ yanda olmalı bence...
-
Ertuğrul, sana katılmıyorum, yazı bence solda olmalı. Nedeni çok basit, sağlak bir insan bıçağı kullanırken en çok bıçağın sol tarafını görür. Solak bir bıçakta da sağ yanda olmalı bence...
Dediğim gibi mutfak bıçaklarında uzman değilim. Ama kılıflı bıçaklarda benim tercihim sağda olması.
Bilirsiniz kılıfın içindeki bıçağın şeklinde bir ara deri olur. Bıçağın şekli planda simetrik olmadığından bu derinin içindeki oyuntu da bıçağın sadece bir tek yönde kılıfın içine girmesine izin verecek şekildedir.
(http://img4.imageshack.us/img4/4895/blade283240.jpg)
By ertarda (http://profile.imageshack.us/user/ertarda) at 2012-01-19
Önce ki iletilerimde bıçağı kılıftan bir defada çıkarmak için sağ yüzünün kılıfın önünde olması gerektiğini açıklamıştım. Eline ilk defa o bıçağı alan kişiler yazı öne gelecek şekilde takmaya çalışıyor. Eğer yazı solda olsa ilk taktıklarında hep ters takmaya çalışıyorlar. Sonra girmediğini fark edince yönü değiştiriyorlar. Oysa yazı sağ yanağa yazıldığında hiç böyle bir problem çıkmıyor.
Aslında yazının solda olmasının Emre'nin dediği gibi bir avantajı var. Bıçağı sağ eliyle inceleyen bir insan sürekli yazıya kolayca görür şekilde bıçağa bakar. Bu tezgahta pazarlama esnasında bir avantaj oluşturabilir. Herhalde fabrikasyon üretim yapanlar bunu göz önünde bulunduruyorlardır.
Ama benim açımdan bıçağın pazarlama taktikleri değil kullanışlı olması çok daha önemli.
-
abi ellerine sağlık, çok güzel olmuşlar. tebrik ediyorum.
+100 :2up
-
Ertuğrul, gerçekten çalışmalarına bakarken gıpta ediyorum. titiz ve detaycı çalışmalarını takdir ediyor, bir gün ben de bıçak yapımına başlamalıyım artık demekten kendimi alamıyorum.... ;)
-
Daha önce bir yerlerde "namlunun ne tarafına, ne yazıldığına dair" bir konuşma geçmişti, ancak bulamadım.
Kabaca Batılı kılıçlar vs ile Doğulu kılıçların yazılarının farklı yüzlerde yer almasının, soldan sağa ve sağdan sola okuma ile ilgili olabileceğini konuşmuştuk...
ama emin değilim :(
Saygılarımla
-
Konuya geç de olsa bir cevap verme gereği hissettim;sağ elini kullanan kullanıcının kolay görebilmesi için marka isim numaralar sola basılır.Alırken de seçerken de kullanırken de sağ elle tutup sol yüzeye bakılır.
Bu zaman kadar ben de dikkat etmemiştim,üşenmedim gidip bendekilere baktım;fabrikasyon Buck,Crkt,Spyderco vs yazılar solda; el yapımı imzalı bıçaklarda gene solda.Bunun tek istisnası 4 tane Henry Morgan üretimi büyük damascus.
Sağda ya da solda olması sayılı üretim yapan biri ve alıcısı için fark eder mi?Bence hayır.Konu açılmasa aklımıza bile gelmeyecekti.Bıçaklar gayet da şık,birisine talip olduğumu da diğer başlıkta ayrıca belirttim :2up
-
Aslında marka nereye neden basılır konusunu bölüp ayrı başlığa mı alsak ne?
Namlunun sağ yüzüne damga vurmak da damganın hem kılıftan çıkarken hem de kullanırken karşıdaki tarafından görülmesini sağladığından tercih edilebilir. Ben şahsen hava atacağım bir bıçakta bunu uygun görürüm.
-
Bu zaman kadar ben de dikkat etmemiştim,üşenmedim gidip bendekilere baktım;fabrikasyon Buck,Crkt,Spyderco vs yazılar solda; el yapımı imzalı bıçaklarda gene solda.Bunun tek istisnası 4 tane Henry Morgan üretimi büyük damascus.
Sağda ya da solda olması sayılı üretim yapan biri ve alıcısı için fark eder mi?Bence hayır.Konu açılmasa aklımıza bile gelmeyecekti.Bıçaklar gayet da şık,birisine talip olduğumu da diğer başlıkta ayrıca belirttim :2up
Bu konu epeydir dikkatimi çekiyordu fakat herkes solda yapıyorsa vardır bir bildikleri deyip sormadım fakat Ertuğrul bey sağda yazınca hah tamam tam sırası dedim O0
-
Arkadaşlar sağ elle tutan için genelde solda yazılır bende hep sola yazarım ama zevk ve takdir yapana aittir isterse sırtına bile yazabilir saygı duyarım
-
:D Bu konuda ne muhafazakarmışım yahu, şimdi yazdığımı okuyunca şaşırdım. Sonra bir çalışmamı teslim ettikten sonra imzayı sağa attığımı farkedip ne kadar utandığımı hatırladım ^-^ Tabii ki tamamen yapana kalmış bir seçenek, yeter ki kimin yaptığına dair bir ibare olsun, nerede olduğunun bir önemi yok. Hatta bazı sırta atılmış imzalar çok hoşuma gidiyor, hem kullananın bıçağın sürekli gördüğü kısım da bu değil mi...
-
ben de sağa logo sola imza atmayı düşünüyordum her iki taraftada görsellik olacak yani :2up
-
Sırta imza da çok güzelmiş. Görebileceğimiz bir örnek var mı ?
-
Mesela Ray Laclonico öyle atar son zamanlarda, önceki bıçaklarında ise imza soldadır...
(http://farm8.staticflickr.com/7021/6391954395_5dc5f3e758_z.jpg)
-
Aslında marka nereye neden basılır konusunu bölüp ayrı başlığa mı alsak ne?
Sanırım iyi olacak.
Emre Abi teşekkürler. Bence sırtta imza çok güzel bir tarz. Tam sanatçılara yakışır türden.
-
ellerinize sağlık güzel olmuş
-
Ustam ellerine sağlık harika olmuşlar