Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçağım için yardım.

serkaneris

• *
  • 14
  • Meslek: Yazılım Uzmanı
  • Yer: Ankara
İlk Bıçağım için yardım.
« : 12 Şubat 2016, 16:26:44 »
Herkese kolay gelsin.
İlk bıçağımın yapımına başladım. Profili kestim, ağız açma işlemini tamamladım.
Ağızda 2mm pay bıraktım. Kullandığım çekil ck67. bilgim olmadan uçuz olduğu için seçtim. Hazırladığım bıçak biraz büyük bir model. Dağda bayırda dal kesme, odun bölme gibi zorlu işlemleri gerçekleştirmesi için tasarladım.
Ebatları
Boy: 50cm
Sırt Kalınlığı: 5mm

İş ısıl işleme geldi. formdan okuduğum kadarıyla ck67 ısıl işlem sonrası yamulma ve formunda bozulmalar olabiliyormuş. Aşağıda yazdığım adımları uygulamayı düşünüyorum. Hatalı ve eksik gördüğünüz noktaları belirtir misiniz?

1. Ana hatlarını hazırladığım çeliği üzerinde çizikler kalmayacak şekilde zımparalıycam.
2. 1000 dereceye ulaşana kadar ısıtacağım ve 5-10 dk bu sıcaklıkta kalmasını sağlayacağım. Doğal olarak soğumasını sağlayacağım, su ve yağ kullanmayacağım. (Bu işlemi 3 kez tekrar edeceğim) bu işlemle çelik içerisinde partüküllerin eşit dağılmasını ve olası bükülmelerin, kırılmaların önüne geçmeyi planlıyorum.
3.1080 derece ısıya ulaşana kadar ısıtacağım ve suyunu vereceğim.(Su kullanacağım)
4. 200 derecelik fırında 2 saat bekleteceğim.
5. Sap için delik açma ve sapın yapımı.
6. Bileme işlemi.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: İlk Bıçağım için yardım.
« Yanıtla #1 : 12 Şubat 2016, 16:40:20 »
aman sakın böyle yapma ???

önce gerekli sıcaklıkları şuradan dikkatlice okumalısın.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9491.msg188220#msg188220

2 numarada bahsettiğin şey normalizasyon, ki bunu bir kez yapman yeterli. hatta sadece eğe ile çalıştıysan buna gerek bile olmayabilir. su yerine yağ da kullanabilirsin. bu kadar emek verdiğin bir çalışmayı bu denli riske atmana gerek yok bence. sap deliklerini ısıl işlemden önce açmalısın. 2 mm kalınlıktan biraz daha fazla inceltebilirsin aslında ağzını. yani ısıl işlem öncesi ağız kalınlığı 1 mm olsa yeterli olur diye düşünüyorum. tabi bıçağın tam fotoğrafını görsek, daha bilinçli yorum da yapabiliriz.

linkini verdiğim konuyu lütfen dikkatle incele.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #2 : 12 Şubat 2016, 17:54:11 »
 Kolay gelsin gereken söylenmiş 1080 derecede su verilirse
Sanırım yamulmayada kalmaz cam gibi dağılır gibime geliyor 😁
Isıl işlem fırınınız mı var ? Bende emeğinizin boşa gitmemesini ümitederek sonucu merakla bekliyorum  :2up

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #3 : 12 Şubat 2016, 19:01:11 »
Ustarim hatalarim varsa duzeltsin lutfen.
1.kesinlikle suda suyunu verme kirilma yamulma yasadim kac defa
2. Miktatis ile surekli celigi kontrol et tam emin degilim ama 750 derecelerde cekmiyor yaklasik 30saniye 1dk sonra sanirim850 dereceye ulasir bicagi bekletmeden onceden hafif isittigin yaga daldir.
Bicagi eşit isıt yani ucuyla orta kisimi farkli isilarda olmasin.
 Sonra bicagini firina at 2defa 1saat 200 derecede beklet.(meneviş)

Bence delikleri onceden del birde sap kismini yaga daldirma.

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #4 : 12 Şubat 2016, 19:57:46 »
Merhaba,
Sefa Hocanın çizelgesinde de görüleceği üzere CK 67 de meneviş 2-3 dakika yapılıyor, saat olarak yaparsak sanırım elimizde teneke gibi yamulan bir çelik olacak? Ben olsam yağda su verirdim. Kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 12 Şubat 2016, 20:00:48 Gönderen: yuceldeniz »
YUCELMORE

