Bıçak Sanatı - Forum

D2 Üzerine Yapılmış Bir Araştırma.

D2 Üzerine Yapılmış Bir Araştırma.
« : 16 Nisan 2016, 01:08:07 »
Toronto Üniversitesi- Kanada, metalurji ve malzeme bilimi departmanı 1999 yılında bir araştırma yapmış. Araştırma kesme takımlarında kullanılan takım çeliklerinin ısıl işlem sonrası davranışları.
Kullanılan çeliklerden birisi D2 ve test parçası olarak seçilen üç aynı malzemeye 1025, 1038 ve 1065 derecelerde vakumlu fırında östenizasyon ( 30 dakika) işlemi uygulanmış. Östenizasyon sonrası havada soğutulmuş ve sertleştirme işlemi sonrası parçalara 205, 538 ve 593 derecelerde temperleme işlemi uygulanmış ( 2saat+2saat+2saat ) Aslında testin asıl amaçlarından biri, sertlikten ödün verilmeden elde edilebilecek en iyi tokluk. Bu nedenle test parçalarına Charpy testi uygulanmış ve sertlikleri ölçülmüş. Uzatmayayım, bildiride bir çok detay var, zamanı olan ve çeviri yapacak arkadaşlar için yararlı  bir doküman.
Bizi pratikte ilgilendiren ve zorunlu kalındığında, karbon kaybı da göze alınarak ısıl işlem yapılmak istendiğinde belki işe yarayacak bir ara bilgi var; Bu testleri yaparlarken bir test parçası da açık atmosferli bir fırında oksijene maruz bırakılarak östenize edilmiş ( 1025 derecede 30 dakika) ve ölçülmüş, yüzeydeki karbon kaybı 0.35mm olarak kaydedilmiş. D2 de ölçülen bu karbon kaybının derinliği, daha düşük karbonlu bir başka takım çeliğinde 0.45 mm olarak ölçülmüş.
Yani, diyelim ki oksijene maruz bırakarak östenize ettiğiniz bir D2 çelik var, bunda oluşan karbon kaybının yüzeyden itibaren derinliği 0.35mm. Şu demek oluyor ki, paslanmaz folyo bulamadınız ama ısıl işlem yapmak istiyorsunuz, yüzeyden 0.35 mm talaş kaldırmayı göze alıyorsanız işlem işinize yarıyor.
Uzatmayayım, işe yarayacak tablolar ve bilgiler var, merak edenler için…

(Aşağıdaki linkten çekebilirsiniz)
https://tspace.library.utoronto.ca/bitstream/1807/13366/1/MQ45596.pdf

mehmet_

• 1011
Ynt: D2 Üzerine Yapılmış Bir Araştırma.
« Yanıtla #1 : 16 Nisan 2016, 01:24:17 »
Propan fırında sıcaklığı tam olarak sabitleyemesem de yaptığım ısıl işlemden ve 200 derecede 45 dak x 2  menevişten sonra D2 bıçağın test videosu. Sonuç beni de şaşırttı. Birçok aşamayı nasılsa olmaz ümitsizliği ile yaptığım için maalesef kayıt altına almadım.

http://dosya.web.tr/O71Aqy

Çok teşekkürler Hocam, oluyormuş demek ki :)
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2016, 01:48:05 Gönderen: mehmetucarcan »
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

« Yanıtla #2 : 16 Nisan 2016, 01:33:08 »
Bu bilgiden yola çıkarak bir şey daha türetilebilir; yüzeylerle zımparayla hiç uğraşmayıp bırakacaksınız karbon kaybı yüzeylerde olduğu gibi kalsın ve sadece ağızla uğraşılacak. Ağızdan yeterli talaş kaldırıldığında zaten sert doku çıkacaktır. Böylece hem gereksiz işten kurtarılabilir hem de dış çeperde görece yumuşak doku kalacağından kırılmaya dirençte gösterebilir. Denemek lazım.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 16 Nisan 2016, 06:28:24 »
Çok güzel bir bilgi.
Tesekkurler :)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #4 : 16 Nisan 2016, 08:25:17 »
paylaşım için teşekkürler Sefa Hocam..
temperleme için verilen dereceler çok net.. bizler çoğunlukla 'yaklaşık' söyleyebiliyoruz..
üniversite olduğuna göre muhtemelen daha kontrollü bir laboratuvar ortamıdır..
bu noktada ısı miktarlarındaki değişmeler yüzeydeki etki derinliğini ne kadar değiştirir acaba..?
profil haldeki malzemeye ısıl işlem öncesi .50mm'ye kadar ağız açıp bir takım risklerden kaçtığımızı düşünüyorduk..
test edilen biçimdeki uygulamalarda .50+(.35x2) mi olmalı..
bu düşünce şunu da merak ettiriyor bana; örneğin '1.000 derecede erir' denen bir madde 999 derecede erimez mi..
gözardı edilebilir paylar var mıdır..

