Bıçak Sanatı - Forum

Banr zımparamdaki sorun

mehmet_

• 1011
Ynt: Banr zımparamdaki sorun
« Yanıtla #20 : 13 Ağustos 2020, 10:08:07 »
Zımparanın belirli bir bölgesinin daha fazla aşınması dayamada milimetrik de olsa bir potluk ya da çukurluk olduğunu düşündürdü? Acaba o yüzden mi o bölge fazlaca aşınıyordu?
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #21 : 14 Ağustos 2020, 11:13:38 »
Zımparanın belirli bir bölgesinin daha fazla aşınması dayamada milimetrik de olsa bir potluk ya da çukurluk olduğunu düşündürdü? Acaba o yüzden mi o bölge fazlaca aşınıyordu?

İlk aklıma gelen benim de dayamanın aşınmış olmasıydı. Dayamaya kısa süreli test için MDF parça yapıştırdım gene düzelmedi ustam. Ama o testi gene eski zımpara ile denemiştim. Şimdi yeni sipariş ettiğim zımpara ile dayamaya düz bir yüzey yapıştırsam belki çok daha iyi olabilir, bilmiyorum. Fakat benim en büyük şikayetim zımparyı değiştirince düzeldi.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #22 : 14 Ağustos 2020, 11:35:08 »
Valla benim de kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi zımparanın kendisinden kaynaklanacağı. Umarım bir daha sıkıntı çıkmaz.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Vuqar aliyev

• 363
  • Meslek: Bicakci
  • Yer: Azerbaycan baku
« Yanıtla #23 : 14 Ağustos 2020, 21:19:00 »
merhabalar orkun kardesim ilk once bicak ağzi acma aparatini fazla kulanma isdersen bicak agzi acmak oldukca zor ve ince bir isdir aynaya dikat edersen bant zimparanin bez kismindaki yazilim ve numaralari boya oldugu icin aynaya çikiyor ve aynada kalin bir tabaka yaratiyor o yuzden bant zimpara döndükce agiz acma aparatindan kulandigin icin sabit bir yere denk geliyor ve bicagin agizinin acilmasinin duzluyunu engeliyor tavsiyem kardesim he bicak agzi acdikdan sonra aynayi aseton ve ya tinerli bir bezle silmendir yada bicak agiz acma aparatindan vaz gecib kendi ellerinle acman daha uyqun olur burada bicagin sicakligini hiss etmen bicagin sertliyini dusurmemen onemli kisimdir allah isini rast getirsin
« Son Düzenleme: 14 Ağustos 2020, 21:23:27 Gönderen: Vuqar aliyev »
🇦🇿🇦🇿Azerbaycan🇦🇿🇦🇿

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #24 : 15 Ağustos 2020, 12:19:15 »
merhabalar orkun kardesim ilk once bicak ağzi acma aparatini fazla kulanma isdersen bicak agzi acmak oldukca zor ve ince bir isdir aynaya dikat edersen bant zimparanin bez kismindaki yazilim ve numaralari boya oldugu icin aynaya çikiyor ve aynada kalin bir tabaka yaratiyor o yuzden bant zimpara döndükce agiz acma aparatindan kulandigin icin sabit bir yere denk geliyor ve bicagin agizinin acilmasinin duzluyunu engeliyor tavsiyem kardesim he bicak agzi acdikdan sonra aynayi aseton ve ya tinerli bir bezle silmendir yada bicak agiz acma aparatindan vaz gecib kendi ellerinle acman daha uyqun olur burada bicagin sicakligini hiss etmen bicagin sertliyini dusurmemen onemli kisimdir allah isini rast getirsin

Tavsiye için çok teşekkürler ustam. Ben serbest elle ağız açabilecek kadar uzman ve usta değilim. O yüzden aparat kullanıyorum.

Vuqar aliyev

• 363
« Yanıtla #25 : 15 Ağustos 2020, 15:25:02 »

Tavsiye için çok teşekkürler ustam. Ben serbest elle ağız açabilecek kadar uzman ve usta değilim. O yüzden aparat kullanıyorum.
insallah ellede acarsin bizde ilk once aparatla acdik sonra kendimizi biraz sikişdirip elle acmayi denedik insallah sende acacaksin
🇦🇿🇦🇿Azerbaycan🇦🇿🇦🇿

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #26 : 16 Ağustos 2020, 19:41:38 »
Hazir konu varken sorayim bende :) :) bant zımpara ilr agiz acip bileme yapan sonlandiran ustamis varmi ? yontem.metot paylaşırsa cok sevinirim

