Bıçak Sanatı - Forum

Ahşap karartma

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
Ahşap karartma
« : 20 Mart 2016, 15:07:21 »
Geçen günlerde Discovery channel seyrederken bir marangozun ahşabı bulaşık teli ve sirke ile eskittiğini gmrdüm ve bende denemek istedim tabi ben biraz fazla sirkede bıraktığım için çok koyu oldu tahminen 1 veya 2 saat bekletildiğinde tatmin eden sonuçlar vereceğini düşünüyorum.Birde şöyle bir dip not var belgeselde adam ince bulaşık teli kullanıyordu Türkiye de artık yokmuş ince olandan bende kalın kullandım...
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Ahşap karartma
« Yanıtla #1 : 20 Mart 2016, 18:25:53 »
paylaşım için teşekkürler.açık renk ağşaplarda kullanılabilinir.belki su geçirmezliğe de katkısı vardır
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

suhamizrak

• 142
  • Meslek: Uzm.
  • Yer: izmir
« Yanıtla #2 : 20 Mart 2016, 18:26:39 »
Kapkara bişey olmuş hocam :)

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #3 : 20 Mart 2016, 18:48:58 »
Çok ilginç gerçekten. Bu sitahlık ağacın içine kadar işliyor mu? Ne kadar kalıcı bir şey? Denemek lazım  :) Paylaşım için teşekkürler...
Mahir Selim KESKİN

Erdem Kırca

• 859
« Yanıtla #4 : 20 Mart 2016, 19:52:09 »
 Açıkçası ben unuttum 1 gün kaldı  :D
Kapkara bişey olmuş hocam :)
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

Erdem Kırca

• 859
« Yanıtla #5 : 20 Mart 2016, 19:54:13 »
Bayağı içine işledi müsait olduğumda yan taraftanda resmini çeker paylaşırım
Çok ilginç gerçekten. Bu sitahlık ağacın içine kadar işliyor mu? Ne kadar kalıcı bir şey? Denemek lazım  :) Paylaşım için teşekkürler...

« Yanıtla #6 : 21 Mart 2016, 09:18:36 »
Paylaşım için teşekkürler işe yarar bence  :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #7 : 21 Mart 2016, 10:32:41 »
Geçen günlerde Discovery channel seyrederken bir marangozun ahşabı bulaşık teli ve sirke ile eskittiğini gmrdüm ve bende denemek istedim tabi ben biraz fazla sirkede bıraktığım için çok koyu oldu tahminen 1 veya 2 saat bekletildiğinde tatmin eden sonuçlar vereceğini düşünüyorum.Birde şöyle bir dip not var belgeselde adam ince bulaşık teli kullanıyordu Türkiye de artık yokmuş ince olandan bende kalın kullandım...

Paylasim icin tesekkurler bahsetmis oldugunuz ince bulasik teli asagidaki linkte satiliyor aliminyum bulasik teli olarak geciyor belki almak isteyenler olur diye dusundum

Selamlar

https://www.toptanci41.com/bulasik-teli-ince-rulo-kiloluk-850-1000-gr.html
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

Erdem Kırca

• 859
« Yanıtla #8 : 21 Mart 2016, 11:10:50 »
Sizin paylaşımınız içinde ben teşekkür ederim.  :)

Paylasim icin tesekkurler bahsetmis oldugunuz ince bulasik teli asagidaki linkte satiliyor aliminyum bulasik teli olarak geciyor belki almak isteyenler olur diye dusundum

Selamlar

https://www.toptanci41.com/bulasik-teli-ince-rulo-kiloluk-850-1000-gr.html

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #9 : 21 Mart 2016, 11:15:49 »
Sirke ve bulaşık teli yerine seyreltilmiş nitrik asitte kullanabilirsiniz. Ama sirke daha sağlıklı olacaktır. :)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

Erdem Kırca

• 859
« Yanıtla #10 : 21 Mart 2016, 12:44:13 »
Evet sirke ve bulaşık teli yöntemini görünce bende sağlık açısından düşünüp burda paylaştım tamamen doğal  :)
Sirke ve bulaşık teli yerine seyreltilmiş nitrik asitte kullanabilirsiniz. Ama sirke daha sağlıklı olacaktır. :)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #11 : 21 Mart 2016, 12:55:23 »
İşlemin adı " ebonizing " ve işlemde demir içerikli bulaşık teli kullanmak gerekiyor. Tavsiyem bulaşık teli ne kadar ince telli olursa bekleme süresi o kadar az oluyor.

İşlemin ana mantığı, asitle tepkime sonucu ahşabın kararması ile oluşuyor ve uygulamaya bağlı olarak bu sıvının ahşabın içine işlediği derinliğe kadar gidiyor. Bu sebepten bu işlem genelde tüm işi bitmiş ahşapların sadece dış kısmını karartmak için yapılıyor.

Yani bu işlemi yaptıktan sonra yapılacak yoğun bir zımpara alt kısımdan açık rengin çıkmasına neden olabiliyor ve her ağaç bu işleme farklı tepki verebiliyor.

Misal ceviz siyah olurken diğeri kızıla çalan bir renk alabiliyor, son olarak işlem tekrar edildikçe renk koyulaşıyor. ;)

Erdem Kırca

• 859
« Yanıtla #12 : 21 Mart 2016, 14:00:35 »
 :2up
İşlemin adı " ebonizing " ve işlemde demir içerikli bulaşık teli kullanmak gerekiyor. Tavsiyem bulaşık teli ne kadar ince telli olursa bekleme süresi o kadar az oluyor.

İşlemin ana mantığı, asitle tepkime sonucu ahşabın kararması ile oluşuyor ve uygulamaya bağlı olarak bu sıvının ahşabın içine işlediği derinliğe kadar gidiyor. Bu sebepten bu işlem genelde tüm işi bitmiş ahşapların sadece dış kısmını karartmak için yapılıyor.

Yani bu işlemi yaptıktan sonra yapılacak yoğun bir zımpara alt kısımdan açık rengin çıkmasına neden olabiliyor ve her ağaç bu işleme farklı tepki verebiliyor.

Misal ceviz siyah olurken diğeri kızıla çalan bir renk alabiliyor, son olarak işlem tekrar edildikçe renk koyulaşıyor. ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 05 Ekim 2016, 14:30:57 »
Demir + sirke ruhu ile demir asetat elde edilir ve deri siyaha boyamada da iş görür.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

alpaha

• 88
  • Meslek: mobilya dekorasyon
  • Yer: Kastamonu
« Yanıtla #14 : 10 Ocak 2017, 18:28:46 »
illa bulaşık teli olmasına gerek yok. mudo için yaptığımız işlerde uzun zamandır bu tekniği kullanıyoruz. sirke elma sirkesi olacak istediğiniz demir parçası iş görür. hatta paslanmış çiviler bu iş için daha idealdir. çok karardığını düşünüyorsanız metali içinde çıkartıp sirke ilave edip biraz bekletin rengi açılacaktır.

AydınÜnal

• 39
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: MERSİN
« Yanıtla #15 : 10 Ocak 2017, 20:27:34 »
Ayrıca vaketa derileri daha başarılı boyuyor...
... ! Birinci vazifen, ...