Bıçak Sanatı - Forum

bu çakının mekanızması nasıldır...

tarpoon

• 4739
bu çakının mekanızması nasıldır...
« : 28 Şubat 2011, 15:25:09 »
çakılara özellıkle işlevsel olanlara zaafım var.. ve ne zaman canım çakı görmek ıstese  "morris knıves" burayı açıp kurcalıyorum.
sızlerden rıcam bu çakıların mekanızmasını bılen veya  kafasında canlandıran varsa. açıklayabılırmı.
sanırım kılıt yok ,duz çakılar. ama arkadakı uzantı nedır..?
işin aslı bu çakılardan yapmaya nıyetlendım. ancak mekanızma nasıl. namlu acıldığında nasıl sabıt kalacak kafamda canlandırmaya calısıyorum. ama arka uzantı işi bozuyor  >:(

yardımlarınızı beklıyorum..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: bu çakının mekanızması nasıldır...
« Yanıtla #1 : 28 Şubat 2011, 15:31:14 »

bahsettiğin sitem bu ise buradaki mekanizma bildiğimiz bursa çakılarında olan mekanizmanın aynısı.

gavurlar friction folder diyor biz bursa çakısı... mekanizma ve çalışma prensibi aynı.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #2 : 28 Şubat 2011, 15:32:46 »
teşekkür ederim Gökhan  :)  sonunda buldum arka parca şişe kapağı açmak içinmiş
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2011, 15:39:07 Gönderen: Taner Salar »
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 28 Şubat 2011, 17:08:02 »
...
gavurlar friction folder diyor biz bursa çakısı... mekanizma ve çalışma prensibi aynı.

Hatta bizim orada da bunlara Bursa çakısı deniyor ama galiba Bursa'nın ustaları bunlara Arnavut çakısı diyorlar ve İnternet'te arayınca bulamadığıma göre sanki Arnavut'larda böyle bir çakı aslında yaygın değil gibi.  ;D
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #4 : 28 Şubat 2011, 17:08:31 »
Bu forumu okudukça hergün yeni birşey öğreniyorum. Ve bu seferki modelde gerçekten çok şıkmış.  Şu çakıya bayıldım mesela

Ama doğrusunu söylemek gerekirse kilit mekanizması olmayan çakılar bana güven vermiyor. Çok zor da olsa ters bir harekette kapanıp işaret parmağımı kesebilme ihtimali beni korkutuyor.  ??? Çünkü o parmak herşeyim, biricik tetik parmağım  :2up

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #5 : 28 Şubat 2011, 17:19:51 »
ne yalan söylıyeyım  çakılarla çok hasır nesır oldum ama arnavut çakısını burada duydum. :-\   
 ayrıca bazı ustalın yaptıklarına dıkkat edıyorum ,arka dayanak için yapılan çıkıntı kabzenın içine gömülü vazıyette durursa daha bır şık gözukuyor..  ama bana bu yenı yapılan cıcılı bıcılı çakılardan çok daha guzel ve ıslevsel gelıyor Eylem , hanı nasıl desem benı kullan dıyor sankı.   :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 28 Şubat 2011, 17:24:13 »
evet Hayrı sap kısmının ahşabı bıtırmıs ışı .. evet bu çakıları kullanmak bıraz daha ıhtımam gerektırıyor . bendekı boynuz saplıyı elıme kacırmıstım vaktı zamanında.
bıraz uğrasılsaopıneldekı gıbı bır mekanızma uydurulur sanırım. ama o zamanda göruntu kesınlıkle bozulur bana göre..
kara şişelerle aran nasıl..?     :D

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #7 : 28 Şubat 2011, 17:25:46 »
aslında arka dayanak elin daha doğrusu avucun içinde kaldığından ve asıl kesme işi iterken olacağından bence kullanış açısından hiçbir problem yok.
üstten bir darbe gelse ve kapanması gerekse bile dayanak ele takılacak ve kapanma işlemi olmayacaktır.

bildiğim kadarıyla bizim oradaki çobanların bu konuda hiç bir sıkıntısı yok ;) zira aynı kilit sistemli bursa çakılarını yıllardır kullanıyorlar. 8)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 28 Şubat 2011, 17:34:45 »
parmak kesmek bu çakılarda tamamen acelecı ve acemıce hareketten kaynaklanır bence . bendekıaceleden olmustu.
ve duzgun yapılmıs  bu tarz ufak çakı ıle bır koyunu tamamen  her işlemı rahatlıkla yaparak kesebılıyorum..