cihankara

• 281
« Yanıtla #5 : 12 Şubat 2016, 22:29:18 »
Ben Emre abinin receteyi kullaniyordum,aslinda Sefa abiye. 2-3 dakikalik menevis isini nezamandir sormayi dusunuyordum,Sefa abi kafamiz kariştı yetiş :)
Emre ustanin yazisi
1- Bıçağın 120 kum veya üzeri kumda temizlendiğinden emin olunuz. Zımpara çiziklerin kuyruktan uca doğru uzunlamasına olması en güvenlisidir, çünkü en büyük deformasyon uzunlamasınadır...
2- Tüm keskin kenarlar, sırtta, ağızda, delik kenarlarında tamamen elle yumuşatılmış olmalı...
3- Ocak ya da fırınınızın olduğu mekan olabildiğince loş ışıkta olmalıdır ki bıçağın ısı renklerini daha rahat seçebilesiniz.
4- Önce ocağınızı 600-700 derecelere kadar ön ısıtınız ve bu noktada bıçağı ocağa/fırına yerleştiriniz. Daha ocağı yakmadan bıçağı yerleştirmenin en büyük dezavantajı ısınma süresince bolca karbon yitirip oksitlenmesi, tufal tabakasının kalınlaşması olacaktır...
5- Önce 850 derecede 3-5 dakika kadar homojen ısıttığınız bıçağı bekletiniz sonra havada askıda bekletiniz oda ısısına kadar soğuması için, 10-15 dakika kadar alabilir bıçağın tamamen soğuması. Bu işlemi 800 ve 750 dereceler için tekrarlayınız.
6- Yukardaki maddede yapılan normalizasyon sonunda en zon aşamada tel bir fırça ile bıçak daha sıcakken yüzeyi fırçalamak tufal miktarını oldukça azaltacaktır.
7- 800 derece civarında 3 dakika kadar beklettiğiniz bıçağınızı ön ısıtılmış yağda soğutunuz. Bu işlemi kesin hareketlerle yapınız, ocaktan bir pense/maşa ile aldığınız bıçağı tek ve hızlı bir hareketle pensenin ağzına kadar daldırınız, kesin ve hızlı tek bir hareket olmalı, tereddüt olmamalı.
8- Bıçağı sokar sokmaz ileri geri yağın içinde hareket ettiriniz, sanki bıçağı yağ tenekesinin dibindeki birşeye saplamaya çalışırmış gibi. 4-5 saniye kadar sonra bıçağı çıkarıp kontrol ediniz, eğer fazla sıcak gibiyse yine daldırıp birkaç saniye kadar daha tutup çıkarınız ve kontrol ediniz.

9- Eğer deri eldivenle tutabileceğiniz bir ısıdaysa hemen yamulma var mı diye kontrol ediniz, bu aşamada hemen bir ışığa doğru gözle dikkatle kontrol ediniz, eğer yamulma varsa vakit kaybetmeden yamuk kısmı tersine bükmek suretiyle düzeltniz. Düzleşebildiği kadar düzeltiniz, bu arada bıçak fazla soğumuş mu kontrol ediniz, eğer üstüne düşen bir damla su cozutdamıyorsa artık düzleştirme ile uğraşmayın, tehlikeli noktaya gelmişsiniz demektir.

10- Oda ısısına kadar soğumasını bekleyebilir ya da beklemek istemiyorsanız yağa daldırabilirsiniz, birşey farketmez...

11- Meneviş fırınınız zaten hazır bir şekilde 200 civarı bir ısıda bekliyor olmalıdır. Fazla zaman kaybetmeden önce bıçağın ağzı veya sırtında eğe ile güzel sertleşip sertleşmediğini kontrol ediniz ve eğer tufal tabakasının altında eğe kayıp gidiyorsa bıçağı menevişe sokunuz...

12- İlk menevişinizi 1 saat yapınız. Fırını kapatmayınız, sadece içinden bıçağı alıp suya sokunuz, tamamen soğuduktan sonra yine fırına koyunuz ve 1 saat daha tutunuz.

13- Isıl işlemin başarısını bıçak menevişten çıktıktan sonra geçici bir ağız açarak pirinç testi ve doğrama testleriyle deneyiniz. Eğer ağız fazla kırılgansa meneviş ısısını biraz daha yükseltip bir saat daha menevişleyiniz.

14- Eğer pirinç testinde ağız tutuşu sorunluysa, yamulan küçük çentikler oluşuyorsa büyük ihtimal bu adımların birisinde bişeyler ters gitmiştir, en iyisi tekrar 1 numaralı maddeye dönüp tüm işlemleri tekrarlamak olacaktır...

15- Herşey iyi görünüyorsa ve testlerden başarı ile geçiyorsa bıçağınızı birkaç saat sirkeye yatırınız, hatta akşamdan sabaha bekletmek iyi olabilir, bu işlemden sonra ısıl işlem sonrası oluşan tufal tabakası büyük ölçüde gevşeyecektir, bıçağın temizliği rahat olacaktır.

