Bıçak Sanatı - Forum

İki teker zımpara devir kontrolü için bu alet işe yarar mı?

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
Ynt: İki teker zımpara devir kontrolü için bu alet işe yarar mı?
« Yanıtla #1 : 10 Şubat 2016, 08:38:33 »
Elektrikçi değilim. Ürün açıklamasında "küçük motorlar için" diyor. Bu tür dimmer devreler hız kontrolünü voltajı değiştirerek yaptıkları için güç kaybı oldukça fazla, bizim işlere uygun değiller diye biliyorum. Hız kontrol cihazları ise bunu frekans değişimiyle yapıyor, güç kaybı çok daha az.

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 10 Şubat 2016, 09:48:03 »
2000w olanını getirttim dekupaj için, görünürde işini yapıyor ama yükte denemedim henüz.
Torna yapımı için baktığım şu konuda bir devre şeması verilmiş. Yanlış anlamadıysam, şamaşır mak. motorunu torku düşürmeden yavaşlatmak için bu devreyi yaptığını yazmış.
http://www.instructables.com/id/Make-your-own-Lathe-from-other-peoples-rubbish/?ALLSTEPS
Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

AliAydın

• 324
  • Meslek: memur
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #3 : 10 Şubat 2016, 15:12:52 »
Peki ya sadece düşük devir iş yapmak istediğim zaman taksam? Mesela ahşap tesviyesi falan? Alet yanmaz demi :D

AliAydın

• 324
« Yanıtla #4 : 10 Şubat 2016, 15:13:57 »
2000w olanını getirttim dekupaj için, görünürde işini yapıyor ama yükte denemedim henüz.
Torna yapımı için baktığım şu konuda bir devre şeması verilmiş. Yanlış anlamadıysam, şamaşır mak. motorunu torku düşürmeden yavaşlatmak için bu devreyi yaptığını yazmış.
http://www.instructables.com/id/Make-your-own-Lathe-from-other-peoples-rubbish/?ALLSTEPS

Bu adamın yaptığı beni aşar  ::)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 10 Şubat 2016, 15:49:21 »
O motor için hem DC hem de AC dediğine göre motor üniversal motor.

Bizim normalde kullandıklarımız ise asenkron...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 10 Şubat 2016, 16:13:49 »
O motor için hem DC hem de AC dediğine göre motor üniversal motor.

Bizim normalde kullandıklarımız ise asenkron...
Evet Eylem abi aynen öyle. Elimde çamaşır makinesinden çıkma bir motor var, ahşap torna düşünüyorum. O nedenle araştırdım ben de. İdeali asenkron aslında. Üniversal motorun yüksüz çalıştırılması önerilmiyor.15000 devirlere çıkıyor ve devri sonsuz olmak istiyormuş. Tabii sonra motor ustalarının dediği gibi pistonu eline alıyormuşsun :D
Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 10 Şubat 2016, 16:26:27 »
Bomba gibi patlayabileceğini varsaymak gerek derim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

nadi65

• 26
  • Meslek: teknik öğretmen
  • Yer: antalya
« Yanıtla #8 : 10 Şubat 2016, 21:52:38 »
Bu bir klasik triyaklı dimmer devresi.Isı,ışık ve seri sargılı motorların hız kontroründe işe yarar.Monafaze asenkron motorlar için bu konuda üretilmiş standart bir ürün yok.Ben bunun benzeri ürünü yapıp denedim.Motor gücünü yok saymak gerekiyor.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #9 : 10 Şubat 2016, 22:22:29 »
Motor gucunu yok saymak derken acabilirmisiniz en azindan ahsabi zimparlamada kullanilamazmi.?
Saygilar
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

AliAydın

• 324
« Yanıtla #10 : 10 Şubat 2016, 23:45:15 »
Motor gucunu yok saymak derken acabilirmisiniz en azindan ahsabi zimparlamada kullanilamazmi.?
Saygilar

Benim de istediğim tam olarak bu. Güç istemiyorum, ahşap zımparalayacak kadar dönsün yeter.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 11 Şubat 2016, 00:12:12 »
Asenkron motorların en büyük problemi kutup sayılarına göre gerisinden gittikleri devirden fazla uzaklaştıklarında devrilme diye bir hadise yaşarlar, yani motoru bir yere kadar zorlayıp yavaşlattıktan sonra direncini kırarsınız.