Vuqar aliyev

• 363
« Yanıtla #27 : 18 Ağustos 2020, 21:50:09 »
Hazir konu varken sorayim bende :) :) bant zımpara ilr agiz acip bileme yapan sonlandiran ustamis varmi ? yontem.metot paylaşırsa cok sevinirim
ersin kardesim şimdiki vaziyet şudur
Biçağinizi hazir vaziyete getiriyosunuz yani ağzini açib 0.5 mm de bırakıyosun sonra bant zımpara makinasinda biçağinizin ikinci ağzını açıyorsun şimdi bant zımparan 4 tekerlekliyse üst kisimda 2 tekerlekliyse bant zimparanin aynaya yakın olmayan yerlerinde ikinci ağzini yapa bilirsiz bunlari yapdikdan sonra biçağin ağiz kisminda çapaklar oluşacakdir onuda ya seramik masatla,yada deri masatla döke bilirsin aslinda bir yöntem daha vardir başara bilirmisin bilemiyorum bant zimparani ters çevirip bu arada bant zimpara 220 kum olmasi gerekir zimparayi ters çevirip zimpara makinasina öylece takiyorsun sonra biçağin ikinci ağzin nasil açdiysan öylece devam edib çapaklari döküyorsun
Kolay gelsin umarim faydalanirsiz
« Son Düzenleme: 18 Ağustos 2020, 21:52:55 Gönderen: Vuqar aliyev »
🇦🇿🇦🇿Azerbaycan🇦🇿🇦🇿

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #28 : 18 Ağustos 2020, 22:34:55 »
sağol Vulgar usta;
bende 220 ile.agizi aciyorum capaklarini polisaj macunu sürülmüş deri ile aliyorum ancak 220 kum dan sonra 400-600-800 gecmek gerekirmi ? ki bana gore gerekiyor ama aci surekli değişiyor galiba bunun icin baya bir el.alisyirmasi gerek. Eylem abinin zamaninda formda dedidgi gibi el acisini gelistirmek gerek

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #29 : 18 Ağustos 2020, 22:58:37 »
sağol Vulgar usta;
bende 220 ile.agizi aciyorum capaklarini polisaj macunu sürülmüş deri ile aliyorum ancak 220 kum dan sonra 400-600-800 gecmek gerekirmi ? ki bana gore gerekiyor ama aci surekli değişiyor galiba bunun icin baya bir el.alisyirmasi gerek. Eylem abinin zamaninda formda dedidgi gibi el acisini gelistirmek gerek

Yok ustam, tavsiye etmem. Keskinlik olarak tabir ettiğimiz his kayboluyor. Zımpara kumu yükseldikçe keskinlikten uzaklaşıyor. Daha doğrusu keskin kalma süresi kısalıyor. Bilemeyi bitirip masatı attıktan hemen sonra kağıt testi yada kıl kesme testi yaparızya, işte o kadar kalıyor keskinliği. Günlerce yada haftalarca kullanacağım diye bakıyorsunuz ama yok. Düşük kumda bilendikten ve masat atıldıktan sonraki keskinlik daha kalıcı oluyor.

Vuqar aliyev

• 363
« Yanıtla #30 : 19 Ağustos 2020, 10:54:58 »
sağol Vulgar usta;
220 kumla ikinci ağızı aç lakin masatladikdan sonra öylece kalmasi lazim çok ince kum olarsa keskinlik fazla kalici olmaz biçağin ağzinda masatladikdan sonra bizim gözle görmemiz imkansiz olan çapaklar kaliyor ve bu çapaklar kesme direncini uzatiyor
Kolay gelsin işin rast gele
🇦🇿🇦🇿Azerbaycan🇦🇿🇦🇿

Vuqar aliyev

• 363
« Yanıtla #31 : 19 Ağustos 2020, 10:56:31 »
sağol Vulgar usta;
aynen kardeşim dediklerine katılıyorum

Yok ustam, tavsiye etmem. Keskinlik olarak tabir ettiğimiz his kayboluyor. Zımpara kumu yükseldikçe keskinlikten uzaklaşıyor. Daha doğrusu keskin kalma süresi kısalıyor. Bilemeyi bitirip masatı attıktan hemen sonra kağıt testi yada kıl kesme testi yaparızya, işte o kadar kalıyor keskinliği. Günlerce yada haftalarca kullanacağım diye bakıyorsunuz ama yok. Düşük kumda bilendikten ve masat atıldıktan sonraki keskinlik daha kalıcı oluyor.
🇦🇿🇦🇿Azerbaycan🇦🇿🇦🇿

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #32 : 22 Ağustos 2020, 11:38:26 »
simdi iste taslar yerine oturdu ben daha oncede 1000 kuma.kadar bileme yapıyordum ama jilet gibi keskin olmasina rağmen cok uzun sure muhafaza edemiyordum keskinliğini. Bende acaba isil.islemdemi bir problem var diye düşünüyordum  :🤔🤔🤔🤔

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #33 : 22 Ağustos 2020, 22:29:35 »
Ağalar beyler yapmayın, ağız tutuşunun ince
bitirişle ne alakası var? Kesilecek malzemeye
göre açı ayarlanıp mümkün olan en ince kuma
kadar bileme yapılır.