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #5 : 16 Nisan 2016, 08:58:21 »
   Yaptigim denemeler esnasinda d2 celikten mamul bir bicagimi yuksek isi dayanimli bir mastik ile oksijenden izole ederek isil islemi hava gaz karisiminin cok uzerinde durmadan  baslatmistim. Islem esnasinda mastigin yuzeye iyi yapismamis olmasi nedeniyle yer yer kabuk gibi kalktigini gordum. Yinede isleme devam ettim. Sonucta uzerinde yer yer derin oyuklar olusan bir profilim oldu. Bu oyuklar yerine gore 0.5 mm yi bile geciyordu ki 1030 c° de 15 dakikalik bir sureden bahsediyorum. Anlatmaya calistigim tek kayip yuzeydeki celik kisminda ki karbon kaybi olmayabilir. Profil hic agiz acilmadan ve istenen kalinliktan belki 1 mm kadar kalin secilerek isil islem sonrasi inceltilip agiz acilarak bu islem ise yarayabilir gibi bi fikir olustu kafamda. Ama ben yine de hic bir profili bu sekilde riske etmezdim.  Nacizane deneyimim den elde ettigim fikirdir paylasmak istedim. Belki islemin boyle sonuclanmasinin farkli bi nedeni de olabilir ustalarimiz aciklik getirecektir
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Azim Zımpara

• 255
  • Fatih Abar
    • www.azim-zimpara.com
  • Meslek: Zımparacı
  • Yer: Gaziantep
« Yanıtla #6 : 16 Nisan 2016, 09:03:59 »
Bu bilgiden yola çıkarak bir şey daha türetilebilir; yüzeylerle zımparayla hiç uğraşmayıp bırakacaksınız karbon kaybı yüzeylerde olduğu gibi kalsın ve sadece ağızla uğraşılacak. Ağızdan yeterli talaş kaldırıldığında zaten sert doku çıkacaktır. Böylece hem gereksiz işten kurtarılabilir hem de dış çeperde görece yumuşak doku kalacağından kırılmaya dirençte gösterebilir. Denemek lazım.

bunu demeyeydiniz iyiydi  :) :)
Endüstriyel Zımpara Çözümleri                www.azim-zimpara.com

bekir polat

• 333
  • Meslek: makine teknikeri
  • Yer: kayseri/melikgazi
« Yanıtla #7 : 16 Nisan 2016, 10:00:12 »

bunu demeyeydiniz iyiydi  :) :)

Fatih abi merak etme bizde ağız açarken zımpara kullanırız ;D ;D ;D
YÜKSEK TEPELERE KARTAL DA ÇIKAR, BAZEN YILAN DA ÇIKAR AMA KARTAL YÜKSELEREK YILAN SÜRÜNEREK ÇIKAR

« Yanıtla #8 : 16 Nisan 2016, 13:10:31 »
paylaşım için teşekkürler Sefa Hocam..
temperleme için verilen dereceler çok net.. bizler çoğunlukla 'yaklaşık' söyleyebiliyoruz..
üniversite olduğuna göre muhtemelen daha kontrollü bir laboratuvar ortamıdır..
bu noktada ısı miktarlarındaki değişmeler yüzeydeki etki derinliğini ne kadar değiştirir acaba..?
profil haldeki malzemeye ısıl işlem öncesi .50mm'ye kadar ağız açıp bir takım risklerden kaçtığımızı düşünüyorduk..
test edilen biçimdeki uygulamalarda .50+(.35x2) mi olmalı..
bu düşünce şunu da merak ettiriyor bana; örneğin '1.000 derecede erir' denen bir madde 999 derecede erimez mi..
gözardı edilebilir paylar var mıdır..
Oradaki sıcaklıkları fahrenheit a çevirince neredeyse tam değerler çıkıyor, örneğin 1038 dereceyi Fahrenheit a çevirince 1900.4 F oluyor, başka bir nedeni olduğunu sanmıyorum. Söylediğin çok mantıklı, belki böyle bir işlem yapılacaksa ağızdaki yanal ölçülere biraz daha ilave yapmak gerekebilirama hepsinden önemlisi ağız asal eksenine 0,5 belki 1 mm fazlalık vermekte yarar var. En azından bu kısımdaki karbon kaybı yok edildiğinde istenilen tam ölçüye gelmiş olur. 999 derecede erime noktası olan bir metal eğer saf ise bu sıcaklıkta erir ama bu tür daflıklar olmadığı için bu dereceler çok çok küçük değerlerde oynayabilir. Çok önemlimidir, ilk bakışta önemli görünmüyor.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #9 : 16 Nisan 2016, 13:39:40 »
Kömür ocağında paslanmaz sulayanları haklı çıkartır mı? :)
Okinawian

