Bıçak Sanatı - Forum

Kemikli

Ahmet Arıkan

  • ***
  • 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
Ynt: Kemikli
« Yanıtla #20 : 12 Nisan 2016, 21:18:18 »
Gercekten cok guzel olmus, namluyada cok yakismis bence. Ellerinize saglik en kisa zamanda denemek istedim   :2up
teşekkür ederim. yolunuz burdura düşerse mutlaka beklerim. hem bıçağı da test etmiş olursunuz. bu arada test demişken naçizane bir videosunu atayım.
3 liraya satılan basit bileyleme taşında bileyip deri de masatladım. şimdilik idare eder gibi  :)
https://www.youtube.com/watch?v=1nMNgY8znOg
Elleriniz dert görmesin.Kaval kemiğini değerlendirmeyide öğrenmiş olduk.
teşekkür ederim.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

  • ***
  • 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: Kemikli
« Yanıtla #21 : 12 Nisan 2016, 21:35:49 »
Ellerinize sağlık bıçak bu haliyle oldukça şık duruyor, fakat kabzanin dayanımı konusunda arkadaşlarıma katılıyorum. Sert birseyler yontarken kemik içi boş olduğu için yarilacaktir(epoksi dolguya rağmen) Bu sığır kemiği konusu forumda ilk değil, Hatta eski bir ustamiz dana kol kemiginden testereyle dilimleyerek yapmış ve bizlere de, evde kaynatirken oluşan kötü koku nedeniyle, kelle-paca çorba yapan dukkanlardan bedava alınabileceğini tavsiye etmişti. Oyüzden buna benzer çalışmalarda gizli kuyruk değil de ,tam Kabze yapılırsa daha sağlam olacağı dusuncesindeyim. Emeğiniz için tebrik ediyorum.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Mızrak

  • ***
  • 214
  • Çetin KAYALIK
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Niksar Tokat
Ynt: Kemikli
« Yanıtla #22 : 12 Nisan 2016, 22:17:58 »
güzel çalışma

Ahmet Arıkan

  • ***
  • 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
Ynt: Kemikli
« Yanıtla #23 : 12 Nisan 2016, 22:55:59 »
Ellerinize sağlık bıçak bu haliyle oldukça şık duruyor, fakat kabzanin dayanımı konusunda arkadaşlarıma katılıyorum. Sert birseyler yontarken kemik içi boş olduğu için yarilacaktir(epoksi dolguya rağmen) Bu sığır kemiği konusu forumda ilk değil, Hatta eski bir ustamiz dana kol kemiginden testereyle dilimleyerek yapmış ve bizlere de, evde kaynatirken oluşan kötü koku nedeniyle, kelle-paca çorba yapan dukkanlardan bedava alınabileceğini tavsiye etmişti. Oyüzden buna benzer çalışmalarda gizli kuyruk değil de ,tam Kabze yapılırsa daha sağlam olacağı dusuncesindeyim. Emeğiniz için tebrik ediyorum.
yorumunuz için teşekkür ederim. daha önceden bu tarz kemik kabza kullanmadığım için dayanımı hakkında bir bilgim yok. kullanıp görmek lazım. elimde oluşturduğu his ve gözlemlediğim kadarıyla her hangi bir ağaç kadar sağlam olacağını düşündüm. bu arada kemiğin içinde boşluk yok. tamamen epoksi dolgulu ve kuyruk kemiğe sıfıra yakın oturuyor. ahşap kabzalı bir gizli kuyruk bıçakta boşluk ne kadar arıza çıkartırsa kemikte de aynı şekilde çıkacaktır diye düşünüyorum. zira kemiğin içi kabzanın arkasında görüldüğü gibi doğrusal olarak geniş boşluğa sahip değil. adı kaval kemiği ama aynı zurnanın yapısına benziyor. sonda genişleyen fakat orta kısımlarda dar bir deliği var ve etraftaki kemik kalınlığı oldukça iyi. şöyle örnek vereyim. kabzanın ortasının dış kalınlığı yaklaşık 2,5 cm iken boşluk 8-9 mm civarındaydı. bıçağın kuyruğunu da tam oturacak şekilde 8 mm civarında incelttim. keşke fotoğraf çekseymişim. şu foto var ama net olarak anlaşılmıyor. bu delik içe doğru daralıyor aynı kum saati gibi.

dolgu malzemesi olarak sıvı çelik denilen hızlı donan ve gri renkli epoksi kullandım ve bıçağın kuyruğunun epoksiye tam tutunabilmesi için eğeyle boşluklar açtım

tahminimce bıçağın içerde oynamasının imkanı yok. oynarsa zaten suçu kemikte değil kendimde ararım. çünkü ister kemik isterse ahşap olsun gizli kuyruk yapılan bıçak içerde oynuyorsa bir şeyler yanlış gidiyor demektir. hem de çok yanlış.  :)
belki şu olabilir. kemik stabilize edilebilirdi. ilerde kullanımdan dolayı suya ve güneşe maruz kalıp deformasyona uğramasının önüne geçilebilirdi ama şu an için stabilize etme imkanım yok. stabilizasyon yapmadım fakat tik yağı uyguladım. hem suya vs. dayanımı artsın diye, hem de yağlayınca hoş bir fil dişi rengi ortaya çıktı. dediğim gibi kullanıp gözlemlemek lazım. kırılırsa da yapacak bir şey yok, eğitim zayiatı olarak envantere kaydederiz. ne de olsa tecrübe denilen değeri kıra döke elde edeceğiz.  :)
bu arada eğer tam kabza yapılacaksa daha iri hayvan(boğa, tosun, deve, manda) vs kemiği tercih etmekte yarar olacaktır çünkü bu kemik genç bir düveye ait. kemiğin diğer eşini aynı mantıkla kestim ve iç oyukluğunu giderinceye kadar zımparalayınca oldukça ince bir kemik kaldı elimde. belki başka bir malzemeyle kombin olarak kullanılabilir. araya koyu renkli liner tarzı bir şeyler kullanmak gibi.
güzel çalışma
teşekkür ederim.

osmanlibrahim1453

  • *
  • 44
  • İbrahim ÖZER
  • Meslek: TEKNİSYEN MEMUR
  • Yer: TOKAT MERKEZ
Ynt: Kemikli
« Yanıtla #24 : 14 Nisan 2016, 10:37:01 »
Ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş.
Paylaştıkça çoğalan tek şey bilgidir.

şerif gürcan

  • ***
  • 281
  • Meslek: tornacı
  • Yer: (Eses26) / Bandırma
Ynt: Kemikli
« Yanıtla #25 : 14 Nisan 2016, 23:59:01 »
güzel ve farklı çalışma olmuş, elinize sağlık.

Emrah

  • ***
  • 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
Ynt: Kemikli
« Yanıtla #26 : 15 Nisan 2016, 11:05:05 »
Eline saglık biraderim  :2up
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Ahmet Arıkan

  • ***
  • 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
Ynt: Kemikli
« Yanıtla #27 : 15 Nisan 2016, 12:13:19 »
Ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş.
teşekkür ederim.
güzel ve farklı çalışma olmuş, elinize sağlık.
teşekkürler.
Eline saglık biraderim  :2up
sağolasın Emrah abi