Bıçak Sanatı - Forum

Çırağın yeni çalışması

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
  • Meslek: Harita mühendisi
  • Yer: Samsun
Çırağın yeni çalışması
« : 17 Mart 2016, 20:41:01 »
   Ağızını eğe ile açıp tamamen elde zımpara yaparak 2000 kuma kadar çıktım. Fosforik asitte karartacaktım ancak 2000 kumun yeterli olacağı düşüncesiyle karartmadım. Kullanmaktan zevk alacağım bir bıçak oldu , kendi adıma güvenimi tekrar kazandım diyebilirim. Ustalarım değerli yorumlarınızı esirgemeyiniz. Ayrıntılar;

Çeliğin türü                          :     1.2842
    Uygulanan su verme ortamı :    Kanola yağı ile mıknatıs testinin ardından renk skalası takip edilerek verildi. Tahmini 800  derece civarı 
    Menevişlenme sıcaklığı         :     Ortalama 220-230 derece (fırına güvenmediğimden renk skalasınıda kullandım.) , sanırım 1saat 20 dk tek sefer bırakmıştım.
    Toplam boy                          :     27,5 cm
     Kalınlık                                :     6 mm
     Namlu boyu                        :     15,8cm (15.3 kesici ağız)
     Kabza boyu                        :     11,7 cm
     Ağız genişliği                      :      4,3 cm
     Sap malzemesi                   :     Dibeotu (siyanoakrilat kaplama), 8mm pirinç boru , 5mm pirinç pim.
     Testler                               :      Ham ağızıyla menevişten önce ahşap ardından piriç ve son olarak 6 lık tel çivisi

Doğa varsa bende varım. Ahmet Ertan SELEN

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Çırağın yeni çalışması
« Yanıtla #1 : 17 Mart 2016, 20:48:19 »
Guzel görünüyor.
Ellerine sağlık.
Profil çok klasik, ama o derecede de farklı geldi bana.
Sap yakışmış, sekli de hoş olmuş.
Bileme gediğindeki geçişi çok şık bir şekilde yapmışsın.
Ustalar daha iyi yorumlarlar ama bence doğru yoldasin.
 :2up
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

« Yanıtla #2 : 17 Mart 2016, 20:55:11 »
Ahmet, çok iyi gidiyorsun. Fotoğrafları büyüterek baktım, pimlerin yerleştirilmesi, taşlama eşiği, yüzey perdahı hepsi çok düzgün yapılmış. Bence artık değişik ve kendine özgü modelleri denemelisin. Oturup defalarca silip yeniden çizerek çalışabilirsin çok hoş şeyler çıkacaktır eminim. Son cümle de yazdıklarını "menevişten önce" kestiysen bunu bir daha yapmamanı öneririm. İyi ki kırılmamış. zaten bu pirinç kesme işinin pirinç testiyle bir ilgisi yok, onu da bu vesileyle dile getirmiş olalım. Pirinç testi daha başka bir şey. Sonuç olarak eline sağlık, ben tipi beğenmedim ama işçiliğini çok beğendim  :2up  :2up

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
« Yanıtla #3 : 17 Mart 2016, 20:56:37 »
Guzel görünüyor.
Ellerine sağlık.
Profil çok klasik, ama o derecede de farklı geldi bana.
Sap yakışmış, sekli de hoş olmuş.
Bileme gediğindeki geçişi çok şık bir şekilde yapmışsın.
Ustalar daha iyi yorumlarlar ama bence doğru yoldasin.
 :2up
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim :) Profilimi çizerken genellikle köyde dal keseceğimi göz önünde bulundurdum , bu nedenle burnunu biraz aşşağıda geniş ve düz bir kesme alanına sahip bu profil çıktı ortaya :)

