Bıçak Sanatı - Forum

eğe den 3. bıçak, kirlilikle ilgili öneriler

serkandaldal

• 70
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: beyşehir
eğe den 3. bıçak, kirlilikle ilgili öneriler
« : 10 Nisan 2016, 23:58:05 »
Arkadaşlar resimde çok açık görülmese de eğe demirinden yaptığım ve ısıl işlemlerini de fan takılmış mangalda yaptığım bıçağımın namlu kısmında dekoratif görüneceğini düşünerek eğe dişlerini tam silmedim. Ancak çatlaklara girmiş kirlerden (siyah görünüyor) nasıl kurtulacağımı bilemiyorum. Sirkede beklettim, yağ çözücü de beklettim, kaynar su vs, hepsi hak getire. Bildiğiniz bir yol varsa uygulamaya hazırım......bu arada bıçağa başlamadan önce forumdan da öğrendiğim üzere eğeyi mangalda kızarttım ve daha önce bol miktarda yaktığım odunların közüne gömdükten sonra közün üstünü ısıyı yalıtsın diye kayalarla örttüm ve közü iyice yavaşlattım. Bir gece beklemesine rağmen sabah hala eğe sıcaktı ve eğilebiliyordu. Çok rahat işletebildim. Herkese tavsiye ederim..Tek sorun var bence bıçak metal kokuyor.

Ynt: eğe den 3. bıçak, kirlilikle ilgili öneriler
« Yanıtla #1 : 11 Nisan 2016, 00:10:22 »
Gözlemleyerek hidroklorik asitte bekletin bir süre hepsi gidecektir ( asite atmadan yüzeydeki yağları iyice silin) hidroklorik asit piyasada "tuz ruhu" olarak bulunur.

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #2 : 11 Nisan 2016, 00:32:23 »
Tamamdır, yarın bu işlemi gerçekleştireceğim.

« Yanıtla #3 : 11 Nisan 2016, 00:35:41 »
Uyarayım, bıçağı HCL asite bırakıp çekip gitmeyin, unutursunuz bu seferde bıçak zarar görür. Ayrıca işlemi açık havada yapmanızı ve solunumunuza dikkat etmenizi de öneririm.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #4 : 11 Nisan 2016, 00:46:01 »
Ben de bir rus arkadaşın videosunda yanılmıyorsam lavabo açmaya yarayan bir kimyasalla (bizdeki lav-aç benzeri) eğeleri temizlediğini görmüştüm. Linki bulabilirsem eklerim buraya.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #5 : 11 Nisan 2016, 01:52:19 »
Ben de bir rus arkadaşın videosunda yanılmıyorsam lavabo açmaya yarayan bir kimyasalla (bizdeki lav-aç benzeri) eğeleri temizlediğini görmüştüm. Linki bulabilirsem eklerim buraya.

Ustam sanırım aynı videoyu bende izledim daha sonra başka bir asit kullanıyor yalnız temizlemek için dedil bilemek içindi video. Ne kadar yararlıdır bilemem...

Buldum benim izlediğim bu...https://www.youtube.com/watch?v=4yLSkW5BwbM
« Son Düzenleme: 11 Nisan 2016, 01:55:54 Gönderen: acurfirarda »

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #6 : 11 Nisan 2016, 22:38:02 »
Evet acur bey bu video da körelmiş bir eğeyi %10 sülfirik asit +%90 su karışımında 1 saat tutarak keskinleştiriyor. Reaksiyonu durdurmak için eğeleri 1 saat sonrasında soda + su solüsyonuna daldırıyor. Eğe körelince bende denemeyi düşündüm. Sanırım asitle yavaşça eritmek  eğenin dişlerinde aşınma sonocu yeniden keskinlik sağlıyor.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #7 : 12 Nisan 2016, 01:09:52 »
Dünden bu yana ben de arıyordum, sonunda buldum. Bahsettiğim video bu:
http://youtu.be/RSsHnGpn2Hg

Rusça bilmiyorum ama kullandığı şişenin üzerindeki resimden lavabo tıkanıklıkları için kullanılan bir zımbırtı olduğunu düşünüyorum ve yanlış bilmiyorsam bu tip kimyasallar NaOH içeriyor; asit değil bilakis kuvvetli bir baz.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

bursa16

• **
  • 82
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #8 : 17 Nisan 2016, 16:54:18 »
Lavabo açıcı kostik galiba videodaki