Bıçak Sanatı - Forum

3B (3D) yazıcıda pla ile kabzası basılan DTE 2016 bıçağım

İsmet Kaan

• 187
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Yalova
Selamlar, DTE 2016 için hazırladığım bıçağım.

CK67
Boy 30 cm
Namlu 17 cm
Kabza 13 cm PLA

Isıl işlemde ilk denemede eğe testini geçemedi zaten biraz aceleye gelmişti, tekrarladım.
İkinci sefer sonrasında eğe testini unuttum ama 1+1 saat mutfak fırınında 250C meneviş sonrasında (Sefa ustanın yazısını atlamışım yoksa 3 dakika yapardım) pirinç testini geçti. Ağzını dağıtmak pahasına çivi de kesti, toparlanıp bilendikten sonra kıl da kesti.
Bunun komik bir de videosu var: https://www.youtube.com/watch?v=6bBph2wHEZA

Kabzayı 3B yazıcıda basmak uzun süredir aklımdaydı. Arkadaşların yardımıyla (biri teknik çizimini yaptı, diğeri de yazıcıda bastı) kabza ortaya çıktı. Hop diye elinde hazır kabza bulmak ilk anda çok keyifli. Ama  kabzayı takmaya gelince iş zorlaştı, çünkü işlem tersine işliyor. Kabzayı takıp fazlalıkları alamıyorsun, birebir uyumlu olmalı kabza ve çelik. Sonuçta delik delerken biraz kaçmış, kabzaya uydurmak için yuvarlak eğeyle oval hale getirdim. Kabzanın oynama ihtimaline karşı daha iyi yapışması için çelikte çentikler açtım. Çizimdeki bir hata nedeniyle arkadaki corby pim hafifçe  baskı yapıyordu, yapıştırmadan önce pimi kısaltmayı unuttum , bütün yük epoksiye kaldı. Sonuçta epoksi ile boğuşurken bu sefer ben kaydırmışım sol tarafı 1 milim.  Velhasıl hazır bir kabza için çelik profili elde çıkarılıyorsa çok zorlukları var 3B (3D) basılmış kabzanın. (Zımpara, parlatma , yazıcı etkisinin yok edilmesi gibi başka açıdan da kendine has sorunları var PLA kabzanın.)
Ama 2 gün önce bu kabza için hazırlattığım lazer kesim N690 lar geldi. O tamamen ayrı bir zevk. Tak diye takıyorsun çizimler aynı olduğu için 100% uyuyor birbirine.

Sonuç olarak PLA 3B basım kabza kullanmak isteyenlere profillerini lazerde kestirmelerini öneririm.

Bu da kabzanın Youtube videosu: https://www.youtube.com/watch?v=CRm1-4KHGVs

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
Emeğinize sağlık.Affınıza sığınarak şuan 3 boyut işini çok benimseyemedim ama yenilikçi bir düşünce.
Bıçak için sadece biraz perdah lazım gibi:)

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

Azim Zımpara

• 255
  • Fatih Abar
    • www.azim-zimpara.com
  • Meslek: Zımparacı
  • Yer: Gaziantep
elinize sağlık. kabzanın basımı kaç saat sürdü acaba ? birde içi boşmu o kabzanın ? mukameti açısından.

bende poliüratan kalıp düşündümde seri bir üretim için poliüretan sap olurmu acaba ?
Endüstriyel Zımpara Çözümleri                www.azim-zimpara.com

trgtylcnky

• 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ankara
Pla kaygan bir malzeme olduğu için kauçuk kaplama filan yapılabilir belki.

Azim Zımpara

• 255
  • Fatih Abar
    • www.azim-zimpara.com
  • Meslek: Zımparacı
  • Yer: Gaziantep
Pla kaygan bir malzeme olduğu için kauçuk kaplama filan yapılabilir belki.

BEN MAKİNELERİME KAUÇUK KAPLATIYORUM. SERT VE MAT BİR MALZEME FAKAT ÇOK PAHALI. SAP İÇİN ASTARI YÜZÜNDEN PAHALI OLUR.
Endüstriyel Zımpara Çözümleri                www.azim-zimpara.com

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
3B kabzayla bir ilke imza atmışsınız, bravo. Pla dışında malzeme kullanılabiliyor mu 3B yazıcıda?

trgtylcnky

• 166
3B kabzayla bir ilke imza atmışsınız, bravo. Pla dışında malzeme kullanılabiliyor mu 3B yazıcıda?
Birçok malzeme kullanılıyor ama PLA soğuyunca çok az çektiği için parçalar düzgün çıkıyor. Kabza gibi uzun ince bir parça çeken bir malzemeyle yapılırsa eğrilmeye müsait olur. Ama birkaç parça halinde yapılabilir.

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
abı eline koluna sağlık canavar olmuş keşke bıraz daha perdah yapsaydınız
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

İsmet Kaan

• 187
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Yalova
Herkese teşekkürler , toplu cevap vermeye çalışıcağım.
 Adem sağolsun verdiği ara gazlarla çabucak bitirtti bana bıçağı. :)
 Perdah işini henüz başaramıyorum anlaşılan, bana yeterli gelen seviyeyi kimse beğenmiyor ..

Basımı  3,5 saat sürmüş, içi dolu sağlam bir malzeme. Değişik yoğunlukta basabiliyorsunuz , bu % 100 yoğulukta.

Bir deneme olarak ve  tecrübe kazanmak adına bu işe giriştik. Yapılabildiğini gördük. Tahtanın  sıcaklığına erişemiyor bence de ama belki bunu seven de olabilir. Orijinal desenler eklemek adına kolaylık sağlıyor.

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
  • Yer: Kocaeli
İsmet abi ellerine sağlık çoktandır göremiyordum eserlerini, Abi bende bu 3B basım kabzenin maliyetini merak ediyorum. bir kabzeyi kaça yaptırabilirim. seninki dost işi olmuş galiba ama bana kaça olur onu merak ettim.  :)
Erkan Mutlu

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
  • Meslek: Harita mühendisi
  • Yer: Samsun
Ynt: 3B (3D) yazıcıda pla ile kabzası basılan DTE 2016 bıçağım
« Yanıtla #10 : 13 Nisan 2016, 20:51:17 »
Elinize sağlık  :2up
Doğa varsa bende varım. Ahmet Ertan SELEN

trgtylcnky

• 166
« Yanıtla #11 : 13 Nisan 2016, 22:16:21 »
İsmet abi ellerine sağlık çoktandır göremiyordum eserlerini, Abi bende bu 3B basım kabzenin maliyetini merak ediyorum. bir kabzeyi kaça yaptırabilirim. seninki dost işi olmuş galiba ama bana kaça olur onu merak ettim.  :)

Kesin bir şey söyleyemem ama saati 10 lira gibi fiyatlar konuşuluyor. 3.5 saat sürdüğüne göre fiyat 35 tl olabilir.

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #12 : 13 Nisan 2016, 22:21:42 »
elinize sağlık..
printerdan çıkmış ürünler içerisinde kabzeye ilk kez rastlıyorum..
bu anlamda ilk oldunuz galiba; kutlarım..
ağaç veya diğer doğal malzemelerle kıyaslanmaz elbette ama hem korktum hem de hayranlık duydum..
kıyaslamamaktan kastım daha kötüdür demek değil; kişisel bi durum..