Bıçak Sanatı - Forum

pirinç

juba06

• Serhat YILDIRIM
  • 62
  • Meslek: 657
  • Yer: Ankara
pirinç
« : 27 Ocak 2010, 13:38:05 »
Arkadaşlar benim bir sorum olacaktı ankarada türkiye çapına üretim yapan bıçak atölyesi var ustasıyla konuşurken pirinç meselesi geçti mesela bazı bıçaklara tek kat pirinç bazılarına ise 2 veya daha fazla kat pirinç atıyormuş ne olduğunu anlamadım benden çok daha fazla bilgili olarak açıklarsanız memnun olurum.Bir de ideal bir survival bıçağında et kalınlığı ne kadar olmalı?
 Saygılar... ::) ::)
Bıçak;Kaya Kadar Sağlam,Jilet Kadar Keskin,Plastik Gibi Esnek Olmalıdır...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: pirinç
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2010, 20:18:19 »
"Pirinç atmak" ile ne kastedildiğini anlamadım. Pirinç balçaklar ile ilgili bir deyim mi ki acep?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 27 Ocak 2010, 20:41:04 »
Arkadaşlar benim bir sorum olacaktı ankarada türkiye çapına üretim yapan bıçak atölyesi var ustasıyla konuşurken pirinç meselesi geçti mesela bazı bıçaklara tek kat pirinç bazılarına ise 2 veya daha fazla kat pirinç atıyormuş ne olduğunu anlamadım benden çok daha fazla bilgili olarak açıklarsanız memnun olurum.Bir de ideal bir survival bıçağında et kalınlığı ne kadar olmalı?
 Saygılar... ::) ::)
:D Yemelik pirinç mi acaba ?  :)) :)) Hiç duymadım pirinç atmak deyimini, bıçak yapımında pirinç sadece perçinlerde ve blaçaklarda filan kullanılır. Başka bir amaç değilse tek kat ya da daha fazla kat pirinç atma deyimi hiç bir anlam ifade etmiyor  ::) Açıkçası bu bıçakçı milletinin hiç bir dediğini anlamıyorum da çaktırmıyorum, kısaç mı, nivengir mi bişeyler diyorlar işte  :))
Şaka bir yana, merak da etmedim değil, acaba öğrenme şansın var mı Serhat? Yani bir daha görürsen arkadaş biraz bilgilendirsin yahu bizi... Pirinci biz de atalım yani, eğer bıçaklarımız daha iyi olacaksa  :D

Survival bıçakları genelde normal av bıçaklarına ve "fighter" (dövüş" bıçaklarına göre daha kalın tutulur. Tabii bu kalınlık kesme performansını olumsuz etkiler ama bıçağın sırtından ağzına güçlü olması, vurma ve kanırtma hareketlerine dayanması beklenir. Tabii çeliğin türü çok belirleyicidir kalınlıkta. Yani 440C gibi kırılgan taraftaki bıçak çeliklerinde A2 ya da s7 gibi darbeye dayanımlı çeliklere göre daha kalın bırakılır. Ben olsam tam teşekküllü bir survival bıçağını açıkçası düz karbon çeliğinden yapardım, yaklaşık sırtında 5-6 mm et kalınlığı bırakırdım. Bıçağın sırtı yay tavında (yüksek meneviş 52 civarı HRC), ağzı 56-58 HRC'lerde tutardım. Taşlama açısı ya düz scandi ve hafif konveks ağız olurdu ya da toptan tüm taşlama açısını konveks verirdim. Eğer iç bükey (hollow grind) taşlama eğimli bir "survival" (doğada hayatta kalma mı desek ??  ::) ) satmaya çalışırlarsa aman uzak dur, iç bükey ağız sadece narin kesim işlerinde işe yarar, ağız dayanımı konveks (dış bükey) ağıza göre onlarca kat daha dayanıksızdır...

Kipmen Sanat web sitesi

juba06

• Serhat YILDIRIM
  • 62
« Yanıtla #3 : 27 Ocak 2010, 20:41:25 »
Valla pek bilmiyorum Çeliğin üzerine atılan bir çeşit kaplamada tam olarak anlayamadım ne olduğunu??

