Bıçak Sanatı - Forum

CK67 Bushcraft denemem testen geçemedi

murattarla

• 226
  • M T
  • Meslek: TCDD
  • Yer: İZMİR KARŞİYAKA
Ynt: CK67 Bushcraft denemem testen geçemedi
« Yanıtla #20 : 14 Nisan 2016, 14:41:56 »
Ck67 için ben de zamanında ezbere davranıp 200 derecede 1 saat meneviş yapmış ve aynen sizin gibi yanılmıştım. CK67 için meneviş 200 derecede 2-3 dakikadır. Üzerine çıktığınızda sertlikte aşırı düşüş olur.

Hatta yeri gelmişken Sefa Hocanın şöyle bir mesajı var. Onu da paylaşayım affına sığınarak

"CK 67 veya benzer karbon çelikler sığ sertleşir, içlerinde yapıya sokmak için östenizasyon zamanı gerektiren alaşım elemanları yoktur, dolayısıyla kalıntı östenit dediğimiz kalıntılar su verme işlemi sonucu oluşmaz. Alaşımlı çeliklerde ise kalıntı östenit oluşur ve bu kalıntıların da bir kısmı menevişleme işlemi sırasında dönüşerek yapıya katılırlar ve bu işlem de zaman gerektirir. Oysa karbon çeliklerinde bu yoktur. Kısaca, karbon çeliklerinin menevişini saatlerce yapmak gereksiz bir iş olur. "

Bir dahaki bıçağımı Sefa hocamın dediği gibi, menevişi kısa yapacağım. Sağ olasın Mehmet ustam

Bu konuyla ilgili yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için biraz açıklama yapmakta yarar var. Mehmet arkadaşımız demiş ki "CK67 için meneviş 200 derecede 2-3 dakikadır. Üzerine çıktığınızda sertlikte aşırı düşüş olur." Burada sözü edilen 2-3 dakika yeterli gereklilikte bir zamandır fazlasına gerek yoktur. Yaparsanız ne olur? bir şey olmaz, ne zararı ne de yararı. Ancak sabit sıcaklıkta bekletirseniz ve sıcaklık kontrol altındaysa bu geçerli. Yoksa elinizdeki aleti belli sıcaklıkta kontrol edemiyorsanız sonuç hakkında da emin olamazsınız.
Tamamdır Sefa ustam olayı şimdi  iyi anladım  :) Teşekkürler ustam

murattarla

• 226
  • M T
« Yanıtla #21 : 14 Nisan 2016, 14:55:46 »
Ayrıca scandi ağız ayrı hassasiyet isteyen bir konu bence çünkü ben açıyı düşük tutarım ama scandi yaparım deme şansınız yok açı için bence alt sınır 12-13 derece ve bu ölçülerde bile minik kırılmalar yaşanıyor. Bu bıçak için eğer sırt kalınlığı 4-4,5 mm var ise açı normal gözüküyor ama daha ince bir çelik ise açı küçük kalır ve kırılma çok normaldir
Hasan ustam problem ağız açısında galiba dediğiniz gibi ince oldu. Birde ağzın her yerinde kırılmalar olmuyor   

Hasan ustam aklıma bir şey takıldı, ağız açısının küçük olması neden kırılmalara sebep oluyor, kırılma olacaksa soğutma aşaması yani yağın içine soktuğum da olması gerekmez miydi .

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #22 : 14 Nisan 2016, 22:56:39 »
kardeş istersen hidrolikten biraz uzak dur.

murattarla

• 226
  • M T
« Yanıtla #23 : 15 Nisan 2016, 13:58:23 »
kardeş istersen hidrolikten biraz uzak dur.
Hidrolik yağ sıkıntı yaparmı

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #24 : 15 Nisan 2016, 16:54:51 »
Ayrıca scandi ağız ayrı hassasiyet isteyen bir konu bence çünkü ben açıyı düşük tutarım ama scandi yaparım deme şansınız yok açı için bence alt sınır 12-13 derece ve bu ölçülerde bile minik kırılmalar yaşanıyor. Bu bıçak için eğer sırt kalınlığı 4-4,5 mm var ise açı normal gözüküyor ama daha ince bir çelik ise açı küçük kalır ve kırılma çok normaldir
Hasan ustam problem ağız açısında galiba dediğiniz gibi ince oldu. Birde ağzın her yerinde kırılmalar olmuyor   

Hasan ustam aklıma bir şey takıldı, ağız açısının küçük olması neden kırılmalara sebep oluyor, kırılma olacaksa soğutma aşaması yani yağın içine soktuğum da olması gerekmez miydi .
Murat hocam ısıl işlem husussunda yetkin değilim ama scandi ağızda tecrübe ettiğim kadarıyla düşük açılarda kırılmalar oluyor ve bunu normal karşılamak şazım gereğinden fazla inceliyor. Ama eğer o ağızı normal ağızlar gibi bilerseniz yani scandi açtıktan sonra örneğin 25 derecede ayrıca bileme yaparsanız çok daha güçlü bir ağız olacaktır kırılma problemi de çözülür ( elbette ısıl işlemle alakalı bir sıkıntı değilse)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

murattarla

• 226
  • M T
« Yanıtla #25 : 19 Nisan 2016, 23:11:14 »

Murat hocam ısıl işlem husussunda yetkin değilim ama scandi ağızda tecrübe ettiğim kadarıyla düşük açılarda kırılmalar oluyor ve bunu normal karşılamak şazım gereğinden fazla inceliyor. Ama eğer o ağızı normal ağızlar gibi bilerseniz yani scandi açtıktan sonra örneğin 25 derecede ayrıca bileme yaparsanız çok daha güçlü bir ağız olacaktır kırılma problemi de çözülür ( elbette ısıl işlemle alakalı bir sıkıntı değilse)

Tamamdır Hasan ustam :) teşekkürler

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #26 : 29 Nisan 2016, 18:30:09 »
biraz geç gördüm kusura bakma, hidrolik yağın  çok ince olması ve kullanılmış yağın içinde su bulunabilmesi soğutma işlemini  hem çok hızlandırıyor hemde sudan dolayı oluşan kabarcıklar soğutmanın stabilizasyonunu olumsuz yönde etkiliyor ve zaman zaman özellikle karbon biraz yüksekse olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. En bariz olumsuzlukta çatlama tabii bu benim fikrim. kolay gelsin.

murattarla

• 226
  • M T
« Yanıtla #27 : 02 Mayıs 2016, 23:37:06 »
biraz geç gördüm kusura bakma, hidrolik yağın  çok ince olması ve kullanılmış yağın içinde su bulunabilmesi soğutma işlemini  hem çok hızlandırıyor hemde sudan dolayı oluşan kabarcıklar soğutmanın stabilizasyonunu olumsuz yönde etkiliyor ve zaman zaman özellikle karbon biraz yüksekse olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. En bariz olumsuzlukta çatlama tabii bu benim fikrim. kolay gelsin.
Tamam ustam yağı değiştireceğim .Çok sağolun 

EnesCan

• 70
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: istanbul-bayrampaşa
« Yanıtla #28 : 14 Haziran 2016, 00:34:12 »
Ben gecen sene bitane ck 67 bıçak yapmaya çalışmıştım.
Ayçiçek yağıyla isil işlem yaptim diye hatırlıyorum.
200-250 derecede 15 dakika kadar meneviş yaptim.
Kırılma olmuyor ağzında pirinçte denemedim ama balta niyetine kullandım biraz sıkıntı yok.
Sağolsun ustalarimiz cok anlattılar herşeyi