Arkadaşlar benim bir sorum olacaktı ankarada türkiye çapına üretim yapan bıçak atölyesi var ustasıyla konuşurken pirinç meselesi geçti mesela bazı bıçaklara tek kat pirinç bazılarına ise 2 veya daha fazla kat pirinç atıyormuş ne olduğunu anlamadım benden çok daha fazla bilgili olarak açıklarsanız memnun olurum.Bir de ideal bir survival bıçağında et kalınlığı ne kadar olmalı?
Saygılar...

Yemelik pirinç mi acaba ?

Hiç duymadım pirinç atmak deyimini, bıçak yapımında pirinç sadece perçinlerde ve blaçaklarda filan kullanılır. Başka bir amaç değilse tek kat ya da daha fazla kat pirinç atma deyimi hiç bir anlam ifade etmiyor

Açıkçası bu bıçakçı milletinin hiç bir dediğini anlamıyorum da çaktırmıyorum, kısaç mı, nivengir mi bişeyler diyorlar işte
Şaka bir yana, merak da etmedim değil, acaba öğrenme şansın var mı Serhat? Yani bir daha görürsen arkadaş biraz bilgilendirsin yahu bizi... Pirinci biz de atalım yani, eğer bıçaklarımız daha iyi olacaksa

Survival bıçakları genelde normal av bıçaklarına ve "fighter" (dövüş" bıçaklarına göre daha kalın tutulur. Tabii bu kalınlık kesme performansını olumsuz etkiler ama bıçağın sırtından ağzına güçlü olması, vurma ve kanırtma hareketlerine dayanması beklenir. Tabii çeliğin türü çok belirleyicidir kalınlıkta. Yani 440C gibi kırılgan taraftaki bıçak çeliklerinde A2 ya da s7 gibi darbeye dayanımlı çeliklere göre daha kalın bırakılır. Ben olsam tam teşekküllü bir survival bıçağını açıkçası düz karbon çeliğinden yapardım, yaklaşık sırtında 5-6 mm et kalınlığı bırakırdım. Bıçağın sırtı yay tavında (yüksek meneviş 52 civarı HRC), ağzı 56-58 HRC'lerde tutardım. Taşlama açısı ya düz scandi ve hafif konveks ağız olurdu ya da toptan tüm taşlama açısını konveks verirdim. Eğer iç bükey (hollow grind) taşlama eğimli bir "survival" (doğada hayatta kalma mı desek ??

) satmaya çalışırlarsa aman uzak dur, iç bükey ağız sadece narin kesim işlerinde işe yarar, ağız dayanımı konveks (dış bükey) ağıza göre onlarca kat daha dayanıksızdır...