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 27 Ocak 2010, 20:53:42 »
O zaman sığ bir bakır kaplama yapıyor eleman, şimdi anladım. Çelikleri paslanmaz değil di mi? Merakım sona erdi sağolasın  :2up Bakır katmanı elektroliz ile çelik yüzeyine kaplıyorlardır, bu sayede biraz olsun paslanmanın önüne geçebilirler aynı zamanda pek havalı bir görünüm ortaya çıkabilir...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 27 Ocak 2010, 21:34:47 »
Survival bıçağı insanların üzerinde tam anlamıyla anlaşabildikleri bir konu değil. Kimisi ufak bir bıçak ile incelikli işleri yapabilmeyi öne çıkarıyor, kimisi ise eve dönebilmek için gerektiğinde bir ağacı kesip köprü yaparak hiçliğin ortasındaki bir yarığı aşabilmeyi hedefliyor. Survival denince doğal olarak insanların aklına farklı bıçak tipleri gelebiliyor. Kalınlık da bıçağın tipine göre değişiyor.

Woodlore tipi bıçaklarda 3-4 mm yaygın. Puuko gibi İskandinav bıçakların kalınlığı da 3-4 mm olabiliyor.

Coldsteel bushman aklıma gelen diğerlerinden daha ince. 2.5 mm kadar bir kalınlığı var(mış).

Bir çok bıçağı ise daha da kalın yapıyorlar. Odunu kama gibi ikiye ayırsın diye. Busse buna örnek olabilecek, pahalı ve etli bıçaklar üretiyor. 5-6 mm gibi kalınlıklarda bıçakları var.

Survival denen şey esasen insanın başına beklenmedik anda gelen yaşam savaşı verme durumu. Madem ki ansızın, umulmadan geliyor, kocaman bir bıçağın o anda yanımızda olmasını nasıl sağlarız? Çok zaman sağlayamayacağımızı düşünüyorum. Yanımızda günlük hayatın parçası olarak bulunduramayacağımız şeylere survival anlamında bel bağlamamak gerek.

:) Ancak eğer doğaya çıkacaksam 3-5 mm kalınlığında bir bıçağı tercih edebilirim. Belki hem 3 m'lik hem de 5 mm'lik birer bıçak.  ;D ;D
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #6 : 27 Ocak 2010, 23:29:51 »
Pirinç atmaktan kasıt belki, bıçağın sap kısmına dekoratif olsun diye bir iki sıra sapa dik konumda atılan pirinç olabilir. hani zımpara yapılınca arada farklı renk olsun diye .
Doğada olumsuz koşullarda kullanılacak bıçak, bence başınıza gelme olasılığı olan durumları karşılamaya yönelik bir bıçak olacaktır. Örneğin ben bilinmedik bir kanyona, daha önce gidilmemiş ve çıkışı konusunda da emin olmadığım bir yere gidiyor olsam yanıma her türlü işi yapabilecek kalın kesitli bir bıçak ve bir de ince işleri yapmaya yarayan bir küçük çakı alırdım. Sanırım bıçağın formunu koşullar belirliyor.

huseyinmertturk

• 135
  • Meslek: Çakı Bıçak İmalatçısı
« Yanıtla #7 : 28 Ocak 2010, 09:26:54 »
Pirinç atmak yazısını görünce valla yadırgadım ve bişey yazmadım çünkü hiç duymadığım bir terimdii yani anlatılandaki acayiplik yyani pirinci çeliğemi karıştırıyor gibi bir düşünce veriyor insana kendi kendime dedim hüseyin sus çünkü vardır belki sen dedim damaskus bu forumda öğrendin öyle bişeydir belki dedim  :D ??? şimdi anlaşıyorkibambaşka bişey emre söylediği gibi çeliğin üstünü kaplıyor olabilir balçakta ve kabzanın sonunda kullanıyor olabilir genelde balçakta olurya bu ustam hem balçağa hemde kabza sonuna yaptığı işçiliği pirinç bileziği kastetmiş olabilir.

juba06

• Serhat YILDIRIM
  • 62
« Yanıtla #8 : 28 Ocak 2010, 12:41:56 »
Eyvallah Üstatlar bu konularda gereği kadar bilgilendim sağolun :) :)

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #9 : 28 Ocak 2010, 20:37:59 »
sanım arkadaşlar soylediklerinizden başka bir anlam kstedilmiş olabilir. burada balçak çeşitlemesinden bahsediliyor zannımca . balçaga alttan veya ustten gcme bir adet pirinç veya saglı sollu birleştirleniki adet pirinç kasted,liyor olbilir. bu paslanmazlıkla ilgili degil.ynlmıyorsam 440 c kullanılıyor.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 28 Ocak 2010, 21:59:00 »
Sapı iki pirinç çubuk/pim ile tutturmaktan bahsediyor olmasın?
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #11 : 28 Ocak 2010, 22:43:53 »
olabilir, gömme sap , tam sap gibi....