Bıçak Sanatı - Forum

Ahşap

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ahşap
« : 27 Ocak 2010, 20:08:26 »
Bugün elimdeki sapelliden bir parça kesmişken fotoğrafını sizle paylaşayım. Ahşabı 60 ile biraz zımparaladıktan sonra bezir yağıyla yağladım.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Ahşap
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2010, 20:39:41 »
güzel kokuyo rdur   ;D. işlemesi de oldukça güzel bir agaç. acaba buna benzer cicilerden fazla var mı :D.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 27 Ocak 2010, 20:43:31 »
güzel kokuyo rdur   ;D. işlemesi de oldukça güzel bir agaç. acaba buna benzer cicilerden fazla var mı :D.

Ben bulabilirim isteyen olursa. Hatta komşum olan marangozun bol bol artığı oluyor, paşa paşa şöminede yakıyoruz  :D Açıkcası iki kabzada kullandım şimdiye kadar, pek görünüşünü ve sartliğini beğenmedim. Yine de tabii darbeye ve neme dayanıklı bir ahşaptır...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2010, 21:39:57 »
Durukan, mailine baktın mı bilmiyorum ama bu parça zaten inşallah yarın sana doğru yola çıkacak.
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
« Yanıtla #4 : 28 Ocak 2010, 08:37:13 »
vallahi mi?   ??? :2up

« Yanıtla #5 : 29 Ocak 2010, 02:32:30 »
Özellikle mutfak bıçağında iron wood denilen ağaç türü nasıldır, kullanan var mı. Elimde bitmek üzere olan bir bıçak var sap kısmını bu ağaçtan yapmayı planlıyorum, suya dayanıklılığı bulaşık makinasına girme durumunda bozulma vs olur mu. ( üzerine tik yağı uygulayacağım)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 29 Ocak 2010, 03:13:44 »

Özellikle mutfak bıçağında iron wood denilen ağaç türü nasıldır, kullanan var mı. Elimde bitmek üzere olan bir bıçak var sap kısmını bu ağaçtan yapmayı planlıyorum, suya dayanıklılığı bulaşık makinasına girme durumunda bozulma vs olur mu. ( üzerine tik yağı uygulayacağım)

Iron Wood hakkında güzel bir bilgi: http://www.jayfisher.com/Custom_Knife_Handle_Materials_Woods.htm#Ironwood_(Desert)
Açıkçası en pahalı ahşap türlerinden biri. Hiç denemedim çünkü alamadım. Bulabilirsen muhteşem sert ve dayanıklı bir ahşap türü, türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğundan çok ender bulunan bir tür. Bunun dışında desert iron wood dışında değişik bir sürü ahşap türüne de ironwood deniliyor, bunlardan bizim bulabileceğimiz zeytin...
Açıkçası hiç bir ahşap türünü bulaşık makinasına sokamazsın stabilize olmadan. Bulaşık makinasında diğer her tür koruma zamanla yok olur deterjanlar ve yüksek ısıdan dolayı. Hele iron wood gibi müthiş pahalı bir ahşabı bulaşık makinasına hiç koymazdım. Stabilize elimde ahşaplar var ama nerdeyse hepsinin yeri hazır, pek artacağını sanmıyorum önümdeki üretimden.
Burada buldum: http://www.knifeandgun.com/ProductDetails.asp?ProductCode=EWN-45
Bir bıçaklık malzeme 45 dolar - bir de kargoyu filan kattın mı 100 liraya gelir sana. Bu ahşap çok sert olduğundan pek başarılı stabilize edilemez. Zaten genelde prezentasyon bıçaklarında kullanılır...

Tavsiyem mikarta. Kendin de mikarta yapabilirsin ve bulaşık makinesine girebilir o zaman...

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
« Yanıtla #7 : 29 Ocak 2010, 05:54:28 »
benim tavsiyem ise hiç bir bıçagı bılaşık makinesine atmamak. tereciye tere satmak istemem sefa abi, ama bizler bıçak yapmak kadar bıçak korumanın da bilgilerini burada vermeliyiz. bunların arasında da yüksek sıcaklıklarda yıkamama, hafif sabun dısında diğer kimyasallardan uzak tutma kullanım sonrası yağlama da gelmekte.  orngin şef bıçagı olarak tasarladıgım bir bıçagı daha dogrusu her biçagı kullandıktan sonra temizleyerek hafifçe yağlayıp saklama konusuna dikkat ediyorum.  eski kasapları hatırlayalım. bizim mahallemizin kasabında paslanmaz yoktu. cogunlukla masatla keskinleştirdigi bıçagı akşamdan yaglı bir beze sararak kullanıma hazır tutardı. ironwood gerçekten otantik ve cok sert bir malzeme.  agaç yapısı iç detaylarıda güzel.  bir prestij bıçagında kullanılabilir...
günlük kullanım için boynuzda sudan etkilenmez diye düşünüyorum. bu arada birilerinin boynuz tedarigine girmesi gerekmiyormu artık. uygun şekilde kesip ayrılan ısıtılıp düzleştirilen malzemeyi ederi neyse almaya hazırım....

