Bıçak Sanatı - Forum

ÇELİKLERİ KARŞILAŞTIRMA

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
ÇELİKLERİ KARŞILAŞTIRMA
« : 18 Mart 2016, 00:47:53 »
Herkese merhaba

İnternette görüpde kaydettiğim bazı tabloları sizlerle paylaşmak istedim.

resİm yÜkleme

ücretsiz resim barındırma

resim yükleme servisi

resim yülke

tabloları kimin hazırladığını not etmeyi unutmuşum.hazırlayanın ellerine sağlık..bize sadece bilgiyi paylaşmak düşer...

herkese sevgiler saygılar.
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

bekir polat

• 333
  • Meslek: makine teknikeri
  • Yer: kayseri/melikgazi
Ynt: ÇELİKLERİ KARŞILAŞTIRMA
« Yanıtla #1 : 18 Mart 2016, 13:00:18 »
Murat bey gayet faydalı bir paylaşım teşekkürler
YÜKSEK TEPELERE KARTAL DA ÇIKAR, BAZEN YILAN DA ÇIKAR AMA KARTAL YÜKSELEREK YILAN SÜRÜNEREK ÇIKAR

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #2 : 18 Mart 2016, 13:39:43 »
Çok faydalı bir paylaşım. Teşekkürler Murat Bey.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #3 : 18 Mart 2016, 14:24:09 »
Murat bey gayet faydalı bir paylaşım teşekkürler

Çok faydalı bir paylaşım. Teşekkürler Murat Bey.

rica ederim.çelikler hakkında genel bir değerlendirme yapmakta faydalı olacağını düşünüyorum.

inşallah arkadaşlara faydası olur...
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

« Yanıtla #4 : 18 Mart 2016, 15:18:31 »
Çok yararlı olmuş, ellerine sağlık  :2up

yücetürk yücel

• 93
  • Meslek: memur
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #5 : 18 Mart 2016, 15:53:25 »
Ellerine sağlık Murat Bey

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 21 Mart 2016, 16:52:14 »
Benim  grafiklerden anladığım bıçak yapımı için en ideal çelik M390 mış.
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 29 Mart 2016, 13:58:43 »
Yeni organizasyon Aeb-l çeliği bu grafiklerde yok. Nerelere takabül ettiğini bilen varmı? Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #8 : 29 Mart 2016, 14:07:19 »
Kullanım tecrübeme göre bu tablolarda hata var. H1 çeliği 420Hc den daha çabuk köreliyor. Zira Sefa hocanın H1 testinde de daha yumuşak çıkmıştı.

Yabancı sitelerde gördüğüm kadarıyla Aebl çeliği mutfak bıçaklarında kullanılıyor. İki hafta önce ithalatçı elinde Aebl olduğunu ve kilogram olarak 10 dolara vereceğini belirtmişti. T7 ondan daha pahalı bir çelik.
Okinawian

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #9 : 29 Mart 2016, 14:08:37 »
Yeni organizasyon Aeb-l çeliği bu grafiklerde yok. Nerelere takabül ettiğini bilen varmı? Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
Tablolarda 13C26 yazan çelik AEB-L çeliğidir.

Isıl ve meneviş tablosyda bu

« Son Düzenleme: 29 Mart 2016, 14:44:58 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #10 : 29 Mart 2016, 14:30:33 »
AEB-l dünyada kendini kanıtlamış mükemel bir çeliktir mutfaklarda sıkça kullanılmasının temel nedeni paslanmaya karşı yüksek direnci ve bilemeye çok hızlı tepki verip kısa sürede inanılmaz keskinleşebilen bir çelik olmasıdır .genelde mutfak bıçaklarında kulanılmasının temel nedeni banagöre 4 mm yada farklı kalınlıklarda üretilmemesidir yoksa bndan herşey olurdu. bu arada bu malzeme 64 hrc gibi ciddi sertliklerede ulaşmaktan geri kalmaz. tane yapısı toz çelikleri aratmayacak cinstendir  . zdp 189 sırtından talaş kaldırmak gibi sidik yarışlarına girmeyecek kadar zarif abartıdan uzak ve bana göre muazzam bir çelik
« Son Düzenleme: 29 Mart 2016, 14:34:50 Gönderen: mehmet&renas »

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #11 : 29 Mart 2016, 15:59:31 »
Zamanında bu yarışları sen de yapıyordun. Yapmayan da görmedim.

