Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Özel Yapım Araçlar => Şerit, Disk Zımpara Makinesi ve Ekipmanları => Konuyu başlatan: orkunaydin350 - 27 Temmuz 2020, 22:37:08
-
Merhaba ustalarım;
Bant zımparamda son yaptığım 3-5 bıçakta bir sorun oluşmaya başladı. Ağız açarken her bıçağın aynı noktasında bir derin oyuk oluşuyor ve taşlama çizgisi hep o aynı noktada bozulup derinleşiyor. Fotoğraflarda göstermeye çalıştım. Aslında daha da bariz bu oyuk ama bıçağı bozmamak için hiç bastırmadan çok dikkatli ve konsantre şekilde düzeltmeye çalıştım. Gene de en toparlayabildiğim hali bu fotoğraflardaki gibi oldu. Acaba aynada mı yoksa ağız açma aparatında mı deformasyon var? Yoksa ağız açma aparatını sürttüğüm tablada mı sorun var? Aynada çok derin olmayan fakat bariz görünen bir çizik var, onu da çekmeye çalıştım.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
-
Bu arada belirtmeyi unuttum, ben ağız açmaya devam ettikçe ve taşlama hattı sırta doğru genişledikçe o oyuk da yukarı doğru genişliyor, yani o oyuğu hiç yakalayamıyorum, hep daha ilerde oluyor. Alt tablaya düz ve parlak bir MDF parçası bağladım. Ağız açma aparatını onun üzerinde çalıştım. Böylece alt tablada bir deformasyon varsa onu elemek istedim, ayrıca aynadaki çizik de aşağıda kalmış oldu. Artık bıçak zımparaya o çiziğin üzerinde sürtmüyordu, çizik aynanın kullanılmayan alt bölümünde kalmıştı. Kendimce bu iki yerde sorun varsa elemeye çalıştım ama gene olmadı.
-
ustam benzer bir sorun bende de oluyor, benim fazla aşındıran kısım namlunun ilk başladığı yer, orası her zaman fazla aşınıp incelirdi, şu ara paslanmaza devam ettiğimden aparat kullanmıyorum, benim ayna standart bir köşebent, sizin ayna traşlanmış metal, oyuk sanki tam ayna boyunda gibi, kenar kısmında çıkıntı varsa yapabilir diye tahmin ettim. arabaların motor kapağınının eğriliğini kontrol ederken gönye benzeri bir çelik kullanılıyor, eğrilik varsa aradan ışık geçer klasik kontrol, varsa elinizde bu tarz düz bir cetvel benzeri bir malzeme arkasına telefonun flaşını açıp eğrilik kontrolü yapabilirsiniz diye düşündüm.
-
Aynı sorun bendede vardı Orkun usta ayna kosebent benim.bu yüzden serbest ele alistiriyorum kendimi. Bıçak profili yamuk sa ondanda yapıyor. Benim sorun aynaydi. Bıçağın ortasını fazla alıyordu hep
-
Orkun Ustam her profilde oluyorsa namluda değildir problem. Bence siz rikassoya dikkat ederken o kısmı açısını bozarak fazla tutuyorsunuz. Çünkü sorunlu kısım tam bant zımpara genişliği kadar olan kısım. Bence rikassoya yaklaşmadan ileri geri yaptığınızda sorun düzelecektir diye umut ediyorum. Yada önce rikassonun olduğu kısımı namlu ayna paralelliğini bozarak normalden daha fazla aşındırıp sonra rikassoya gelmeden paralel şekilde yine git gel ile çözebilecekmişsiniz gibime geliyor.
-
bant destek mekanizmasını söküp yıpranan cıvata vs varsa yenilemeni açısını ayarlayarak yeniden dizip çalıştırmanı tavsiye ederim. bazen mekanik akşamların problemlerinin çözümünde göremediğimiz ufacık bir sorun böylece ortadan kalkabiliyor. zira resimlerden gördüğüm kadarıyla bant destek plakasını üst cıvatası sanki gevşemiş de pul ile plaka arasından cıvata dişleri görünüyor. normalde altta görünmediği gibi olması gerekir diye düşünüyorum.. kolay gelsin.