Bıçağın sertliğinden eminseniz ve bıçak erken
ağız kaybediyorsa açıyı kalınlaştıracaksınız.
Öyle 220yle 400le bıçak bırakılmaz.

Örnek vermek gerekirse sert ağaçlarda kullandığım
atölye bıçaklarımı en aşağı 4000 kum ve deri masat
ile bilerim ve sert ağaçlarla aylarca kullanırım.

Tekrar söylüyorum sertlikten emin olunuz.
Bir çok çelik ayçiçek yağında adam gibi sertleşmiyor.

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #34 : 22 Ağustos 2020, 22:39:40 »
şeref usta aslinda bahsedilen konuyu mikro tirtikk kalma.olayini daha oncede duymustum. isil.islemlerini ben yapamiyorum yerim.yok o yüzden profesyonel bir yerde yaptiriyorum bende cok yuksek kumlarda bileme yapiyorum ama sanki taktikal ve outdoor bicaklarinda cok kalici keskinlik kalmiyor gibi geliyor heralde yine formda.soylenmisti ne kadar cok keskinlik o hizli.korelme.gibi bir sey vardi diye hatırlıyorum. Bu sefer 220 bant zımpara serbest el.ile bileme yapip o.sekilde birakicam birde böyle tecrübe edelim bakalim

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #35 : 22 Ağustos 2020, 23:05:50 »
şeref usta aslinda bahsedilen konuyu mikro tirtikk kalma.olayini daha oncede duymustum. isil.islemlerini ben yapamiyorum yerim.yok o yüzden profesyonel bir yerde yaptiriyorum bende cok yuksek kumlarda bileme yapiyorum ama sanki taktikal ve outdoor bicaklarinda cok kalici keskinlik kalmiyor gibi geliyor heralde yine formda.soylenmisti ne kadar cok keskinlik o hizli.korelme.gibi bir sey vardi diye hatırlıyorum. Bu sefer 220 bant zımpara serbest el.ile bileme yapip o.sekilde birakicam birde böyle tecrübe edelim bakalim
Abi körelme işinde faktör çok, atıyorum sert ağacı
keserken bıçak dalamayıp bir sıyırıyor ağız bir
seferde gidiyor. Bazı hallerde yumuşak malzemeler
bile köreltebiliyor.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #36 : 23 Ağustos 2020, 09:41:49 »
Şeref ustam senin bahsettiğin 4000 kum olan bileme taşı sanırım. Bizim konuştuğumuz bant zımparanın kumu. Kağıt zımpara ile 220 kumda bilenmez, haklısın. Ama bant çok hızlı, seri ve aynı noktaya birden fazla parçacık sürtüp aşındırma yaptığı için çok daha pürüzsüz ve engebesiz yüzey oluşturuyor. Yani kağıt zımpara ile elde 220 kumu ağıza sürdüğümüzde zımparanın çok küçük bir yüzeyini kullanabiliyoruz. El hızımız da makine kadar hızlı olmayınca kısa zamanda eşit ve homojen aşınmış yüzey oluşturamıyoruz. Bant zımparanın 1 dakikada oluşturduğu yüzeyi elde kağıt zımpara ile oluşturabilmek için saatlerce uğraşmak gerek. Tabi bant boyu da çok çok uzun olunca çok geniş bir yüzey ve kağıda göre çok fazla aşındırıcı parçacık sürtüyor. Bu da bileme taşılarının (atıyorum) 1200 gritlik yüzeyine denk gelmiş oluyor.

Diğer bir konu çok ince kumlara çıkıldıkça kesilen malzemeden artıklar ağıza doluyor ve yapışıyor. O yüzden nispeten tırtıklı bir ağız daha dayanıklı oluyor. Eğer sadece kıl kesen bir ustura bileyecek olsak dediğin gibi mümkün olan en yüksek gritte bilemek gerekir. O noktada hem ağzın dolması durumu söz konusu değil hem de yapışabilecek bir artık yok. Hem de zorlamadan ve baskı uygulamadan kesme sağlar. Fakat günlük hayat ihtiyaçlarını karşılamak için bir bıçağı ustura kadar keskin yaptığımızda, keskinliğin çok hızlı düştüğünü ve kısa süre sonra ağza artıklar dolup yapıştığını gördüm. 220 kum bir ağız bu manada bir testere gibi çalışıyor. Hem ağzı dolmuyor, hem de kestiği malzemeye tüm yüzey olarak temas etmiyor, yani tahliye boşluğu kalmış gibi oluyor. Meşhur domates testinde parlak ve pürüzsüz ağızlar hep domatese yapışır mesela. Ama 220 kum yapışmaz, arada boşluk kalır ve daha rahat tahliye eder.