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 29 Ocak 2010, 09:14:16 »
Biraz papağanlık yapayım:

Yabancı bir sitede denen bir laf: "Eğer ahşap yüzüyorsa yak, batıyorsa kullan." Yazının ahşap tornalama mı yoksa bıçak sapı yapma konusunda mı olduğunu hatırlamıyorum.

En iyi ahşap malzemeyi seçme konusunda fikir veriyor vermesine de, ahşap çeşitlerinin bu kurala uyarak elesek, bildiğimiz bir çok ahşabı kullanmamak gerekirdi. Ceviz de yüzer hani.  >:D

Geçenlerde aldığım ovengkol böyle. Taşırken kolum kopmuştu. Dün bir de bundan keseyim dedim. Sonra zor gelince sıkılıp erteledim. Yere koyunca çıkardığı ses bile farklı. Malzeme sertleştikçe ürettiği ses de tizleşiyor. Yani çeliğin suyunu anlama konusunda söylediğim yine geçerli gibi...

Ahşabın ne kendi bünyesindeki ne de bizim uyguladığımız yağın bulaşık makinesiyle başa çıkabileceğini sanmıyorum. Zaten bulaşık makinesinin amacı yağdan kurtulmak iken ve deterjanlar böyle etkili iken ahşabı kesinlikle makineden uzak tutmalı.

Emprenye ahşabı aslında ahşaptan ziyade ahşap içeren kompozit madde gibi algılamak gerek. Bu da odun mikarta  ;D
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 29 Ocak 2010, 12:21:00 »

benim tavsiyem ise hiç bir bıçagı bılaşık makinesine atmamak. tereciye tere satmak istemem sefa abi, ama bizler bıçak yapmak kadar bıçak korumanın da bilgilerini burada vermeliyiz. bunların arasında da yüksek sıcaklıklarda yıkamama, hafif sabun dısında diğer kimyasallardan uzak tutma kullanım sonrası yağlama da gelmekte.  orngin şef bıçagı olarak tasarladıgım bir bıçagı daha dogrusu her biçagı kullandıktan sonra temizleyerek hafifçe yağlayıp saklama konusuna dikkat ediyorum.  eski kasapları hatırlayalım. bizim mahallemizin kasabında paslanmaz yoktu. cogunlukla masatla keskinleştirdigi bıçagı akşamdan yaglı bir beze sararak kullanıma hazır tutardı. ironwood gerçekten otantik ve cok sert bir malzeme.  agaç yapısı iç detaylarıda güzel.  bir prestij bıçagında kullanılabilir...
günlük kullanım için boynuzda sudan etkilenmez diye düşünüyorum. bu arada birilerinin boynuz tedarigine girmesi gerekmiyormu artık. uygun şekilde kesip ayrılan ısıtılıp düzleştirilen malzemeyi ederi neyse almaya hazırım....

Durukan,
Hüseyin Merttürk arkadaşımızla iletişime geçsene istersen, sana boynuz bulabileceğinden eminim. Bende daha biraz var boynuz, pek de kullanmıyorum aslında, kokusu iğrenç  :D
« Son Düzenleme: 29 Ocak 2010, 13:40:22 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #10 : 29 Ocak 2010, 13:42:01 »
Durukan bana kalsa zaten bulaşık makinasına atmam ama işte Güngöre bunu alıştırabileceğimi sanmıyorum ::) ::) Eylemin dediği gibi batan ağaçları bana birisi daha söylemişti, şimşir mesela o da çok sert.
İronwood konusunda kimseyi heyecanlandırmak istemem ama sanırım önümüzdeki aylarda size bir sürprizim olacak ;) ;) ;)
Emre bilgiler için sağolasın.
« Son Düzenleme: 29 Ocak 2010, 13:44:00 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 29 Ocak 2010, 13:47:26 »
Hep böyle yapıyorsun be Sefa ustam, meraklandım bile  ??? :'(