-
Bıçak ağzını açmaya başlarken oydurursanız açmaya devam ederken bant oyuğun içini sürekli almaya devam eder bende bu sorunla karşılaştım çözümünü oyuk meydana geldiği zaman oyuk kaybolana kadar bıçağın oyuk olmayan kısımlarını aynanın 0.5 veya 1cm kenarında ileri geri hareketle düzenliyorum tavsiye ederim hem aynı zamanda bant zimparanin kenarını aşındığı için ricassoda keskin bozuk hatlar meydana gelmiyor.
-
Zımpara makinamın aynasının köşelerini yaklaşık 3 mm dairesel pahlı yaptim ağız açarken bıçak aynanın köşeleri dairesel olunca oturmuyor yani iz oluşmasını önlüyor ricassoda guzel görüntü veriyor.
(https://i.hizliresim.com/JY3KNb.jpg) (https://hizliresim.com/JY3KNb)
-
Orkun ustam aynı problem bende de var tam olarak seninkine yakın bir yerde oyuk oluşturuyor makinem. Ekstra bir gayretle önünü, arkasını fazla taslayarak düzelmeye çalışıyorum fakat bu da gayet zorluyor. Araştırıyorum, anlamaya çalışıyorum bir şey bulursam paylaşırım inşallah.
-
Tüm cevaplar için teşekkürler ustalarım. Bir gurup makinede sorun yok diyor, bir gurup ise aynada sorun var diyor anladığım kadarıyla. Peki nasıl anlayabiliriz? Aynı şekilde çalışmamda son 5 bıçaktan önce hiçbir sorun olmuyordu. Extra birşey değiştirmedim yada farklı bir metod kullanmıyorum. Aynı şekilde çalışmamla son 5 bıçakta bu şekilde deformasyon oluşuyor.
-
Abi bahsettiğin sorunun sebebi tabladaki
çukurluk değil, Mehmet ustanın dediği gibi
el hareketi. Yatağan gibi ters eğimli
namlularda daha çok olur bu problem.
Aslına bakarsan bu tablaların 1mm
dışbükey olması gerekiyor, aynı tekerdeki
gibi.
Ayrıca çukurluk sebepli problemin de var
farketmemişsin, senin bıçaklar dışbükey olur
bu tablayla. Tablaya düzgün kesilmiş bir
granit ya da fayans yapıştırman gerekiyor.
Onu da es geçmeyelim.
-
Zımpara makinamın aynasının köşelerini yaklaşık 3 mm dairesel pahlı yaptim ağız açarken bıçak aynanın köşeleri dairesel olunca oturmuyor yani iz oluşmasını önlüyor ricassoda guzel görüntü veriyor.
(https://i.hizliresim.com/JY3KNb.jpg) (https://hizliresim.com/JY3KNb)
Bu ifadenizi tam anlayamadım, aynayı fotoğraflayarak izah etmeniz mümkün mü? Bıçaklarımın en dandik yerleri ricasso kısımları oluyor genelde.
-
benim anladığım bu düzeneğin, aynanın sağı ve solunda uygulanmış şekli sanırım.
(https://i.ibb.co/BrQP71P/Ads-z.jpg) (https://ibb.co/cCZvpmv)
-
benim anladığım bu düzeneğin, aynanın sağı ve solunda uygulanmış şekli sanırım.
(https://i.ibb.co/BrQP71P/Ads-z.jpg) (https://ibb.co/cCZvpmv)
2 teker olanlar makinayı beşinci
Kattan aşağı atsın o zaman şaka şaka :) ben memnunum ama 4 tekerimiz yok onu yapacak Orkun ustam başıma bu bir iki defa geldi nedeni dayama değil ya tabla yada aparattır benim makinanın tablası ufak altına uzun kalın mdf malzeme koyuyorum koyduğumdan kaynaklı bir kaç defa aynı sorunu yaşadım.
-
benim anladığım bu düzeneğin, aynanın sağı ve solunda uygulanmış şekli sanırım.