Şeref Acar

• *
  • 1599
« Yanıtla #37 : 23 Ağustos 2020, 14:56:21 »
Şeref ustam senin bahsettiğin 4000 kum olan bileme taşı sanırım. Bizim konuştuğumuz bant zımparanın kumu. Kağıt zımpara ile 220 kumda bilenmez, haklısın. Ama bant çok hızlı, seri ve aynı noktaya birden fazla parçacık sürtüp aşındırma yaptığı için çok daha pürüzsüz ve engebesiz yüzey oluşturuyor. Yani kağıt zımpara ile elde 220 kumu ağıza sürdüğümüzde zımparanın çok küçük bir yüzeyini kullanabiliyoruz. El hızımız da makine kadar hızlı olmayınca kısa zamanda eşit ve homojen aşınmış yüzey oluşturamıyoruz. Bant zımparanın 1 dakikada oluşturduğu yüzeyi elde kağıt zımpara ile oluşturabilmek için saatlerce uğraşmak gerek. Tabi bant boyu da çok çok uzun olunca çok geniş bir yüzey ve kağıda göre çok fazla aşındırıcı parçacık sürtüyor. Bu da bileme taşılarının (atıyorum) 1200 gritlik yüzeyine denk gelmiş oluyor.

Diğer bir konu çok ince kumlara çıkıldıkça kesilen malzemeden artıklar ağıza doluyor ve yapışıyor. O yüzden nispeten tırtıklı bir ağız daha dayanıklı oluyor. Eğer sadece kıl kesen bir ustura bileyecek olsak dediğin gibi mümkün olan en yüksek gritte bilemek gerekir. O noktada hem ağzın dolması durumu söz konusu değil hem de yapışabilecek bir artık yok. Hem de zorlamadan ve baskı uygulamadan kesme sağlar. Fakat günlük hayat ihtiyaçlarını karşılamak için bir bıçağı ustura kadar keskin yaptığımızda, keskinliğin çok hızlı düştüğünü ve kısa süre sonra ağza artıklar dolup yapıştığını gördüm. 220 kum bir ağız bu manada bir testere gibi çalışıyor. Hem ağzı dolmuyor, hem de kestiği malzemeye tüm yüzey olarak temas etmiyor, yani tahliye boşluğu kalmış gibi oluyor. Meşhur domates testinde parlak ve pürüzsüz ağızlar hep domatese yapışır mesela. Ama 220 kum yapışmaz, arada boşluk kalır ve daha rahat tahliye eder.
👍👍👍 şimdi düştü benim jeton.

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #38 : 23 Ağustos 2020, 14:58:30 »
Orkun ustam aynen katılıyorum soylediklerine
 Bulent usta da mesela yaptigi bushcraft scandi agizlarini bildigim.kadariyla bant zımpara da 220 ile sonlandirip kila alma islemini yapiyor. Daha öncede dedigim gibi bu is birazda tecrübe isi son yaptigim 6-7 bicagi bu sekilde yapip sahada aktif halde kullanilacak sonuclari gorup burada da paylaşım yapabiliriz. Ayrica senin konuyuda resmen baltaladik , nereden nereye geldik  ^-^ 😂😂😂  hakkini helal et özür dilerim

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #39 : 23 Ağustos 2020, 21:22:27 »
Orkun ustam aynen katılıyorum soylediklerine
 Bulent usta da mesela yaptigi bushcraft scandi agizlarini bildigim.kadariyla bant zımpara da 220 ile sonlandirip kila alma islemini yapiyor. Daha öncede dedigim gibi bu is birazda tecrübe isi son yaptigim 6-7 bicagi bu sekilde yapip sahada aktif halde kullanilacak sonuclari gorup burada da paylaşım yapabiliriz. Ayrica senin konuyuda resmen baltaladik , nereden nereye geldik  ^-^ 😂😂😂  hakkini helal et özür dilerim

Sorun yok ustam ^-^ Bir çok dip bilgiyi ben de konudan alakasız başlıklarda bulup okumuştum. Forum kullanımı gereği lazım olan bir bilgiyi kelime olarak arama yaptığımızda alakasız başlıklarda bulabiliyoruz.

Sadece Bülent ustam değil birçok ustamız bu şekilde çalışıyor. Mesela Sefa hocam da ziyaretimde bana uygulamalı olarak bunu göstermişti. Kendisinden bizzat edindiğim bilgidir bu mesela.