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #10 : 16 Nisan 2016, 13:59:29 »
AslındA bence çıkarır gibi ama tam olarak değil çünkü ısı kontrolü yok ve tavlama süresine riayet edilip edilmediği mevhul
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #11 : 16 Nisan 2016, 15:43:33 »
Merakla takip ediyorum.
Benim gibi meteralujik.bilgisi olmayan ve d2 lerle çalışan biri için önemlibir konu . SŞuan bir taraftan profil cikariyorum bir taraftan formu takip ediyorum. Elimde 5tane D2 profil var oylece kaldim ^-^ yüzeyi temizlesem mi ? Agizin 1mm biraksam yoksa 0.5 mi  bilemedim :)))))

« Yanıtla #12 : 16 Nisan 2016, 16:36:36 »
AslındA bence çıkarır gibi ama tam olarak değil çünkü ısı kontrolü yok ve tavlama süresine riayet edilip edilmediği mevhul
Hasan'a bir yanıyla katılıyorum o da, "sıcaklık kontrolü yok" kısmına. Bu arada hemen belirtmekte yarar var; kömüre de koyup altından hava verseniz D2 sonuçta sertleşir ama ne kadar veya kaç derecede bilemediğiniz için, "ben denedim çok iyi sertleşti" diyemeyiz, belki çok iyi sertleşti belki de öyle değil. Sonuç olarak bu tür çeliklerde sıcaklığı ölçemiyorsak sonuçtan emin olamayız. Belki sertleşecek ama yapıdaki alaşım elemanları yapıya katılabilecek mi ::) sıcaklık kontrolü yoksa bundan emin olmak çok zor.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #13 : 16 Nisan 2016, 22:07:10 »
eger yyüzeyd . 0.35 mm lık alanda carbon kaybı oluyorsa.. Galiba anladığım kadarıyla D2 de tam performansı 2-3 bilemeden sonra mı alabiliriz ???

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #14 : 16 Nisan 2016, 22:12:37 »
eger yyüzeyd . 0.35 mm lık alanda carbon kaybı oluyorsa.. Galiba anladığım kadarıyla D2 de tam performansı 2-3 bilemeden sonra mı alabiliriz ???
Ortamda oksijen olduğu için 0.35lik kayıp var böyle bir ısıl işlemden sonra o kısmı geçtikten sonra daha iyi bir performans ortaya çıkar.
Oksijensiz ortamda yapılan ısıl işlemde performans ilk bileme ne ise ilerleyen zamanda da aynı olur.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #15 : 16 Nisan 2016, 22:16:44 »
Aslında benim anladığım şu
Bu yöntem bant zımpara ile ve sulu çelik ile ile çalışanlar için çok uygun elbette havadız ortamda ısıl işlem imkanı yoksa.
Ama eğe ile çalışan ve ısıl işlem öncesi ağız açılan bir durumda ağız kısmından biraz taşlansa bile yanaklar inceldiği için hala karbon yanması oluşmuş bölgeyi aşındırmamış olabiliriz. Zaten ısıl işme öncesi ağız kalınlığını 0,70 mm bıraksak yanaklardan içe doğru iki taraftan 0,35 mm ile ağız kısmından epeyce bir bölüm karbon yanmasına maruz kalacaktır.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #16 : 16 Nisan 2016, 22:21:02 »
Bu konu beni çok heyecanlandırdı. Paslanmaz folyo yerine kullanabileğimiz başka bir öatetyal olabili mi? Diye bir soru belirdi aklımda?
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #17 : 16 Nisan 2016, 22:53:33 »
Bu konu beni çok heyecanlandırdı. Paslanmaz folyo yerine kullanabileğimiz başka bir öatetyal olabili mi? Diye bir soru belirdi aklımda?
Dert etmeee 20 merte  ;)

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #18 : 16 Nisan 2016, 23:06:08 »
o degılde propanda yada ocakta ısıl işlemni yaptık normal karbon celıge davrandıgımız gıbımı davranıcaz yanı 3 yada 5 dakıkamı beklıcek yoksa 30 dakıkamı ? acilen kendıme fırın yapmam lazım  ??? :'(
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #19 : 16 Nisan 2016, 23:07:50 »
o degılde propanda yada ocakta ısıl işlemni yaptık normal karbon celıge davrandıgımız gıbımı davranıcaz yanı 3 yada 5 dakıkamı beklıcek yoksa 30 dakıkamı ? acilen kendıme fırın yapmam lazım  ??? :'(

Kömürle bu iş olmaz. Fırın şart.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!