(https://i.ibb.co/BrQP71P/Ads-z.jpg) (https://ibb.co/cCZvpmv)
2 teker olanlar makinayı beşinci
Kattan aşağı atsın o zaman şaka şaka :) ben memnunum ama 4 tekerimiz yok onu yapacak Orkun ustam başıma bu bir iki defa geldi nedeni dayama değil ya tabla yada aparattır benim makinanın tablası ufak altına uzun kalın mdf malzeme koyuyorum koyduğumdan kaynaklı bir kaç defa aynı sorunu yaşadım.
ev 5 katlı olsa seni kırmazdım ustam, ama ev müstakil, elde avuçta bir makinemiz var, :) :)
-
Bir yandan makinede sorun olmamasını istiyorum, çünkü yaptırabileceğim kimse yok. Bir yandan da kendimde sorun olmamasını istiyorum. :)) Yarın hemen bir deneme daha yapacağım. İnşallah sorun herneyse çözebilirim. Çok teşekkürler değerli ustalarım.
-
İlgilenen ve cevap yazan tüm ustalarıma teşekkür ederim, sorun çözüldü. ^-^ Sorunun kaynağı eski zımparalarmış arkadaşlar. Aklınızda bulunsun, eğer ilerde başına gelen olursa ve bıçağınızda bu şekilde alakasız oyuklar oluşursa yeni bir bant takıp tekrar deneyin. Ben uzun ara vererek çalıştığım için, çok sık çalışma fırsatı bulamadığım için zımparaların eskidiğini farkedememişim. :D Eski bantlara bastıra bastıra taşlamaya çalışırken hem profiller ısınıyor hem de çok zor talaş kaldırabiliyordum. Bant yok yalpa yapıyordu ve alakasız oyuklar oluşuyordu. Kendi kendime "eskiden boyle değildi" deyip duruyordum ve makinede sorun var diye düşünmeye başlamıştım. Yeni banta geçtikten sonra hem yalpa yapma kesildi hem de hiç baskı uygulamadan rahatça profili ısıtmadan talaş kaldırabiliyorum. Oh be, dünya varmış. :2up
-
insana, iş öğreten ustası,hatasıdır :2up
-
son fotoğrafta bıçağın hatları gayet düzgün görünüyor.
-
Sorunun eski zımparadan kaynaklanacağı kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Faydali tecrübe paylaşımı için teşekkürler.
-
Zımparanın belirli bir bölgesinin daha fazla aşınması dayamada milimetrik de olsa bir potluk ya da çukurluk olduğunu düşündürdü? Acaba o yüzden mi o bölge fazlaca aşınıyordu?
-
Zımparanın belirli bir bölgesinin daha fazla aşınması dayamada milimetrik de olsa bir potluk ya da çukurluk olduğunu düşündürdü? Acaba o yüzden mi o bölge fazlaca aşınıyordu?
İlk aklıma gelen benim de dayamanın aşınmış olmasıydı. Dayamaya kısa süreli test için MDF parça yapıştırdım gene düzelmedi ustam. Ama o testi gene eski zımpara ile denemiştim. Şimdi yeni sipariş ettiğim zımpara ile dayamaya düz bir yüzey yapıştırsam belki çok daha iyi olabilir, bilmiyorum. Fakat benim en büyük şikayetim zımparyı değiştirince düzeldi.
-
Valla benim de kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi zımparanın kendisinden kaynaklanacağı. Umarım bir daha sıkıntı çıkmaz.