Ben bir mikarta yapacağım yakında, güzel olursa bir bıçaklık sana da yollarım ustam, hanımları eğitmek mümkün değil biliyorum, ne olursa olsun o bıçak bir şekilde bulaşık makinasına girecektir  ;) Bu iş için en uygunu mikarta, istediklerini yapsınlar bişeycikler olmaz, hem de kumaş görünümünde olduğundan bayanlar mikartaya bayılıyor  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #12 : 29 Ocak 2010, 13:58:32 »
Emre doğal aslında, onların bıçağa bakışı bizim gibi değil. Eski bir siyah kotum vardı polyester reçine de var, olmadı onlardan bir mikarta yaparım artık. Polyesterle denemiştim güzel ve sağlam oluyor. Aslında bir vakum pompası var elimde ondan bir vakumlama ünitesi yapsam diyorum en azından sıkıştırma öncesi arada hava boşluğu kalma olasılığını sıfıra indirecektir. İş bitmiyor.
Şimdi meraklanasınız diye söylemedim aslında hepinize sürpriz olacaktı ama söyleyeyim. Elimde ironwood bir kütük var, oldukça büyük, hızar tezgahına sığmadı o yüzden kesemedim, dün bir parçasını ayırıp dildim kahverengi kısımları mükemmel ama açık kahverengi kısımlar o kadar değil. O kütüğü parçaladığımda hepinize birer parça göndermeyi düşünüyordum. Konu buydu ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 29 Ocak 2010, 14:57:59 »
Sefa, sen madem kesebiliyorsun benden de sana karşılık olarak büyükçe bir parça ovengkol. Yada olan başka bir şey, yada çelik... Sen seçersin.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 29 Ocak 2010, 15:17:41 »
Eh benden de 30 mm çapında K510 mil parçası çalışır baba  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #15 : 29 Ocak 2010, 17:21:11 »
Eylem sağolasın hiç gerek yok, ovengkol var zaten epeyce büyük bir parça. Düşünmen yeter.
Emre dur hele önce şu elimizdekilerin icabına bakalım da  ;) K510 sende kalsın ;)
gözlemim şu, bu arkadaş kuruyunca 4-5 yıl önce kesildi. oldukça yaşlı bir ağaç ( sanırım 60 yaşından az değil) şu an tamamen kurudu ancak kahverengi kısımlar orta merkeze yakın. kesmeden görmek mümkün değil. Yarın kestiğim parçanın desenini size fotoğraflarım. Eldeki kütük de tam ağacın çatal yaptığı yerden bir parça. çatal öncesi çap 40 cm filan var sanıyorum. İyi umalım iyi olsun.
« Son Düzenleme: 29 Ocak 2010, 17:23:21 Gönderen: sefa çabuk »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 29 Ocak 2010, 21:00:56 »
arkadaşlar  acaba içinizde plesenk kullanan varmı..?   elımde güzel bır parça var tesbıh ıçın almıştım ama bıçağıma kısmet olucak sanırım..   
ve bol mıktarda maun mevcut hangısını tavsıye edersınız.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #17 : 29 Ocak 2010, 21:34:03 »
Taner kendi adıma kesinlikle pelesenk öneririm, hem daha sert hem de görselliği bence maundan daha güzel.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #18 : 30 Ocak 2010, 00:23:19 »
Pelesenk hiç duymadım (deyim dışında), merak ettim ahşabını...

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
« Yanıtla #19 : 30 Ocak 2010, 08:03:53 »
pelesenk=perseng=balsam. bu anavatanı kızıldenizin dogu ve batısı olan bir grup agaça verilen ortak bir ad. eski tarihlerde agactan toplanılan topaklanmış ozsu mumyacılıkta, parfumeride kllanılmış. peygamber agacı olarakda kimi yerde biliniyor.  sert, aşınmaya dayanıklı, genellikle gemi iskeletinde kullanlmakta imiş. bugun ara sıra tesbihcilikte kullanılıyor. kızıl-kahverengi odunu olan dikenli bir agaç.  bu arada gemilerin en alt omurgası da çok çok sert bir agac. nedir bilmem ama enstruman yapan biri onlardan tesbih yaparken egeyi kırdıgını ( tam uc kere ) anlatmıştı. belkide göze çarparsa lınıp kurutulması gereken bir parça olarak hatırlatmamı yapayım.