Bıçak Sanatı - Forum

Banr zımparamdaki sorun

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Banr zımparamdaki sorun
« : 27 Temmuz 2020, 22:37:08 »
Merhaba ustalarım;

Bant zımparamda son yaptığım 3-5 bıçakta bir sorun oluşmaya başladı. Ağız açarken her bıçağın aynı noktasında bir derin oyuk oluşuyor ve taşlama çizgisi hep o aynı noktada bozulup derinleşiyor. Fotoğraflarda göstermeye çalıştım. Aslında daha da bariz bu oyuk ama bıçağı bozmamak için hiç bastırmadan çok dikkatli ve konsantre şekilde düzeltmeye çalıştım. Gene de en toparlayabildiğim hali bu fotoğraflardaki gibi oldu. Acaba aynada mı yoksa ağız açma aparatında mı deformasyon var? Yoksa ağız açma aparatını sürttüğüm tablada mı sorun var? Aynada çok derin olmayan fakat bariz görünen bir çizik var, onu da çekmeye çalıştım.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
Ynt: Banr zımparamdaki sorun
« Yanıtla #1 : 27 Temmuz 2020, 22:42:57 »
Bu arada belirtmeyi unuttum, ben ağız açmaya devam ettikçe ve taşlama hattı sırta doğru genişledikçe o oyuk da yukarı doğru genişliyor, yani o oyuğu hiç yakalayamıyorum, hep daha ilerde oluyor. Alt tablaya düz ve parlak bir MDF parçası bağladım. Ağız açma aparatını onun üzerinde çalıştım. Böylece alt tablada bir deformasyon varsa onu elemek istedim, ayrıca aynadaki çizik de aşağıda kalmış oldu. Artık bıçak zımparaya o çiziğin üzerinde sürtmüyordu, çizik aynanın kullanılmayan alt bölümünde kalmıştı. Kendimce bu iki yerde sorun varsa elemeye çalıştım ama gene olmadı.

mustafa TA4AHZ

• 400
  • Meslek: özel sektör -işçi
  • Yer: denizli
« Yanıtla #2 : 27 Temmuz 2020, 22:52:57 »
ustam benzer bir sorun bende de oluyor, benim fazla aşındıran kısım namlunun ilk başladığı yer, orası her zaman fazla aşınıp incelirdi, şu ara paslanmaza devam ettiğimden aparat kullanmıyorum, benim ayna standart bir köşebent, sizin ayna traşlanmış metal, oyuk sanki tam ayna boyunda gibi, kenar kısmında çıkıntı varsa yapabilir diye tahmin ettim. arabaların motor kapağınının eğriliğini kontrol ederken gönye benzeri bir çelik kullanılıyor, eğrilik varsa aradan ışık geçer klasik kontrol, varsa elinizde bu tarz düz bir cetvel benzeri bir malzeme arkasına telefonun flaşını açıp eğrilik kontrolü yapabilirsiniz diye düşündüm.
.....tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir.....

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
« Yanıtla #3 : 28 Temmuz 2020, 08:05:02 »
Aynı sorun bendede vardı Orkun usta ayna kosebent benim.bu yüzden serbest ele alistiriyorum kendimi. Bıçak profili yamuk sa ondanda yapıyor. Benim sorun aynaydi. Bıçağın ortasını fazla alıyordu hep
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 28 Temmuz 2020, 09:24:21 »
Orkun Ustam her profilde oluyorsa namluda değildir problem. Bence siz rikassoya dikkat ederken o kısmı açısını bozarak fazla tutuyorsunuz. Çünkü sorunlu kısım tam bant zımpara genişliği kadar olan kısım. Bence rikassoya yaklaşmadan ileri geri yaptığınızda sorun düzelecektir diye umut ediyorum. Yada önce rikassonun olduğu kısımı namlu ayna paralelliğini bozarak normalden daha fazla aşındırıp sonra rikassoya gelmeden paralel şekilde yine git gel ile çözebilecekmişsiniz gibime geliyor.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