-
merhabalar orkun kardesim ilk once bicak ağzi acma aparatini fazla kulanma isdersen bicak agzi acmak oldukca zor ve ince bir isdir aynaya dikat edersen bant zimparanin bez kismindaki yazilim ve numaralari boya oldugu icin aynaya çikiyor ve aynada kalin bir tabaka yaratiyor o yuzden bant zimpara döndükce agiz acma aparatindan kulandigin icin sabit bir yere denk geliyor ve bicagin agizinin acilmasinin duzluyunu engeliyor tavsiyem kardesim he bicak agzi acdikdan sonra aynayi aseton ve ya tinerli bir bezle silmendir yada bicak agiz acma aparatindan vaz gecib kendi ellerinle acman daha uyqun olur burada bicagin sicakligini hiss etmen bicagin sertliyini dusurmemen onemli kisimdir allah isini rast getirsin
-
merhabalar orkun kardesim ilk once bicak ağzi acma aparatini fazla kulanma isdersen bicak agzi acmak oldukca zor ve ince bir isdir aynaya dikat edersen bant zimparanin bez kismindaki yazilim ve numaralari boya oldugu icin aynaya çikiyor ve aynada kalin bir tabaka yaratiyor o yuzden bant zimpara döndükce agiz acma aparatindan kulandigin icin sabit bir yere denk geliyor ve bicagin agizinin acilmasinin duzluyunu engeliyor tavsiyem kardesim he bicak agzi acdikdan sonra aynayi aseton ve ya tinerli bir bezle silmendir yada bicak agiz acma aparatindan vaz gecib kendi ellerinle acman daha uyqun olur burada bicagin sicakligini hiss etmen bicagin sertliyini dusurmemen onemli kisimdir allah isini rast getirsin
Tavsiye için çok teşekkürler ustam. Ben serbest elle ağız açabilecek kadar uzman ve usta değilim. O yüzden aparat kullanıyorum.
-
merhabalar orkun kardesim ilk once bicak ağzi acma aparatini fazla kulanma isdersen bicak agzi acmak oldukca zor ve ince bir isdir aynaya dikat edersen bant zimparanin bez kismindaki yazilim ve numaralari boya oldugu icin aynaya çikiyor ve aynada kalin bir tabaka yaratiyor o yuzden bant zimpara döndükce agiz acma aparatindan kulandigin icin sabit bir yere denk geliyor ve bicagin agizinin acilmasinin duzluyunu engeliyor tavsiyem kardesim he bicak agzi acdikdan sonra aynayi aseton ve ya tinerli bir bezle silmendir yada bicak agiz acma aparatindan vaz gecib kendi ellerinle acman daha uyqun olur burada bicagin sicakligini hiss etmen bicagin sertliyini dusurmemen onemli kisimdir allah isini rast getirsin
Tavsiye için çok teşekkürler ustam. Ben serbest elle ağız açabilecek kadar uzman ve usta değilim. O yüzden aparat kullanıyorum.
insallah ellede acarsin bizde ilk once aparatla acdik sonra kendimizi biraz sikişdirip elle acmayi denedik insallah sende acacaksin
-
Hazir konu varken sorayim bende :) :) bant zımpara ilr agiz acip bileme yapan sonlandiran ustamis varmi ? yontem.metot paylaşırsa cok sevinirim
-
Hazir konu varken sorayim bende :) :) bant zımpara ilr agiz acip bileme yapan sonlandiran ustamis varmi ? yontem.metot paylaşırsa cok sevinirim
ersin kardesim şimdiki vaziyet şudur
Biçağinizi hazir vaziyete getiriyosunuz yani ağzini açib 0.5 mm de bırakıyosun sonra bant zımpara makinasinda biçağinizin ikinci ağzını açıyorsun şimdi bant zımparan 4 tekerlekliyse üst kisimda 2 tekerlekliyse bant zimparanin aynaya yakın olmayan yerlerinde ikinci ağzini yapa bilirsiz bunlari yapdikdan sonra biçağin ağiz kisminda çapaklar oluşacakdir onuda ya seramik masatla,yada deri masatla döke bilirsin aslinda bir yöntem daha vardir başara bilirmisin bilemiyorum bant zimparani ters çevirip bu arada bant zimpara 220 kum olmasi gerekir zimparayi ters çevirip zimpara makinasina öylece takiyorsun sonra biçağin ikinci ağzin nasil açdiysan öylece devam edib çapaklari döküyorsun
Kolay gelsin umarim faydalanirsiz
-
sağol Vulgar usta;
bende 220 ile.agizi aciyorum capaklarini polisaj macunu sürülmüş deri ile aliyorum ancak 220 kum dan sonra 400-600-800 gecmek gerekirmi ? ki bana gore gerekiyor ama aci surekli değişiyor galiba bunun icin baya bir el.alisyirmasi gerek. Eylem abinin zamaninda formda dedidgi gibi el acisini gelistirmek gerek
-
sağol Vulgar usta;
bende 220 ile.agizi aciyorum capaklarini polisaj macunu sürülmüş deri ile aliyorum ancak 220 kum dan sonra 400-600-800 gecmek gerekirmi ? ki bana gore gerekiyor ama aci surekli değişiyor galiba bunun icin baya bir el.alisyirmasi gerek. Eylem abinin zamaninda formda dedidgi gibi el acisini gelistirmek gerek
Yok ustam, tavsiye etmem. Keskinlik olarak tabir ettiğimiz his kayboluyor. Zımpara kumu yükseldikçe keskinlikten uzaklaşıyor. Daha doğrusu keskin kalma süresi kısalıyor. Bilemeyi bitirip masatı attıktan hemen sonra kağıt testi yada kıl kesme testi yaparızya, işte o kadar kalıyor keskinliği. Günlerce yada haftalarca kullanacağım diye bakıyorsunuz ama yok. Düşük kumda bilendikten ve masat atıldıktan sonraki keskinlik daha kalıcı oluyor.