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
« Yanıtla #4 : 17 Mart 2016, 21:00:51 »
Ahmet, çok iyi gidiyorsun. Fotoğrafları büyüterek baktım, pimlerin yerleştirilmesi, taşlama eşiği, yüzey perdahı hepsi çok düzgün yapılmış. Bence artık değişik ve kendine özgü modelleri denemelisin. Oturup defalarca silip yeniden çizerek çalışabilirsin çok hoş şeyler çıkacaktır eminim. Son cümle de yazdıklarını "menevişten önce" kestiysen bunu bir daha yapmamanı öneririm. İyi ki kırılmamış. zaten bu pirinç kesme işinin pirinç testiyle bir ilgisi yok, onu da bu vesileyle dile getirmiş olalım. Pirinç testi daha başka bir şey. Sonuç olarak eline sağlık, ben tipi beğenmedim ama işçiliğini çok beğendim  :2up  :2up
Sefa ustam değerli yorumunuza çok sevindim. Ustam çizimi esinlenmeden kendim yaptm ancak bu tip modeller bolmuş sanırım  :D Bu modeli işlevselliği nedeniyle seviyorum , şimdi yolda enzolardan ve gough tan esinlenme değişik 2 model üzerinde çalışıyorum. Bıçakları önce deftere çizip suluboya ile renklendirip ondan sonra hayata geçirmeye çalışıyorum, çizim aşamasıda ayrı bir rahatlatıyor insanı :)
Birde ustam bu pirinç testi pirinç pimi kesmek değilse ne olaki ???  :)

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Niksar Tokat
« Yanıtla #5 : 17 Mart 2016, 21:11:01 »
güzel olmuş devamını bekleriz.

« Yanıtla #6 : 17 Mart 2016, 21:15:37 »
Pirinç testi aslında ısıl işlemin ne kadar doğru yapılıp yapılmadığı konusunda bir fikir verir. Bıçağın bilenmiş ağız kısmı pirinç bir çubuğun üzerine belli bir açı ve ağırlıkla bastırılır. Bu sırada ağız gözle görülür bir şekilde esner veya gözle görülür bir şekilde çıt diye atar, veya esneyen ağız esnediği formda kalır geriye dönmez. Bunların anlamı şudur, eğer ağız esniyor ve deforme olmadan geri geliyorsa bu iyi bir ısıl işlemi anlatır. Ağız esnerken kırılırsa ağzın çok sert olduğunu ve menevişlemede bir sorun olduğunu anlarız. Ağız esner ama geri dönmezse yani öyle esnediği formda kalırsa buna da, ya sertleştirme işlemi başarısız veya menevişleme aşırı yüksek deriz ki bu durumda ısıl işlem tekrarı gerekir. Kısaca böyle
Bir video buldum izlersen işe yarar.
https://www.youtube.com/watch?v=pTPZV5V2gBI

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
« Yanıtla #7 : 17 Mart 2016, 21:29:39 »
güzel olmuş devamını bekleriz.
Hammaddemiz ve sağlığımız elverdiğince devam  :2up :2up
Pirinç testi aslında ısıl işlemin ne kadar doğru yapılıp yapılmadığı konusunda bir fikir verir. Bıçağın bilenmiş ağız kısmı pirinç bir çubuğun üzerine belli bir açı ve ağırlıkla bastırılır. Bu sırada ağız gözle görülür bir şekilde esner veya gözle görülür bir şekilde çıt diye atar, veya esneyen ağız esnediği formda kalır geriye dönmez. Bunların anlamı şudur, eğer ağız esniyor ve deforme olmadan geri geliyorsa bu iyi bir ısıl işlemi anlatır. Ağız esnerken kırılırsa ağzın çok sert olduğunu ve menevişlemede bir sorun olduğunu anlarız. Ağız esner ama geri dönmezse yani öyle esnediği formda kalırsa buna da, ya sertleştirme işlemi başarısız veya menevişleme aşırı yüksek deriz ki bu durumda ısıl işlem tekrarı gerekir. Kısaca böyle
Bir video buldum izlersen işe yarar.
https://www.youtube.com/watch?v=pTPZV5V2gBI

Ustam  videoyu izledim , ancak uygulaması çokta basit bir test değilmiş  :(  Açıyı ayarlayıp o açıda 30 40 kg kuvvet uygulamak kolay iş değil  :-[ :-[ umuyorum ısıl işlem doğrudur  O:-) O:-)  :D Bu arada ustam bu bıçakta sürekli yanımda olacağı için sapının ağacını bile simetrik aldım , sağındaki ve solundaki çizgiler birbiriyle çakışıyor  :) Ancak bir daha böyle yapacagımı sanmıyorum 2 bıçaklık kabza çıkacak ağacı ziyan ettim  :D

Ersin Özdemir

• 2462
  • Meslek: ( Makine teknikeri )
  • Yer: Viyana-İstabul- Edirne
« Yanıtla #8 : 17 Mart 2016, 21:52:10 »
Çok güzel olmuş  ertan kardeşim eline sağlık
İşçilikcçok güzel olmuş