ugurluahmet

• *
  • 45
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #5 : 28 Temmuz 2020, 09:55:42 »
bant destek mekanizmasını söküp yıpranan cıvata vs varsa yenilemeni açısını ayarlayarak yeniden dizip çalıştırmanı tavsiye ederim. bazen mekanik akşamların problemlerinin çözümünde göremediğimiz ufacık bir sorun böylece ortadan kalkabiliyor. zira resimlerden gördüğüm kadarıyla bant destek plakasını üst cıvatası sanki gevşemiş de pul ile plaka arasından cıvata dişleri görünüyor. normalde altta görünmediği gibi olması gerekir diye düşünüyorum.. kolay gelsin.

Emretpc

• mgWayncUF
  • 198
  • www.topcuoglubukum.com
    • private lady for adult chat
  • Meslek: Metal Bukum
  • Yer: Konya
« Yanıtla #6 : 28 Temmuz 2020, 13:26:44 »
Bıçak ağzını açmaya başlarken oydurursanız açmaya devam ederken bant oyuğun içini sürekli almaya devam eder bende bu sorunla karşılaştım çözümünü oyuk meydana geldiği zaman oyuk kaybolana kadar bıçağın oyuk olmayan kısımlarını aynanın 0.5 veya 1cm kenarında ileri geri hareketle düzenliyorum tavsiye ederim hem aynı zamanda bant zimparanin kenarını aşındığı için ricassoda keskin bozuk hatlar meydana gelmiyor.

Emretpc

• mgWayncUF
  • 198
  • www.topcuoglubukum.com
    • private lady for adult chat
  • Meslek: Metal Bukum
  • Yer: Konya
« Yanıtla #7 : 28 Temmuz 2020, 13:39:19 »
Zımpara makinamın aynasının köşelerini yaklaşık 3 mm dairesel pahlı yaptim ağız açarken bıçak aynanın köşeleri dairesel olunca oturmuyor yani iz oluşmasını önlüyor ricassoda guzel görüntü veriyor.

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
« Yanıtla #8 : 28 Temmuz 2020, 14:20:42 »
Orkun ustam aynı problem bende de var tam olarak seninkine yakın bir yerde oyuk oluşturuyor makinem. Ekstra bir gayretle önünü, arkasını fazla taslayarak düzelmeye çalışıyorum fakat bu da gayet zorluyor. Araştırıyorum, anlamaya çalışıyorum bir şey bulursam paylaşırım inşallah.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #9 : 28 Temmuz 2020, 14:22:51 »
Tüm cevaplar için teşekkürler ustalarım. Bir gurup makinede sorun yok diyor, bir gurup ise aynada sorun var diyor anladığım kadarıyla. Peki nasıl anlayabiliriz? Aynı şekilde çalışmamda son 5 bıçaktan önce hiçbir sorun olmuyordu. Extra birşey değiştirmedim yada farklı bir metod kullanmıyorum. Aynı şekilde çalışmamla son 5 bıçakta bu şekilde deformasyon oluşuyor.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #10 : 28 Temmuz 2020, 18:54:48 »
Abi bahsettiğin sorunun sebebi tabladaki
çukurluk değil, Mehmet ustanın dediği gibi
el hareketi. Yatağan gibi ters eğimli
namlularda daha çok olur bu problem.
Aslına bakarsan bu tablaların 1mm
dışbükey olması gerekiyor, aynı tekerdeki
gibi.

Ayrıca çukurluk sebepli problemin de var
farketmemişsin, senin bıçaklar dışbükey olur
bu tablayla. Tablaya düzgün kesilmiş bir
granit ya da fayans yapıştırman gerekiyor.
Onu da es geçmeyelim.

ali oral

• *
  • 22
  • Meslek: kamu çalışanı
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #11 : 28 Temmuz 2020, 23:54:24 »
Zımpara makinamın aynasının köşelerini yaklaşık 3 mm dairesel pahlı yaptim ağız açarken bıçak aynanın köşeleri dairesel olunca oturmuyor yani iz oluşmasını önlüyor ricassoda guzel görüntü veriyor.