-
sağol Vulgar usta;
bende 220 ile.agizi aciyorum capaklarini polisaj macunu sürülmüş deri ile aliyorum ancak 220 kum dan sonra 400-600-800 gecmek gerekirmi ? ki bana gore gerekiyor ama aci surekli değişiyor galiba bunun icin baya bir el.alisyirmasi gerek. Eylem abinin zamaninda formda dedidgi gibi el acisini gelistirmek gerek
220 kumla ikinci ağızı aç lakin masatladikdan sonra öylece kalmasi lazim çok ince kum olarsa keskinlik fazla kalici olmaz biçağin ağzinda masatladikdan sonra bizim gözle görmemiz imkansiz olan çapaklar kaliyor ve bu çapaklar kesme direncini uzatiyor
Kolay gelsin işin rast gele
-
sağol Vulgar usta;
bende 220 ile.agizi aciyorum capaklarini polisaj macunu sürülmüş deri ile aliyorum ancak 220 kum dan sonra 400-600-800 gecmek gerekirmi ? ki bana gore gerekiyor ama aci surekli değişiyor galiba bunun icin baya bir el.alisyirmasi gerek. Eylem abinin zamaninda formda dedidgi gibi el acisini gelistirmek gerek
aynen kardeşim dediklerine katılıyorum
Yok ustam, tavsiye etmem. Keskinlik olarak tabir ettiğimiz his kayboluyor. Zımpara kumu yükseldikçe keskinlikten uzaklaşıyor. Daha doğrusu keskin kalma süresi kısalıyor. Bilemeyi bitirip masatı attıktan hemen sonra kağıt testi yada kıl kesme testi yaparızya, işte o kadar kalıyor keskinliği. Günlerce yada haftalarca kullanacağım diye bakıyorsunuz ama yok. Düşük kumda bilendikten ve masat atıldıktan sonraki keskinlik daha kalıcı oluyor.
-
simdi iste taslar yerine oturdu ben daha oncede 1000 kuma.kadar bileme yapıyordum ama jilet gibi keskin olmasina rağmen cok uzun sure muhafaza edemiyordum keskinliğini. Bende acaba isil.islemdemi bir problem var diye düşünüyordum :🤔🤔🤔🤔
-
Ağalar beyler yapmayın, ağız tutuşunun ince
bitirişle ne alakası var? Kesilecek malzemeye
göre açı ayarlanıp mümkün olan en ince kuma
kadar bileme yapılır.
Bıçağın sertliğinden eminseniz ve bıçak erken
ağız kaybediyorsa açıyı kalınlaştıracaksınız.
Öyle 220yle 400le bıçak bırakılmaz.
Örnek vermek gerekirse sert ağaçlarda kullandığım
atölye bıçaklarımı en aşağı 4000 kum ve deri masat
ile bilerim ve sert ağaçlarla aylarca kullanırım.