Aebl ile Zdp189 mukayesesi yapmak demek Aebl toz metalden daha üstündür mü demek oluyor?

Bildiğimizi mi yazacağız sattığımız ürünün reklamını mı yapacağız?
Okinawian

« Yanıtla #12 : 30 Mart 2016, 14:10:02 »
AEB-L için bir şeyler yazacak olursak, bu çelik ülkemizde pek fazla bilinmiyor ama niteliksel olarak çok dengeli bir çelik olduğunu söyleyebiliriz. Burada kısır tartışmalara girmek istemem sonuçta alanla veya satanla bir ilgim yok, bu konu yurtdışı forumlarda da arada bir konuşulur, kimi beğenir kimi beğenmez. Beğeni durumu kişisel beklentileri karşılamasıyla doğrudan ilgilidir. Bizim forumda da durum farklı değildir. Bize düşen beklentilerimizi ortaya koymaktır.
AEB-L gerçekten de ince taneli bir çeliktir aşağıdaki fotoğraf karşılaştırmasına bakmanızı öneririm birinci fotoğraf AEB-L nin mikro yapısı ,kincisi ise CPM154CM nin mikro yapısıdır.

Fotoğraflardan hangisinde daha homojen bir dağılım ve ince tane yapısı olduğuna siz karar vereceksiniz.

Devin Thomas iyi bir bıçak sanatçısıdır ve sanıyorum AEB-L ile en çok çalışan ustalardan biridir. Hazırlamış olduğu ve sektörce kabul görmüş bir karşılaştırma tablosu var, aşağıya ekliyorum.

Fikir edinmek adına yararlı olduğunu düşünerek ekledim

Ben AEB-L ile çok çalışmış biriyim, çok daha önce de bu çelikle ilgili kişisel yorumlarımı yapmıştım. Hatta çelik getirtmek için düşüncemi soran arkadaşların bazılarına da bu çeliği önermiştim. Bu çelikle ilgili  detay merak eden arkadaşlarla kişisel deneyimlemelerimi seve seve paylaşırım.

Eklemeyi unutmuşum, izlemişsinizdir belki ama bu çeliğe yönelik bir kaç test. Arayınca sizlerde bulursunuz ama yazı renklensin diyerek ekledim  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=MKoTDpxSsYg

https://www.youtube.com/watch?v=sUmzIsXGCWM
« Son Düzenleme: 30 Mart 2016, 14:16:28 Gönderen: sefaçabuk »

Kadir Doğaner

• *
  • 26
  • Meslek: TGT
  • Yer: Elazığ_Adana
« Yanıtla #13 : 30 Mart 2016, 18:14:52 »
çok faydalı bir konu olmuş bilgisini sunan ustalarımıza tekrar teşekkürler  :2up

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #14 : 30 Mart 2016, 20:50:01 »
Beklediğim bilimsel yorum budur. Hocam ellerine sağlık.

Yurtdışında bir çok şey ucuza temin edilip kullanılıyor.

Bu fiyata toz metal varken ben tercih etmem. Sonuçta zevk ve tercih durumu.

H1 çelik konusunu tekrar açmak isterim. Sizin Spyderco salt testiniz fırtına estirmişti. Bilgilerde yanlışlık yok mu?
Okinawian

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #15 : 30 Mart 2016, 21:09:45 »
Sefa hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bu aeb-l'den mutfak bıçağı dışında başka ne yapılabilir? Mesela chip carving knife için uygun olur mu?