Bu ifadenizi tam anlayamadım, aynayı fotoğraflayarak izah etmeniz mümkün mü? Bıçaklarımın en dandik yerleri ricasso kısımları oluyor genelde.

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #12 : 29 Temmuz 2020, 22:29:37 »
benim anladığım bu düzeneğin, aynanın sağı ve solunda uygulanmış  şekli sanırım.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #13 : 29 Temmuz 2020, 22:51:58 »
benim anladığım bu düzeneğin, aynanın sağı ve solunda uygulanmış  şekli sanırım.

2 teker olanlar makinayı beşinci
Kattan aşağı atsın  o zaman şaka şaka  :) ben memnunum ama 4 tekerimiz yok onu yapacak Orkun ustam başıma bu bir iki defa geldi nedeni dayama değil ya tabla yada aparattır benim makinanın tablası ufak altına uzun kalın mdf  malzeme koyuyorum koyduğumdan kaynaklı bir kaç defa aynı sorunu yaşadım.
Gendarmerie Special Operation...

mustafa TA4AHZ

• 400
« Yanıtla #14 : 29 Temmuz 2020, 22:57:02 »

2 teker olanlar makinayı beşinci
Kattan aşağı atsın  o zaman şaka şaka  :) ben memnunum ama 4 tekerimiz yok onu yapacak Orkun ustam başıma bu bir iki defa geldi nedeni dayama değil ya tabla yada aparattır benim makinanın tablası ufak altına uzun kalın mdf  malzeme koyuyorum koyduğumdan kaynaklı bir kaç defa aynı sorunu yaşadım.

ev 5 katlı olsa seni kırmazdım ustam, ama ev müstakil, elde avuçta bir makinemiz var, :) :)

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #15 : 29 Temmuz 2020, 23:18:47 »
Bir yandan makinede sorun olmamasını istiyorum, çünkü yaptırabileceğim kimse yok. Bir yandan da kendimde sorun olmamasını istiyorum. :)) Yarın hemen bir deneme daha yapacağım. İnşallah sorun herneyse çözebilirim. Çok teşekkürler değerli ustalarım.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
« Yanıtla #16 : 06 Ağustos 2020, 14:31:53 »
İlgilenen ve cevap yazan tüm ustalarıma teşekkür ederim, sorun çözüldü. ^-^ Sorunun kaynağı eski zımparalarmış arkadaşlar. Aklınızda bulunsun, eğer ilerde başına gelen olursa ve bıçağınızda bu şekilde alakasız oyuklar oluşursa yeni bir bant takıp tekrar deneyin. Ben uzun ara vererek çalıştığım için, çok sık çalışma fırsatı bulamadığım için zımparaların eskidiğini farkedememişim. :D Eski bantlara bastıra bastıra taşlamaya çalışırken hem profiller ısınıyor hem de çok zor talaş kaldırabiliyordum. Bant yok yalpa yapıyordu ve alakasız oyuklar oluşuyordu. Kendi kendime "eskiden boyle değildi" deyip duruyordum ve makinede sorun var diye düşünmeye başlamıştım. Yeni banta geçtikten sonra hem yalpa yapma kesildi hem de hiç baskı uygulamadan rahatça profili ısıtmadan talaş kaldırabiliyorum. Oh be, dünya varmış. :2up
« Son Düzenleme: 06 Ağustos 2020, 14:36:21 Gönderen: orkunaydin350 »

Mahmut Erdoğan

• 586
  • Meslek: Matematik Öğrtmni-Makina Müh(öğrnci)
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #17 : 06 Ağustos 2020, 16:29:06 »
insana, iş öğreten ustası,hatasıdır  :2up
(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.(Fatiha 5)

ali oral

• *
  • 22
  • Meslek: kamu çalışanı
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #18 : 07 Ağustos 2020, 02:55:29 »
son fotoğrafta bıçağın hatları gayet düzgün görünüyor.

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #19 : 12 Ağustos 2020, 21:42:39 »
Sorunun eski zımparadan kaynaklanacağı kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Faydali tecrübe paylaşımı için teşekkürler.
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.