Tekrar söylüyorum sertlikten emin olunuz.
Bir çok çelik ayçiçek yağında adam gibi sertleşmiyor.
-
şeref usta aslinda bahsedilen konuyu mikro tirtikk kalma.olayini daha oncede duymustum. isil.islemlerini ben yapamiyorum yerim.yok o yüzden profesyonel bir yerde yaptiriyorum bende cok yuksek kumlarda bileme yapiyorum ama sanki taktikal ve outdoor bicaklarinda cok kalici keskinlik kalmiyor gibi geliyor heralde yine formda.soylenmisti ne kadar cok keskinlik o hizli.korelme.gibi bir sey vardi diye hatırlıyorum. Bu sefer 220 bant zımpara serbest el.ile bileme yapip o.sekilde birakicam birde böyle tecrübe edelim bakalim
-
şeref usta aslinda bahsedilen konuyu mikro tirtikk kalma.olayini daha oncede duymustum. isil.islemlerini ben yapamiyorum yerim.yok o yüzden profesyonel bir yerde yaptiriyorum bende cok yuksek kumlarda bileme yapiyorum ama sanki taktikal ve outdoor bicaklarinda cok kalici keskinlik kalmiyor gibi geliyor heralde yine formda.soylenmisti ne kadar cok keskinlik o hizli.korelme.gibi bir sey vardi diye hatırlıyorum. Bu sefer 220 bant zımpara serbest el.ile bileme yapip o.sekilde birakicam birde böyle tecrübe edelim bakalim
Abi körelme işinde faktör çok, atıyorum sert ağacı
keserken bıçak dalamayıp bir sıyırıyor ağız bir
seferde gidiyor. Bazı hallerde yumuşak malzemeler
bile köreltebiliyor.
-
Şeref ustam senin bahsettiğin 4000 kum olan bileme taşı sanırım. Bizim konuştuğumuz bant zımparanın kumu. Kağıt zımpara ile 220 kumda bilenmez, haklısın. Ama bant çok hızlı, seri ve aynı noktaya birden fazla parçacık sürtüp aşındırma yaptığı için çok daha pürüzsüz ve engebesiz yüzey oluşturuyor. Yani kağıt zımpara ile elde 220 kumu ağıza sürdüğümüzde zımparanın çok küçük bir yüzeyini kullanabiliyoruz. El hızımız da makine kadar hızlı olmayınca kısa zamanda eşit ve homojen aşınmış yüzey oluşturamıyoruz. Bant zımparanın 1 dakikada oluşturduğu yüzeyi elde kağıt zımpara ile oluşturabilmek için saatlerce uğraşmak gerek. Tabi bant boyu da çok çok uzun olunca çok geniş bir yüzey ve kağıda göre çok fazla aşındırıcı parçacık sürtüyor. Bu da bileme taşılarının (atıyorum) 1200 gritlik yüzeyine denk gelmiş oluyor.
Diğer bir konu çok ince kumlara çıkıldıkça kesilen malzemeden artıklar ağıza doluyor ve yapışıyor. O yüzden nispeten tırtıklı bir ağız daha dayanıklı oluyor. Eğer sadece kıl kesen bir ustura bileyecek olsak dediğin gibi mümkün olan en yüksek gritte bilemek gerekir. O noktada hem ağzın dolması durumu söz konusu değil hem de yapışabilecek bir artık yok. Hem de zorlamadan ve baskı uygulamadan kesme sağlar. Fakat günlük hayat ihtiyaçlarını karşılamak için bir bıçağı ustura kadar keskin yaptığımızda, keskinliğin çok hızlı düştüğünü ve kısa süre sonra ağza artıklar dolup yapıştığını gördüm. 220 kum bir ağız bu manada bir testere gibi çalışıyor. Hem ağzı dolmuyor, hem de kestiği malzemeye tüm yüzey olarak temas etmiyor, yani tahliye boşluğu kalmış gibi oluyor. Meşhur domates testinde parlak ve pürüzsüz ağızlar hep domatese yapışır mesela. Ama 220 kum yapışmaz, arada boşluk kalır ve daha rahat tahliye eder.
