Bıçak Sanatı - Forum

Kamyon makası?

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
Kamyon makası?
« : 25 Şubat 2011, 00:30:43 »
Forumu inceledim ama tam emin olmak için siz ustalara bişey sormak istiyorum;

Kamyon makasını mangal kömürünün içine atsam kömürle birlikte kademeli soğutsam talaşlı üretim yapabilir miyim  :-\  veya sizin önerebileceğiniz malzeme var mı?Bugünlerde susuz çelik bulamam ama babama söylersem sanayi tarafına gittiğinde kaamyon makası bulabilir :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Kamyon makası?
« Yanıtla #1 : 25 Şubat 2011, 10:18:37 »
Mangal kömürünü sürekli canlı tutarsanız ve biraz çeliği kızdırıp bu haliyle kömürlere ve küle kırmızı-turuncu renkteyken gömüp bırakırsanız, közler geçene kadar işleyebileceğiniz kadar yumuşayacaktır. Tam olarak yumuşamaz bu şekilde ama yeterli olacaktır...

Kipmen Sanat web sitesi

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
« Yanıtla #2 : 25 Şubat 2011, 11:33:17 »
emre bey mangalda sustanın suyunu almak mümkün olmaz gibime geliyor çünkü sustayı  ocakta gül gibi kırmızı olacak ve o ocaktaki yanan kömürle üstünü örtüp gidecen sabaha kadar korun icinde kendine kendine soğudumu işlemesi çok kolay oluyor gibime geliyor bizim eski ustaların yaptığı gibi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 25 Şubat 2011, 11:51:02 »
propan ocağımın içine kalın ateş tuğlalarından koyup , makas parçasını bunların üzerıne koyuyorum, ısıtıp ocağın ağzını tamamen kapatıyorum ve bu ışlem ı8kı kere devam edıyor.
yınede bazen lokal  sert yerler olabılıyor..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #4 : 25 Şubat 2011, 14:26:07 »
Önerileriniz için teşekkürler demekki kamyon makasından yapamıcam  :( 
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2011, 15:45:08 Gönderen: ugurcan_20 »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 25 Şubat 2011, 14:58:41 »
Çok büyük bir parçaysa bütününü ısıtmaya yetecek bir ocağa gerek yok.

Önce uzun parçada arada bir hattı ısıtıp kenara soğumaya bırakırsınız. Sonra bu noktadan testereyle kesersiniz. Bu parçayı yine ateşe koyup üç aşağı beş yukarı her yerini güzelce bir ısıtırsınız. Yani tüm parçayla mücadele etmeden üreteceğiniz nesnenin boyuna göre bir nokta seçip orasını ısıtmaya uğraşırsınız.

Parçayı yumuşatırken aşırı hassas olmaya gerek yok. Çok iyi kızarmamış bir kısım da ciddi oranda yumuşayacaktır. Isıtmanın ardından gelen soğutmayı illa öyle aşırı yavaş yapmayı dert etmeyin. Bir çeliğe su vermeye yarayan en yavaş ortamdan daha yavaşı sizin işinizi görecektir. Bunu açıklayayım; bir çeliğe ancak su ve yağ ile su verebiliyorsanız bunu (yağdan daha yavaş olan) havada, gömmeden soğuttuğunuzda yumuşak kalacaktır.

Yanlış anlaşılmasın, bu dediklerim bir çeliği hakkını vererek yumuşatmanın yöntemi asla olamaz. Ancak parçayı ilk aşamada testere ile kesebilecek kadar soğutun, sonrasında daha iyisini yapmak için şansınız olsun.

Divide et impera - Böl ve yönet.   ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #6 : 25 Şubat 2011, 15:04:19 »
Öneriniz için teşekkürler.Kamyon makası geldiğinde denicem.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #7 : 27 Şubat 2011, 19:05:24 »
Üstadım bizde bu çeliği kullandık. tabi kalıp çeliklere göre biraz sert ama gerçekten güzel bir sonuç çıkıyor ortaya. Kama ve av bıçağı yapıldı Diyarbakırda. Onlara bakabilirsiniz...

http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/cerkes-kamasi/

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #8 : 28 Şubat 2011, 12:18:14 »
bence elinde çelik olanlaran bir bıcaklık malzeme tedarik etmen en kolayı ve dogrusu olacaktır.
başlangıçta makaslarla epeyce calıştıgımdan hiç bir zaman fabrıka cıkışı bir yumşaklık kadar olmaz

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #9 : 28 Şubat 2011, 14:43:22 »
Durukan abi sağolasın önerin için.

Sefa abi bugün kargoya vercekti çeliği :)

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #10 : 28 Şubat 2011, 14:45:48 »
eyvallah. hadi kolay gelsin o zaman ;D

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 28 Şubat 2011, 15:02:01 »
Durukan makas çelıklerıyle yapılan bıçaklarda ıstedığımız sertlığı ve tokluğu alabılırmıyız..?
mesela ben ufak oldukça sert bıçaklardan hoşlanıyorum tatmın edermı bu çelık benı.. yoksa eğelere devammı edeyım.

işin aslı bır makascı ustamdan "sadece sıfır makas satar"  bır mt uzunluğunda 4,2mm et kalınlıgına sahıp 5cm enınde ıkı makas buldum .
bu ıkı vagonun arasundakı taban parçasının altına koyuluyormus ve bızım oradakı vagon fabrıkası ıçın ıstek uzerıne adetlı mıktarda yaptırılmıs.  ıkı tanesıde bana dustu. sureklı hareket gören parca olduğunu mukavemetının çok yuksek olduğunu anlattı .ve hala bunlardan bır bıçak yapmadım.
ama yarın yapmayı dusunuyorum.
bu çelığı bu ölçude bulamam bır daha bundan ufak bıçaklarmı yoksa av bıçaklarımı yapsam çelığı zıyan etmıs olmam..?
bıraz uzun oldu ama ..  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #12 : 28 Şubat 2011, 15:44:36 »
Sağolasın Durukan abi  ;D ;D

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #13 : 28 Şubat 2011, 20:35:15 »
Taner bey, şu an yapım aşaması devam eden bir arbalet çalışmam var. Bahsettiğiniz ölçülerde bir makas parçasına yay yapabilmek için ihtiyacım var. Acaba makasın ederi ne kadardır? Bütçemi bu ara zımpara makinesi + bant v.s ve diğer aparatlar için zorladım biraz.  Makasın bulunma ihtimali varmıdır?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

İyi günler.
You lie, we die.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 28 Şubat 2011, 20:50:23 »
Ahmet bey ben bıraz pazarlıkla 35 tl aldım.elınde ıkı tane vardı. 5mm kadar gelen makas olursa veya bu makaslardan tekrar yapılacak olursa  5/10 tane alacağımı söyledım. sonuçta benı tanıyor esnaf bırısı olurda gelırse veya yapılırsa kesın haberım olur. sıze dönerım. bu olçulrde ıkı adet vardı..

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #15 : 01 Mart 2011, 16:32:17 »
Teşekkürler Taner bey, iyi günler.
You lie, we die.