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #9 : 28 Şubat 2011, 17:42:58 »
bu tarz ufak çakı ıle bır koyunu tamamen  her işlemı rahatlıkla yaparak kesebılıyorum..

taner sen böyle deyince profil resmindeki keçi gözüme takıldı. yoksa buda senin eski kurbanlıklardan mı?  :D

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 28 Şubat 2011, 17:54:02 »
Bir ara çakı denemesi olarak bunu yapmıştım.

Kullanırken özellikle başparmağı bıçağın çıkıntısı üzerine koyunca çakı daha da güven veriyor. Tabi başparmak orada olmasa bile bıçak avucunuzun içindeyken kapanmıyor.

Bir not. Yaparken o çıkıntıyı bıçak açık halde iken sapa daha iyi gömülecek bir şekilde yapsam az daha ergonomik olurmuş.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 28 Şubat 2011, 18:54:19 »

taner sen böyle deyince profil resmindeki keçi gözüme takıldı. yoksa buda senin eski kurbanlıklardan mı?  :D

yok ustam hıç keçı kesmedım.  ancak bende keçılık mevcut  :D

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 28 Şubat 2011, 18:55:13 »
Bir ara çakı denemesi olarak bunu yapmıştım.

Kullanırken özellikle başparmağı bıçağın çıkıntısı üzerine koyunca çakı daha da güven veriyor. Tabi başparmak orada olmasa bile bıçak avucunuzun içindeyken kapanmıyor.

Bir not. Yaparken o çıkıntıyı bıçak açık halde iken sapa daha iyi gömülecek bir şekilde yapsam az daha ergonomik olurmuş.

hem daha ergonomık olur  hem daha şık gözukur bencede..

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #13 : 28 Şubat 2011, 19:12:44 »
evet Hayrı sap kısmının ahşabı bıtırmıs ışı .. evet bu çakıları kullanmak bıraz daha ıhtımam gerektırıyor . bendekı boynuz saplıyı elıme kacırmıstım vaktı zamanında.
bıraz uğrasılsaopıneldekı gıbı bır mekanızma uydurulur sanırım. ama o zamanda göruntu kesınlıkle bozulur bana göre..
kara şişelerle aran nasıl..?     :D

Pek yanıma yöreme uğramadıkları için eskisi gibi görüşemiyoruz kendileri ile.  :2up Bende 62lerin peşindeyim bu aralar  :))

Nette gördüğüm böyle bir model hem eli rahatsız etmez hemde ufak bir müdahale ile kilit mekanizması uydurulabilir.

O koç boynuzu gibi olan kısım ne işe yarar, tartışılır tabi.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 28 Şubat 2011, 20:01:19 »
bıraz daha otantık gözukmuş. gelen basıncı yanlarada dağıtmıs dıyelım..

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 01 Mart 2011, 00:14:59 »
teşekkür ederim uğurcan çok makbule geçtı :2up

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #17 : 01 Mart 2011, 10:07:39 »
Önemli değil Taner abi çelik gelsin bende denicem  :2up

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #18 : 02 Mart 2011, 10:55:43 »
Uğurcan çok güzel kaynak linkler bunlar, eline emeğine sağlık :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #19 : 02 Mart 2011, 23:55:05 »
Uğurcan çok güzel kaynak linkler bunlar, eline emeğine sağlık :2up

Sağolasın Emin abi

http://www.brisa.fi/folder2b.pdf

Böyle bir link daha buldum ;D arkada bıçağı tutan pim olmasa aynı mekanizma  ;)