-
Şeref ustam senin bahsettiğin 4000 kum olan bileme taşı sanırım. Bizim konuştuğumuz bant zımparanın kumu. Kağıt zımpara ile 220 kumda bilenmez, haklısın. Ama bant çok hızlı, seri ve aynı noktaya birden fazla parçacık sürtüp aşındırma yaptığı için çok daha pürüzsüz ve engebesiz yüzey oluşturuyor. Yani kağıt zımpara ile elde 220 kumu ağıza sürdüğümüzde zımparanın çok küçük bir yüzeyini kullanabiliyoruz. El hızımız da makine kadar hızlı olmayınca kısa zamanda eşit ve homojen aşınmış yüzey oluşturamıyoruz. Bant zımparanın 1 dakikada oluşturduğu yüzeyi elde kağıt zımpara ile oluşturabilmek için saatlerce uğraşmak gerek. Tabi bant boyu da çok çok uzun olunca çok geniş bir yüzey ve kağıda göre çok fazla aşındırıcı parçacık sürtüyor. Bu da bileme taşılarının (atıyorum) 1200 gritlik yüzeyine denk gelmiş oluyor.
Diğer bir konu çok ince kumlara çıkıldıkça kesilen malzemeden artıklar ağıza doluyor ve yapışıyor. O yüzden nispeten tırtıklı bir ağız daha dayanıklı oluyor. Eğer sadece kıl kesen bir ustura bileyecek olsak dediğin gibi mümkün olan en yüksek gritte bilemek gerekir. O noktada hem ağzın dolması durumu söz konusu değil hem de yapışabilecek bir artık yok. Hem de zorlamadan ve baskı uygulamadan kesme sağlar. Fakat günlük hayat ihtiyaçlarını karşılamak için bir bıçağı ustura kadar keskin yaptığımızda, keskinliğin çok hızlı düştüğünü ve kısa süre sonra ağza artıklar dolup yapıştığını gördüm. 220 kum bir ağız bu manada bir testere gibi çalışıyor. Hem ağzı dolmuyor, hem de kestiği malzemeye tüm yüzey olarak temas etmiyor, yani tahliye boşluğu kalmış gibi oluyor. Meşhur domates testinde parlak ve pürüzsüz ağızlar hep domatese yapışır mesela. Ama 220 kum yapışmaz, arada boşluk kalır ve daha rahat tahliye eder.
👍👍👍 şimdi düştü benim jeton.
-
Orkun ustam aynen katılıyorum soylediklerine
Bulent usta da mesela yaptigi bushcraft scandi agizlarini bildigim.kadariyla bant zımpara da 220 ile sonlandirip kila alma islemini yapiyor. Daha öncede dedigim gibi bu is birazda tecrübe isi son yaptigim 6-7 bicagi bu sekilde yapip sahada aktif halde kullanilacak sonuclari gorup burada da paylaşım yapabiliriz. Ayrica senin konuyuda resmen baltaladik , nereden nereye geldik ^-^ 😂😂😂 hakkini helal et özür dilerim
-
Orkun ustam aynen katılıyorum soylediklerine
Bulent usta da mesela yaptigi bushcraft scandi agizlarini bildigim.kadariyla bant zımpara da 220 ile sonlandirip kila alma islemini yapiyor. Daha öncede dedigim gibi bu is birazda tecrübe isi son yaptigim 6-7 bicagi bu sekilde yapip sahada aktif halde kullanilacak sonuclari gorup burada da paylaşım yapabiliriz. Ayrica senin konuyuda resmen baltaladik , nereden nereye geldik ^-^ 😂😂😂 hakkini helal et özür dilerim
Sorun yok ustam ^-^ Bir çok dip bilgiyi ben de konudan alakasız başlıklarda bulup okumuştum. Forum kullanımı gereği lazım olan bir bilgiyi kelime olarak arama yaptığımızda alakasız başlıklarda bulabiliyoruz.
Sadece Bülent ustam değil birçok ustamız bu şekilde çalışıyor. Mesela Sefa hocam da ziyaretimde bana uygulamalı olarak bunu göstermişti. Kendisinden bizzat edindiğim bilgidir bu mesela.