AEB-L için bir şeyler yazacak olursak, bu çelik ülkemizde pek fazla bilinmiyor ama niteliksel olarak çok dengeli bir çelik olduğunu söyleyebiliriz. Burada kısır tartışmalara girmek istemem sonuçta alanla veya satanla bir ilgim yok, bu konu yurtdışı forumlarda da arada bir konuşulur, kimi beğenir kimi beğenmez. Beğeni durumu kişisel beklentileri karşılamasıyla doğrudan ilgilidir. Bizim forumda da durum farklı değildir. Bize düşen beklentilerimizi ortaya koymaktır.
AEB-L gerçekten de ince taneli bir çeliktir aşağıdaki fotoğraf karşılaştırmasına bakmanızı öneririm birinci fotoğraf AEB-L nin mikro yapısı ,kincisi ise CPM154CM nin mikro yapısıdır.

Fotoğraflardan hangisinde daha homojen bir dağılım ve ince tane yapısı olduğuna siz karar vereceksiniz.

Devin Thomas iyi bir bıçak sanatçısıdır ve sanıyorum AEB-L ile en çok çalışan ustalardan biridir. Hazırlamış olduğu ve sektörce kabul görmüş bir karşılaştırma tablosu var, aşağıya ekliyorum.

Fikir edinmek adına yararlı olduğunu düşünerek ekledim

Ben AEB-L ile çok çalışmış biriyim, çok daha önce de bu çelikle ilgili kişisel yorumlarımı yapmıştım. Hatta çelik getirtmek için düşüncemi soran arkadaşların bazılarına da bu çeliği önermiştim. Bu çelikle ilgili  detay merak eden arkadaşlarla kişisel deneyimlemelerimi seve seve paylaşırım.

Eklemeyi unutmuşum, izlemişsinizdir belki ama bu çeliğe yönelik bir kaç test. Arayınca sizlerde bulursunuz ama yazı renklensin diyerek ekledim  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=MKoTDpxSsYg

https://www.youtube.com/watch?v=sUmzIsXGCWM
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

« Yanıtla #16 : 30 Mart 2016, 21:10:32 »
420HC yi incelemeden doğrudan bir şey söylemek olanaksız. O listeye koyduklarına göre bir bildikleri vardır. İncelemek lazım, H1 de biliyorsun sertlik ve işçiliği test etmiştik bir anlamda, oysa ağız tutuşu vs biraz daha farklı bir konu. Şöyle ki; malzemenin sertliği genelde düşük çıkabilir ama buna karşın karbürlü bir yapıya sahip olur ve zor bilenir... gibi. Bunu örnek olarak verdim anlaşılması bakımından. Doğrusu 420 HC yi biraz okumadan yorum yapmak yanlış olur.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #17 : 30 Mart 2016, 22:03:41 »
Konuya katkı olsun son zamanlarda bolca tedarik edilen N690nın mikroyapısı

Başka çeliklere ait mikroyapılar ve özellikler için alttaki link iş görür.

http://www.cliffstamp.com/knives/reviews/blade_materials.html

« Son Düzenleme: 30 Mart 2016, 22:06:45 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #18 : 30 Mart 2016, 22:31:57 »
Çelik savaşları başlasın.

İmkanı olan arkadaşlardan keskinlik, masata gelme, ağız tutuşu gibi konularda testler bekliyoruz.

Siteyi incelediğim kadarıyla.
Zdp 189 66-67 Hrc gibi bir sertlikte. M390'ın 61 Hrc de bana göre en performanslı değerini yakaladığı düşünülürse ciddi bir fark. Zaten kullanırken kendini belli ediyor.

İki sene önce D2 bile zor bulunuyorken bu gün Elmax, N690 gibi çeliklere bile rahatça erişir olduk. Darısı Zdp 189'a.
Okinawian

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #19 : 31 Mart 2016, 00:22:38 »
Çelik savaşları başlasın.

İmkanı olan arkadaşlardan keskinlik, masata gelme, ağız tutuşu gibi konularda testler bekliyoruz.

Siteyi incelediğim kadarıyla.
Zdp 189 66-67 Hrc gibi bir sertlikte. M390'ın 61 Hrc de bana göre en performanslı değerini yakaladığı düşünülürse ciddi bir fark. Zaten kullanırken kendini belli ediyor.

İki sene önce D2 bile zor bulunuyorken bu gün Elmax, N690 gibi çeliklere bile rahatça erişir olduk. Darısı Zdp 189'a.

+1
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!