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #9 : 17 Mart 2016, 21:55:05 »
Eline sağlık hoş olmuş. Güle güle kullan. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #10 : 17 Mart 2016, 22:00:19 »
eline sağlık kardeşim. işçilik on numara, profil şekli bana pek hitap etmiyor ama zevkler elbette farklıdır. güle güle kullanman dileklerimle  :)

suhamizrak

• 142
  • Meslek: Uzm.
  • Yer: izmir
« Yanıtla #11 : 17 Mart 2016, 22:03:25 »
İyi gidiyosun kardeşim eline sağlık.

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
« Yanıtla #12 : 17 Mart 2016, 22:15:07 »
Çok güzel olmuş  ertan kardeşim eline sağlık
İşçilikcçok güzel olmuş
Çok teşşekkür ederim  :)

Eline sağlık hoş olmuş. Güle güle kullan. :2up
Teşekkürler  :)
eline sağlık kardeşim. işçilik on numara, profil şekli bana pek hitap etmiyor ama zevkler elbette farklıdır. güle güle kullanman dileklerimle  :)
Teşekkürler , profilin hoşlanmadığınız kısımlarınıda nedeni ile belirtirseniz benim adıma daha yapıcı olabilir kanaatindeyim  :)

İyi gidiyosun kardeşim eline sağlık.

Teşekkür ederim  :)

ömer mazık

• *
  • 59
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Sanliurfa
« Yanıtla #13 : 17 Mart 2016, 22:16:37 »
Tebrikler gerçekten güzel görünüyor ellerinize sağlık ilerde yapacağın bıçakları hayal bile edemiyorum  :2up

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
« Yanıtla #14 : 17 Mart 2016, 22:17:48 »
Tebrikler gerçekten güzel görünüyor ellerinize sağlık ilerde yapacağın bıçakları hayal bile edemiyorum  :2up
Teşekkür ederim  :)

Selimwho

• **
  • 82
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 17 Mart 2016, 22:25:18 »
Açıkçası ben beğendim ama sanki bıçağı birazaman büyük olmuş
Biz günahkara değil günaha karşıyız ~ Bediüzzaman Said Nursi

şerif gürcan

• 281
  • Meslek: tornacı
  • Yer: (Eses26) / Bandırma
« Yanıtla #16 : 17 Mart 2016, 22:28:24 »
eline sağlık güzel olmuş. çok iyi gidiyorsun bu arada... :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #17 : 17 Mart 2016, 22:32:26 »

Ellerine sağlıkAhmet kardeşim. Bende çok beğendim. Bu arada aslında olması gereke şeyi yapmışsın, yani bıçağın sapındaki ahşaplar simetrik olmalı, asıl olan budur  :2up

BUŞGUT

• 329
  • Ahmet Ertan Selen
« Yanıtla #18 : 17 Mart 2016, 23:02:08 »
Açıkçası ben beğendim ama sanki bıçağı birazaman büyük olmuş
Teşekkürler , boyutuyapacağı iş için ideal gibi :)
eline sağlık güzel olmuş. çok iyi gidiyorsun bu arada... :2up
Teşekkürler.  :)

Ellerine sağlıkAhmet kardeşim. Bende çok beğendim. Bu arada aslında olması gereke şeyi yapmışsın, yani bıçağın sapındaki ahşaplar simetrik olmalı, asıl olan budur  :2up
Ustam teşekkür ederim , olması gereken o ama ustam israfta günah  :D

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #19 : 17 Mart 2016, 23:17:28 »

Teşekkürler , profilin hoşlanmadığınız kısımlarınıda nedeni ile belirtirseniz benim adıma daha yapıcı olabilir kanaatindeyim  :)

nedeni, mesajımda da belirttiğim gibi sadece tercih meselesi. bunun başka bir nedeni yok.
kimi sarışın sever, kimi ise esmer. bunun, bıçağı beğenip beğenmemekle veya bıçağın güzel veya çirkin olmasıyla da bir alakası yok. hem belki de benim beğendiğim profil formunu sen beğenmezsin.  :) bu gayet doğal. yani sana bu profili şöyle şöyle değil de böyle böyle yap deme gibi bir durum söz konusu olamaz. sen beğenmişsin ve hayata geçirmişsin. önemli olan bu, gerisi teferruat :)