16- Bir türlü doğru ısıyı tutturamıyorsanız, rahatsızlık verecek kadar sıkıntılı su verme deneyimleri yaşayıp duruyorsanız en iyisi siz de benim yaptığımı yapıp en basitinden bir termokupl ve ona bağlı ısıyı ölçmemizi sağlayan dijital termostatlardan bir tane alma zamanınız gelmiştir. Bu sayede en azından çoğu noktada ısı hakimiyetiniz altında olacaktır..

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #6 : 12 Şubat 2016, 22:55:01 »
Yamulma konusu için dikkat edilmesi gereken olaylar....

Tavlı parçanın üzerindeki oksitleri temizlerken altı boş olmasın, düzgün bir yere koyup yapmalı, yoksa tavlı parça kolay eğilir.
Bunu da sertleştirdikten sonra farkına varırsınız ama düzeltilmesi zordur.

İkinci:
Sertleştireceğiniz bıçağı sertleştirme sıvısına daldırırken, sıvıyı kesiyormuş düşünün öyle yapın.

Sıvı içinde sertleştirmeye başlarken yana hareket yapılmaması gerekir.

serkaneris

• *
  • 14
« Yanıtla #7 : 15 Şubat 2016, 09:03:42 »
Çok teşekkürler bilgiler için az daha çok yanlış işler yapacakmışım :)

Apartman dairesinde oturduğum için ocak düzeneğini evde kurmam çok zor. Kampçılık ile uğraştığımdan bu işi dağlarda çözmeyi planlıyorum. Kompak bir körük ile kamp ateşiyle istenilen sıcaklığa çıkabilirim gibi geliyor. Ardından fırınlama için yine dağda topraktan hazırlayacağım bir fırını kullanmayı planlıyorum.  Burada en büyük sıkıntım istenilen sıcaklıkları sağlamak olacak. Bir şekilde üstesinden gelirim diye umuyorum.

cihankara

• 281
« Yanıtla #8 : 15 Şubat 2016, 10:11:09 »
Bence siz riske girmeyin evde deneyin, yutong ocak yapimi 5 dakikanizi almaz,şehirde yaşayan pek çok arkadasimiz bu hobiyi balkonda yapiyor . Örnek ocak yapimi http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8322.0

« Yanıtla #9 : 15 Şubat 2016, 10:55:45 »
Sefa abiye. 2-3 dakikalik menevis isini nezamandir sormayi dusunuyordum,Sefa abi kafamiz kariştı yetiş :)

Cihan, bu en son paylaştığım konuda http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=9491.0 var olan verilerden ötürü kafan karıştı sanıyorum. Hatta o başlık altında yanlış hatırlamıyorsam benzer şekilde yine sorulmuştu. Hiç kafa karışıklığına gerek yok aslında, kafa karışıklığı oluştuğu durumlarda, hemen başka kaynaklardan edinilen bilgilerle bilginin doğruluğunu test etmek en iyi yoldur. Bir başka yol da bu bilgiyi deneyerek doğrulamaktır. Diğer türlü, buradaki yazdığımız şeylerin doğru olduğunu kuşku duymadan kabul, bizi Skolastik bir düşünce tarzına götürür ki bence doğru bir bakış açısı değildir. Sözünü ettiğimiz tablolardaki değerlerin özellikle kimyasal analiz kısımları üreticilerin verdiği değerlerdir. Isıl işlem bilgilerinin bir çoğu da öyle ama özellikle karbon çeliklerindeki veya düşük alaşımlı çeliklerdeki ısıl işlem değerleri ( su verme ve meneviş) kendi deneyimlerimden oluşan değerlerdir. Bunların neredeyse hepsi belli bir ölçüme dayanır yani masa başında hazırlanmış bilgiler değildir. Bu nedenle oradaki tabloda meneviş değerine "2-3 dakika " yazmışsam bu yapmış olduğum bir uygulamanın sonucunda yazmış olduğum bir değerdir. "Acaba doğru mu" diyerek bir kere de sizin denemeniz en azından hem benim için hem de sizin için sağlama olur ve gayet de iyi olur  ;)

cihankara

• 281
« Yanıtla #10 : 15 Şubat 2016, 11:56:02 »
Düzeltmeleri yaptım, aynı tabloyu iki kez girmişim. Karbon çeliklerinde ( veya çok az alaşımlı çeliklerde) pratikte bir kaç dakika yeterlidir.
Telefonla girdigim ve genellikle gece 12 den sonra foruma girdigim icin icin Osman'nin sorusunu ve cevabini kaçırmışım Sefa abi,kusura bakma :)  2*1 saat 200 derecede menevis yaptigimiz ck67 bicagin sertligi tahmini nedir abi ozaman ?

serkaneris

• *
  • 14
« Yanıtla #11 : 16 Şubat 2016, 10:50:58 »
Kabaca hali hazir, fotoğraflarını paylaşmak istedim. henüz ince zımparadan geçirmedim. Ağır formunda düzeltme yapmam gereken yerler var. sizlerinde gördüğünüz düzeltmem gereken yerler var mı?

serkaneris

• *
  • 14
« Yanıtla #12 : 16 Şubat 2016, 11:25:09 »
Yapmam gerekenleri tekrar özetlersem.