-
Ağalar beyler yapmayın, ağız tutuşunun ince
bitirişle ne alakası var? Kesilecek malzemeye
göre açı ayarlanıp mümkün olan en ince kuma
kadar bileme yapılır.
Bıçağın sertliğinden eminseniz ve bıçak erken
ağız kaybediyorsa açıyı kalınlaştıracaksınız.
Öyle 220yle 400le bıçak bırakılmaz.
Örnek vermek gerekirse sert ağaçlarda kullandığım
atölye bıçaklarımı en aşağı 4000 kum ve deri masat
ile bilerim ve sert ağaçlarla aylarca kullanırım.
Tekrar söylüyorum sertlikten emin olunuz.
Bir çok çelik ayçiçek yağında adam gibi sertleşmiyor.
merhabalar Şeref kardesim biçaklarin ağizinin kayb kesme dayanikligi git gide dusuyorsa bu biçagin ağzinin ince kumlara kadar gitmesi sonucundan aslidir sana bir test usulu soylerim isdersen cok ince kumla agzini bilediyin bicaklarla denersin umarim sonucu gormen için yeterli olur bir halat kesme teti yaparsin bicaklara
Bir halat göturub biraz kalin olmasi lazim 2.5 sm kalinlikda yeterli olur bence halati kaç defa kese bilecek kadar kes ve sayiyibaklinda tutub birde 220 kumdan kerib bir masat atib capaklari dukdukden sonra yine dene bakalim bu kumla kaç tane kesecekdir
Dikatiniz icin cok tesekkur edrim
-
...
(https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=14347.0;attach=41572;image)
Bant zımparamda son yaptığım 3-5 bıçakta bir sorun oluşmaya başladı. Ağız açarken her bıçağın aynı noktasında bir derin oyuk oluşuyor ve taşlama çizgisi hep o aynı noktada bozulup derinleşiyor....
Bu noktadan sola doğru şerit genişliği kadar gidince tam taşlama eşiğinin üzerine mi geliyor?
Taşlama eşiği genelde dikkati üstüne çeker, usta onu düzgün yapmaya çalışırken şeridin diğer kenarı da dikkat edilmezse bunu (fotoğraftaki okla gösterilen hali) yapabilir.
-
Okla işaretli yer ile aparatın son noktası arasındaki mesafe, tam bant zımparanın genişliği kadar. Yani dediğiniz gibi Eylem ustam, okla işaretli yerden sola doğru gittiğinizde zımparanın genişliği kadar mesafe var. Sizin bu sorun hakkında bir fikriniz var mı farklı olarak?
-
Kalıp marka boyası vb. boyadan da yardım alarak bıçağı şeride nasıl temas ettirdiğinize bakın ve yönteminizi geliştirin. Şeridin hep aynı hizayla karşı karşıya kalmaması için bıçağı uç ve sap yönlerinde ilerletmeyi deneyebilirsiniz. Taşlama yüzeyi ve şeridin arasındakini açıyı kontrol edebilirsiniz vs.
Bu taşlama eşiğini düzgün yapma derdinin yol açtığı bir başka hata da taşlama genişliğinin bu eşiğe yaklaştıkta genişlemesidir. Bir çok işte bunu görebilirsiniz.
-
Tam da takıldığım noktaya temas etmişsin Eylem Ustam. "taşlama genişliğinin bu eşiğe yaklaştıkta genişlemesi" hususunda bir tavsiyede bulunabilir misin bizlere? Bahsettiğim örnek tam olarak şöyledir:
-
Tam da takıldığım noktaya temas etmişsin Eylem Ustam. "taşlama genişliğinin bu eşiğe yaklaştıkta genişlemesi" hususunda bir tavsiyede bulunabilir misin bizlere? Bahsettiğim örnek tam olarak şöyledir:
Ağızdaki kalınlık aynı iken taşlamanın geniş olmasına bakılırsa bıçağın durduğu açı burda şeride daha paralel hale gelmiş, bıçağı aynı açıyla tutmamışsınız.