Asenkron bir motor 50 Hz'lik şebeke gerilimi ile çalışırken;
    Eğer iki kutuplu ise  50Hz * 60(sn) *2 / kutup sayısı = 3000 devir/dk altında bir devirde dönmek ister. Bu da pratikte 2800-2850 gibi bir değere karşılık düşebilir.
    Eğer dört kutuplu ise  50Hz * 60(sn) *2 / kutup sayısı = 1500 devir/dk altında bir devirde dönmek ister. Bu da yukardaki ile orantılı bir değerde olur.
    Eğer altı kutuplu ise  50Hz * 60(sn) *2 / kutup sayısı = 1000 devir/dk altında bir devirde dönmek ister.                  ""                 ""
    Eğer sekiz kutuplu ise  50Hz * 60(sn) *2 / kutup sayısı = 750 devir/dk altında bir devirde dönmek ister.                 ""                 ""

Bir motor ister elektrikli ister benzinli olsun, yük altında adam gibi direnebildiği devir aralığı, devir düştükçe torkun arttığı aralıktır. ( Yani otomobilinile  yarışırken otonuzun torku kaç devirde geliyorsa hızlanırken üst vitese atınca o devri görmelisiniz.)

Bu linkteki aramada göreceğiniz tork eğrilerinde torkun tepesinin sol tarafındaki devirler işinize zımpara yaparken yaramayan, faydasını göremeyeceğiniz devirlerdir:
https://www.google.com.tr/search?q=asynchronous+motor+torque+graph&tbm=isch
İşinize yarayanlar ise "devir düştükçe torkun arttığı" yani tork tepesinin sağındaki değerlerdir.

Misal:

Bu grafiğin motorunda %80'den düşük devirlerde hayır beklemeyin. Bu motoru besleyen gerilimi (frekans ile oynamadan) düşürdüğünüzde bu eğrinin aşağıya doğru kaydığını göreceksiniz. Tepe alçalınca devrilme torku düşecek ancak motorun çalışabildiği devir aralığını öyle istediğiniz gibi değiştirmiş olmayacaksınız.

Motoru besleyen frekansı değiştirmek yani VFD kullanmak:

Bu tork eğrisinde motorun çalıştığı devir aralıklarının frekans ile birlikte isteğimize uyan şekilde değiştiğini görebilirsiniz.

Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 11 Şubat 2016, 00:36:15 »
Bu arada motorun bir uygulaması vardır ki devir düşünce motordan beklenen değişmez, hatta artar. Örneğin zımpara şeridini döndürürken motor zorlanıp yavaşlamaya başladıkça bize daha çok dirensin yani torku artsın böylece bir devirde karar kılsın isteriz. Bu halde motorun hangi devirlerde çalıştırılacağını yukarda yazmıştım.

Yada gün olur motor bir fan çevirir. motorun yükü devir arttıkça artar azaldıkça azalır. Bu durumda motorun tork eğrisinin sol tarafı, yukardakinin aksine kullanışlı da olup fan devrini gerilimle ayarlamayı uygun kılabilir.

Yani bir fan için işe yarayan çözüm zımparalama uygulamasında iş görmeyebilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

AliAydın

• 324
« Yanıtla #13 : 11 Şubat 2016, 11:13:45 »
Eylem bey, detaylı anlatımınız için teşekkürler. Peki bu işin çözümü sürücü almak mı oluyor?

« Yanıtla #14 : 11 Şubat 2016, 11:59:39 »
Eylem bey, detaylı anlatımınız için teşekkürler. Peki bu işin çözümü sürücü almak mı oluyor?
Tek fazlı motorlarda sürücü işe yaramadığından, hem üç fazlı motor hem de sürücü almak gerekiyor.

AliAydın

• 324
« Yanıtla #15 : 11 Şubat 2016, 12:05:26 »
Tek fazlı motorlarda sürücü işe yaramadığından, hem üç fazlı motor hem de sürücü almak gerekiyor.

Tamam hocam, son noktayı koymuşsunuz yine  :)   Tek faz, sabit devir, yola devam o zaman  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 11 Şubat 2016, 12:06:55 »
Aşağıdaki eğri, devrin VFD ile değiştirilmesine ait. Muhtemelen burada tork değerlerine bakıp düşük devirlerdeki sonuçlardan memnun olmuşsunuzdur.

Peki orjinal devri (50Hz'deki devri) VFD ile değil de kasnak ile düşürseydiniz ne olacağını biliyor musunuz?

Bu tork eğrileri düşen frekansla orantılı olarak sola doğru sıkışmış ya... Kasnakta yine bu sola sıkışma olacak ama eğrilerin yüksekliği devir düşüm oranıyla artacak. Yani düşük devirlerde çok fazla tork gerekiyorsa kasnak sizi mutlu edecek. Tabi kasnağı iyi seçip o torkta kaçırmamasına özen göstereceksiniz.

Yani kasnak kullanmayı da hep göz önünde tutun derim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #17 : 11 Şubat 2016, 12:11:10 »

Asıl son noktayı şimdi Eylem koydu  :2up