1)Gazbetondan kendime ocak hazırlıycam.
2)Üzerindeki çizikler giderilene kadar ince zımparadan geçireceğim. Zımparalamayı saptan uça şekilde yapıcam.
3)850-800-750 derecelerde 3 er dakikalık normalizasyon yapacağım.
4)800 derece civarında 3 dakika beklettiğim bıçağa yağda su verme işlemini yapacağım. yamulma vs durumlarını tam soğumadan bu aşamada kontrol edip düzelteceğim.
5) bu arada 200 derecede hazır bekleyen fırında 1 saat bekleteceğim. Bu işlemi 2 kez tekrarlayacağım.

Yeni Sorularım
1-Yağ olarak bitkisel yağlar (ayçicek yağı, pamuk yağı gibi) uygun mu?
2-manyetik noktadan (723 derece) ne kadar süre sonra 800-850 dereceye ulaşır?
Sefa hocanın aşağıda paylaştığı renk tablosu karanlıkta görünen renkleri midir?
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6.0

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
« Yanıtla #13 : 16 Şubat 2016, 11:28:43 »
Bence profil oldukça iyi olmuş, bence perdahı ısıl işlemden önce olabilidiğince yüksek tutun, sonra kahır oluyor cidden :)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #14 : 16 Şubat 2016, 11:46:01 »
gazbeton ocakta bu kadar uzun bir namluya hakkıyla ısıl işlem yapmak bi'hayli zor olacaktır.  ::)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

cihankara

• 281
« Yanıtla #15 : 16 Şubat 2016, 12:01:02 »
Emin abiye katiliyorum 50cm lik bir bicak icin gaz betonda imkansiz degil ama cok zor olur gibime geliyor, ayrica pim deliklerini göremedim ? Birde Sefa hoca 3dk yeterli oluyor dedigine göre firinda 2saat menevis yapmanada gerek yok. Manyetik noktadan hatirladigim kadariyla 10saniye sonrasi ama emin degilim siz yine bir forumda arama yapin. Kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 16 Şubat 2016, 12:05:01 Gönderen: cihankara »

serkaneris

• *
  • 14
« Yanıtla #16 : 16 Şubat 2016, 13:31:54 »
evet pim deliklerini söylemiyi unutmuşum. ısıl işlem süreci öncesinde tamamlıycam. İlk çalışma için biraz büyük oldu. Kesinlikle küçük bir kaç deneme yapmak lazımmış  :) İlerleyen süreçleri yine buradan paylaşırım.

bir iki sorum vardı onları tekrar yazayım.
Yeni Sorularım

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #17 : 16 Şubat 2016, 14:18:24 »
elinize saglık sap kısmı gayet guzel cıkmış ama bıcagın agız kısmında hatalar gorunuyor ovalıgı tam veremışsınız gıbı duruyor duzeltebilme imkanınız varsa ısıl işlemden once hal edın bence kolay gelsın
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

cihankara

• 281
« Yanıtla #18 : 16 Şubat 2016, 18:25:52 »
evet pim deliklerini söylemiyi unutmuşum. ısıl işlem süreci öncesinde tamamlıycam. İlk çalışma için biraz büyük oldu. Kesinlikle küçük bir kaç deneme yapmak lazımmış  :) İlerleyen süreçleri yine buradan paylaşırım.

bir iki sorum vardı onları tekrar yazayım.
Yeni Sorularım
Aycicek yaglari olur
Manyetik noktadan 10saniye sonra yazilmis forumda,
Renkler karanlik ortam için zaten karanlik ortamda su vermek tercih edilmeli

« Yanıtla #19 : 16 Şubat 2016, 19:38:46 »
Manyetik sınır pratikte 760 dereceleri buluyor, bu nedenle sıcaklıkları kaçırmayın. "Manyetik sınırdan ne kadar zaman sonra" sorusundaki "zaman" çok göreceli bir durum. Neyle tavlayacaksınız, tavlama şiddeti ne, diyelim pürmüzle, ne kadar açık veya kısık... Burada "şu kadar saniye" demek acayip sakıncalı bir tarif olur. Malzeme epeyce ebatlı ve sanıyorum ilk iş, kolay gelsin diyeyim şimdiden.